Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Appelsap in bier  (gelezen 9827 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline TVERSCH

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 544
  • Land: nl
  • Bitter in de mond maakt het hart gezond
Appelsap in bier
« Gepost op: 11-06-2002 00:59 u »
:huilen:  Onlangs heb ik een TARWEBIER gebrouwen met 10% appelsap.
Het resultaat was niet slecht, maar vergeleken met de huidige commerciele bieren is het toch wat zurig geworden.
In het FORUM kwam ik wat brouwers tegen die appelsap als gistopstarter gebruiken.
Hebben jullie ook de ervaring dat je bier er iets zuriger door wordt, of is 10% teveel??

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.432
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Appelsap in bier
« Reactie #1 Gepost op: 11-06-2002 16:37 u »
Hoi Theo,

Persoonlijk zal ik nooit een bier brouwen met 10% appelsap. Ik brouw bier en maak geen vruchtenwijn. Kan ook lekker zijn maar is geen bier!

:degroeten: Jacques

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re: Appelsap in bier
« Reactie #2 Gepost op: 12-06-2002 12:35 u »
Ha Theo  :proost:

Dat het bier zuur is met 10% appelsap verwondert me niet echt. Appelsap heeft een vrij hoog zuurtegraad (ten opzichte van het bier), dus die toevoeging maakt het bier zuurder.
In veel vruchtenbieren wordt tijdens de nagisting pas vruchten toegevoegd, of een concentraat. Je zou appelsap kunnen vergelijken met een verdund concentraat. Persoonlijk zou ik concentraat gebruiken en geen sap, om juist die verhouding zo gunstig mogelijk te laten zijn voor het bier (liefst > 95% bijvoorbeeld).

Edwin

DotCom

  • Gast
Re: Appelsap in bier
« Reactie #3 Gepost op: 26-06-2002 15:38 u »

Theo,

De commerciele bieren die naar appel smaken (o.a. Newton) gebruiken een speciale gist die zo'n smaak geeft en werken niet met appelsap

Offline JvH

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 127
  • Pennie brouwer in actie
Re: Appelsap in bier
« Reactie #4 Gepost op: 26-06-2002 21:10 u »
Hoi Theo,

Je zou 3787 van Wyeast eens kunnen proberen. Zeker als je aan de bovenkant van de vergistingstemperatuur blijft komen de esters (appel & pruim) duidelijk naar boven. 3638 kan ook maar dan wordt het een hele fruitmand.

Suc6 Hans :lekkerbier:

Offline djeetn

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 284
  • Land: be
  • hoe minder zielen, hoe meer bier!!!
Re: Appelsap in bier
« Reactie #5 Gepost op: 22-04-2009 19:12 u »
Theo,

De commerciŽle bieren die naar appel smaken (o.a. Newton) gebruiken een speciale gist die zo'n smaak geeft en werken niet met appelsap

Heb lang getwijfeld om hem te kopen (vraag me niet waarom) maar ik heb hem nu (Newton)! bij de ingrediŽnten staat er toch dat er 15% appelsap inzit hoor!

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.835
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Appelsap in bier
« Reactie #6 Gepost op: 22-04-2009 19:24 u »
Misschien kan je onderstaand product toevoegen. Het zet appelzuur om in wijnsteenzuur. Dit geeft een milder product.
malocid malol.bact. 100g voor 200 l   001.301.1
MALOCID VINOFERM
Ferment voor een gecontroleerde appel-melkzuurgisting. Bevat een hoge concentratie Leuconostic oenos bacteriŽn die het aanwezige appelzuur in wijnen omzet in wijnsteenzuur. Hierdoor zakt de zuurtegraad en verhoogt de stabiliteit van de wijn. Deze techniek wordt reeds jaren in de industrie gebruikt en is nu dus eindelijk voor amateurs beschikbaa !

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Appelsap in bier
« Reactie #7 Gepost op: 23-04-2009 20:23 u »
Leuconostoc zijn wel melkzuurbacterien, je maakt er dus ook iets "wilds" mee... ;)

Tags: fruit