Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Stomen als ontsmetting  (gelezen 8237 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Stomen als ontsmetting
« Gepost op: 22-03-2002 10:37 u »
Beste bierminnenden :proost:

Laatst heb ik bij iemand gebrouwen die stoom gebruikte om te ontsmetten. Ik kan me indenken dat de hitte zorgt voor sterilisatie  :weetbeter:. Het kwam op mij kinderlijk eenvoudig over: keteltje op het vuur, siliconen stop op de ketel, buisje in een gistingsvat en een kwartiertje laten stomen, maar wat zijn jullie ervaringen hiermee?  ???

Edwin

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.722
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Stomen als ontsmetting
« Reactie #1 Gepost op: 22-03-2002 11:35 u »
Hoi Edwin,

Leuke vraag. Ik heb hier geen ervaring mee, behalve ontsmetten in een autoclaaf (snelkookpan). Wat ik er wel van begrepen heb is dat de temperatuur >118C moet zijn, of dit met gewone stoom het geval is weet ik zo niet (ik heb vroeger niet zo goed opgelet tijdens de les). Uiteraard dient alles voor sterilisatie goed gereinigd zijn.

Herman

Offline fritz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 271
  • Land: be
  • Brouwerij De Maanberg
Re: Stomen als ontsmetting
« Reactie #2 Gepost op: 22-03-2002 12:19 u »
Hey Edwin,

Ik heb al enkele keren een stoomreiniger gebruikt om materiaal te ontsmetten.  Bierflesjes bv. kan ik na reinigen gemakkelijk nog eens uitstomen.  Wel opletten want er is al eens een flesje in de hand gesprongen door de stoom en het hoge debiet.  Geen schade ondervonden ;).  Gistingsvat en zo ook, altijd wel eerst reinigen.
Een autoclaaf werkt wel beter: combinatie van druk en stoom (>115 °C) resulteert in supergesatureerde stoom en die doodt en ontsmet alles.  Thuis kunnen we dat een beetje benaderen in een snelkookpan, zoals Herman al suggereerde.
Groeten!

Fritz
:proost2:

Jens_Jacobs

  • Gast
Re: Stomen als ontsmetting
« Reactie #3 Gepost op: 22-03-2002 13:05 u »
Mijn gehele brouw, gist en lagertechniek is gebaseerd op stomen als ontsmetting. Ik kook, gist en lager in RVS vaten van 25 liter. Voor elk nieuw gebruik is 10 minuten uitstomen door een bodempje water in het vat aan de kook te brengen voldoende voor ontsmetting. Werkt fantastisch: als alles goed is staat een artikel daarover in een van de komende Proost - edities
Kortom stoom: dat is het!

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Stomen als ontsmetting
« Reactie #4 Gepost op: 22-03-2002 13:08 u »
Nooit last met verbranden van jezelf of zo? Ik heb al problemen met een fluitketel  :-/ Overigens vind ik het principe ideaal - geen gezeur met chemicaliën, totaal milieuvriendelijk, geen kans op bijsmaakjes!

JW,.

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re: Stomen als ontsmetting
« Reactie #5 Gepost op: 22-03-2002 14:16 u »
Hoi bierminnenden  :proost:

Aan jullie reacties te zien werkt stoom dus goed, vooral met een autoclaaf en met een temperatuur van 115 graden. Stomen met een keteltje geeft een stoomtemperatuur van ongeveer 90 graden. Dat is dan eigenlijk niet genoeg ? ???

Edwin

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.193
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Stomen als ontsmetting
« Reactie #6 Gepost op: 22-03-2002 21:13 u »
Hoi Edwin en de rest,

Desinfecteren met stoom kan goed werken als voldaan wordt aan de voorwaarde dat het materiaal van te voren goed schoon is gemaakt. Materiaal waaraan vuil kleeft kan nooit op een effectieve manier worden gedesinfecteerd worden.

Verder is de desinfecterende/steriliserende kracht van stoom sterk afhankelijk van de temperatuur (zoals ook al de bijdragen van Herman en Fritz is gebleken) en de tijdsduur. Hoe hoger de stoomtemperatuur des te korter gestoomd moet worden.

Als je echt wilt steriliseren dan gelden volgens de literatuur de volgende waarden:

tijd in minuten      temperatuur in graden C
20                        105 – 107
15                        110 – 115
10                        115 – 119
5                          119 – 121
0,5                        130

Met stoom van 90 graden C kun je in de praktijk dus niet echt steriliseren (=het afdoden van alle micro-organismen en sporen). Hoe lang je met bij genoemde temperatuur moet stomen om echt te desinfecteren (=het afdoden van alle micro-organismen) weet ik niet .

:degroeten:  Jacques

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.722
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Stomen als ontsmetting
« Reactie #7 Gepost op: 22-03-2002 21:37 u »
Hoi allen,

In aanvulling op Jacques, is volgend artikeltje interessant:
http://www.brewingtechniques.com/library/backissues/issue1.2/raines.html

Herman  :leren: