Het ligt er helemaal aan wat je wilt worden. Wanneer je direct bouwmeester wil worden is dit niet heel eenvoudig, zeker niet als je dat bij een brouwerij van enige omvang wilt worden. Bij een kleinere brouwerij komt er trouwens veel handwerk bij kijken en lijkt me een universitaire opleiding niet direct noodzakelijk. En universiteit is inderdaad echt wat anders dan een HBO, het HBO is toch iets meer praktijk. Ik weet dat b.v. levensmiddelentechnologie een goede algemene opleiding, een stage en afstudeeropdracht kan je dan wellicht bij een bedrijf als Heineken doen (bel b.v. eens met Heineken en informeer naar de mogelijkheden). Van de opleiding van Gent weet ik niet veel (andere wellicht meer), wel weet ik dat b.v. de brouwer van brouwerij de Klok een opleiding heeft gedaan bij Weihenstephan in Duitsland.
Ik zelf ga trouwens in juli een brouwcursus in Engeland doen bij de universiteit van Sunderland (
www.brewlab.co.uk). Maar goed, dit is alleen maar een cursus (3 weken intern) en geen echte opleiding. Wel kan je ook je master halen bij deze universiteit en er is volgens mij nog een master opleiding in Engeland. In Amerika zijn er overigens ook serieuze opleidingen. Maar goed, het hangt er helemaal af van wat je wilt bereiken en hoe je loopbaan plant. Voor mij is de 3 weekse cursus gewoon hobby (mijn vorige werkgever betaald alles, slim door mij geregeld ivm ontslag kreeg ik nl. een budget voor opleiding, aangezien ik nu al met een andere opleiding bezig ben (bedrijfskunde I) en ik niet direct weer met een andere lange opleiding wilde starten leek me dit echt leuk om te doen, en met een goede omscholingsmotivatie kreeg ik het voor me kaar dat de 2500 pond door mijn vorige werkgever werd betaald!). Denk er wel bij dat de Engelse bierwereld toch wel weer wat apart is.. Ik kies bewust voor een Engelse cursus, ten eerste ook de taal, daarnaast ben ik gek van Engeland en liefhebber van Real Ale, wat ik zelf ook wil gaan brouwen.
Daarnaast ben ik nog steeds bezig met bouwen van een hobby installatie samen met een vriend, en wie weet begin ik ooit zelf nog eens een eigen kleine brouwerij...
Ik weet niet hou oud je bent, en hoe makkelijk de havo je af gaat, maar een logische stap zou zijn om HBO levensmiddelentechnologie te gaan doen, je merkt dan direct in het 1e jaar hoe makkelijk/moeilijk je het vindt (1e = overigens het lastigste jaar). Vervolgens kan je besluiten na een jaar aan een gespecialiseerde opleiding te beginnen (in het buitenland dus) of gewoon eerst je HBO levensmiddelentechnologie af te maken. Met dit diploma kan je dan sowieso bij veel bedrijven aan de slag en je kan je dan altijd nog verder specialiseren... Wellicht kan je Jan-Willem den Hartog via dit forum een persoonlijk berichtje sturen. Hij is nu (ik dacht assistent) brouwer bij een brouwerij in Limburg (forum lid JW_den_Hartog)
Bedenk als je de universitaire kant op gaat, je echt meer met de theorie bezig bent..
Hopelijk heb je wat aan deze info, Succes met je loopbaan ieder geval!
Nog wat engelstalige links:
http://www.ibd.org.uk/igbsite/business/training/courses.asphttp://www.brewlab.co.uk/wtraining.htmhttp://www.siebelinstitute.com/