Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Biertype-indeling. Waarom geen trappisttype?

Gestart door Johannes, 11-11-2006 12:02 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Johannes

Emile stelde in de draad over BrouwHulp de volgende vraag.

Omdat deze vraag helemaal los staat van BrouwHulp heb ik het onderwerp afgeplitst. Jacques.

CiteerAlgemene vraag over biertypen: waarom is er geen trappist biertype? Moet ik hier dan Barley Wine invullen of zoiets? En wat als ik op het ONK een trappist wil insturen?

Emile,

Er bestaat geen trappist biertype, net als abdijbier. Er zijn wel trappisten die voornamelijk de biertypes enkel dubbel en tripel brouwen.

gr. Johannes

Oscar

Citaat van: Emile op 11-11-2006  11:36 uwaarom is er geen Trappist biertype?


Emile, De naam Trappist stamt af van de Abdij La Trappe gelegen nabij det dorpje Soligny/Orne in Frankrijk. De monniken in dit klooster werden dus de Trappisten genoemt. Het bier wat later in deze kloosters (De orde van trappisten had zich uitgebreid over meerdere kloosters : De Trappisten kloosters ) werd gebrouwen werd dus Trappistenbier genoemt. Dit heeft dus niets met het biertype te maken, maar met de herkomst/afkomst van het bier. Het Witbier van La trappe zou dus ook een Trappisten bier zijn.

Groeten en gezondheid
Oscar

Emile

De definitie van wat een Trappist is, is mij bekend. Maar het zijn meestal zware donkere bieren, die een aantal kenmerken gemeenschappelijk hebben. En dat kun je best in een apart biertype omvatten.

Dat er zoiets is als een "witte trappist" is een mooi staaltje van hoe marketing mannetjes menen te moeten omgaan met bier. Maar dan zou ik het nog geen trappist willen noemen.

Stel nu dat ik een Trappist a la West-Vleteren 12 gemaakt heb (OG=1.090, Color = 79 EBC, Bitt. = 38 IBU). Onder welk type moet ik dit dan plaatsen?

Oscar

Citaat van: Emile op 11-11-2006  12:51 uStel nu dat ik een Trappist a la West-Vleteren 12 gemaakt heb (OG=1.090, Color = 79 EBC, Bitt. = 38 IBU). Onder welk type moet ik dit dan plaatsen?

Als je de biertypengids erbij pakt, zul je zien dat deze specifikatie's prima passen binnen de stijl van een Quadrupel en een Barley wine. Afhankelijk van de smaak indrukken zul je deze onder een van de 2 kopjes kunnen plaatsen. Voor o.a. dit soort vraagstukken is de Biertypengids (die iedere brouwer toch zou moeten ebben) is goede leidraad.

Groeten en gezondheid
Oscar

Drents Hopbier

Citaat van: Emile op 11-11-2006  12:51 uDe definitie van wat een Trappist is, is mij bekend. Maar het zijn meestal zware donkere bieren, die een aantal kenmerken gemeenschappelijk hebben. En dat kun je best in een apart biertype omvatten.

Als de definitie je bekend is, zou je moeten weten dat elk bier (dus ook een Witbier) dat in een Trappistenklooster door Trappisten gebrouwen wordt, een Trappistenbier genoemd mag worden. Waarom een Witbier niet en een Orval wel?

Hopbier

Drents Hopbier

Citaat van: Oscar op 11-11-2006  13:10 uAls je de biertypen gids erbij pakt         de Biertypengist
Ik kan niet nalaten te vragen wat het verschil tussen beide is.

Hopbier

Oscar

Citaat van: Drents Hopbier op 11-11-2006  13:18 uIk kan niet nalaten te vragen wat het verschil tussen beide is.

Hans, Probeer dit gidsje nog een in handen te krijgen..maar goed :

er zit een overlapping tussen beide biertypen, dus in deze "zone" is het lastig indelen, maar die overlapping is er ook met een Sterke blonde en een tripel.

                                            Barley wine           Quadrupel
Kleur                                 40 - 100              60 - 95
Bitterheid                           35 - 120              17 - 40
koolzuur                             0,27 - 0,64           0,54 - 0,76

En hiermee nog enkele smaak/reuk verschillen...maar daarvoor verwijs ik je toch echt naar de biertypengids pagina 102/103 (Barley wine) en pagina 112/113 (Quadrupel)  :weetbeter:

Groeten en gezondheid
Oscar

Edgar


Emile

Citaat van: Oscar op 11-11-2006  13:10 uAls je de biertypengids erbij pakt, zul je zien dat deze specifikatie's prima passen binnen de stijl van een Quadrupel en een Barley wine. Afhankelijk van de smaak indrukken zul je deze onder een van de 2 kopjes kunnen plaatsen. Voor o.a. dit soort vraagstukken is de Biertypengids (die iedere brouwer toch zou moeten ebben) is goede leidraad.
Ja, die biertypengids heb ik hier ook liggen, ik heb niet gezegd dat ik hem niet had.
Mijn vraag was binnen welke stijl die zou moeten passen. Ik had zelf een Barley Wine geselecteerd in BrouwHulp, maar misschien dat een Quadrupel beter in de buurt komt. Ik zal eens kijken.

Hopbier: een witbier is geen trappist. Gaan we dadelijk ook roepen dat Heineken een "Sterke Blonde" is?   :huilen:

Drents Hopbier

Citaat van: Emile op 11-11-2006  13:36 uHopbier: een witbier is geen trappist. Gaan we dadelijk ook roepen dat Heineken een "Sterke Blonde" is?   :huilen:
Als je met Heineken hun Pilsener bedoeld, nee dit is geen Sterke Blonde. Het heeft maar 5 % alcohol en de bitterheid is ook niet sterk. Ik zou het een Pilsener noemen.

En een Orval is ook geen Trappist??
Als het Witbier door Trappistenmonniken in een Trappistenklooster gebrouwen is, is het een Trappist(bier).
Dat in veel kloosters het brouwen door leken wordt gedaan, is een andere zaak. Maar waarschijnlijk komt dan tijdens het brouwen even een monnik langs lopen om te zien of alles goed gaat.

Hopbier

De-Geert

Als dezelfde monniken een pilsener zouden brouwen, is dat ook een trappistenbier  :brouwen: Trappistenpils, dat zou nog eens mooi zijn  ;D

oranjeboombiertje

Vroeger werkte de schaapskooi(la trappe) samen met Oranjeboom. Hierbij werd er door Oranjeboom pils gebrouwen voor de schaapskooi. Dit was dus een soort trappisten pils. Nog vroeger brouwden de monniken uit tilburg zelf pils maar later zijn ze over gegaan op bovengist. 

:degroeten:

Oscar

Citaat van: oranjeboombiertje op 24-11-2006  17:10 uHierbij werd er door Oranjeboom pils gebrouwen voor de schaapskooi. Dit was dus een soort trappisten pils.

 :neenee: Sinds wanneer hebben er bij Oranjeboom Trappisten gebrouwen? Nooit volgens mij. Andersom zou je verhaal wellicht kloppen. Indien de schaapskooi donker bier voor Oranjeboom had gebrouwen dan zou je kunnen spreken van Trappisten bier.

Groeten en gezondheid
Oscar

oranjeboombiertje

Het was ook niet officieel trappisten bier maar gebrouwen in opdracht van de schaapskooi. (zie hier: http://www.zythos.be/dossiers/trappist/zyt04-latrappe3.html )

hier staat in:

Opnieuw gaat men bier brouwen voor anderen; vanaf 1983 ontstaat aldus Koningshoeven (donker) en vanaf 1987 ook een tripel. Deze bieren worden uitsluitend gebrouwen voor Oranjeboom en verschillen slechts van de La Trappe-bieren door het gebruik van een andere gistcultuur.

In datzelfde jaar 1987 verdwijnt trouwens de oorspronkelijke amberkleurige La Trappe, om vervangen te worden door een Dubbel en een Tripel. Later komen daar nog een Enkel en een zware Quadrupel bij. Om aan de klanten toch nog een pils te kunnen aanbieden, laten de paters eerst bij Oranjeboom, later bij de kroon in oirschor hun abij pilsener brouwen.

dit bedoelde ik. er is dus een pils gebrouwen in opdracht van trappisten en niet door trappisten.

 :degroeten:

Vergelijkbare Topics (7)

30411

Reacties: 3
Gelezen: 1562

26183

Reacties: 13
Gelezen: 6639

20687

Reacties: 3
Gelezen: 4015

1428

Reacties: 1
Gelezen: 6437


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.