Opleiding brouwmeester

Gestart door oranjeboombiertje, 04-12-2006 11:53 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

oranjeboombiertje

hallo,

Dit jaar zit ik in 5 Havo en dat betekend dat ik volgend jaar een opleiding moet gaan kiezen. Ik zie het wel zitten om iets te gaan doen met bier. Bijvoorbeeld brouwmeester. Maar hier bij mij op school weten ze niets van zulk soort opleidingen. Maar misschien zijn er ook wel andere mogelijkheden in de bierwereld die ik (nog) niet ken. Dus mijn vraag is of iemand weet of zo een soort opleiding bestaat en waar deze zich bevind.

 :degroeten:
Wesley

JeroenCV

Op de universiteit van Gent (B) heb je zo'n soort opleiding. Dus eerst even VWO doen, dan naar Belgie.

oranjeboombiertje

Het is toch ook mogelijk om 1 jaar HBO te doen en daarna naar de universiteit?

 :degroeten:
Wesley

Adrie

Je kunt ook naar de HAS in Den Bosch. Frans Schamp (brouwmeester van de Maaslandbrouwerij) heeft daar zijn opleiding gedaan. Gent is echter stukken beter.

oranjeboombiertje

Als ik het goed begrijp is het dus nodig om vwo te hebben om naar Gent te kunnen en met Havo kan ik naar de has? Met de opleiding in gent is het dus mogelijk om brouwmeester te worden of kan je hier iets anders mee?

 :degroeten:
Wesley

Emile

Citaat van: oranjeboombiertje op 04-12-2006  12:36 uHet is toch ook mogelijk om 1 jaar HBO te doen en daarna naar de universiteit?
Nee! Een HBO is iets heel anders dan een universiteit. Een HBO is redelijk toepassingsgericht, een universiteit is onderzoeksgericht. Als er al studenten zijn die een overstap weten te maken van HBO naar universiteit (meestal als ze het HBO diploma al op zak hebben), dan nog kunnen ze redelijk opnieuw beginnen (afgezien van wat vrijstellingen hier en daar).

Ik praat dan m.n. over de technische richtingen, want de wiskunde op een universiteit is van een compleet ander niveau dan dat op een HBO.

Het beste is inderdaad, zoals Jeroen al stelt, om dan eerst VWO te doen. Dat verruimt je mogelijkheden aanzienlijk.

Jacques

In Gent zijn twee opleidingen. Een op universitair niveau en een op HBO niveau bij de KAHO St. Lieven.

Edwin

Citaat van: Emile op 04-12-2006  12:58 uNee! Een HBO is iets heel anders dan een universiteit.

Toch klopt dit niet. Indien een HBO-student zijn propedeuse haalt kan hij starten aan een universitaire opleiding. Wesley heeft dus wel gelijk! Althans dat heeft hij als deze regels nog niet zijn aangepast na de invoering van het bachelor/masterprogramma...

Na voltooien van een HBO kon men de universiteit volgen, maar dan in de verkorte variant. Dit laatste is met de invoering van het masterprogramma verdwenen.

Edwin

JeroenCV

hier de website van de universiteit; vraag hier naar meer info.

oranjeboombiertje

Dank voor alle reacties. Hiermee zal ik zeker verder komen. Ik zal eerst eens een mailtje sturen naar de universiteit.

 :degroeten:
Wesley

Erik Deelissen

Een andere mogelijkheid is een studie tot dipl. ing in de brouwtechnologie aan het instituut weihenstephan
zie link http://www.weihenstephan.de/.

Groeten Erik.

oranjeboombiertje

Dank voor deze link. Lijkt me erg interressant maar ik ben bang dat mijn Duits niet goed genoeg is om daar naar school te gaan  ;D

 :degroeten:
Wesley

thibolleke

Haha kom je dan misschien toch naar Gent? :)
Leuk. Ik moet nog ook even zien hoe en dan ga ik naar Gent volgend jaar.
Inderdaad zijn er 2 opleidingen in Gent. De een wat beter dan de ander.

Groeten Thibolleke

oranjeboombiertje

Citaat van: thibolleke op 04-12-2006  19:22 uHaha kom je dan misschien toch naar gent? :)
Leuk.Ik moet nog ook even zien hoe en dan ga ik naar Gent volgend jaar.
Inderdaad zijn er 2 opleidingen in Gent.De 1 wat beter dan de ander.

De kans zit er inderdaad in dat ik volgend jaar in Gent zit. Welke opleiding ga je daar doen (de havo of vwo variant?)

 :degroeten:
Wesley

thibolleke

Ik moet nog even zoeken hoe het juist allemaal in elkaar zitten van vakken ed.
Maar ik denk toch meer praktischer,dus op HBO-niveau is dat dan.

Ach kheb nog een jaartje om het uit te pluisen.

Groeten Thibolleke

oranjeboombiertje

Als je hbo niveau gaat doen heb je kan mij tegen te komen  >:D Want ik heb (als het goed is  :nut: ) volgend jaar mijn Havo diploma dus is dat de enige mogelijkheid voor mij.

 :degroeten:
Wesley

thibolleke

Ui....ik denk voor mij dan ook....
havo-diploma? ???
Ik een ASO-diploma. Zal er niet veel meer mee kunnen doen zeker.

Groeten

oranjeboombiertje

Hier in Nederland is de Havo de voorbereiding op hoger beroepsonderwijs. Vwo is de voorbereiding op wetenschappelijk onderwijs (universiteit). Ik weet niet hoe dit in België werkt.

 :degroeten:
Wesley

Jacques

Citaat van: oranjeboombiertje op 04-12-2006  19:43 uAls je hbo niveau gaat doen heb je kan mij tegen te komen

Zo nu en dan volg ik een studiedag bij de Kaho of ben ik er gewoon als gast. Grote kans dus dat je mij daar ook eens tegen kunt komen.

oranjeboombiertje

Het kan nog gezellig worden daar  :D

 :degroeten:
Wesley

hansvdm

Het ligt er helemaal aan wat je wilt worden. Wanneer je direct bouwmeester wil worden is dit niet heel eenvoudig, zeker niet als je dat bij een brouwerij van enige omvang wilt worden. Bij een kleinere brouwerij komt er trouwens veel handwerk bij kijken en lijkt me een universitaire opleiding niet direct noodzakelijk. En universiteit is inderdaad echt wat anders dan een HBO, het HBO is toch iets meer praktijk. Ik weet dat b.v. levensmiddelentechnologie een goede algemene opleiding, een stage en afstudeeropdracht kan je dan wellicht bij een bedrijf als Heineken doen (bel b.v. eens met Heineken en informeer naar de mogelijkheden). Van de opleiding van Gent weet ik niet veel (andere wellicht meer), wel weet ik dat b.v. de brouwer van brouwerij de Klok een opleiding heeft gedaan bij Weihenstephan in Duitsland.

Ik zelf ga trouwens in juli een brouwcursus in Engeland doen bij de universiteit van Sunderland (www.brewlab.co.uk). Maar goed, dit is alleen maar een cursus (3 weken intern) en geen echte opleiding. Wel kan je ook je master halen bij deze universiteit en er is volgens mij nog een master opleiding in Engeland. In Amerika zijn er overigens ook serieuze opleidingen. Maar goed, het hangt er helemaal af van wat je wilt bereiken en hoe je loopbaan plant. Voor mij is de 3 weekse cursus gewoon hobby (mijn vorige werkgever betaald alles, slim door mij geregeld ivm ontslag kreeg ik nl. een budget voor opleiding, aangezien ik nu al met een andere opleiding bezig ben (bedrijfskunde I) en ik niet direct weer met een andere lange opleiding wilde starten leek me dit echt leuk om te doen, en met een goede omscholingsmotivatie kreeg ik het voor me kaar dat de 2500 pond door mijn vorige werkgever werd betaald!). Denk er wel bij dat de Engelse bierwereld toch wel weer wat apart is.. Ik kies bewust voor een Engelse cursus, ten eerste ook de taal, daarnaast ben ik gek van Engeland en liefhebber van Real Ale, wat ik zelf ook wil gaan brouwen.

Daarnaast ben ik nog steeds bezig met bouwen van een hobby installatie samen met een vriend, en wie weet begin ik ooit zelf nog eens een eigen kleine brouwerij...

Ik weet niet hou oud je bent, en hoe makkelijk de havo je af gaat, maar een logische stap zou zijn om HBO levensmiddelentechnologie te gaan doen, je merkt dan direct in het 1e jaar hoe makkelijk/moeilijk je het vindt (1e = overigens het lastigste jaar). Vervolgens kan je besluiten na een jaar aan een gespecialiseerde opleiding te beginnen (in het buitenland dus) of gewoon eerst je HBO levensmiddelentechnologie af te maken. Met dit diploma kan je dan sowieso bij veel bedrijven aan de slag en je kan je dan altijd nog verder specialiseren... Wellicht kan je Jan-Willem den Hartog via dit forum een persoonlijk berichtje sturen. Hij is nu (ik dacht assistent) brouwer bij een brouwerij in Limburg (forum lid JW_den_Hartog)

Bedenk als je de universitaire kant op gaat, je echt meer met de theorie bezig bent..

Hopelijk heb je wat aan deze info, Succes met je loopbaan ieder geval!

Nog wat engelstalige links:

http://www.ibd.org.uk/igbsite/business/training/courses.asp
http://www.brewlab.co.uk/wtraining.htm
http://www.siebelinstitute.com/

oranjeboombiertje

Dank voor deze hoop informatie.

 :degroeten:
Wesley

oranjeboombiertje

Vandaag heb ik een mailtje terug van de universiteit uit Gent. Hierin wordt mij verteld dat er geen opleiding op universiteit niveau is, alleen HBO. Hier zou ik de opleiding "Master in de industriële wetenschappen in de biochemie" kunnen doen. Om deze te doen moet ik eerst "academische Bachelor in Industriële Wetenschappen Chemie" hebben gedaan. Deze opleiding wordt ook hier gegeven. Weet iemand of dit een beetje klopt? Want het wordt er hier niet echt duidelijker door   :-\

 :degroeten:
Wesley

thibolleke

Er zijn 2 universiteiten in Gent die brouwrichting heeft,wellicht dat de andere wel op universitair niveau is. Dat werd mij toch verteld.

Groeten Thibolleke

oranjeboombiertje

Dat zou best kunnen. Ik heb een mailtje gestuurd naar de universiteit waarvan eerder in deze draad een link werd gegeven. Maar gezien het feit dat ik volgend jaar sowieso geen universiteit kan doen is dit voor mij niet erg interessant. Wel heb ik vandaag even een mailtje gestuurd naar de hoge school van Gent. Hier hebben ze een opleiding op HBO niveau. Deze opleiding schijnt ook erg praktijk gericht te zijn, Dit heeft sowieso mijn interesse.

 :degroeten:
Wesley

thibolleke

Citaat van: oranjeboombiertje op 06-12-2006  18:40 uDeze opleiding schijnt ook erg praktijk gericht te zijn.

 :degroeten:
Wesley

Over welke opleiding gaat het nu?
Moet je nu eerst biochemie doen en dan verder naar brouwmeester?
Praktisch gericht lijkt mij ook het fijnste. Als je voeding hebt gedaan kan je inderdaad terecht bij brouwerijen, maar dan kom je er niet om te brouwen (en dat is toch wat ik 'later wanneer ik groot ben' wil doen).

Groeten Thibolleke

oranjeboombiertje

Er is mij een niet erg duidelijk mailtje gestuurd door de universiteit. Hierin stond wel een verwijzing naar de site van de hogeschool van Gent. Hierop is het duidelijker (http://www.hogent.be/dblcontent/infoteksten_opleidingen/ii_chemieBIOMA.cfm) Wat ik hieruit begrijp is dat je eerst een algemene opleiding moet doen (van 3 jaar ?) en je hierna gaat specialiseren (1 jaar ?) op brouwen. Ik heb er toch maar even een mailtje over gestuurd. Dat zal hopelijk meer duidelijkheid geven.

 :degroeten:
Wesley
 

stoker

Als ik het goed begrijp is dat industrieel ingenieur met dan een specialistatie.

Een andere goede voorbereiding kan bio-ingenieur zijn.

oranjeboombiertje

Ik snap er zelf nog niet heel veel van. Hopelijk komt hier verandering in als ik antwoord krijg op mijn mailtje.

 :degroeten:
Wesley

Oscar

Citaat van: thibolleke op 06-12-2006  18:59 uAls je voeding hebt gedaan kan je inderdaad terecht bij brouwerijen, maar dan kom je er niet om te brouwen (en dat is toch wat ik 'later wanneer ik groot ben' wil doen).

Thibolleke, ga dan later niet in een grote brouwerij werken. Ik kan me niet voorstellen dat daar nog echt gebrouwen wordt. Daar zitten de zo genaamde Muisbrouwers. Dus wordt brouwmeester en ga werken bij een klein brouwerijtje waar je nog op enigzins ambachtelijke wijze kunt brouwen.  :duimop: :brouwen:

Groeten en gezondheid
Oscar

thibolleke

En wat was ik van plan denk je  ;D

Groeten

thibolleke

Citaat van: oranjeboombiertje op 06-12-2006  21:00 uIk snap er zelf nog niet heel veel van. Hopelijk komt hier verandering in als ik antwoord krijg op mijn mailtje.

Heb je al antwoord gekregen?

oranjeboombiertje

Helaas nog niet. Ik heb al 2 keer een mailtje gestuurd. Waarschijnlijk werkt dat email adres niet o.i.d. Zal deze week nog even verder zoeken naar een andere adres.

 :degroeten:
Wesley

thibolleke

Hehe zou fijn zijn. Dan weet ik het ook ineens. :D


Groeten Thibolleke

oranjeboombiertje

Zeker. Ik ben ook wel nieuwsgierig naar een opendag of iets dergeljks. Weet je daar misschien iets van?

 :degroeten:
Wesley

thibolleke

Ik heb de meeste foldertjes al aangekregen van de universiteiten in België. Ik zal eens zien of daar iets tussen zit.
Wel heb ik in het foldertje van Gent (de beide unifs) al eens gekeken hoe het zat met onze opleiding maar vond er niets in terug.
Volgens mij is het dus eerst een jaartje of zo biomedische of zo studeren en daarna specialisatie brouwmeester.
Echt onhandig om zoiets te vinden in die foldertjes.

oranjeboombiertje

Op de internet site heb ik gelezen dat het 3 jaar een algemene opleiding is en het 4e jaar ga je specialiseren op brouwmeester.

 :degroeten:
Wesley

stoker

Citaat van: thibolleke op 26-12-2006  23:40 uIk heb de meeste foldertjes al aangekregen van de universiteiten in België. Ik zal eens zien of daar iets tussen zit.
Wel heb ik in het foldertje van Gent(de beide unifs) al eens gekeken hoe het zat met onze opleiding maar vond er niets in terug.
Volgens mij is het dus eerst een jaartje of zo biomedische of zo studeren en daarna specialicatie brouwmeester.
Echt onhandig om zoiets te vinden in die foldertjes.
het zal wel niet biomedische zijn, brouwen leunt toch niet zo dicht aan bij geneeskunde he ;)

ik kende een brouwer die afgestudeerd was als bio ingenieur, geen idee welke specialisatie.

JeroenCV

Het zal waarschijnlijk wel biochemie zijn. Dat kan je trouwens op heel veel universiteiten en hogescholen studeren.

thibolleke

Ja biochemie. Dat bedoelde ik.

Ga ik de eerste drie jaar toch maar in antwerpen studeren. De universiteiten liggen zo goed als om de hoek.

oranjeboombiertje

Is het dan mogelijk om de eerste 3 jaar ergens anders te doen en alleen het laatste jaar daar?

 :degroeten:
Wesley

thibolleke

Ja volledig mogelijk. Dat is wat ik ga doen, eerst in Antwerpen en het laatste jaar in Gent omdat die specialitatie er niet is in Antwerpen.


Groeten Thibolleke

oranjeboombiertje

Is het denk je ook mogelijk om de eerste 3 jaar in Nederland te doen? Dat zou voor mij een stuk makkelijker zijn. Hier in Rotterdam zit vast wel zo'n opleiding.

 :degroeten:
Wesley

thibolleke

Werkt het in Nederland ook zo met bachelor diploma en zo?
Ik weet als je buiten de EU een diploma haalt dat dat hier niet geldig is.

oranjeboombiertje

Daar heb ik mij eigenlijk niet echt in verdiept  :verbergen: Het zou best kunnen, ik ga er maar eens naar op zoek.

 :degroeten:
Wesley

JeroenCV

Ja hier in Nederland werkt het op de universiteit ook met Bachelor en Master. De eerste 3 jaar ga je voor je Bachelor; Dan het laatste jaar specialiseer je je tot Master (of Science).

Wanneer je biochemie op de universiteit tijd wilt studeren kan ik je Leiden of Utrecht aan raden. (vooral Utrecht, want dan heb je kans om van mijn vrouw les te krijgen :D)

oranjeboombiertje

Ik heb even een keer vergeten te kijken en dan staat er een belangrijk bericht. Het is heel fijn om te weten dat het in Nederland hetzelfde werkt als in belgië en dat ik de eerste 3 jaar gewoon hier kan doen. Zijn deze opleidingen alleen in leiden en utrecht of zijn dit de beste? Ik woon zelf vlakbij rotterdam dus zou het wel het makkelijkste zijn als hier in de buurt zo'n opleiding zit. Volgende week zal ik op mijn school ook eens even informeren bij de decaan.

 :degroeten:
Wesley

oranjeboombiertje

Oeps, ik lees weer eens te snel denk ik. Nu zie ik dat het universiteit is, en ik doe HAVO. Dit betekent dat ik niet naar de universiteit kan tenzij ik eerst VWO ga doen. Hier heb ik eigenlijk (totaal) geen zin in. Ik dacht ook dat de opleiding in België op hbo niveau is dus is het sowieso niet nodig om universiteit te doen. Weet iemand misschien ook of er een mogelijkheid is om met HAVO toch naar België te kunnen.

 :degroeten:
Wesley

JeroenCV

Hoi,

Wat je ook kan doen is gewoon de hogeschool, opleiding biochemie (dit was vroeger hogere laboratorium opleiding). Dan ben je na 4 jaar bachelor.
Volgens mij zit er in Rotterdam ook een hogeschool die deze opleiding heeft, anders kan je eens vragen bij je decaan op school.

Jacques

Citaat van: oranjeboombiertje op 03-01-2007  19:05 uWeet iemand misschien ook of er een mogelijkheid is om met HAVO toch naar België te kunnen.

Hoi Wesley,

KAHO St. Lieven te Gent.

William

Hoi Wesley,

Wat ik weet van opleidingen in België is dat ze vaak hoog staan aangeschreven en dat men een goede theoretische basis verwacht van de studenten. Nu is er in Nederland de tendens dat het niveau van met name HAVO minder wordt waardoor er een slechtere aansluiting met het HBO is, met name in de technische richtingen. Dit verschil zal alleen maar groter worden als de eisen in België hoger zijn

Het is denk ik raadzaam om hier eens goed met een decaan over te praten.

gr
William

oranjeboombiertje

Citaat van: Jacques (jacbier) op 04-01-2007  08:48 uKAHO St. Lieven te Gent.

Hallo Jacques,

Ik weet dat het een goede opleiding is. Maar ik vind het wel ineens een grote stap als ik over iets meer dan een half jaar naar Gent moet gaan verhuizen. Waar bij komt dat ik dit allemaal met de trein moet gaan doen (Ik word in augustus pas 18 dus ik heb nog geen rijbewijs als ik aan het volgende schooljaar begin). Daarom vroeg ik mij af of er dus geen mogelijkheid is (die even goed is natuurlijk) om de eerste paar jaren nog in Nederland te kunnen doen. Als dit niet het geval is zit ik uiteraard volgend jaar in België.

 :degroeten:
Wesley

thibolleke

Wat ik er nu uit maak is:
Eerst een opleiding van 3 jaar in biochemie. Dit kan je in op een hogeschool in België of Nederland volgen.
In Antwerpen kan je nog kiezen tussen het ondernemend of het innoverend pakket.

Na deze 3 jaar kan je het beste in KAHO st. Lieven te Gent je laatste jaar als 'brouwmeester' doen.
Ik zie alleen niet direct op de site welke richting dat nu is.

offtopic: kan je in Nederland ps beginnen met je rijbewijs als je 18 bent? In België kan je op je 16 en 7 maanden ten vroegste al beginnen om dan op je 18e verjaardag je praktisch (tevens definitief) rijbewijs te halen.


Groeten Thibolleke

oranjeboombiertje

In Nederland mag je op je 18e beginnen met rijlessen en dus je rijbewijs halen.

 :degroeten:
Wesley

oranjeboombiertje

Ik heb net even zitten zoeken en heb uitgevonden dat er 2 opleidingen zitten in Gent? Ik ben zelf gekomen op het adres van de Hogeschool van Gent http://www.hogent.be/dblcontent/infoteksten_opleidingen/ii_chemieBIOMA.cfm en de school die Jaques adviseerde KAHO St Lieven. Beide zitten in Gent. Ik denk ik zal het maar even melden.

 :degroeten:
Wesley

thibolleke

Citaat van: Jacques (jacbier) op 04-12-2006  12:59 uIn Gent zijn twee opleidingen. Een op universitair niveau en een op HBO niveau bij de KAHO St. Lieven.

Dat wisten we al. :weetbeter:
KAHO St. Lieven hebben ze me in Westmalle aangeraden.

Groeten Thibolleke

stoker

Om aan een Belgische universiteit te starten heb je niet echt een diploma nodig (maar wel je secundair gedaan?) dus in principe kan je aan een Belgische unief starten, wat niet wil zeggen dat het (zeer) moeilijk wordt, maar als je enthousiast bent maak je zeker een kans.

Lenx

Heeft iemand toevallig ervaring met het volgende?

http://www.avondschool.be/opleidingen/brouwerij.htm

Ik zou dit volgend jaar wel graag volgen vermits het voor mij al te laat is om dergelijke studierichting te kiezen.

Caspar

Hoi Lenx,

Dat ziet er wel heel basic uit, volgens mij leer je meer van een avondje forummen  :weetbeter:

Brouwerken

Deze richtingen in Gent, zijn da nie gewoon de richtingen Brouwerij en mouterij aan hogeschool  gent en KAHO st-lieven ?? Op bachelor niveau ? Ik heb daar namelijk les gevolgd, maar heb wel iets anders gedaan. Maar ik ben ooit in die lokalen geweest. Ze hebben daar  in hogeschool gent een soort mini-brouwerij.

Lenx

Hey Caspar,

Ik denk dat het basic zijn wel nog meevalt. Op deze site kan je de inhoud van de lessen in detail bekijken;

http://www.avondschool.be/vakfiches/brouwerij%20mouterij%20en%20gistingsbedrijven/brouwerijmouterij_index.htm

Het lijkt me toch heel interessant te zijn.

Caspar

Hoeveel les-uren zijn er dan opgenomen in de cursus?

Oscar

Citaat van: Caspar op 12-01-2007  15:08 uHoeveel les-uren zijn er dan opgenomen in de cursus?

Zaterdag's van 08.00 uur tot 12.00 uur, Dat valt nog mee. D'r staat niet hoeveel dagen, weken, maanden deze cursus duurt, maar vermelden 2 semesters.

Johannes

Edgar,

Is dit niet wat jij hebt gedaan?


Lenx

De cursus duurt 2 jaar en bevat in totaal 360 lestijden (4 lestijden per week, telkens de zaterdag voormiddag).

Caspar

Ok, in dat geval zal het wel leerzaam zijn Lenx  ;). Ik had begrepen dat de cursus 4 dagdelen was.  :-\ Kon ook geen prijs achterhalen op de website (behalve de inschrijfkosten).

oranjeboombiertje

Ik heb een reactie van de hogeschool van Gent (niet KAHO St. Lieven). Hier is het niet mogelijk om als Nederlander met een Havo diploma te beginnen aan een opleiding. Hopelijk kan het wel bij KAHO St. Lieven, anders moet ik misschien toch maar naar de HAS in Den Bosch.

 :degroeten:
Wesley

oranjeboombiertje

Zo vandaag maar even een update. Vanmiddag ben ik bij de info dag geweest van de KAHO St. Lieven. Hier konden zij mij ook niet veel verder helpen of ik er terecht kan met mijn HAVO diploma. Ook werd mij verteld dat het gedeelte brouwerij/mouterij minimaal is bij de opleiding (3/60 studiepunten, alleen in het laatste jaar). Hierdoor vraag ik mij af waarom de opleiding daar beter/anders zou zijn dan de opleiding in Den Bosch? Ik ga later deze week nog te horen krijgen of ik er terecht kan met een HAVO diploma, maar waarschijnlijk niet. Ik denk dat ik dus volgend jaar naar de HAS in Den Bosch zal moeten als ik toch brouwmeester ik worden.

 :degroeten:
Wesley

lambicus

Wesley,

Ikzelf zit nu in het tweede jaar industriëel ingenieur chemie aan de Hogeschool van Gent met de bedoeling volgend jaar biochemie te doen zodat ik in het 4de jaar het vak brouwerijtechnieken krijg.

In België heb je het systeem van ASO (algemeen secundair onderwijs), TSO (technisch) en BSO (beroeps). In principe kan je met de eerste twee diploma's je inschrijven aan elke Belgische hogeschool of univ., terwijl het derde diploma je toegang verschaft als je eerst nog een 7de jaar volgt.
Wil je per se een hogere opleiding volgen waarbij je leert brouwen dan kan je dit in Vlaanderen aan de Universiteit van Leuven, de Hogeschool van Gent of de KAHO St. Lieven studeren. Bij ons op school kan je dan kiezen tussen een opleiding industriëel ingenieur (4 jaar warvan de eerste 3 bach. +1 jaar master) of de bachelor opleiding biochemie. De lessen die rechtstreeks met brouwen te maken hebben worden enkel in het laatste jaar gegeven en zijn zeer beperkt, zeker voor de richting ind. ing.. De opleiding ind. ing. is ook zeer uitgebreid en de eerste twee jaar krijg je vakken als wiskunde, economie, informatica, fysica, sterkteleer, communicatie.... Vanaf het derde jaar krijg je dan vooral chemie, biologie en biotechnologie.
De bachelor opleiding biochemie is meer vanaf het begin op deze vakken gericht.

Wil of mag je niet aan deze opleidingen beginnen dan kan je de avondcursus volgen waarover het eerder in dit topic over ging. De lessen gaan op dezelfde campus door waardat ik les heb en ik vermoed dat het ongeveer dezelfde docenten zijn die les geven, al ben ik daar niet helemaal zeker van. Wil je meer info over deze cursus dan kan je eens contact opnemen met brouwerij Oud Beersel. De 2 gasten die de brouwerij hebben heropgestart hebben volgens mij deze cursus gevolgd (toch alleszins iets bij ons op school) en zullen je graag uitleg geven.

nog veel brouwplezier,
lambicus

oranjeboombiertje

Vandaag antwoord gehad van St. Lieven. Het is voor een Nederlander met Havo niet mogelijk daar aan een opleiding te beginnen. Het is wel mogelijk met VWO of een Propedeuse. Ik ga dus eerst maar hier in Nederland de opleiding in Den Bosch doen om daarna ofwel na 1 jaar of na 4 jaar naar St. Lieven te gaan.

 :degroeten:
Wesley

thibolleke

Ondertussen heb ik enkele opendeurdagen gedaan, maar ben er nog altijd niet uit.

Ofwel ga ik hier achter de hoek om naar de Karel de hogeschool in Hoboken. Hier zou ik dan industrieel ingenieur studeren. Of toch de eerste 3 jaar, het laatste jaar zou ik dan in Gent gaan doen.

De andere mogelijkheid is om gewoon de bachelor te doen in Gent (in Hoboken word de biochemie niet toegespitst op de brouwerij maar op de waterzuivering). De bachelor is een 3 jarige opleiding waar het 2e en 3e jaar ongeveer 25% van de leerstof word toegespitst op de brouwerij.
Na deze 3 jaar zou ik, moest ik het willen, nog industrieel ingenieur kunnen worden. Maar dan komen er nog 2 jaar bij (dan ben je dus ind. ing. op 5 jaar i.p.v. 4)

Resumé;
Ofwel ben ik dagelijks bijna 2 uur onderweg naar Gent, en krijg vakken toegespitst op de brouwerij.
Ofwel ben ik dagelijks bijna 2 minuten onderweg naar Hoboken, en krijg vakken toegespitst op waterzuivering.

Ik weet het, dit is een vrij persoonlijke beslissing die ik zelf moet nemen. Toch is elk advies welkom waardoor ik hopelijk de keuze kan maken.
Wat zouden jullie doen in mijn plaats? :)


Groeten,
Thibolleke

oranjeboombiertje

Ben je ook al naar een opendag geweest in Gent? Ik kreeg daar de indruk dat het in de eerste 3 jaar helemaal niets te maken heeft met brouwerij/mouterij.

Ook is het misschien een optie om op kamers (kot voor de Belgen ;)) te gaan in Gent? Dan heb je geen 2 uur per dag reistijd.

Ikzelf ga eerst 4 jaar bachelor opleiding doen hier in Nederland om daarna het laatste jaar in Gent te doen.

Het is voor jou dus maar net wat je leuker/makkelijker vind. Je moet er in ieder geval goed over nadenken want bij een verkeerde beslissing zit je er een paar jaar aan vast, en dat wil je natuurlijk niet ;)

 :degroeten:
Wesley

Brouwerken

Ikzelf zou voor de waterzuivering gaan. Veel meer toekomst gericht (milieu wordt belangrijker) en veel meer kans op werk. Adviesbureaus, bedrijven die waterzuiveringen opmaken,... Ik heb milieu gedaan en ik moet zeggen dat, als je dicht bij een grote stad woont, wel werk kunt vinden in de sector. Bij brouwmeester, die hebben ze niet altijd nodig. Natuurlijk is dat een persoonlijke keuze. Ik heb milieu gedaan, en ondertussen ben ik nu ook aan het brouwen geslagen. En stilaan leer je bij.

Het is natuurlijk zo dat een industrieel ingenieur opleiding natuurlijk veel theoretischer is dan een bachelor. Bachelor is veel meer praktijk. Veel meer labo's, bedrijfsbezoeken,... In industrieel heb je vakken die je haat en die je toch moet doen. Zo had ik elektriciteit, sterkteleer, thermodynamica, fysicodynamica,... Allemaal vakken die ik minder graag deed, maar die je toch door moet.

thibolleke

Citaat van: oranjeboombiertje op 07-05-2007  21:15 uBen je ook al naar een opendag geweest in Gent? Ik kreeg daar de indruk dat het in de eerste 3 jaar helemaal niets te maken heeft met brouwerij/mouterij.

Ja daar ben ik geweest. En heb daar de brouwerij gezien, echt iets leuks! De eerste 3 jaar heeft het inderdaad weinig tot niets te maken met de brouwerij. Maar dat is enkel wanneer je voor de master gaat (industrieel ingenieur).
Wanneer je bachelor doet heb je het tweede jaar al zo'n 25% aan vakken die toegespitst zijn op de brouwerij ed.

Citaat van: oranjeboombiertje op 07-05-2007  21:15 uOok is het misschien een optie om op kamers (kot voor de Belgen ;)) te gaan in Gent? Dan heb je geen 2 uur per dag reistijd.
Ja inderdaad, als ik naar Gent ga dan neem ik waarschijnlijk wel een kot.

Citaat van: oranjeboombiertje op 07-05-2007  21:15 uIkzelf ga eerst 4 jaar bachelor opleiding doen hier in Nederland om daarna het laatste jaar in Gent te doen.
Bedoel je niet 3 jaar bachelor en dan het 4e jaar in Gent. Jij doet (ga doen) dus in 1 trek industrieel ingenieur neem ik aan?

Citaat van: Brouwerken op 07-05-2007  21:15 uVeel meer toekomst gericht (milieu wordt belangrijker) en veel meer kans op werk.
Ja dat is zeker en vast waar, hier in Wilrijk (naast Hoboken) stikt het van de bedrijven in mileu, voeding etc...

Wel zou ik heel graag iets met de brouwerij te maken hebben,
Wesley wat is jouw motivatie om deze studie richting te volgen. Wat denkje na onze studies samen een brouwerijtje beginnen....... :idea: ;D :proost2:

Groeten,
Thibolleke

oranjeboombiertje

Citaat van: thibolleke op 07-05-2007  21:42 uBedoel je niet 3 jaar bachelor en dan het 4e jaar in Gent. Jij doet (ga doen) dus in 1 trek industrieel ingenieur neem ik aan?
Hier in Nederland kan ik een master op HBO niveau doen( van 4 jaar), dat staat gelijk aan de bachelor bij jullie van 3 jaar.

Citaat van: thibolleke op 07-05-2007  21:42 uWesley wat is jouw motivatie om deze studie richting te volgen.
Ik wil later (ook) graag in een brouwerij werken.
Citaat van: thibolleke op 07-05-2007  21:42 uWat denkje na onze studies samen een brouwerijtje beginnen....... :idea: ;D :proost2:
Klinkt goed :proost2:

 :degroeten:
Wesley
Ik wil later (ook) graag in een brouwerij werken.

lambicus

Gegroet,

Een opleiding die gericht is op brouwen biedt zeker kans op werk. Ga maar eens horen bij kleine/middelgrote brouwerijen.

lambicus

Adrie

Citaat van: Brouwerken op 07-05-2007  21:15 uIkzelf zou voor de waterzuivering gaan. Veel meer toekomst gericht (milieu wordt belangrijker) en veel meer kans op werk. Adviesbureaus, bedrijven die waterzuiveringen opmaken,... Ik heb milieu gedaan en ik moet zeggen dat, als je dicht bij een grote stad woont, wel werk kunt vinden in de sector. Bij brouwmeester, die hebben ze niet altijd nodig. Natuurlijk is dat een persoonlijke keuze. Ik heb milieu gedaan, en ondertussen ben ik nu ook aan het brouwen geslagen. En stilaan leer je bij.

Dat geldt met name in België, waar er nu pas serieus met waterzuivering van huishoudelijk en industrieel afvalwater wordt begonnen. In Nederland zijn we daar al sinds de jaren 70 mee bezig. In Nederland is er zeker werk te vinden in de waterzuivering, maar het is lang niet zo'n "booming" business als in België.

thibolleke

Citaat van: Adrie op 08-05-2007  14:59 umaar het is lang niet zo'n "booming" business als in België.

Geluk dat ik dan in België woon....

Citaat van: lambicus op 07-05-2007  22:17 uGegroet,

Een opleiding die gericht is op brouwen biedt zeker kans op werk. Ga maar eens horen bij kleine/middelgrote brouwerijen.

lambicus
Maar zoeken zij wel geschoolde brouwers? Zo weet ik dat in Brouwerij der trappisten enkel 'ongeschoolde' brouwers worden aangenomen omdat ze deze minder hoeven te betalen. Of heb je het dan over laborant in een kleine/ middelgrote brouwerij? Want volgens mij hebben zo'n brouwerijtjes geen labo(rant).


Groet,
Thibolleke

lambicus

Gegroet,

Onlangs heb ik met Frank Boon (brouwerij Boon) gesproken. Hij zei dat hij volk zocht en liefst geschoold maar dat hij niemand vond. Bij brouwerij Boon werken nu 13 mensen en worden er 3 verschillende talen op de werkvloer gesproken omdat hij geen Nederlandstalige mensen vindt. Hij zei dat hetzelfde gold voor andere brouwerijen. Hij wist zelfs hoeveel mensen er dit jaar zouden afstuderen bij ons op school en hoeveel daarvan er effectief goesting hadden om in een brouwerij te werken.

Dit zegt toch wel veel.

lambicus

Brouwerken

Meeste brouwerijen waar ik woon (Zuid W-Vl.) hebben geen geschoold personeel nodig. Alé, momenteel toch niet. Enkel arbeiders om te gaan laden en lossen.

Emile

Is dat wel verstandig om zo te focussen op een opleiding tot brouwmeester? Hier in Nederland heb je volgens mij alleen de HAS in Den Bosch. Zoals de discussies hiervoor al aangeven maken de echte "brouwvakken" maar een zeer klein percentage uit van de totale opleiding.

Als Nederlander een opleiding in België gaan volgen lijkt mij erg onrealistisch. Je hebt te maken met verschillen in waardering van diploma's, het schoolsysteem is er compleet anders etcetera. Vervolgens kom je in Nederland nooit meer aan het werk, want werkgevers kijken hier toch een beetje vreemd tegenaan (ook al is een Belgische HBO opleiding waarschijnlijk van een hoger niveau dan een NLse HBO opleiding).

Dus doe een beetje realistisch: ga studeren wat je leuk vindt en waar je later 40 jaar in wil werken EN waar een toekomst mee op te bouwen is. En blijf lekker voor de hobby bier brouwen.

Het is maar een enkeling gegeven een commerciële brouwerij daadwerkelijk te starten en meestal zijn die met een paar jaar weer failliet...

JeroenCV

Citaat van: Emile op 09-05-2007  16:36 uHet is maar een enkeling gegeven een commerciële brouwerij daadwerkelijk te starten en meestal zijn die met een paar jaar weer failliet...

Als je al zo denk vooraf vooral niet beginnen.
Maar volgens mij is er nooit iets goeds gekomen van mensen die braaf voorzich uit keken en niks deden. Je moet soms een risico nemen, wil je iets bereiken.

thibolleke

Wesley wat heb jij nu uiteindelijk gedaan?

Ik ben nu student aan de Karel de Grote hogeschool in Hoboken. Ik begin volgende week maandag! Hier ga ik 3 jaar biochemie studeren, waarna ik laborant ben.
Na deze 3 jaar ga ik normaal gezien 2 jaar in Gent studeren om als ind ingenieur in biochemie met afstudeer richting "brouwerij technieken" te eindigen.
Dus de eerste 3 jaar ga ik weinig met brouwen te maken hebben. Wanneer ik daarna verder ga studeren in Gent gaat het vooral op de brouwerij toegespitst worden.
That's my story.

Groet
Thibolleke

oranjeboombiertje

Hoi Thibo,

Dit is al mijn 3e week aan de HAS Den Bosch. Hier doe ik een HBO(bachelor) opleiding in voedingsmiddelen technologie. Hierna kan ik nog 1 jaar naar Gent om daar nog mijn Master te halen. Voorlopig ben ik nog 4 jaar zoet in Den Bosch samenvol

Ook ben ik niet de enige brouwer in de klas, wel de enige die zo'n grote biernerd is dat hij hier op het forum zit ;D Van een leraar heb ik ook al gehoord dat we dit jaar op school in het laatste kwart jaar gaan brouwen met potten en pannen. Eens zien wat ik de leraren nog kan bijleren ;D

 :degroeten:
Wesley

Oscar

Citaat van: Oranjeboombiertje op 10-09-2007  19:59 uwel de enige die zo'n grote biernerd is dat hij hier op het forum zit

Doe daar wat aan !! Volgens mij leer je qua brouw theorie hier meer dan op zo'n opleiding.. ::)

Citaat van: Oranjeboombiertje op 10-09-2007  19:59 uin het laatste kwart jaar gaan brouwen met potten en pannen.

Beginnelingen, dat laatste kwart jaar kun jij dus overslaan, of de leraar ondersteunen om de studentjes opweg te helpen  ;D

JeroenCV

Citaat van: Oranjeboombiertje op 10-09-2007  19:59 uVoorlopig ben ik nog 4 jaar zoet in Den Bosch samenvol

Ga je nu ook daar wonen? Neem je je brouwspul mee op je studentenkamertje? Dan moet het wel een grote kamer worden!!!

Citaat van: thibolleke op 10-09-2007  19:45 uIk ben nu student aan de Karel de Grote hogeschool in Hoboken. Ik begin volgende week maandag! Hier ga ik 3 jaar biochemie studeren, waarna ik laborant ben.
Thibolleke, je weet het he? er lopen hier genoeg chemici rond, mocht je problemen hebben met je opleiding, stuur maar een PB-tje.

thibolleke

Bij mij gaat het ook gelijkaardig zijn. Op de rondleiding werd mij verteld dat er af en toe wel eens een biertje of wijntje gemaakt werd tijdens de les. Ik heb de potten en pannen daar zien staan, brouwen op het laagste niveau joepie. Daar heb ik niet veel meer aan.



thibolleke

Citaat van: JeroenCV op 10-09-2007  20:42 uThibolleke, je weet het he? er lopen hier genoeg chemici rond, mocht je problemen hebben met je opleiding, stuur maar een PB-tje.
Bedankt, zal ik zeker doen!

oranjeboombiertje

Citaat van: JeroenCV op 10-09-2007  20:42 uGa je nu ook daar wonen? Neem je je brouwspul mee op je studentenkamertje? Dan moet het wel een grote kamer worden!!!

Nu heb ik nog geen kamer, ik wil er wel een natuurlijk. Als ik een kamer heb is het er een van bijna 20 vierkante meter, daar past best een brouwketeltje in ;D In Den Bosch heb ik ook al een café met brouwerijtje ontdekt. De brouwer hier is ook een bekende namelijk de oude brouwer van de pelgrim. Gelukkig lustten de meeste klasgenoten van mij ook wel een biertje :lekkerbier: samenvol

 :degroeten:
Wesley

Adrie

Die bieren van Bar le Duc, tja, laat ik zeggen: die zijn niet mijn smaak. En gezien jouw urtyp pilsener vermoed ik dat jij ook liever een ander biertje drinkt, Wesley.  ;)

Ga vooral eens kijken in hotel/café Terminus, vlak bij het station, daar hebben ze vaak mooie bieren van het vat.

oranjeboombiertje

Citaat van: Adrie op 10-09-2007  20:58 uDie bieren van Bar le Duc, tja, laat ik zeggen: die zijn niet mijn smaak. En gezien jouw urtyp pilsener vermoed ik dat jij ook liever een ander biertje drinkt, Wesley.  ;)

Dat klopt helemaal. Daarom gaf ik ook al aan de de oude brouwer van de pelgrim daar brouwt. Hij is niet voor niks weg bij de pelgrim ;)

Ik zal zeker eens gaan kijken bij dat andere café. Ik kom elke dag op het station dus een keertje langs dat café moet lukken :beersmiley:

 :degroeten:
Wesley

Caspar

Goed bezig mannen, geniet van de studententijd en kweek net als ik een mooie bierbuik in die 5 jaar samenvol!

Op zich is het toch niet erg dat de studie niet alleen toegespitst is op bier brouwen. Mocht het (ondenkbaar als het is) niet lukken in een brouwerij, dan kan je altijd nog ergens anders aan de slag met je master op zak (Ow, ik klink als mijn vader... ik ga gauw mijn mond spoelen met zeep ;D).

Veel succes!

Groet Caspar

oranjeboombiertje

Bedankt Caspar :biersmile: Ik vind het ook zeker goed dat het niet alleen brouwen is wat ik ga leren. Nu leer ik ook nog iets anders wat altijd nog eens handig kan zijn om te weten. Voorlopig ben ik bij chemie al bezig met maltose en amylases dus dat is wel interessant.

 :degroeten:
Wesley

segtom

Hallo , ik studeer voedings- en dieetkunde op Kaho Sint Lieven in Gent en ik passeer dagelijks langs de brouwerij op onze school, schijnt dat het de laatste jaren een van de beste scholen is voor een brouwersopleiding. Is dit zo, want anders zou ik graag na mijn studie moest het mogelijk zijn dat nog een paar jaar bij doen.

mvg

tom

Jacques

De brouwersopleiding van Sint Lieven staat inderdaad goed bekend.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.