Maurits stelt zich voor

Gestart door Maurits, 25-08-2006 14:19 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Maurits

Het bier is heel donker, zoals een Westmalle dubbel er uit ziet. Het is niet echt troebel. Volgens mij normaal. In het glas en het flesje ziet het er hetzelfde uit. Maar het zou wel vreemd zijn dat er te veel gist is meegekomen bij het bottelen, want ik heb gewoon de gebruiksaanwijzing gevolgd en dus helemaal gewacht tot de laatste 'blub'. Er zat geen sediment of droesem in het flesje. Kan het zijn dat het gist door de redelijk hoge rijpingstemperatuur niet naar de bodem is gezakt?

Het bier smaakte ook heel bitter direct na de hoofdgisting, misschien is het daar al fout gegaan. (ik kon het niet laten om even voor te proeven:P)

dennisbier

CiteerDaarna hebben ze allebei een week negegist op kamertemperatuur. Daarna hebben ze ongeveer 6 weken gerijpt en geklaard in een kelder van 18 graden.

Dat is toch niet zo'n hoge temperatuur?
Lijkt mij een aangename temperatuur voor een gistcel.
Dat zijn normale temperaturen zoals ze in de natuur ook bestaan.

Ik denk dat thermoshock een groter probleem is bij gistcellen.
Ze zijn nogal gevoelig, weet ik nog uit mijn laboratoriumperiode.

Maurits

Alle bieren zijn nu klaar en geproefd. De erg bittere smaak verdwijnt langzaam, dus dat lag gewoon aan het rijpen. Toch zijn alle bieren wat zurig. Het bier met de glucose en Wyeast gist smaakte naar potters, die dropachtige snoepjes. Weet iemand hoe dat kan komen? Ik heb het bier 4 weken laten gisten bij 18 graden, gebotteld, een week laten na gisten bij 18 graden. en daarna 7 weken laten rijpen bij 16 graden. Het eind SG was 1013.

oranjeboombiertje

4 weken laten gisten? Waarom heb je dit gedaan?

 :degroeten:
Wesley

thibolleke

misschien heeft ie wel zo'n tank waar je kan in hoofdgisten én lageren. Hoe heet zo'n tank? (cti?cit?)

Op zich is het geen ramp 4 weken in het gistingsvat zitten. Maar volgende keer liefst wat korter, gewoon na de hoofdgisting (wanneer het 'bubellen' in het waterslot bijna ophoudt) bottelen ofwel lageren(wat ongeveer 2-3 weken duurt).

MO

Zurig is niet goed. Die zou je eens door een ervaren proever/brouwer moeten laten proeven, misschien dat je nog niet schoon genoeg werkt.
Fruitige smaken worden gevormd bij hoge vergistingstemperatuur. De ene kamer is de andere niet.

Cilindroconische tank. CCT. Maar of ik dit goed spel? Volgens de spellingscontrole niet, maar dat zegt ook niet alles.

Jacques

Citaat van: MO op 25-01-2007  08:22 uCilindroconische tank. CCT. Maar of ik dit goed spel? Volgens de spellingscontrole niet, maar dat zegt ook niet alles.

Volgens mij is het cilinderconische. Dit woord zal ik toevoegen aan de spellingscontrole. Overigens kun je ook altijd even kijken in de online Van Dale woordenboek.

Maurits

Ik heb mijn gewoon in een Brewferm emmer laten vergisten. Op de een of andere manier was er na 4 weken nog steeds activiteit in het waterslot. Misschien duurde de vergisting zo lang, omdat ik het wort niet heb laten beluchten. Dit hoefde namelijk niet volgens het recept van Brewferm.

@MO, ik heb de bieren aan een ervaren proever gegeven. Ik ga zijn proefresultaten morgen ophalen, ik ben benieuwd ;). Dit glucose bier heeft zeker niet boven de 19 graden (omgevingstemperatuur) vergist, dus deze dropsmaak kan volgens mij niet komen door een te hoge vergistingstemperatuur. Kan het aan de gist (Wyeast Abbey II) of de glucose liggen?

In ieder geval bedankt voor jullie reacties :groots:

Maurits

De keurmeester vond de bieren veel te bitter voor abdijbieren, ze hadden zoeter gemoeten, maar dat had ik eigenlijk wel verwacht.

Ik heb mijn profielwerkstuk nu af. De bieren verschilden erg in bitterheid, zurigheid en zoetheid. Helaas waren de verschillen willekeurig en kon ik geen goede conclusies trekken. Wat heb ik wel heb kunnen concluderen is dat
Wyeast een betere, evenwichtige smaak dan Brewferm gist aan het bier geeft en dat de Wyeast bieren iets zoeter en minder bitter waren. Daarnaast doet Wyeast ook langer over de vergisting, maar haalt dan ook een iets lager eind SG.
Duidelijk verschil tussen kristalsuiker, witte basterdsuiker en glucose heb ik niet echt kunnen merken. Maar rietsuiker geeft het bier wel de typische rietsuiker smaak.

Nou ga ik ook maar kijken naar het brouwen met echte mout, lijkt me een stuk leuker dan deze blikken. ^-^
Maar dan moeten mijn ouders het wel goed vinden dat het huis vol met brouwspullen staat:P


thibolleke

Citaat van: Maurits op 31-01-2007  22:21 uNou ga ik ook maar kijken naar het brouwen met echte mout, lijkt me een stuk leuker dan deze blikken. ^-^
Maar dan moeten mijn ouders het wel goed vinden dat het huis vol met brouwspullen staat:P

Ach je ouders vinden dat vast wel goed. Stiekem worden ze dan ook nog een beetje trots.....
Zo zit dat toch met mijn ouders  ;D. Ik heb de helft van de garage al gekregen, een hoekje van de woonkamer voor de gisting en zelfs een ijskastje om hop ed. koel te kunnen bewaren. Nu nog een tap en een coolfermentor en ik ben helemaal gesteld.

Ga je goed met het nonextracte brouwen in de toekomst.
Groet thibolleke

Maurits

Ik denk dat als het een keer gaat smaken ik wel meer gedaan zal krijgen;) Maar mijn ouders zijn nu al niet blij met 4 kratten in de kamer voor de navergisting:P

oranjeboombiertje

Citaat van: thibolleke op 31-01-2007  22:47 uNu nog een tap.
Als je dit een beetje leuk weet te vertellen krijg je dat zo voor elkaar. Ik had het excuus dat ik het nodig heb voor school, maar daarna is het natuurlijk erg handig bij feestjes en verjaardagen  ;) (En zo breidt ik steeds verder uit zonder gezeur van mijn ouders >:D )

 :degroeten:
Wesley

thibolleke

Tsja, bij mij is het ook "voor school". Maar daar hebben we echt geen plaats voor........ Of in het tuinhuisje dat niet gebruikt word  :idea: Hehe ik zal het direct eens gaan voorstellen  ;D

Groet Thibolleke


oranjeboombiertje

Ik heb eigenlijk ook geen plaats maar ik heb het opgelost. Ik heb een soort barretje gemaakt dat met enkele schroeven uit elkaar kan. Ook de tap en de onderdelen van de installatie kunnen allemaal uit elkaar. Deze losse onderdelen nemen veel minder ruimte in en kunnen makkelijk vervoerd worden! Misschien is dit een idee?

 :degroeten:
Wesley

thibolleke

Hahaha, een opvouwbare bar! Geniaal.
In het tuinhuisje mag de tap trouwens ook niet komen  :'(


oranjeboombiertje

Misschien dat je hiermee je ouders nog kan overtuigen:


De bar, met op de achtergrond mijn voorraad mout en wat apparatuur ;D (ik heb hem eerder deze week pas gebouwd dus er zit nog geen verf of iets dergelijks op. maar weet ook nog niet of ik dit wel ga doen)


Dit blijft er over als ik hem "opvouw" Hierbij komt dan (alleen) nog een fust met bier, de fustkoppeling en eventueel nog een koeler. Ik ga het fust goed inpakken zodat ik (hopelijk) geen koeler nodig heb.

Misschien als je dit aan je ouders laat zien zijn ze ook over ;) Ik heb deze bar nodig om op school mijn profiel werkstuk (brouwen) te presenteren, maar eigenlijk vinden mijn ouders het ook wel leuk om zoiets in huis te hebben :D

 :degroeten:
Wesley

thibolleke

OH! Geniaal.
Alleen 3 dingetjes: 1) Je vijst hem elke keer in elkaar en uit elkaar? Dat lijkt mij veel werk voor moest er iemand eentje     "vant vat" vragen. Jij zou hem dus niet veel gebruiken?
                          2) Jij voorziet geen afvoer? Of moet die er nog komen?
                          3) Heb je de tap al getest? Ik bedoel, Niels zei me eens dat je zonder koeling alleen maar schuim zou tappen. Lukt het bij jouw of niet?


Echt proper hoor Wesley.

Groeten Thibolleke

oranjeboombiertje

Hier de antwoorden:

1. Het uit elkaar halen gebeurt door 6 schroefjes aan de voorkant en 4 schroefjes bovenop los te schroeven. Dit is hooguit 5 minuten werk.
2. Een afvoer zou kunnen maar als ik over een paar weken op school moet presenteren zal ik een aantal dienbladen erop leggen, dit zal hopelijk voldoende zijn.
3. Ik heb gehoord dat schuim tappen voorkomen kan worden met een bierkoeler of een dunne slang. Ik heb aan mij tap een dunne slang zitten dus dat komt hopelijk goed. Ook heb ik nog wel wat extra slang liggen zodat ik de slang langer kan maken. Eventueel de tapdruk wat verlagen dan moet het goed komen.

Deze tap installatie zal ik niet vaak gaan gebruiken. Ik heb ook nog kleine 5 liter vaatjes welke ik wel vaker zal gebruiken maar de tap werkt met 10 liter. Deze kan ik maar beperkt bewaren en zal ook na een aantal uren warmer worden en dus zeker een volgende dag opnieuw gekoeld moeten worden. Ook zie ik mijzelf nog niet in 1 weekend 10 liter bier opdrinken (dan kan ik de tap wel meteen het huis uitzetten van mijn ouders  :biersmile: )
Misschien dat ik er volgend jaar nog wat aan heb als ik (misschien) in Gent zit voor mijn studie.

 :degroeten:
Wesley

Herman

Afstellen van je tapinstallatie? Hier vind je een leuke link, ik weet zo niet of het dezelfde is als ik had beloofd, ik zit even achter een andere computer (en dus ook verschillende bookmarks).

oranjeboombiertje

Hier zal ik mij morgen eens op toeleggen. Maar waarschijnlijk krijg ik het toch wel werkend met wat (heel wetenschappelijk) gekl**t  ;D

 :degroeten:
Wesley

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.