Erg troebel

Gestart door BergingBier, 15-01-2007 21:00 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

BergingBier

Dag medebrouwers,

Hierbij een vraagje over het brouwproces.
Wanneer we gaan brouwen gaat alles naar ons idee goed maar zitten we alleen met een probleem.
Het probleem vindt volgens ons plaats op het moment dat we het wort gaan koken.
Als we het wort koken ziet alles er vrij helder uit maar wanneer we het gaan overhevelen naar het gist vat ziet het er erg troebel uit, nu is een beetje troebel niet erg maar wat hier staat lijkt me toch net iets te troebel.

We koelen na het koken het wort af met een koelspiraal tot een graad of 25 en hevelen het daarna over naar het gistvat.
We zien bij het overhevelen ook dat er een heleboel (nat broodachtige) drab overblijft wat dus niet mee het gistvat ingaat, wat volgens ons ook goed is. Op 1 of andere manier is het wort na het koelen wel onwijs troebel (is dit gebeurd door de hop?).

We gebruiken een pakketje van Brewferm waar wel nog geschroot bij moet worden.

Alvast dank voor de reacties. :biersmile:

Groetjes ons

Oscar

Bergingbier,

Dat troebele zijn waraschijnlijk de eiwitten die neerslaan. Tijdens het hopfilteren zou je die er uit kunnen filteren. Hoe filteren jullie?

EBC

Maak je geen zorgen, dit is normaal. Het heet ook wel koudebreuk. Het zijn eiwitten die neerslaan in je gistingsvat.
Tenzij...

BergingBier

Hoe wij filteren?

We koelen het wort af waardoor er een drap (eiwitten?) neerslaat.
Hierna hevelen we het over met een slang en zorgen dat de neergeslagen drab niet mee het gistingsvat ingaat.

Zijn er betere filtermethoden?

Johannes

Citaat van: BergingBier op 15-01-2007  21:14 uZijn er betere filtermethoden?

Nee hoor, dit is prima. Het is belangrijk dat de hete trub(breuk) wel achterblijft in de kookketel, deze eiwitten zijn van slechte invloed op de gisting. Je zou voor het afhevelen kunnen whirlpoolen, met een steriele roerstok hard ronddraaien in de ketel, alle vaste delen komen zo in het midden van de ketel te liggen.


BergingBier

Ok mooi om te weten dat die stap goed is gegaan.

Een beetje troebel is niet erg maar dit lijkt net Taksi zo troebel, lijkt me niet helemaal de bedoeling  :-\
Wordt het nog minder troebel tijdens het gisten?
 

Oscar

Ja tijdens het gisten zakken alle (de meeste) vaste deeltje naar de bodem en als je ook nog lagert na de vergisting bij een iets koude temperatuur (± 12°) dan worft het bier wel helderder. Zelf na het bottelen klaart het bier nog na. Maar een beetje troebel bier mag best wel.

Johannes

Taksi troebel is een mooie omschrijving maar geen goede referentie helaas. Het is van belang dat je voldoende hard kookt; de zogenaamde 'rollende' kook. Bijvoorkeur nog bij de een goede pH  (maar als beginner (neem ik aan) hoef je daar nog geen aandacht aan te besteden.) Een goede kook zorgt voor goede uitvlokking van eiwitten -de eerder genoemde hete trub- tijdens het afkoelen gaan meer eiwitten uit oplossing waardoor het jongbier troebel wordt. Dit is geen probleem want dit bezinkt al vrij snel in het gistingsvat.

BergingBier

Het is te troebel om er zelfs een schim doorheen te zien.

 :weetniet:

Herman

Ik proef uit de vraag dat het (een van) jullie eerste bier(en) is? Er van uitgaande dat er geen zetmeel meer in het wort aanwezig is (jodiumproef gedaan?), raak je in het algemeen de troebeling tijdens hevelen wel kwijt. Je kunt een fijne doek gebruiken om helderder wort te krijgen.


Johannes

Ophouden met druk maken. Je hoeft geen schimmen door bier te zien. Ik denk dat hierboven voldoende duidelijk is gemaakt dat er niks aan de hand is.

BergingBier

We zijn beginners en zijn nog erg onzeker over hoe heel het proces is gegaan.
De uitkomst zullen we ook zeker nog posten.

Johannes

Citaat van: BergingBier op 15-01-2007  22:08 uWe zijn beginners en zijn nog erg onzeker over hoe heel het proces is gegaan.
De uitkomst zullen we ook zeker nog posten.

Dat begrijpen we. We zijn allemaal beginners geweest  ;) We horen het wel.

Jacques

Citaat van: BergingBier op 15-01-2007  21:34 uWordt het nog minder troebel tijdens het gisten?

Nee, juist niet! Het jongbier (als een wort begonnen is met de vergisting heet het jongbier) wordt juist extra troebel door de vermenigvuldiging van de gistcellen.

Pas tegen het einde van de vergisting (tijdens de nagisting) zakken de gistcellen uit en wordt het bier helder. Helemaal helder wordt het meestal pas na het bottelen als de hergisting is afgelopen.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.