Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: 1000 ebc roostmout  (gelezen 10093 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

oranjeboombiertje

  • Gast
1000 ebc roostmout
« Gepost op: 29-12-2006 19:19 u »
Ik heb een e-mail ontvangen van Hertog Jan waarin mij verteld wordt dat er roostmout van 1000 EBC wordt gebruikt. Nu wil ik hiermee iets gaan brouwen. Maar bij Brouwland kan ik dit niet vinden. Ik neem aan dat het iets anders is dan geroosterde gerst. Ik heb in een aantal Hertog Jan bieren een aangename gebrande mout smaak gehad en die wil ik zelf ook in een biertje hebben. Wat voor mout is hier geschikt voor?

 :degroeten:
Wesley

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.111
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: 1000 ebc roostmout
« Reactie #1 Gepost op: 29-12-2006 20:20 u »
Ik heb een e-mail ontvangen van Hertog Jan waarin mij verteld wordt dat er roostmout van 1000 EBC wordt gebruikt.

In welke bieren van Hertog Jan?


Maar bij Brouwland kan ik dit niet vinden.

Moet je er een beetje omheen zoeken, dus gaan voor de 900 EBC of de 1200 EBC, de keuze is aan jou.

Groeten en gezondheid
Oscar

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: 1000 ebc roostmout
« Reactie #2 Gepost op: 29-12-2006 21:24 u »
Het gaat denk ik om alle bieren. Ik ben in de brouwerij geweest en ze hadden 2 soorten mout liggen een donkere en een lichte. Nu weet ik dat het gaat om munchener en roast mout. Ik weet in ieder geval dat het in de Grand prestige en de Karakter zit. Deze bieren heb ik in de brouwerij mogen proeven en hier proefde ik deze donkere mout (die ik eerder mocht proeven) duidelijk in terug. Ik heb vanmiddag even een karakter gehaald, ga deze zometeen even proeven. Ik vind chocolade mout (900) toch anders smaken dan ik mij herinnerde van de brouwerij. Ik zal maar gaan voor een mengsel van chocolade en zwarte mout denk ik. Zometeen even goed proeven welke mout het dichtste in de buurt komt.

 :degroeten:
Wesley

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.838
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: 1000 ebc roostmout
« Reactie #3 Gepost op: 29-12-2006 21:45 u »
Het verschil tussen roast mout 900EBC en 1000EBC is dat de laatste wat langer geroosterd is. Dit zal afhankelijk zijn van de mouter. Ik denk niet dat daar zo veel smaakverschil in gaat zitten. Gebruik gewoon iets meer van de 900 EBC, probleem opgelost!

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: 1000 ebc roastmout
« Reactie #4 Gepost op: 29-12-2006 22:25 u »
Het verschil tussen roast mout 900EBC en 1000EBC is dat de laatste wat langer geroosterd is. Dit zal afhankelijk zijn van de mouter. Ik denk niet dat daar zo veel smaakverschil in gaat zitten. Gebruik gewoon iets meer van de 900 EBC, probleem opgelost!

Ik denk niet dat het probleem zo makkelijk is op te lossen. Ik zit nu aan een Hertog Jan karakter. dit bier schat ik in tussen de 40 en 50 ebc. Hier zit niet erg veel roast mout in dus. Ik proef hier niks in wat met chocolade mout heeft te maken. Mijn ervaring is dat in bieren met slechts 2% chocolade mout al een chocolade smaak is waar te nemen (Vandaar misschien de naam  >:D) Zwarte mout heeft een totaal andere smaak. Wat ik proefde in de brouwerij smaakte niet als chocolade mout (eerder zwarte mout dus). Het is wel al voordat ik zelf bier brouwde (ong. 2 jaar geleden.) Dus weet het niet precies meer.

 :degroeten:
Wesley

Offline BuBS

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 935
  • Land: nl
    • http://www.facebook.com/?ref=home
Re: 1000 ebc roostmout
« Reactie #5 Gepost op: 29-12-2006 22:40 u »
Ik heb het officiele recept van de Grand prestige en daar zit geen roostmout in.
Op 46  HL en 52 HL eind koken, zit 650 kg pilsmout, 750 kg Hertog Jan mout en 200 kg tarwezetmel.
verder gaat er ook 200 l kandijsiroop licht en 6 L karamel.
Nou is de grote vraag, wat is Hertog Jan mout ??

Gr BubS

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: 1000 ebc roostmout
« Reactie #6 Gepost op: 29-12-2006 22:47 u »
Waarschijnlijk is de hertog jan mout dus roastmout. In de brouwerij gebruiken ze 2 moutsoorten waarvan 1 donker is en 1 licht. Volgens het mailtje wat ik heb is het dus munchener (pilsner) en roast mout (hertog jan mout).

 :degroeten:
Wesley

Offline BuBS

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 935
  • Land: nl
    • http://www.facebook.com/?ref=home
Re: 1000 ebc roostmout
« Reactie #7 Gepost op: 29-12-2006 22:54 u »
Maar dat is een beetje onzin, er gaat heel veel roostmout in. Meer dan pilsmout, volgens mijn berekeningen moet deze tussen de 40 / 60 EBC zitten. Ik denk dat de kleur komt van de karamel.

Gr BuBs

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: 1000 ebc roostmout
« Reactie #8 Gepost op: 29-12-2006 22:57 u »
Maar dat is een beetje onzin, er gaat heel veel roostmout in. Meer dan pilsmout, volgens mijn berekeningen moet deze tussen de 40 / 60 EBC zitten. Ik denk dat de kleur komt van de karamel.

Oeps iets te snel gelezen  :stom: Het klopt inderdaad dat het dan niet mogelijk is dat er zoveel donker mout in zit. Misschien maar weer eens naar de brouwerij gaan om te kijken wat het voor mout is die ze gebruiken.

 :degroeten:
Wesley

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: 1000 ebc roostmout
« Reactie #9 Gepost op: 30-12-2006 12:32 u »
Ik vind sowieso de term "Hertog Janmout" een beetje onzinnig.
Hertog Jan koopt zijn mout in uit het buitenland.
Volgens mij is het een stukje misleiding van onze wel gevulde Bourgondische vriend (de hertog).  :)

Als ik het officiele recept zo zie, zal de HJmout niet donkerder zijn als PaleAle of Munchener.

"Hertog Janmout" is eerder een soort keurmerk denk ik.

 :degroeten:

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.112
  • Land: nl
Re: 1000 ebc roostmout
« Reactie #10 Gepost op: 30-12-2006 14:04 u »
Ik vind sowieso de term "Hertog Janmout" een beetje onzinnig.
Ik denk dat, als ze voldoende bestellen, ze op eigen specificatie kunnen kopen.

Hopbier

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: 1000 ebc roostmout
« Reactie #11 Gepost op: 30-12-2006 14:23 u »
Waarschijnlijk is de hertog jan mout dus roastmout. In de brouwerij gebruiken ze 2 moutsoorten waarvan 1 donker is en 1 licht. Volgens het mailtje wat ik heb is het dus munchener (pilsner) en roast mout (hertog jan mout).

De Hertog Jan mout zal geen roast mout zijn, 50% gebrande mout gebruiken is niet echt aan te raden  >:( hahaha.

Ik denk ook dat Hertog Jan mout inderdaad een mout is dat op maat geproduceerd wordt... waarschijnlijk een Pale Mout of zo

Groet,

Caspar 

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: 1000 ebc roostmout
« Reactie #12 Gepost op: 30-12-2006 19:21 u »
Waarschijnlijk is hertogjan mout dan munchener. Dit is mij n.l. ook doorgegeven als een mout die gebruikt wordt. of is dit niet mogelijk?

 :degroeten:
Wesley

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.934
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: 1000 ebc roostmout
« Reactie #13 Gepost op: 30-12-2006 19:34 u »
Ik heb het officiele recept van de Grand prestige en daar zit geen roostmout in.
Op 46  HL en 52 HL eind koken, zit 650 kg pilsmout, 750 kg Hertog Jan mout en 200 kg tarwezetmel.
verder gaat er ook 200 l kandijsiroop licht en 6 L karamel.
Nou is de grote vraag, wat is Hertog Jan mout ??

Als je naar het bovenstaande kijkt en het bier zou een kleur van zo'n 40 EBC hebben dan zou de "Hertog Jan mout" zo'n 70 EBC moeten hebben aannemende dat de karamel niet zo veel bijdraagt. Als de 6 L karamel de kleurbepaler is dan zou de karamel zo'n EBC waarde 8000 moeten hebben, wel hoog.
Kan het niet zijn dat de 'Hertog Jan mout' een blend is van verschillende soorten mout met een gemiddelde EBC van 80?

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: 1000 ebc roostmout
« Reactie #14 Gepost op: 30-12-2006 19:45 u »
Wacht even.  :stom: Mijn vraag was wat de donkere mout is die wordt gebruikt in de brouwerij en het antwoord was : Er zijn 2 soorten munchener en roost mout. Ik nam aan dat munchener de lichte moutsoort is die wordt gebruikt maar er is dus een blend die wordt gebruikt in combinatie met pilsmout  :idea:

 :degroeten:
Wesley

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: 1000 ebc roostmout
« Reactie #15 Gepost op: 30-12-2006 20:59 u »
Het is dus een blend. Hieruit heb ik even snel een recept berekend met de gegevens eerder in dit topic gegeven. Ik ga er hierbij vanuit dat het rendement bij hertog jan 80% is. de begindichtheid is 1097. De kleur heb ik ingeschat op 60 ebc voor het toevoegen van de karamel (0,012 l op 10 liter bier). Voor de hop heb ik magnum genomen als bitterhop en Saaz als aromahop. Het volgende recept komt er dan uit voor 10 liter:

pilsmout        34,5%   1,25 kg
munchener    36%      1,3 kg
chocolade     4%       0,145 kg
kandij           14,8%   0,537 kg
tarwevlokken  10,7%  0,388 kg

hop:
magnum    12,5%   12gr  90 min
Saaz           2%     15gr  10 min
karamel                12gr  15 min

gist: Westmalle

Westmalle lijkt mij een prima gist hiervoor want toen ik gisteren een karakter dronk proefde ik smaakjes die ik ook in een eigen brouwsel met Westmalle had. ook rook het erg hetzelfde. Ik denk dat dit wel erg dicht in de buurt komt van het origineel van de grand prestige.

 :degroeten:
Wesley

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.423
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: 1000 ebc roostmout
« Reactie #16 Gepost op: 30-12-2006 21:33 u »
Heb je het origineel al eens doorgemeten. Een eind SG bepaling lijkt me toch het allerminste wat je kunt doen. 1097-1020 geeft 10,7%, ik zou je start SG met 5-10 punten verlagen. De Westmalle gist zal flink doorvergisten!

Op het etiket stond in juni 2005 tarwemout en geen tarwevlokken.

Wat is je beoogde bitterheid?

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: 1000 ebc roostmout
« Reactie #17 Gepost op: 30-12-2006 21:39 u »
Er staat nu op het etiket tarwezetmeel vandaar de vlokken. Hoe bereken je het alcohol want ik kom met 1097-1020 * 0,131 = 10,087 % dit is dus iets te hoog. De bitterheid schta ik in rond de 35 maar hier ben ik slecht in dus dat kan makkelijk minder zijn. Het eind s.g. heb ik nog nooit gemeten maar het is wel een zoet bier dus dit zit wel rond de 1020 gok ik.

 :degroeten:
Wesley

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: 1000 ebc roostmout
« Reactie #18 Gepost op: 30-12-2006 21:44 u »
Had de Zeeuwse gistbank geen Hertog Jan gist?

Idioot trouwens dat ik de homepage niet kan vinden van die gasten.  :weetniet:

 :degroeten:

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: 1000 ebc roostmout
« Reactie #19 Gepost op: 30-12-2006 21:50 u »
even snel googelen levert dit op http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,1123.0.html hier is dus te zien dat ze het niet meer hebben.

 :degroeten:
Wesley

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: 1000 ebc roostmout
« Reactie #20 Gepost op: 30-12-2006 22:02 u »

Ik zocht de site van de Zeeuwse gistbank, geen topic die gestart is op 18-03-2004.
Een beetje zelf respecterende gistkweker heeft toch een homepage lijkt mij.

 :degroeten:

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: 1000 ebc roostmout
« Reactie #21 Gepost op: 30-12-2006 22:25 u »
De site kon ik niet vinden. Maar in dit topic staat al dat er geen Hertog Jan gist (meer?) is. Dus het heeft verder niet veel zin om te zoeken denk ik.

 :degroeten:
Wesley

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.111
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: 1000 ebc roostmout
« Reactie #22 Gepost op: 30-12-2006 22:27 u »
Een beetje zelf respecterende gistkweker heeft toch een homepage lijkt mij.

Tja, schijnbaar weten ze niet hoe ze zo iets moeten opzetten, of ze (hij/zij ?) zijn niet zo commercieel, dat ze aan reclame doen. Wel jammer....

Groeten en gezondheid
Oscar


Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.896
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: 1000 ebc roostmout
« Reactie #23 Gepost op: 31-12-2006 09:02 u »
Voor zover ik weet heeft Alexander geen website. Hij is niet commercieel, het is meer hobby. Hij maakt gist op bestelling. Je gaat bij hem langs of krijgt het thuis in een envelop. Geen poespas, gewoon gist.

Er zit maar heel weinig gist in een buisje, dus neem er twee Ún begin RUIM van te voren met starten. Minimaal een week.

Offline BuBS

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 935
  • Land: nl
    • http://www.facebook.com/?ref=home
Re: 1000 ebc roostmout
« Reactie #24 Gepost op: 31-12-2006 10:48 u »
Het eind SG van de Grand Prestige is 1016. En Westmalle is een mooie gist voor dit bier.
Het begin sg is 22.8 plato, dus 1095/96.  Hiermee, kom je veel te hoog in je alcohol.
Misschien wordt er een grote starter bij gevoegd, waarna na correctie het begin sg op 1086 uitkomt.
Ondanks dat ik recept heb, kom ik niet op een fatsoenlijke clone van de Grand Prestige.

Gr BuBs

Tags: