Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Sterk bier  (gelezen 2862 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline B Tromp

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Sterk bier
« Gepost op: 05-01-2007 11:51 u »
Hallo

Ik heb een Rochefort 10 gebrouwen. Alleen heb ik volgens mij een foutje gemaakt bij het bepalen van het s.g . Want, het begin s.g. is 1120 en het is nu vergist tot 1030 wat volgens mijn berekeningen betekent dat ik op 12,2 % alcohol zit. Dit is natuurlijk niet zo'n probleem maar ik wil het nu gaan bottelen met wat gist voor de nagisting. Ik ben bang dat de gist het alcoholpercentage niet aan kan ook ook omdat de gisting nu gestopt is bij 1030. Kan ik nu geen wijngist toevoegen voor de nagisting.

gr bas

P.S
Ik heb de gist ( Rochefort 10 ) van de Zeeuwse gistbank gebruikt.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.469
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: sterk bier
« Reactie #1 Gepost op: 05-01-2007 11:55 u »
Ik heb met de Rochefort gist een bier van 13% gebrouwen (1110-1014). Mijn maischschema was 60 min bij 66 C. Ik heb 15% suiker in de stort gebruikt. Een en ander is afhankelijk van jouw maischschema en de hoeveelheid suiker, maar ik vermoed dat jouw bier nog niet is uitvergist. Ben jij hier zelf zeker van?

Overigens is mijn bier niet navergist. Niet vier maanden na bottelen. Niet na toevoegen van Nottingham korrelgist (6 weken geleden). Dit bier gaat binnenkort de gootsteen in, misschien wacht ik nog een maandje. Erg jammer, want de smaak is echt super!

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: sterk bier
« Reactie #2 Gepost op: 05-01-2007 12:09 u »
Erg jammer, want de smaak is echt super!

Wat dacht je van kunstmatige koolzuurverzadiging in een fust en daarna weer bottelen?

Offline B Tromp

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Sterk bier
« Reactie #3 Gepost op: 05-01-2007 12:10 u »
Hallo,

Ik heb 12% suiker toegevoegd en 10 minuten meegekookt. Mijn maischschema was:

25 min. op 60 graden.
30 min. op 63 graden.
15 min. op 68 graden.

gr bas

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.469
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Sterk bier
« Reactie #4 Gepost op: 05-01-2007 13:08 u »
Johannes, goed idee. Kan je mij daarbij helpen?

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.469
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Sterk bier
« Reactie #5 Gepost op: 05-01-2007 13:09 u »
Bas, dan zou ik maar eens 500 ml aftappen en 2 dagen wegzetten bij 25-30 C om eens te kijken of het SG echt niet meer zakt.

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Sterk bier
« Reactie #6 Gepost op: 05-01-2007 13:18 u »
Johannes, goed idee. Kan je mij daarbij helpen?

Uiteraard, dat gaan we proberen, weggooien kan altijd nog.

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.128
  • Land: nl
  • Een brouwer kent zijn gist
Re: Sterk bier
« Reactie #7 Gepost op: 05-01-2007 13:49 u »
Citaat
Dit bier gaat binnenkort de gootsteen in, misschien wacht ik nog een maandje. Erg jammer, want de smaak is echt super!

Tja, het is dan misschien niet de Rochefort 10, dat bier van je... maar de gootsteen?  :police:
En de smaak is lekker?
Dan kun je beter het huidige recept/concept opschrijven voor later...

Gewoon afvullen op de fust met een koolzuurpatroon en een jaar laten staan, bier met smaakevolutie.
Met 13% alcohol zal die gist niet meer fris aan de slag gaan, denk ik.

Offline B Tromp

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Sterk bier
« Reactie #8 Gepost op: 05-01-2007 14:51 u »
Bas, dan zou ik maar eens 500 ml aftappen en 2 dagen wegzetten bij 25-30 C om eens te kijken of het SG echt niet meer zakt.

Moet ik dan nog extra gist bij gooien.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.469
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Sterk bier
« Reactie #9 Gepost op: 05-01-2007 14:54 u »
Dat kan geen kwaad. Kies dan voor alcoholtolerante gisten als de T58 of de Nottingham. Een wijngist zegt niet zo heel veel over de vergistbaarheid omdat die weer andere suikers kan vergisten.

Tags: