Opleiding brouwmeester

Gestart door oranjeboombiertje, 04-12-2006 11:53 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

oranjeboombiertje

hallo,

Dit jaar zit ik in 5 Havo en dat betekend dat ik volgend jaar een opleiding moet gaan kiezen. Ik zie het wel zitten om iets te gaan doen met bier. Bijvoorbeeld brouwmeester. Maar hier bij mij op school weten ze niets van zulk soort opleidingen. Maar misschien zijn er ook wel andere mogelijkheden in de bierwereld die ik (nog) niet ken. Dus mijn vraag is of iemand weet of zo een soort opleiding bestaat en waar deze zich bevind.

 :degroeten:
Wesley

JeroenCV

Op de universiteit van Gent (B) heb je zo'n soort opleiding. Dus eerst even VWO doen, dan naar Belgie.

oranjeboombiertje

Het is toch ook mogelijk om 1 jaar HBO te doen en daarna naar de universiteit?

 :degroeten:
Wesley

Adrie

Je kunt ook naar de HAS in Den Bosch. Frans Schamp (brouwmeester van de Maaslandbrouwerij) heeft daar zijn opleiding gedaan. Gent is echter stukken beter.

oranjeboombiertje

Als ik het goed begrijp is het dus nodig om vwo te hebben om naar Gent te kunnen en met Havo kan ik naar de has? Met de opleiding in gent is het dus mogelijk om brouwmeester te worden of kan je hier iets anders mee?

 :degroeten:
Wesley

Emile

Citaat van: oranjeboombiertje op 04-12-2006  12:36 uHet is toch ook mogelijk om 1 jaar HBO te doen en daarna naar de universiteit?
Nee! Een HBO is iets heel anders dan een universiteit. Een HBO is redelijk toepassingsgericht, een universiteit is onderzoeksgericht. Als er al studenten zijn die een overstap weten te maken van HBO naar universiteit (meestal als ze het HBO diploma al op zak hebben), dan nog kunnen ze redelijk opnieuw beginnen (afgezien van wat vrijstellingen hier en daar).

Ik praat dan m.n. over de technische richtingen, want de wiskunde op een universiteit is van een compleet ander niveau dan dat op een HBO.

Het beste is inderdaad, zoals Jeroen al stelt, om dan eerst VWO te doen. Dat verruimt je mogelijkheden aanzienlijk.

Jacques

In Gent zijn twee opleidingen. Een op universitair niveau en een op HBO niveau bij de KAHO St. Lieven.

Edwin

Citaat van: Emile op 04-12-2006  12:58 uNee! Een HBO is iets heel anders dan een universiteit.

Toch klopt dit niet. Indien een HBO-student zijn propedeuse haalt kan hij starten aan een universitaire opleiding. Wesley heeft dus wel gelijk! Althans dat heeft hij als deze regels nog niet zijn aangepast na de invoering van het bachelor/masterprogramma...

Na voltooien van een HBO kon men de universiteit volgen, maar dan in de verkorte variant. Dit laatste is met de invoering van het masterprogramma verdwenen.

Edwin

JeroenCV

hier de website van de universiteit; vraag hier naar meer info.

oranjeboombiertje

Dank voor alle reacties. Hiermee zal ik zeker verder komen. Ik zal eerst eens een mailtje sturen naar de universiteit.

 :degroeten:
Wesley

Erik Deelissen

Een andere mogelijkheid is een studie tot dipl. ing in de brouwtechnologie aan het instituut weihenstephan
zie link http://www.weihenstephan.de/.

Groeten Erik.

oranjeboombiertje

Dank voor deze link. Lijkt me erg interressant maar ik ben bang dat mijn Duits niet goed genoeg is om daar naar school te gaan  ;D

 :degroeten:
Wesley

thibolleke

Haha kom je dan misschien toch naar Gent? :)
Leuk. Ik moet nog ook even zien hoe en dan ga ik naar Gent volgend jaar.
Inderdaad zijn er 2 opleidingen in Gent. De een wat beter dan de ander.

Groeten Thibolleke

oranjeboombiertje

Citaat van: thibolleke op 04-12-2006  19:22 uHaha kom je dan misschien toch naar gent? :)
Leuk.Ik moet nog ook even zien hoe en dan ga ik naar Gent volgend jaar.
Inderdaad zijn er 2 opleidingen in Gent.De 1 wat beter dan de ander.

De kans zit er inderdaad in dat ik volgend jaar in Gent zit. Welke opleiding ga je daar doen (de havo of vwo variant?)

 :degroeten:
Wesley

thibolleke

Ik moet nog even zoeken hoe het juist allemaal in elkaar zitten van vakken ed.
Maar ik denk toch meer praktischer,dus op HBO-niveau is dat dan.

Ach kheb nog een jaartje om het uit te pluisen.

Groeten Thibolleke

oranjeboombiertje

Als je hbo niveau gaat doen heb je kan mij tegen te komen  >:D Want ik heb (als het goed is  :nut: ) volgend jaar mijn Havo diploma dus is dat de enige mogelijkheid voor mij.

 :degroeten:
Wesley

thibolleke

Ui....ik denk voor mij dan ook....
havo-diploma? ???
Ik een ASO-diploma. Zal er niet veel meer mee kunnen doen zeker.

Groeten

oranjeboombiertje

Hier in Nederland is de Havo de voorbereiding op hoger beroepsonderwijs. Vwo is de voorbereiding op wetenschappelijk onderwijs (universiteit). Ik weet niet hoe dit in België werkt.

 :degroeten:
Wesley

Jacques

Citaat van: oranjeboombiertje op 04-12-2006  19:43 uAls je hbo niveau gaat doen heb je kan mij tegen te komen

Zo nu en dan volg ik een studiedag bij de Kaho of ben ik er gewoon als gast. Grote kans dus dat je mij daar ook eens tegen kunt komen.

oranjeboombiertje

Het kan nog gezellig worden daar  :D

 :degroeten:
Wesley

hansvdm

Het ligt er helemaal aan wat je wilt worden. Wanneer je direct bouwmeester wil worden is dit niet heel eenvoudig, zeker niet als je dat bij een brouwerij van enige omvang wilt worden. Bij een kleinere brouwerij komt er trouwens veel handwerk bij kijken en lijkt me een universitaire opleiding niet direct noodzakelijk. En universiteit is inderdaad echt wat anders dan een HBO, het HBO is toch iets meer praktijk. Ik weet dat b.v. levensmiddelentechnologie een goede algemene opleiding, een stage en afstudeeropdracht kan je dan wellicht bij een bedrijf als Heineken doen (bel b.v. eens met Heineken en informeer naar de mogelijkheden). Van de opleiding van Gent weet ik niet veel (andere wellicht meer), wel weet ik dat b.v. de brouwer van brouwerij de Klok een opleiding heeft gedaan bij Weihenstephan in Duitsland.

Ik zelf ga trouwens in juli een brouwcursus in Engeland doen bij de universiteit van Sunderland (www.brewlab.co.uk). Maar goed, dit is alleen maar een cursus (3 weken intern) en geen echte opleiding. Wel kan je ook je master halen bij deze universiteit en er is volgens mij nog een master opleiding in Engeland. In Amerika zijn er overigens ook serieuze opleidingen. Maar goed, het hangt er helemaal af van wat je wilt bereiken en hoe je loopbaan plant. Voor mij is de 3 weekse cursus gewoon hobby (mijn vorige werkgever betaald alles, slim door mij geregeld ivm ontslag kreeg ik nl. een budget voor opleiding, aangezien ik nu al met een andere opleiding bezig ben (bedrijfskunde I) en ik niet direct weer met een andere lange opleiding wilde starten leek me dit echt leuk om te doen, en met een goede omscholingsmotivatie kreeg ik het voor me kaar dat de 2500 pond door mijn vorige werkgever werd betaald!). Denk er wel bij dat de Engelse bierwereld toch wel weer wat apart is.. Ik kies bewust voor een Engelse cursus, ten eerste ook de taal, daarnaast ben ik gek van Engeland en liefhebber van Real Ale, wat ik zelf ook wil gaan brouwen.

Daarnaast ben ik nog steeds bezig met bouwen van een hobby installatie samen met een vriend, en wie weet begin ik ooit zelf nog eens een eigen kleine brouwerij...

Ik weet niet hou oud je bent, en hoe makkelijk de havo je af gaat, maar een logische stap zou zijn om HBO levensmiddelentechnologie te gaan doen, je merkt dan direct in het 1e jaar hoe makkelijk/moeilijk je het vindt (1e = overigens het lastigste jaar). Vervolgens kan je besluiten na een jaar aan een gespecialiseerde opleiding te beginnen (in het buitenland dus) of gewoon eerst je HBO levensmiddelentechnologie af te maken. Met dit diploma kan je dan sowieso bij veel bedrijven aan de slag en je kan je dan altijd nog verder specialiseren... Wellicht kan je Jan-Willem den Hartog via dit forum een persoonlijk berichtje sturen. Hij is nu (ik dacht assistent) brouwer bij een brouwerij in Limburg (forum lid JW_den_Hartog)

Bedenk als je de universitaire kant op gaat, je echt meer met de theorie bezig bent..

Hopelijk heb je wat aan deze info, Succes met je loopbaan ieder geval!

Nog wat engelstalige links:

http://www.ibd.org.uk/igbsite/business/training/courses.asp
http://www.brewlab.co.uk/wtraining.htm
http://www.siebelinstitute.com/

oranjeboombiertje

Dank voor deze hoop informatie.

 :degroeten:
Wesley

oranjeboombiertje

Vandaag heb ik een mailtje terug van de universiteit uit Gent. Hierin wordt mij verteld dat er geen opleiding op universiteit niveau is, alleen HBO. Hier zou ik de opleiding "Master in de industriële wetenschappen in de biochemie" kunnen doen. Om deze te doen moet ik eerst "academische Bachelor in Industriële Wetenschappen Chemie" hebben gedaan. Deze opleiding wordt ook hier gegeven. Weet iemand of dit een beetje klopt? Want het wordt er hier niet echt duidelijker door   :-\

 :degroeten:
Wesley

thibolleke

Er zijn 2 universiteiten in Gent die brouwrichting heeft,wellicht dat de andere wel op universitair niveau is. Dat werd mij toch verteld.

Groeten Thibolleke

oranjeboombiertje

Dat zou best kunnen. Ik heb een mailtje gestuurd naar de universiteit waarvan eerder in deze draad een link werd gegeven. Maar gezien het feit dat ik volgend jaar sowieso geen universiteit kan doen is dit voor mij niet erg interessant. Wel heb ik vandaag even een mailtje gestuurd naar de hoge school van Gent. Hier hebben ze een opleiding op HBO niveau. Deze opleiding schijnt ook erg praktijk gericht te zijn, Dit heeft sowieso mijn interesse.

 :degroeten:
Wesley

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.