Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Erg troebel  (gelezen 4053 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline BergingBier

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
  • Land: nl
  • brouwerij 'De Berging'
Erg troebel
« Gepost op: 15-01-2007 21:00 u »
Dag medebrouwers,

Hierbij een vraagje over het brouwproces.
Wanneer we gaan brouwen gaat alles naar ons idee goed maar zitten we alleen met een probleem.
Het probleem vindt volgens ons plaats op het moment dat we het wort gaan koken.
Als we het wort koken ziet alles er vrij helder uit maar wanneer we het gaan overhevelen naar het gist vat ziet het er erg troebel uit, nu is een beetje troebel niet erg maar wat hier staat lijkt me toch net iets te troebel.

We koelen na het koken het wort af met een koelspiraal tot een graad of 25 en hevelen het daarna over naar het gistvat.
We zien bij het overhevelen ook dat er een heleboel (nat broodachtige) drab overblijft wat dus niet mee het gistvat ingaat, wat volgens ons ook goed is. Op 1 of andere manier is het wort na het koelen wel onwijs troebel (is dit gebeurd door de hop?).

We gebruiken een pakketje van Brewferm waar wel nog geschroot bij moet worden.

Alvast dank voor de reacties. :biersmile:

Groetjes ons

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.919
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Erg troebel
« Reactie #1 Gepost op: 15-01-2007 21:07 u »
Bergingbier,

Dat troebele zijn waraschijnlijk de eiwitten die neerslaan. Tijdens het hopfilteren zou je die er uit kunnen filteren. Hoe filteren jullie?

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.809
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Erg troebel
« Reactie #2 Gepost op: 15-01-2007 21:12 u »
Maak je geen zorgen, dit is normaal. Het heet ook wel koudebreuk. Het zijn eiwitten die neerslaan in je gistingsvat.
Tenzij...

Offline BergingBier

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
  • Land: nl
  • brouwerij 'De Berging'
Re: Erg troebel
« Reactie #3 Gepost op: 15-01-2007 21:14 u »
Hoe wij filteren?

We koelen het wort af waardoor er een drap (eiwitten?) neerslaat.
Hierna hevelen we het over met een slang en zorgen dat de neergeslagen drab niet mee het gistingsvat ingaat.

Zijn er betere filtermethoden?

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Erg troebel
« Reactie #4 Gepost op: 15-01-2007 21:17 u »
Zijn er betere filtermethoden?

Nee hoor, dit is prima. Het is belangrijk dat de hete trub(breuk) wel achterblijft in de kookketel, deze eiwitten zijn van slechte invloed op de gisting. Je zou voor het afhevelen kunnen whirlpoolen, met een steriele roerstok hard ronddraaien in de ketel, alle vaste delen komen zo in het midden van de ketel te liggen.


Offline BergingBier

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
  • Land: nl
  • brouwerij 'De Berging'
Re: Erg troebel
« Reactie #5 Gepost op: 15-01-2007 21:34 u »
Ok mooi om te weten dat die stap goed is gegaan.

Een beetje troebel is niet erg maar dit lijkt net Taksi zo troebel, lijkt me niet helemaal de bedoeling  :-\
Wordt het nog minder troebel tijdens het gisten?
 

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.919
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Erg troebel
« Reactie #6 Gepost op: 15-01-2007 21:41 u »
Ja tijdens het gisten zakken alle (de meeste) vaste deeltje naar de bodem en als je ook nog lagert na de vergisting bij een iets koude temperatuur ( 12) dan worft het bier wel helderder. Zelf na het bottelen klaart het bier nog na. Maar een beetje troebel bier mag best wel.

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Erg troebel
« Reactie #7 Gepost op: 15-01-2007 21:41 u »
Taksi troebel is een mooie omschrijving maar geen goede referentie helaas. Het is van belang dat je voldoende hard kookt; de zogenaamde 'rollende' kook. Bijvoorkeur nog bij de een goede pH  (maar als beginner (neem ik aan) hoef je daar nog geen aandacht aan te besteden.) Een goede kook zorgt voor goede uitvlokking van eiwitten -de eerder genoemde hete trub- tijdens het afkoelen gaan meer eiwitten uit oplossing waardoor het jongbier troebel wordt. Dit is geen probleem want dit bezinkt al vrij snel in het gistingsvat.

Offline BergingBier

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
  • Land: nl
  • brouwerij 'De Berging'
Re: Erg troebel
« Reactie #8 Gepost op: 15-01-2007 21:58 u »
Het is te troebel om er zelfs een schim doorheen te zien.

 :weetniet:

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.811
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Erg troebel
« Reactie #9 Gepost op: 15-01-2007 22:03 u »
Ik proef uit de vraag dat het (een van) jullie eerste bier(en) is? Er van uitgaande dat er geen zetmeel meer in het wort aanwezig is (jodiumproef gedaan?), raak je in het algemeen de troebeling tijdens hevelen wel kwijt. Je kunt een fijne doek gebruiken om helderder wort te krijgen.


Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Erg troebel
« Reactie #10 Gepost op: 15-01-2007 22:04 u »
Ophouden met druk maken. Je hoeft geen schimmen door bier te zien. Ik denk dat hierboven voldoende duidelijk is gemaakt dat er niks aan de hand is.

Offline BergingBier

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
  • Land: nl
  • brouwerij 'De Berging'
Re: Erg troebel
« Reactie #11 Gepost op: 15-01-2007 22:08 u »
We zijn beginners en zijn nog erg onzeker over hoe heel het proces is gegaan.
De uitkomst zullen we ook zeker nog posten.

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Erg troebel
« Reactie #12 Gepost op: 15-01-2007 22:14 u »
We zijn beginners en zijn nog erg onzeker over hoe heel het proces is gegaan.
De uitkomst zullen we ook zeker nog posten.

Dat begrijpen we. We zijn allemaal beginners geweest  ;) We horen het wel.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.041
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Erg troebel
« Reactie #13 Gepost op: 16-01-2007 12:37 u »
Wordt het nog minder troebel tijdens het gisten?

Nee, juist niet! Het jongbier (als een wort begonnen is met de vergisting heet het jongbier) wordt juist extra troebel door de vermenigvuldiging van de gistcellen.

Pas tegen het einde van de vergisting (tijdens de nagisting) zakken de gistcellen uit en wordt het bier helder. Helemaal helder wordt het meestal pas na het bottelen als de hergisting is afgelopen.

Tags: helderheid bier