Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Blondje  (gelezen 3213 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline BuBS

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 935
  • Land: nl
    • http://www.facebook.com/?ref=home
Blondje
« Gepost op: 09-01-2007 15:31 u »
Over een paar weken ga ik een blond bier brouwen.
Als gist gebruik ik White Labs WLP 010, dit is een mengeling van Sierra Nevada, Guinness, Fullers en Anchor.
Als basis gebruik ik pilsmout en eigenlijk moet er ook iets van munchener, amber of een andere lichte caramelmout.
Helaas heb ik enkel nog Special B liggen, denken jullie dat ik daarmee een lekker moutig blond bier kan brouwen.
Of moet ik toch maar even om een kilootje munchener gaan ?
Hier het recept.

Hoeveelheid 10 L
Begin SG 1055
Eind SG 1010
EBC 17.4
EBU 33

2500 gr Pilsmout
   40 gr Special B

6.7 gr Stryians Goldings 4.1 % FWH
6.7 gr Simcoe 12 % FWH
3.4 gr Santiam 5.8 % 30 min
2.7 gr Simcoe 12 % 15 min

Vuur maar los,

Gr BuBs



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.990
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Blondje
« Reactie #1 Gepost op: 09-01-2007 16:12 u »
Ik denk niet dat die 1,6% Special B heel veel gaat doen voor de moutigheid. Ik zou minimaal 10% munichmout gebruiken.
Hoe lang ga je koken en wat is je berekende bitterheid?

Ik ben wel benieuwd naar de smaak van de Simcoe, er zijn in de US een aantal 100% Simcoe IPAs te zijn. Ik geloof dat het een aardig rauwe bitterheid opleverd.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.469
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Blondje
« Reactie #2 Gepost op: 09-01-2007 16:27 u »
Inderdaad, als je special B gebruikt, dan is dat toch alleen voor de kleur? Alleen pale en munchener mouten geven toch een mooie moutigheid? Of een ondergist, ook een optie.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Blondje
« Reactie #3 Gepost op: 09-01-2007 16:37 u »
Amber 50 kan ook nog.

Offline BuBS

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 935
  • Land: nl
    • http://www.facebook.com/?ref=home
Re: Blondje
« Reactie #4 Gepost op: 09-01-2007 16:40 u »
Dan moet ik toch maar naar mijn moutleverancier, voor een kilo pale of munchener.

Citaat
Ik ben wel benieuwd naar de smaak van de Simcoe, er zijn in de US een aantal 100% Simcoe IPAs te zijn. Ik geloof dat het een aardig rauwe bitterheid opleverd.
De Simcoe is hoge Alfa zuur hop, maar heeft juist niet de rauwe smaak. De CO-humulone gehalte zit tussen de 15/20.

Gr Kees

Offline BuBS

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 935
  • Land: nl
    • http://www.facebook.com/?ref=home
Re: Blondje
« Reactie #5 Gepost op: 09-01-2007 16:44 u »
Nee, als er toch special om moet, dan ga ik voor 1 kg Cara Hell 25.

Kees

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Blondje
« Reactie #6 Gepost op: 09-01-2007 17:21 u »

Citaat
6.7 gr Simcoe 12 % FWH
3.4 gr Santiam 5.8 % 30 min
2.7 gr Simcoe 12 % 15 min

Vuur maar los,

En schiet mij maar lek.  :-\

Citaat
Simcoe
Doet me denken aan Simca.

Ken je dat autootje nog Kees?  :idea:

 :degroeten:

Offline BuBS

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 935
  • Land: nl
    • http://www.facebook.com/?ref=home
Re: Blondje
« Reactie #7 Gepost op: 09-01-2007 17:24 u »
Ja ja, een simca 1000.
Mijn vader had vroeger een simca 1100.

We worden oud.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Blondje
« Reactie #8 Gepost op: 09-01-2007 17:31 u »

Inderdaad Ha Ha,

Effe serieus  ::) , ben je niet bang dat het een soort Ale gaat worden ipv een blondje?
De kleur is vrij donker, en de bitterheid trekt ook naar een bitter.
Daarbij ook nog eens de Amerikaanse hoppen.

Klinkt eigenlijk heel erg naar Ale  :weetniet:

 :degroeten:

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Blondje
« Reactie #9 Gepost op: 09-01-2007 17:42 u »

Citaat
Nee, als er toch special om moet, dan ga ik voor 1 kg Cara Hell 25.

Dit zou ik ook doen.
Althans, ik persoonlijk ben gek op caramout.
Lekker vol, karamellig, en toch niet branderig.

 :degroeten:

Offline BuBS

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 935
  • Land: nl
    • http://www.facebook.com/?ref=home
Re: Blondje
« Reactie #10 Gepost op: 09-01-2007 17:46 u »
Tja, het is natuurlijk geen Leffe blond. Daar lijkt ie zeker niet op.
Eigenlijk zit ie tussen een blond en een pale in, het lijkt me wel een leuke gist en ik wel eens een blond bier gebrouwen met Fullers gist en deze wel heerlijk.

Gr Kees

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Blondje
« Reactie #11 Gepost op: 09-01-2007 18:05 u »

Ik heb zelf nog nooit gebrouwen met deze gist, maar heb zelf wel eens een honeydrew van dit merk gedronken.
Dat was een top biertje.
Ook weer niet al te droog.

De moutstorting die je hebt is waterdicht.
Jij bent natuurlijk meer voor de neutralere gisten, maar ik moet toch even kwijt dat dit recept mij ook
zeer geschikt lijkt als men het met een Duvelgist zou brouwen.

 :degroeten:

Offline BuBS

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 935
  • Land: nl
    • http://www.facebook.com/?ref=home
Re: Blondje
« Reactie #12 Gepost op: 30-01-2007 16:41 u »
Zo, het bier is gebrouwen en wordt nu terug gekoeld.
Begin SG is een mooie 1064, iets te hoog dan gepland, dus als ie stopt op 1014/ 1012 ben ik tevreden.
Heb enkel nog de hopstort veranderd en natuurlijk 1 kg cara hell.
20 gr Simcoe        FWH
20 gr Str Goldings  FWH
10 gr Santiam      30 min
  8 gr Simcoe       15 min
Dit omdat het allemaal echte lage Co-humulone hoppen zijn, behalve de Goldings. Deze heb ik dus als FWH gebruikt, zodat de Co-humulone in de Goldings door het koken wordt afgebroken/verkookt.

Gr Kees


Tags: