Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Omdoppen van flesjes

Gestart door William, 28-12-2006 13:45 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

William

Ik heb gehoord dat je voor keuringen bieren moet aanleveren in 30 cl flesjes met een bepaalde kleur kroonkurk (goud of zilver?). Ik heb een aantal bieren in flesjes met gekleurde kroonkurken. Om deze bieren toch te kunnen laten keuren zou ik ze kunnen omdoppen.

In hoeverre kun je een kroonkurk verwijderen en snel weer een nieuwe plaatsen waarbij je niet te veel druk verliest? Ik zou me kunnen voorstellen dat als je het bier heel erg sterk koelt dat het meeste CO2 opgelost blijft en bij iets hogere temperaturen nog voldoende pssst geeft bij het openen. Of is het aan te raden om toch nog een beetje extra suiker vloeibaar toe te voegen... Of is het het beter om niet om te doppen...  :weetniet:  Het gaat om bieren met een relatief hoge einddichtheid de nu zo'n 4 maanden oud zijn.

Edgar

Zoals je zegt: goed koelen en minstens een dag koud laten staan (koolzuur lost goed op in de vloeistof), en dan kan je best omdoppen mits je het snel doet.


  • Hoe meer vrije ruimte in je flesje, des te meer koolzuur verlies je
  • Als je even wacht met doppen, zal het ontsnappend koolzuur eventueel 'binnengewaaide' zuurstof verdrijven (ten koste van enige koolzuurdruk)

JeroenCV


William

@Edgar - Dan ga ik er nu maar een paar koudzetten.

@JeroenCV - Bedankt voor de informatieve link - gelukkig ben ik niet de enige die wat bedenkingen heeft bij de beperkte kroonkurkkleur

Oscar

Omdoppen wil niet meteen zegen dat je hiermee een goed resultaat verkrijgt.

Vorig jaar heb ik dat ook gedaan met een bier, met als gevolg dat deze flesjes bij de keuring allemaal gushing vertoonde (???). Terwijl de originele dat niet hadden.

Groeten en gezondheid
Oscar

JeroenCV

Citaat van: Oscar op 28-12-2006  14:11 uOmdoppen wil niet meteen zegen dat je hiermee een goed resultaat verkrijgt.

Vorig jaar heb ik dat ook gedaan met een bier, met als gevolg dat deze flesjes bij de keuring allemaal gushing vertoonde (???). Terwijl de originele dat niet hadden.

Tja, dan moet je maar in een keer goed doppen he? ;D

Edgar

Citaat van: Oscar op 28-12-2006  14:11 uOmdoppen wil niet meteen zegen dat je hiermee een goed resultaat verkrijgt.

Vorig jaar heb ik dat ook gedaan met een bier, met als gevolg dat deze flesjes bij de keuring allemaal gushing vertoonde (???). Terwijl de originele dat niet hadden.

Zou dat niet te maken hebben met het transport naar de keuring, in plaats van met het omdoppen? Of zou je een reden kunnen bedenken, behalve infectie, waarom omdoppen tot gushing zou kunnen leiden? Het zou eerder het tegendeel veroorzaken (iets minder koolzuurdruk). Ik denk dat deze bedenking niet veel hout snijdt.

William

Fysisch gezien zou het erg koud wegzetten van het bier voordat je gaat omdoppen kunnen leiden tot onoplosbaar worden van deeltjes (bijvoorbeeld eiwit) die dan als kiempje kunnen dienen voor kiemvorming van CO2 wat denk ik de basis is voor gushing. Ik denk dat het bier dan al wel troebeler zou moeten worden tijdens het diep koelen.

Ik gok het er gewoon op.

Oscar

Citaat van: William op 28-12-2006  14:21 uIk gok het er gewoon op.

Ik zou er dan wel een aantal extra omdoppen zodat je na een tijdje rust van de omgedopte flessen er wel een paar kan testen op het goed gegan is.
En dan maar hopen dat je de juiste naar het ONK stuurd.

Citaat van: Edgar op 28-12-2006  14:14 uZou dat niet te maken hebben met het transport naar de keuring, in plaats van met het omdoppen?

Lijkt mij niet, dan zouden meer flessen gushing moeten hebben ook van andere kandidaten.

Citaat van: Edgar op 28-12-2006  14:14 uOf zou je een reden kunnen bedenken, behalve infectie, waarom omdoppen tot gushing zou kunnen leiden?

Geen enkele. Infectie zou theoretisch mogelijk zijn, maar dat gebeurd dan tussen dop eraf en dop erop. Dat is misschien maar 3 - 5 seconden, theoretisch mogelijk maar ik denk dat dat in de praktijk niet reëel is, zeker niet als het bier onder de 0 °C is (het was bier van ± 10%).

Groeten en gezondheid
Oscar

William

Citaat van: Oscar op 28-12-2006  14:44 uIk zou er dan wel een aantal extra omdoppen zodat je na een tijdje rust van de omgedopte flessen er wel een paar kan testen op het goed gegan is.

En om het wetenschappelijk helemaal verantwoord te doen zou ik ook een paar flesjes diep moeten koelen maar niet omdoppen.

Edgar

Citaat van: Oscar op 28-12-2006  14:44 uLijkt mij niet, dan zouden meer flessen gushing moeten hebben ook van andere kandidaten.

Het ene bier is het andere niet, dus je kunt dat niet zo zeggen. En bovendien hoor je -inderdaad- veel vaker over gushing, in meerdere of mindere mate, bij keuringen. Het bier is vaak verplaatst, niet meer koud ten tijde van openen, allemaal factoren die gushing kunnen versterken. Maar jou kennende zal je hier wel iets tegenin weten te brengen, of het nu hout snijdt of niet. :-*

Citaat van: Oscar op 28-12-2006  14:44 uGeen enkele. Infectie zou theoretisch mogelijk zijn...maar dat gebeurd dan tussen dop eraf...dop erop. Dat is misschien maar 3 - 5 seconden, theoretisch mogelijk maar ik denk dat dat in de praktijk niet reëel is, zeker niet als het bier onder de 0 °C is (het was bier van ± 10%).

Precies. Het is dan ook onzin, vrees ik.

Oscar

Citaat van: William op 28-12-2006  14:51 u...en om het wetenschappelijk helemaal verantwoord te doen zou ik ook een paar flesjes diep moeten koelen maar niet omdoppen.

Dat lijkt mij inderdaad een goede! Wellicht dat een ondergekoeld bier na opwarmen wel gushing heeft. Ben ik eigenlijk wel benieuwd naar (kan ik natuurlijk net zo goed zelf een keer doen).

Citaat van: Edgar op 28-12-2006  14:59 uMaar jou kennende zal je hier wel iets tegenin weten te brengen, of het nu hout snijdt of niet. :-*

Vast wel. :D Maar dat doe ik niet. ;)

Groeten en gezondheid
Oscar

Hans (Lagos)

Citaat van: William op 28-12-2006  13:45 uIk heb gehoord dat je voor keuringen bieren moet aanleveren in 30 cl flesjes met een bepaalde kleur kroonkurk (goud of zilver?).


Wat een onzin overigens, de oplossing is erg simpel: een lik goud- of zilververf.  :D

Sjaak

Het is geen onzin.
Bij wedstrijden gelden nou eenmaal regels.
Wil jij deze niet, dan moet je gewoon niet meedoen, ook al lijken ze jou onzin.
Ook ik moet doppen kopen om aan het ONK mee te doen, de oude die ik heb kan ik gewoon thuis blijven gebruiken.


Edgar

Citaat van: Hans (Lagos) op 28-12-2006  16:16 uWat een onzin overigens, de oplossing is erg simpel : Een lik goud of zilververf.  :D

Als je de link hierboven volgt, wordt duidelijk dat dat niet is toegestaan. Dat maakt de flessen namelijk herkenbaar.

Hans (Lagos)

Ik heb de link gevolgd en ik zie nu dus waarom de doppen niet te veel mogen afwijken,  :verbergen: begrijpelijk dus.
Ook 30cc Euroflessen? Ik wist nog geen eens dat die bestonden en ik gebruik alleen de Belgische pijpjes, hoe zouden Spaanse Euroflessen er uitzien? Bij mijn zeer zeldzame bezoekjes aan Holland maar eens een flesje Heineken meenemen.   :'(

Voor het geval dat ik eens wat in zou willen zenden houd ik mij voorlopig maar vast aan het volgende citaat:

Citaat van: Peter_van_den_Hurk op 14-04-2003  17:47 uVrienden en Vriendinnen van het Bier,

Inzenders uit het buitenland mogen hun bier nog inzenden in 33 cl flesjes, maar ook daar is het vaak niet moeilijk om de eurofles te verkrijgen.

Groet Peter van den Hurk
Voorzitter Bier Keurmeesters Gilde.

Menno

N.a.v. het lezen van dit topic (en een bezoek aan de site van het BGK) heb ik gelijk een volgende vraag: is, naast de eisen rond de fles en dop, ook verplicht de begin- en eind-SG te vermelden in de vrije klasse? Ik heb geen SG-meter en weet niet of ik dit voor mezelf als relevant beschouw... ???

Uiteraard zal dit meetinstrument er wel komen, maar toch...

Herman

Je moet voldoen aan de normen, als je dus je SG niet weet.... Ben je overigens niet geïnteresseerd in je brouwvaardigheden? Een SG-meter is toch wel een minimale behoefte en is vrij goedkoop.

Zonder SG-meter kun je een goed geslaagd bier niet herbrouwen, met een SG meter is het al lastig genoeg.

nomino

Hoe ziet een eurofles er eigenlijk uit. En waar kan ik ze vinden.

Strohmian

Volgens http:\\www.lubo.nu is een eurofles een (in Nederland) standaardfles van 30 cl, bij iedere supermarkt verkrijgbaar.

Oscar

Citaat van: Strohmian op 29-12-2006  00:32 uVolgens http:\\www.lubo.nu

Maak daar maar www.labo.nu van. En inderdaad alle standaard bieren (pilseners, bokbieren, de meeste witbieren enz) van de grote Nederlandse brouwerijen vullen hun bieren voornamelijk af in de eurofles. Dus als je in België woont, stap even de grens over, loop een supermarkt in en zoek de bierafdeling en... voilla !

Groeten en gezondheid
Oscar

nomino

Bedankt voor de snelle reactie normaal kom ik volgende week in Bederland, zal dan ook maar wat bier kopen.

Strohmian

O ja, dankje Oscar, als je een paar biertjes achter je kiezen hebt, verwissel je zomaar een paar letters. Mijn excuses!

Menno

Citaat van: Herman op 28-12-2006  23:16 uJe moet voldoen aan de normen, als je dus je SG niet weet....
Dusss: essentieel als ik het goed begrijp! :duimop:

Citaat van: Herman op 28-12-2006  23:16 uBen je overigens niet geïnteresseerd in je brouwvaardigheden? Een SG-meter is toch wel een minimale behoefte en is vrij goedkoop.

Zonder SG-meter kun je een goed geslaagd bier niet herbrouwen, met een SG meter is het al lastig genoeg.
De wijze waarom ik nú 'knutsel' levert acceptabel resultaat. Elke keer wéér een verassing. Doel is telkens een stapje verder... :biersmile:

Hans (Lagos)

Gisteren wat Spaanse bierflessen bekeken maar tot op heden geen fles van 30cl te vinden, typisch iets voor Nederlanders om een fles een eurofles te noemen terwijl die in ander eurolanden zoals in Spanje en België niet gebruikt worden.

Nederfles is dus een beter benaming.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.