Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Hevelfilter vs klassieke filter

Gestart door caersbart, 22-01-2007 16:12 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

caersbart

Graag zou ik de pro's en contras weten tussen een hevelfilter in koper en een klassieke filter met filterplaat. Zijn er een paar door de wol geverfde brouwers die een beginneling kunnen helpen alvorens hij beslist welk systeem hij gaat kiezen ?

Adrie

Ik heb met beide systemen ervaring, maar brouwtechnisch heb ik geen verschil gemerkt. Beide systemen kunnen heel goed werken, mits je natuurlijk niet te fijn schroot en zo. Een hevelfilter is voor de meeste mensen gemakkelijker te maken en gemakkelijker toe te passen. Het is gemakkelijker om een hevelfilter in een pan te zetten dan een filterplaat te maken op voetjes en dan een kraan eronder aan te brengen. 't Is dus maar net wat voor materialen je voorhanden hebt, hoe goed je kunt klussen en wat voor ontwerp van je installatie je verder voor ogen hebt.

Oscar

Dit ligt ook aan het type installatie dat je hebt. De hevelfilter werkt voor mij prima en daar ben ik zeer tevreden over. In mijn pannetje heb ik niet de mogelijkheid om een of andere plaat in te bouwen.

oranjeboombiertje

Ik heb een keer gewerkt met de filterkuip van Brouwland. Hier was ik niet tevreden mee toen heb ik meteen een hevelfilter gebouwd. In deze filterkuip blijven zeker enkele liters achter. Ook is het lastig om helder wort er uit te filteren. Waarschijnlijk zullen anderen betere ervaringen hebben met een filterkuip dus het is maar net wat je zelf fijner vindt.

 :degroeten:
Wesley

René K

Als je werkt met een aparte filterkuip moet je hete wort overscheppen of hevelen. Dit is weer een extra handeling die met een hevelfilter voorkomen kan worden. Met een hevelfilter heb je daarom ook minder kans op oxydatie.

EBC

Aan het eerste bericht van deze draad, zit een een document attached met daarin een overzichtje op bladzijde 3.

Walter

Persoonlijk werk ik met een hevelfilter. Ik heb deze ingebouwd in een koelbox waar ik in brouw dmv toevoegingen van kokend water aan het wort. Dit is gemakkelijk en levert goed bier op.

Jacques

Ik heb met verschillende klassieke filters gewerkt. De laatste jaren werk ik met een hevelfilter (en daarvoor met een wortverzamelpijp in mijn filterkuip).

Over de werking van een hevelfilter ben ik zeer tevreden. Voor mij geen klassieke filterkuip meer.
Je hebt minder werk (het beslag blijft in de pan), je knoeit veel minder (minder kans op de vorming van infectiebronnen) en het beslag is sneller helder.

Frans007

Ik werk altijd al met een klassieke filterkuip. Zelf gebouwd van twee plastic emmers van 30 l. Makkie. Doet altijd goed dienst. Ik lees over infectiegevaar, maar na het filteren zal je het wort toch nog moeten koken. Infectiegevaar doet zich volgens mij slechts voor na het koken van het wort. Ik kan je alleen niets zeggen over een hevelfilter.

Jacques

Citaat van: Frans007 op 23-01-2007  22:32 uInfectiegevaar doet zich volgens mij slechts voor na het koken van de het wort. Ik kan je alleen niets zeggen over een hevelfilter. 

Klopt, maar ik heb het over het onstaan van infectiebronnen. Zie dit artikel. Via de infectiebronnen kun je een hele tijd later last gaan krijgen van hardnekkige infecties. Hoe minder je knoeit des te beter. En als je knoeit doe je er goed aan het gemorste materiaal onmiddellijk op te ruimen.

Vergelijkbare Topics (7)

5723

Gestart door Frans007


Reacties: 27
Gelezen: 15220

42718

Gestart door Sappie?


Reacties: 3
Gelezen: 789

35323

Reacties: 9
Gelezen: 2034

30805

Reacties: 7
Gelezen: 2564

9081

Reacties: 3
Gelezen: 2805

37622

Gestart door Conus89


Reacties: 1
Gelezen: 1059

32118

Reacties: 2
Gelezen: 1521


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.