Hoppie,
Ik ben hobbybrouwer en de eerste vereiste is dat het bier dat ik brouw dat dat lekker is. (ook al kost dat een kilootje meer mout, maakt niet uit).
Stel ik wil een bier brouwen van bvb 6,7% vol het sg moet dan 1056 zijn.
1056 -1010 = 46 deze 46 X 0,136 + 0,4 (flesgisting) = 6,656 (1010 is het beoogde eind sg.)
De hoeveelheid suiker per L. wort is dan 145 gr. (daar bestaan tabellen voor)
Hoeveelheid gebrouwen bier: bvb 40 L. X suiker 145 = 5800 Gr. suikers moet ik uit de mout halen.
Door een test heb ik vastgesteld dat ik ongeveer een factor 1,7 heb. Als ik met 1O Kg. mout brouw bekom ik ongeveer 5900 Gr. suiker.
Dus als ik 5800 Gr. suikers nodig heb dan moet ik dat getal vermenigvuldigen met 1,7 en bekom dus 9800 Kg mout.
Simpel toch;
Het zal wel niet allemaal juist zijn en er zullen wel grote verklaringen voor zijn.
Wanneer ik voor het eerst een biertje brouw (geen recept voorhanden) dan bereken ik de mout 5% hoger, ik bekom dan normaal een biertje met 5 puntjes sg. hoger;
Dit geeft echter niet want dan voeg ik gewoon meer water toe. Na berekening stuur ik dan het recept bij en de volgende keer is mijn beoogde sg exact juist.
Als je nu die factor 1,7 het rendement wil noemen dan kan dat. Hoe jullie dan aan 80% komen is mij een raadsel.
Deze hele berekening wordt dus maar één keer uitgevoerd, vanaf dan kan je op ondervinding werken en hoef je niet meer te rekenen.
Ter illustratie geef ik u mijn laatste bieren, het eerste getal is het beoogde sg. het tweede wat er na koeling werkelijk aan sg uitkwam.
Klokkenbier: 1059 -1060 (eerste keer gebrouwen)
Lambiek: 1050 - 1055
Tripel: (5 de keer gebrouwen)1070 -1070
Dubbel: 1062 - 1066
Liemingdort: 1050 - 1058 (eerste keer gebrouwen)
quadrupel: 1080 - 1076
Westmalle tripel (kloon van de site) 1076 - 1070
Stout 1060 - 1062
En schiet er nu maar op los, ik zal wel alles verkeerd doen waarschijnlijk.