Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Poll

Hoe lang duurde bij de laatste drie brouwsels bij jou gemiddeld de hoofdvergisting?

1 dag
0 (0%)
2 dagen
10 (10.2%)
3 dagen
28 (28.6%)
4 dagen
20 (20.4%)
5 dagen
17 (17.3%)
6 dagen
5 (5.1%)
7 dagen
9 (9.2%)
8 dagen
0 (0%)
9-10 dagen
3 (3.1%)
11-12 dagen
3 (3.1%)
13-14 dagen
0 (0%)
meer dan 14 dagen
3 (3.1%)

Totaal aantal stemmen: 93

Auteur Topic: Duur hoofdvergisting bovengistend bier  (gelezen 30691 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.801
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Gepost op: 09-11-2006 13:41 u »
Naar aanleiding van de discussie over een gewenste gistingsduur deze vraag.

Het gaat dus om de duur van de hoofdvergisting van jouw laatste drie bovengistende bieren.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #1 Gepost op: 09-11-2006 14:02 u »
Het hangt er natuurlijk van af wat voor gist het is.
Bij T-58 duurt het 3 dagen, maar ik heb nu een zuur bier met Westmalle.
Deze laat ik meer als 7 dagen staan. Wordt misschien wel 12 dagen.

 :degroeten:

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.801
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #2 Gepost op: 09-11-2006 14:08 u »
Er wordt gevraagd om een gemiddelde waarde. Even rekenen Hoppie!
Als die 12 dagen zeer ongebruikelijk kun je deze waarde ook weglaten. Het gaat om een recent gemiddeld beeld.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.277
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #3 Gepost op: 09-11-2006 14:15 u »
Bij mij duurt de hoofdvergisting eigenlijk altijd zo'n beetje 3 dagen. Ik brouw altijd op zondag, en op woensdag hevel ik dan over (wel eerst controleren of de hoofdvergisting over is). Hierbij ga ik er van uit dat de vergisting goed loopt. Maar sinds kort is mijn gistmanagement wel redelijk op orde. :dansen:

Groeten en gezondheid
Oscar

Offline JeroenCV

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.113
  • Land: nl
  • Brouwen = verslavend
    • PINT
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #4 Gepost op: 09-11-2006 15:17 u »
Gemiddeld 3 a 4 dagen. Maar nu heb ik een wat zwaarder bier (SG 1113, van afgelopen zondag) staan dat nu nog erg actief is. Dus die duurt wat langer.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.248
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #5 Gepost op: 09-11-2006 16:13 u »
Een dag of 3, waarbij de temperatuur flink oploopt. Mijn volgende brouwsel zal worden gekoeld. Ik ben benieuwd of dat van invloed is op de vergistingssnelheid.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #6 Gepost op: 09-11-2006 16:31 u »
Citaat
Er wordt gevraagd om een gemiddelde waarde. Even rekenen Hoppie!

Heb ik bij de eigenlijke peiling ook gedaan.
Dit was alleen maar een stukje ter info om onder andere de newbees onder ons te laten
zien dat het per gist kan verschillen om zodoende weer een positieve bijdrage aan het forum
te leveren.  :biersmile:

 :degroeten:

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.987
  • Land: nl
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #7 Gepost op: 09-11-2006 16:34 u »
Het gaat dus om de duur van de hoofdvergisting van jouw laatste drie bovengistende bieren.
Een Doppelbock met 6 jaar oude Coopersgist (wel opgestart) van 1075 naar 1011 in 2 dagen.
Een Brown Ale met Safale 04 van 1062 naar 1016 in 3 dagen.
Een Tripel met Safale S-04 van 1069 naar 1023 in 2 dagen (deze ging bij lageren nog (te ver) door naar 1013).

Hopbier

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #8 Gepost op: 09-11-2006 19:16 u »
Ik ben verbaasd. 3 dagen voor de meesten tot nu toe. Ik moet zeggen: Ik heb even teruggezocht naar mijn voorbije bovengisters en 3 dagen komt bij mij ook wel voor. Toch heb ik liever een gekoelde vergisting, zoals de meeste professionele brouwerijen het doen. Het volgende brouwsel wordt een bovengister in de Coolfermenter, en ik zou streven naar een vergisting in een dag of 5 tot 6 met een min of meer gestuurde temperatuur.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.801
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #9 Gepost op: 09-11-2006 19:26 u »
Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik tegenwoordig mijn vergistingen ook bij een lagere temperatuur uitvoer dan voorheen. Doordat er echter meer actieve gistcellen aanwezig zijn is de duur van de vergistng niet wezenlijk gedaald. Nog steeds zit ik op zo'n 3 tot 4 dagen. De bieren zijn door de lagere vergistingstemperatuur wat strakker van smaak geworden (minder bijsmaakjes).

Online William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.795
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #10 Gepost op: 09-11-2006 21:10 u »
Ik zit tot nu toe op een krappe 3 dagen. Doordat ik kleine volumes vergist (15 l) neemt de temperatuur door de heftige vergisting gedurende de eerste 2 dagen behoorlijk toe (5 grC boven omgevingstemperatuur gemeten op de wand van de gistingsemmer) en daardoor zal de vergisting in het begin nog sneller verlopen. Daarna daalt de vergistingssnelheid snel maar wel bij relatieve hoge sg's.

Ik heb het gevoel dat door de slechte temperatuurcontrole veel gist afsterft. Het zou waarschijnlijk veel beter zijn om de vergistingstemperatuur te regelen door een actieve koeling.

Hebben jullie de ervaring dat je bij een gekoelde vergisting je uiteindelijk een lager eind-sg krijgt?

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.801
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #11 Gepost op: 09-11-2006 21:56 u »
Hebben jullie de ervaring dat je bij een gekoelde vergisting je uiteindelijk een lager eind-sg krijgt?

Nee, de vergistingstemperatuur lijkt daar weinig invloed op uit te oefenen. Wel zijn er gistrassen die een iets hogere vergistingstemperatuur nodig hebben. Bij een te lage temperatuur heb je bij deze gisten kans op een gestopte vergisting. Rochefort is bijvoorbeeld zo'n gist. Een aantal jaren geleden heb ik deze trappistenbrouwerij bezocht. Ze hielden een vergistingstemperatuur aan van 23 24 C.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #12 Gepost op: 09-11-2006 22:42 u »
De snelste vergisting die ik ooit heb gehad was een explosieve tussen 24:00 en 6:00.
De dag daarop had ik nog een topic gestart "gisting wil niet op gang komen".
Meet eens het s.g. op Hoppie.
Was het gezakt van  1054 naar 1014 binnen 6 uur.
De gistlaag op de bodem was niet egaal, maar allemaal brokjes.
Wat een heftige toestand moet dat geweest zijn terwijl ik lag te slapen.  :o

 :degroeten:

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.801
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #13 Gepost op: 09-11-2006 23:05 u »
En hoe smaakte het bier Hoppie?

Offline Maurits

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 75
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #14 Gepost op: 09-11-2006 23:40 u »
Ik heb met Brewferm gist meestal 1 week/ 2 weken op ongeveer 18/19 graden. Wyeast abbey II (Rochefort) duurde onder dezelfde omstandigheden 2 en 3 weken. Ik heb steeds hetzelfde recept gebruikt. 

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.248
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #15 Gepost op: 10-11-2006 03:32 u »
Jacques,

Ik denk net als jij dat de vergistingsgraad niet afhankelijk is van de vergistingstemperatuur. Je geeft aan dat je bij lagere temperaturen vergist en daar goede ervaring mee hebt. Op het forum zijn Edgar en ik nogal aktief geweest rondom koeling van hoofdgisting. Hoe regel jij je vergistingstemperatuur? Misschien kunnen we wat van elkaar leren?


Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #16 Gepost op: 10-11-2006 07:14 u »

Citaat
En hoe smaakte het bier Hoppie?

Op zich niet verkeerd.
Geen gekke bijsmaken of zo.

 :degroeten:

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.801
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #17 Gepost op: 10-11-2006 09:51 u »
Hoe regel jij je vergistingstemperatuur?

In feite regel ik niet zo veel. De ruimte waarin ik vergist is een royale badkamer. Deze wordt verwarmd met een vloerverwarming. Deze heeft warme en koele gedeelten (bij de aanleg is rekening gehouden met mijn brouwhobby). Daarnaast is er een designradiator voor de snelle opwarming 's ochtens.
In het verleden vergistte ik het wort bij zo'n 22 tot 25 C. Om deze temperatuur te bereiken koelde ik het wort tot zo'n 24 C en voegde dan de gist toe. Door de hogere temperatuur kwam de vergisting snel op gang. Voordat de vergisting op gang  kwam was ondertussen was temperatuur van het wort gedaald tot zo'n 20 tot 22 C. De badkamer is vrij koel gedurende het grootste gedeelte van de dag (je bent er dan ook niet). Om de temperatuur van het gistende bier niet te ver te laten zakken isoleerde ik het gistvat met oude slaapzakken. Door middel van een elektronische thermometer met een voeler in een rvs busje in het vat controleer ik de temerperatuur.

Tegenwoordig koel ik het wort verder door tot zo'n 17 18 C. De isolatie gaat er niet meer omheen, het gistvat staat op een koelere plek en als de temperatuur te hoog oploopt leg ik natte doeken over het vat ter afkoeling. Op deze wijze realiseer ik een vergistingstemperatuur van 19 tot 21 C.
Uiteraard werkt deze methode niet hartje zomer, maar dan brouw ik toch niet.

Als je kunt koelen tijdens de hoofdgisting is dat natuurlijk ideaal. Je kunt dan de vergistingstemperatuur optimaal reguleren. Neemt niet weg dat je met eenvoudige middelen/methodes ook het een en ander kunt sturen.

SiriS

  • Gast
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #18 Gepost op: 10-11-2006 10:17 u »
Ik ben verbaasd. 3 dagen voor de meesten tot nu toe. Ik moet zeggen: Ik heb even teruggezocht naar mijn voorbije bovengisters en 3 dagen komt bij mij ook wel voor. Toch heb ik liever een gekoelde vergisting, zoals de meeste professionele brouwerijen het doen. Het volgende brouwsel wordt een bovengister in de Coolfermenter, en ik zou streven naar een vergisting in een dag of 5 tot 6 met een min of meer gestuurde temperatuur.

Beste Edgar,

Met de hierboven geciteerde posting moet ik zeggen dat je nu wel een erg ongenuanceerd beeld probeerd te scheppen. Na intensief bellen met verschillende Belgische brouwerijen (Duvel, Westmalle) krijg ik sterk het idee dat bij bovengistende bieren de temperatuur in de hoofdgisting oploopt tot 27C !! Waarna wordt gelagerd op ongeveer 3C. Je zou dus kunnen stellen dat in de hoofdgisting van 3 -5 dagen het merendeel van alle door de gist gemaakte smaak componenten ontstaan. Of het oplopen van de temperatuur tijdens de hoofdgisting gestuurd wordt met de hoeveelheid gist is mij niet bekend. En dat er sterk gekoeld wordt om het bier zo snel mogelijk collodaal onstabiel te krijgen waardoor het sneller klaart.

Groet, SiriS

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.354
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #19 Gepost op: 10-11-2006 10:21 u »
Eens even rekenen: dinsdag gebrouwen, gist bij batch 1 om 16:00 erbij en batch 2 om 22:00 erbij. Al in de avond actief, na een nacht 21 C op gistvat, na 24 uur 22 C op gistvat en de dag erna uitvergist. Vandaag op dat drie begint het bier al te klaren.
In mijn geval: korrelgistbieren 1 tot 2 dagen, vloeibare gistbieren 3-4 dagen.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #20 Gepost op: 10-11-2006 10:26 u »
Bij mij korrelgist 4 dagen, Wyeast 6 dagen

Offline Adrie

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.972
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #21 Gepost op: 10-11-2006 11:02 u »
Korrelgist of Wyeast maakt bij mij niet zoveel uit. Afhankelijk van de zwaarte van het bier zit het altijd tussen de drie en vijf dagen. Bij de Vier Broeders (waar nog wel eens wat te weinig gist wordt toegevoegd) duurt het een dagje langer.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #22 Gepost op: 10-11-2006 11:18 u »
Beste Edgar,

Met de hierboven geciteerde posting moet ik zeggen dat je nu wel een erg ongenuanceerd beeld probeerd te scheppen. Na intensief bellen met verschillende Belgische brouwerijen (Duvel, Westmalle) krijg ik sterk het idee dat bij bovengistende bieren de temperatuur in de hoofdgisting oploopt tot 27C !! Waarna wordt gelagerd op ongeveer 3C. Je zou dus kunnen stellen dat in de hoofdgisting van 3 -5 dagen het merendeel van alle door de gist gemaakte smaak componenten ontstaan. Of het oplopen van de temperatuur tijdens de hoofdgisting gestuurd wordt met de hoeveelheid gist is mij niet bekend. En dat er sterk gekoeld wordt om het bier zo snel mogelijk collodaal onstabiel te krijgen waardoor het sneller klaart.

Groet, SiriS
Ik weet dat bij veel Belgen de temperatuur nogal oploopt. Maar ik heb altijd begrepen dat dat gecontroleerd gebeurt en vooral aan het eind van de vergisting voor een mooi gistprofiel en om de gist goed te laten uitvergisten. Dit in tegenstelling tot een ongecontroleerde stijging met een piek in het midden. Overigens hebben we al veel gespeculeerd over de chte temperaturen van de Grote Belgen en zijn er veel tegenstrijdige berichten. Wat er echt gebeurt weten we niet, maar dat die tanks koeling hebben is wel zeker.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #23 Gepost op: 11-11-2006 11:45 u »
En toch ben ik er van overtuigd dat voor een laag eind S.G. een langere hoofdgisting nodig is.
In de wijnwereld kom je wel eens leuke dingen te weet.
Een zoete wijn verkrijgt men door vroeg over te hevelen.
Er wordt hier gezegd dat vitale gistcellen in de vloeistof zitten.
Ik geloof dat niet.

De meeste gistcellen zitten in de koek en in het schuim.
Sterker nog; de koek zijn je gistcellen.
Dat daar ook dode tussen zitten is tevens een feit.
Het is niet voor niets dat koeken zulke heftige starters zijn.
De meeste koolzuur, en dus ook de alcoholomzetting vind vlak boven de koek plaats.
Niet in de vloeistof. Let maar eens op je giststarter.
De gistklompjes bestaande uit ketens worden door kool zuur naar het schuimdek getild.
Daar dwarelen ook weer klompjes naar beneden naar de koek.
Er tussenin gebeurt eigenlijk niets !
Zonder de koek is er ook geen goed schuimdek. De circulatie stopt dan.
Dus bij verwijderen van de koek stop in feite je vergisting, en dat is nu net de bedoeling van het lageren.

Dit is de reden waarom ik mijn Lowbach zolang laat hoofdgisten. Deze moet droog worden.
Dus de meeste gist in de vloeistof: Collectieve onzin.
De koek, dus daarmee het schuimdek is de grootste gistactiviteit.

Dus mensen die klagen over een laag S.G.: Langer hoofdgisten. Mag tot 14 dagen.

 :degroeten:

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.801
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #24 Gepost op: 11-11-2006 12:31 u »
Goh Hoppie,

Ik denk toch echt dat je hier toch echt helemaal de plank misslaat.

Een hoofdgisting duurt niet langer omdat je niet overhevelt. Een hoofdgisting duurt net zo lang als dat de gist exposief kan groeien. Als de voedingstoffen op zijn stopt te groei. Meestal is dat omdat de suikers op zijn, maar het kan ook zijn dat er te weinig stikstof beschikbaar is. Dat jij het bier niet overhevelt wil niet zeggen dat de hoofdgisting nog steeds bezig is.

De meeste gist zit inderdaad in de koek maar dat is gist die afgewerkt is. Dat er koolzuurbelletjes uit op borrelen wil niet zeggen dat deze cellen het actiefst zijn. Nee, er zit daar gewoon een hele grote concentratie van gistcellen. Die sterven niet zo maar af maar vertonen nog enige activiteit. Het gevormde koolzuur wordt tegengehouden door andere cellen. Als er voldoende koolzuur aanwezig is dan worden de niet zo actieve cellen opzij geschoven en komt er een belletje koolzuur omhoog.

De cellen die het actiefst zijn zweven echt in de vloeistof. Je kunt dat eenvoudig controleren als je een glazen mandfles gebruikt met een waterslot. Als het waterslot zo zoetjes aan stopt met het bubbelen wordt het bier helder. De gist zakt naar beneden en de koek wordt groter.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.277
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #25 Gepost op: 11-11-2006 13:02 u »
Als ik na mijn 3 dagen hoofdvergisting overhevel blijft er uiteraard wel wat gist achter maar aangezien je jongbier tijdens het overhevelen toch weer wat
zuurstof vangt zullen de gistcellen weer een celdeling gaan doen en er komen dan dus nieuwe versche gistcellen in je bier.

Dus bij verwijderen van de koek stop in feite je vergisting, en dat is nu net de bedoeling van het lageren.

Dit bestrijd ik, het is een feit dat in je vloeistof wel degelijk gistcellen zitten (Waarom filteren grote brouwerijen hun bier dan ? : voornamelijk om de gistcellen er uit te halen). En na overhevelen kom je in de fase van Secundaire vergisting, DUS NOG NIET LAGEREN !!!  :neenee:

Lageren vindt pas plaats als de vergisting voorbij is en je zet je bier weg bij kelder temperatuur ( 12C), of koelkast temperatuur ( 4C)

Groeten en gezondheid
Oscar

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #26 Gepost op: 11-11-2006 14:19 u »
Citaat
De meeste gist zit inderdaad in de koek maar dat is gist die afgewerkt is.

Nee hoor.
Waarom denkt toch iedereen dat gist kan zwemmen.
Gist zijn bolletjes zonder armen en benen heren.

De vloeistof wordt troebel door de banen tussen koek en dek.
Soms vallen er ook halverwege deeltjes terug naar de koek.
De koek is de motor van de vergisting.
En ja, op het einde van de rit is de koek 100% dood, en trekt de boel helder.

Hevelen betekent een einde maken aan de vergisting.
De wijnmakers kunnen dit beamen.
Zoete wijn wordt vroeg geheveld.

De koek is de motor.
Als er weer een vergisting is, is er ook weer een koek.

Citaat
En na overhevelen kom je in de fase van Secundaire vergisting, DUS NOG NIET LAGEREN !!! 

Lageren vindt pas plaats als de vergisting voorbij is en je zet je bier weg bij kelder temperatuur ( 12C), of koelkast temperatuur ( 4C)


Dat is niet van toepassing op ons hobbybrouwers.
Ik ent mijn gist in bv een plastic emmer met wort, en daarna hevel ik over naar een mandfles.
In de mandfles is het jongbier aan het lageren. Secundaire uitgisting is dus lageren.
Vroeger in de lambiektijd was secundaire vergisting ook inderdaad vergisting met gisten die komen en gaan.

Maar als ik het goed begrijp doe jij het in 3 stappen ipv 2.
Of eigenlijk 4 ipv 3 als we het nagisten in het flesje ook meerekenen.

 :degroeten:

Offline thibolleke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.449
  • Land: be
  • beerteam world press
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #27 Gepost op: 11-11-2006 14:39 u »
Lageren bij 12C?
Ik lager op de zelfde temperatuur als de hoofdvergisting= 19C.
Volgens de cursus hier, is de optimale lagertemperatuur tussen 15-20C.


Groeten Thibolleke

Offline Jaap

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 117
  • Land: nl
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #28 Gepost op: 11-11-2006 15:05 u »
Citaat
Hevelen betekend een einde maken aan de vergisting.

Lariekoek

Na het overhevelen gaat het gistgen gewoon door. Hoe krijg je anders na 2 keer overhevelen nog koolzuur in je flesjes?

Overhevelen wordt bovendien zelfs toegepast om een gestokte vergisting weer op gang te brengen.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #29 Gepost op: 11-11-2006 15:51 u »

Citaat
Overhevelen wordt bovendien zelfs toegepast om een gestokte vergisting weer op gang te brengen.
Dat is omdat er weer zuurstof in komt.

Citaat
Hoe krijg je anders na 2 keer overhevelen nog koolzuur in je flesjes?

Ik zeg niet dat er helemaal geen gist in de vloeistof zit, maar het laatste deel van de gisting gaat
bij mij sneller in het vat als in de schone fles zonder koek.
Maar ik kap er nu mee, want dit is een discusie zonder einde.
Alle wijnmakers zullen er wel naast zitten denk ik.
Wij brouwers zullen het wel weer beter weten.

 :degroeten:

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.801
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #30 Gepost op: 11-11-2006 20:50 u »
Bier is toch echt iets anders dan wijn.
Wijn heeft geen koolzuur en schuim. Bier wel. Bij een grote hoeveelheid afstervend gist komen veel enzymen uit de gist vrij die schuimnegatief werken. Dit is de belangrijkste reden waarom je overhevel. Om je te ondoen van een grote hoeveelheid gist. Bij wijn komt dit niet zo kritisch.

Maar, zoals je zelf al aangeeft is het met zo veel eigenwijsheid beter als ik hierover met jou niet verder in discussie ga.


Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #31 Gepost op: 11-11-2006 21:50 u »

Citaat
Bier is toch echt iets anders dan wijn.
Nee, bier is mouserende gerstewijn.

Citaat
Wijn heeft geen koolzuur en schuim.

Dat komt omdat ze bijtijds overhevelen om de gisting te stoppen.

 :degroeten:

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.801
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #32 Gepost op: 11-11-2006 22:05 u »
Dat komt omdat ze bijtijds overhevelen om de gisting te stoppen.


Tjonge, tjonge Hoppie toch.

Nee dus  :neenee:

Om dit te staven aan de hand van beschikbare info op het web geef ik je de volgende links.
Zoete wijn
Hoe maakt men zoete wijn
Wijnbereiding/vinificatie (de gist moet verwijderd worden door de wijn te centrifugeren, dat is toch heel wat meer dan overhevelen)

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #33 Gepost op: 11-11-2006 22:25 u »

Citaat
Zorg er dan door hevelen voor dat de wijn zo goed mogelijk van de gist gescheiden wordt. Begin hierna niet niet meteen te bottelen. Controleer eerst of de gisting wel echt gestopt is. Een klein beetje achtergebleven levende gist kan de gisting weer terug op gang brengen.

Done!  :weetbeter:

 :degroeten:

Offline Johannes

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.330
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #34 Gepost op: 12-11-2006 09:57 u »
En Hop, trek je nog een rol bakzeil uit de kast?  ;)

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.801
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #35 Gepost op: 12-11-2006 11:14 u »
Volgens mij heeft hij dat al gedaan.

Binnenkort zal ik trouwens verslag doen van een gistexperiment dat ik aan het uitvoeren ben. Het is nu te vroeg om dat te doen want de vergisting loopt nog. Daarbij zal ik ook stilstaan bij de dikte van het gistdepot of koek zoals Hoppie dat noemt.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #36 Gepost op: 12-11-2006 11:16 u »

Als dat nodig is, zal ik dat zeer zeker doen.  ;)

Zo, nog een paar dagen.
Dan ga ik mijn bier "van de gist halen" (hevelen).
Dan mag mijn bier gaan klaren.

 :degroeten:

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.987
  • Land: nl
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #37 Gepost op: 12-11-2006 12:50 u »
Tjonge, tjonge Hoppie toch.


Een veelgebruikte methode om de gisting vroegtijdig te stoppen is het zwavelen. De meeste wijnen worden gezwaveld om er voor te zorgen dat ze stabiel blijven. Het toevoegen van sulfiet (zwavelen) stopt echter ook de gisting.

Je kan ook de gistende most afkoelen tot iets boven het vriespunt. Zorg er dan door hevelen voor dat de wijn zo goed mogelijk van de gist gescheiden wordt. Begin hierna niet niet meteen te bottelen. Controleer eerst of de gisting wel echt gestopt is. Een klein beetje achtergebleven levende gist kan de gisting weer terug op gang brengen.

Indien je wijn een hoog alcoholgehalte mag hebben dan kan je tijdens de gisting suiker toevoegen en de wijn laten uitgisten. Bij een alcoholpercentage van tussen de 14 en 17% zullen de gistcellen afsterven. Je kan er ook voor opteren om de gisting te laten stoppen door zelf alcohol toe te voegen aan de gistende most en zo door een hoger alcoholpercentage de most voor de gistcellen onleefbaar te maken.

1-1

Hopbier

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.801
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #38 Gepost op: 12-11-2006 13:33 u »
1-1

??? Volgens mij bevestig jij dat je door enkel over te hevelen geen zoet bier/wijn krijgt. Daar zijn meer kunstgrepen voor nodig. Als er nog gist is en vergistbare suikers gaat de gisting door (mits het alcoholgehalte inderdaad niet te hoog is - bij 'normaal' bier is dat niet snel het geval). Door over te hevelen verwijder je wel veel gist maar niet alle gist. De actieve gist die in het bier/wijn zweeft hevel je gewoon mee.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #39 Gepost op: 12-11-2006 14:01 u »

Citaat
De actieve gist die in het bier/wijn zweeft hevel je gewoon mee.

Dat er nog miljoenen van onze vriendjes in een schep jongbier zitten is bekend.
Vandaar dat de nagisting op gang komt in flesjes.
Maar de grootste concentratie actieve gist is de laag onder in het vat, daarna het schuim.
Als men het bier van zijn gist afhaalt, is er geen schuim meer op het dek, en begint het klaren
vrijwel onmiddelijk.

Nogmaals; actieve gist kan niet zwemmen.
De meeste dode cellen liggen op de bodem, maar de meeste levende ook.
Door koolzuurlifting zitten er ook wat cellen in de vloeistof, zowel dode als levenden.

Gistslurie is de hoogste concentratie actieve gist.
De meest heftige starters zijn slurie starters.

Zowel levende als dode gist is zwaarder dan jongbier.

 :degroeten:

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.987
  • Land: nl
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #40 Gepost op: 12-11-2006 17:18 u »

Zowel levende als dode gist is zwaarder dan jongbier.



"Nogmaals; actieve gist kan niet zwemmen."  Weet dat zeker" Zie:  ;D http://www.foodnews.ch/x-plainmefood/30_produkte/Bier_Gaerung_hist.html
In http://www.biochemj.org/bj/214/0657/2140657.pdf  wordt genoemd: the assumed specific gravity of yeastcells 1,070

Hopbier

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.248
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #41 Gepost op: 12-11-2006 17:22 u »
Tijdens een gisting zijn er drie 'omgevingen' te herkennen, zoals Hoppie dat al steeds aangeeft. Koek, wort en schuim. Waar zit de suiker die moet worden omgezet? In het wort! Waar zou dan de vergisting voornamelijk plaatsvinden?


Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #42 Gepost op: 12-11-2006 17:42 u »

De laatste 2 reacties zijn dusdanige argumenten dat ik wel bereid ben om een stukje bakzeil
te gaan knippen van mijn rol.

Maar dat zijn ook de eerste echte argumenten die gemeld zijn.
Neemt niet weg dat ik toch denk dat de slurie essentieel is voor de circulatie van de gist.

Maar OK, de waarheid zal wel ergens in het midden liggen.

 :degroeten:

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.277
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #43 Gepost op: 12-11-2006 17:51 u »
Hoppie,

Of het klopt of niet, de praktijk zal het uitwijzen, Ik vind de gedachte erachter wel interessant/grappig. Volgende brouwsel zal ik de hoofdvergisting eens wat langer laten duren (dus wat later overhevelen).

Groeten en gezondheid
Oscar


Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.248
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #44 Gepost op: 12-11-2006 17:55 u »
 :D

Ik zou toch denken dat een gistcel als het ware een zwembandje om heeft, met al die CO2 in het buikje. En zwelt een gistcel daar niet van op? Zo ja, dan zegt Archimedes iets over de opwaartse kracht die gelijk is aan het gewicht van de de verplaatste vloeistof.

Als gist nu eens aan n kant de suiker 'opzuigt' en aan de andere kant alcohol en CO2 'uitspuugt', dan is er toch een vorm van aandrijving. Je mag dat best zwemmen noemen?

Daarnaast is er ook nog zoiets als sedimentatie. Al is gist zwaarder dan het wort, door de beweging van het wort tijdens vergisting, blijft het 'zwemmen', de stroming is eenvoudig te groot om neer te slaan.

Offline Jaap

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 117
  • Land: nl
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #45 Gepost op: 12-11-2006 19:27 u »
Citaat
Ik ent mijn gist in bv een plastic emmer met wort, en daarna hevel ik over naar een mandfles.
In de mandfles is het jongbier aan het lageren. Secundaire uitgisting is dus lageren.

Ik denk dat hier de aanleiding van dit meningsverschil ligt. Na de hoofdgisting laat ik het bier eerst nog even doorgisten tot het uitgegist is. Het overhevelen is alleen bedoeld om de muffe smaak te vermijden die je soms krijgt als je het bier te lang op de gistkoek laat staan.
Als je na het overhevelen het bier meteen koel weg zet (lageren), is het inderdaad wel gedaan met de gisting.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.277
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #46 Gepost op: 12-11-2006 19:47 u »
Als je na het overhevelen het bier meteen koel weg zet (lageren)

Als je dat doet, ben je gewoon verkeerd bezig.

Groeten en gezondheid
Oscar

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #47 Gepost op: 12-11-2006 20:01 u »
Ik zet zelf niets koel weg.
Na de hoofdgisting gaat de boel in de fles bij kamer temperatuur (dit noem ik warm/kort lageren).
Daarna bottelen.

Maar het is inderdaad wel interessant.
Technisch lijkt me de 3 stap ook wel beter.
Hoofdgisting-secundaire gisting- lageren vervolgens bottelen.
Ikzelf ken dit principe niet.

misschien wel leuk voor een peiling.

 :degroeten:

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.801
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #48 Gepost op: 12-11-2006 22:36 u »
Als men het bier van zijn gist afhaalt, is er geen schuim meer op het dek, en begint het klaren
vrijwel onmiddelijk.

Hé Hoppie, wat jammer dat je deze uitspraak niet twee dagen eerder gedaan hebt. Ik had dan om te bewijzen dat je op dit punt geen gelijk hebt en had ik een foto kunnen maken van mijn gistfles waarop nog wat schuim op zat. Na het overhevelen van mijn laatste bier kwam er namelijk nog een schuimlaagje op het bier in de gistfles. Ook ging het bier zeker niet onmiddelijk klaren. Daarvoor had het nog twee weken nodig. De hoofdgisting was echter wel afgelopen.

Het lijkt er haast op dat bij jou het brouwproces anders verloopt dan bij mij...

Citaat
Gistslurie is de hoogste concentratie actieve gist.
De meest heftige starters zijn slurie starters.

Hier heb je een goed punt. In de gistslurie zit inderdaad heel veel levende gist. Niet de meest actieve maar wel de meeste in aantal. Deze gist kan snel geactiveerd worden waardoor de gisting snel op gang komt.

Neemt niet weg dat de gisting niet over als als je voortijdig overhevelt de gisting nog steeds door gaat. En dat was de discussie die we hier aan het voeren waren. In het verleden heb ik wel eens te vroeg overgeheveld waarna het SG bij de lagering nog zo'n 10 SG punten daalde. Wel gebiedt de eerlijkheid te vertellen dat ik niet lager bij temperaturen onder de 14 à 15º C. Als je bier lager bij temperaturen onder de 10º stopt inderdaad de gisting. Je moet dan oppassen als je dergelijk bier gaat bottelen want de restsuikers kunnen alsnog vergist worden bij de hergisting op de fles.
Misschien dat in de lagertemperatuur de basis ligt van ons meningverschil. Bij welke temperatuur heb jij in het verleden gelagerd Hoppie?
Aan jouw reactie hierboven te zien lager je niet meer maar laat je alles gewoon zo staan. Waarop is dan jouw oordeel gebaseerd?

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #49 Gepost op: 13-11-2006 07:26 u »
Hoi Jacques,

Citaat
Misschien dat in de lagertemperatuur de basis ligt van ons meningverschil.
Bij welke temperatuur heb jij in het verleden gelagerd Hoppie?
Huiskamertemperatuur.
Doordat de flesjes koud staan trekt de boel wel weer verder bij.

Citaat
Aan jouw reactie hierboven te zien lager je niet meer maar laat je alles gewoon zo staan.
Waarop is dan jouw oordeel gebaseerd?
Nee hoor, ik ben wel van plan om iets langer te hoofdgisten.
Ik denk dat de hoofdgisting niet lineair loopt.
Het laatste beetje moet naar mijn inziens ook nog op gist.

Mijn oordeel is gebaseerd op ervaringen.
Overhevelen: Stoppende vergisting.

Ik denk dat als de hoofdgisting is afgelopen (schuim minder), dat men er nog wel 3 dagen aan kan plakken.

 :degroeten:

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.801
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #50 Gepost op: 13-11-2006 08:49 u »
Mijn oordeel is gebaseerd op ervaringen.
Overhevelen: Stoppende vergisting.

Ik denk dat als de hoofdgisting is afgelopen (schuim minder), dat men er nog wel 3 dagen aan kan plakken.

Och, nu valt pas mijn muntje. Jij vergist niet onder waterslot. Jij weet dus nooit wanneer de hoofdgisting is afgelopen. Het feit dat er nog schuim op het bier staat wil namelijk helemaal niet zeggen dat de hoofdgisting nog niet is beindigd. Dat is namelijk al veel eerder het geval.

Kom Hop, doe eens niet zo eigenwijs en ga gewoon onder waterslot vergisten. Dat is tegenwoordig de stand van de techniek in alle professionele brouwerijen. Je hebt veel meer controle over je brouwsel en de kans dat er iets mis gaat is gewoon wat minder.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #51 Gepost op: 13-11-2006 09:46 u »
Hoi Jacques,

Ik heb wel een waterslot, maar het deksel lekt.
Ik moet eigenlijk zo'n vat hebben met een schroefdraadring.
Zijn die nog een beetje betrouwbaar op lange termijn?
Kan je daar ook 24 flesjes in kwijt om te wassen?

 :degroeten:

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.354
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #52 Gepost op: 13-11-2006 11:58 u »
Ik bottel nog steeds in het 30 liter Brouwland vat. Daar passen wel 36 flessen in om te wassen, de ring sluit ook erg goed af. Jacques heeft gelijk: bij veel gisten (vooral vloeibare) blijft er een gistkoek op het bier liggen terwijl de hoofdvergisting al dagen klaar is.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #53 Gepost op: 13-11-2006 13:17 u »
Hoi Jacques,

Ik heb wel een waterslot, maar het deksel lekt.
Ik moet eigenlijk zo'n vat hebben met een schroefdraadring.
Zijn die nog een beetje betrouwbaar op lange termijn?
Kan je daar ook 24 flesjes in kwijt om te wassen?

 :degroeten:


Ik heb de 36 liter emmer van Brouwland, ideaal ding voor vergisten / bottelen / flessen reinigen... super stevig en hij lekt niet!

De bodem begint echter was slijtage te vertonen na dik 2 jaar (een los stukje plasic)

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.801
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #54 Gepost op: 13-11-2006 13:22 u »
Ik moet eigenlijk zo'n vat hebben met een schroefdraadring.
Zijn die nog een beetje betrouwbaar op lange termijn?
Kan je daar ook 24 flesjes in kwijt om te wassen?

Ja, zo'n vat is ook betrouwbaar op de lange termijn.
Het is natuurlijk altijd handig om een groter vat te kopen dan je nodig hebt. Bij de hoofdgisting wordt voldoende koolzuur gevormd, je hoeft niet bang te zijn voor oxidatie door een grote lege bovenruimte. In het gistvat dat ik gebuik kan ik in totaal ruim 5 * 24 flesjes kwijt.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.277
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #55 Gepost op: 13-11-2006 18:06 u »
Ik moet eigenlijk zo'n vat hebben met een schroefdraadring.

Hier in twente zit een bedrijfje die dat soort vaten voor 10 euries verkoopt, zeker niet veel meer. Hebben?  :proost2:

Kan je daar ook 24 flesjes in kwijt om te wassen?

36 is haalbaar !!

Groeten en gezondheid
Oscar

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #56 Gepost op: 13-11-2006 18:31 u »
Ik bottel nog steeds in het 30 liter Brouwland vat. Daar passen wel 36 flessen in om te wassen, de ring sluit ook erg goed af. Jacques heeft gelijk: bij veel gisten (vooral vloeibare) blijft er een gistkoek op het bier liggen terwijl de hoofdvergisting al dagen klaar is.

Bij welke gisten is dat dan? Ik heb gebrouwen met Westmalle en Rochefort gist van de bovengisten maar bij deze beide geen gist boven op het bier gezien  :weetniet:

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.801
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #57 Gepost op: 13-11-2006 19:56 u »
Bij welke gisten is dat dan? Ik heb gebrouwen met Westmalle en Rochefort gist van de bovengisten maar bij deze beide geen gist boven op het bier gezien  :weetniet:

Zeker bij Westmalle komt er bij mij een gistdek op het bier te liggen die een tijd lang in stand blijft na de afloop van de hoofdgisting. Het is weer een tijdje terug maar ik dacht dat ook het geval was bij Rochefort.

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #58 Gepost op: 13-11-2006 20:34 u »
Dat is vreemd want ik zie alleen een laag schuim op het bier. Deze verdwijnt meestal na een dag of 3 en dan zie ik niks meer op het bier. Op het schuim liggen wel bruine vlekken maar dit zijn harsen uit de hop had ik ergens gelezen. Deze zijn ook weg zodra het schuim weg is want deze blijven hangen aan de randen van het vat.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #59 Gepost op: 13-11-2006 21:18 u »

Citaat
Hier in twente zit een bedrijfje die dat soort vaten voor 10 euries verkoopt, zeker niet veel meer. Hebben?


Ok, vriend Oscar.   samenvol

Neem ik het filterdoek mee, jij het gistingsvat.

Lambicus had trouwens een zeer goede link.  :duimop:
http://www.barry-pot.nl/

 :degroeten:

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.277
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #60 Gepost op: 13-11-2006 21:28 u »
Lambicus had trouwens een zeer goede link.  :duimop:


Dat is zeker een goede link!

Wat dacht je hier van :



Houten vat voor ruim 200 liter Lambik...met tapkop   :D !!

Groeten en gezondheid
Oscar

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #61 Gepost op: 13-11-2006 21:44 u »
Dat betekent maar n ding:

ZUIPE !  samenvol  :beersmiley:  :proost:  :lekkerbier:

 :pan:

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.354
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #62 Gepost op: 15-11-2006 11:00 u »
Rochefort doet het zeker, zowel in mijn 40 liter gamel (veel diepte, weinig oppervlak) als in een 700 liter gistkuip (veel oppervlak, weinig diepte).
De US56 geeft ook een gistkoek die lang op het bier blijft liggen.

Jos Groen

  • Gast
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #63 Gepost op: 19-12-2006 14:45 u »
Ik heb op dit moment van schrijven een Westmalle gebrouwen en vraag me af hoelang de  hoofdvergisting zal duren
En ook of mensen op onderstaand tabelletje kunnen schieten

Actie              dagen   datum
brouwen                      17-12-2006
gisten                   7     24-12-2006 (Hoofdvergisting)
lageren                 21   14-1-2007
nagisten op fles   14         28-1-2007
koel kelder        21           18-2-2007
------------------------------------                 
                   63   

Offline Adrie

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.972
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #64 Gepost op: 19-12-2006 15:34 u »
Met een goede giststarter is de hoofdgisting in vier tot vijf dagen wel voorbij. Drie weken lageren is dan ook niet nodig, tenminste als je lagert bij kamertemperatuur. Dan is anderhalve tot twee weken genoeg. En drie weken in de kelder voordat je er eentje open trekt, is helemaal overbodig. Na twee tot drie weken op fles moet ie toch wel op dronk zijn.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #65 Gepost op: 19-12-2006 16:39 u »
Ik had laatst een trage Wyeast-westmallegist, die heb ik 12 dagen laten hoofdgisten.
Na overhevelen in de lagerfles ging deze weer gestaag blubben.
Ik denk dat als je een trage gist hebt, dat je de zaak wel wat langer in het eerste vat mag houden, dit
gezien het feit dat er voldoende koolzuur ontwikkeld blijft worden, en je dan minder gistdepot in de lagerfles
krijgt.

Of het was een slechte starter.  :D

 :degroeten:

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #66 Gepost op: 14-01-2007 12:53 u »
Citaat
Kom Hop, doe eens niet zo eigenwijs en ga gewoon onder waterslot vergisten.
Dat is tegenwoordig de stand van de techniek in alle professionele brouwerijen.
Je hebt veel meer controle over je brouwsel en de kans dat er iets mis gaat is gewoon wat minder.

En zo het geschiedde.
Ik heb een 60 litervat van Oscar gehad.
Mooi ding!  :duimop:
Kraantje, professioneel waterslot.

Dat wordt dus binnenkort een high gravity brouwsel maken.

Het vat ruikt alleen nog een beetje naar plastic.
Heeft iemand tips om dit te verwijderen?
Warm water met een scheutje azijn of zo?

 :degroeten:

Offline Arno Millenaar

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 35
  • Bier is de ∑ van ..
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #67 Gepost op: 03-03-2007 12:52 u »
Mijn gistingsvat (60 liter) staat in een redelijk koele bijkeuken.  Ik heb hiervoor een elektrische deken gekocht en om het vat gewikkeld met daarbuiten weer een isolatielaag (bubbeltjes plastic met een laagje aluminium).  Vervolgens wordt de temperatuur geregeld op 22.0 graden.

Hiervoor gebruik ik de temperatuur regelaar van Conrad.  (art nr 615910-89)



De eerste dag gaat de temperatuur wel even boven de 22 graden (ongeveer 25 graden) maar zakt dan vrij snel, waarna de verwarming het gistvast netjes rond de 22 graden houdt.  De hoofdvergisting is meestal voorbij na 3 dagen. Ik brouw meestal op de zaterdag of zondag en hevel het bier dan meestal over in het opvolgende weekeinde (dus na 6-7 dagen). Dit blijft vervolgens ook 2 week staan in twee vaten van 25l en wordt het bier uiteindelijk gebotteld na toevoeging van 6gr/l suiker.  Ik bottel met dit schema dus 3 weken na het brouwen.

Ook de flesjes komen vervolgens in dozen te staan waaronder nu deze elektrische deken weer ligt (wel even wat isolatie eronder anders gaat alle warmte de vloer in) en wordt deze afgedekt met de bekende bubbeltjes plastic folie. Ook hier weer de Conrad temperatuur regelaar op 22 graden gezet en ik heb na 1 week een volledige nagisting gehad en kunnen de flesjes op een koele plek worden weggezet.

Voordeel van deze elektrische deken in combinatie met de Conrad regelaar is dat ik de ruimte niet hoef te verwarmen, de gisting altijd precies in de verwachte tijd verloopt en ik een schema kan gebruiken wat netjes in intervallen van een week(en) valt. (1+2+1)

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.354
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #68 Gepost op: 03-03-2007 21:25 u »
Leuk idee en geniale uitvoering. Ik had nog nooit gehoord van vergisting in elektrische deken. Ik heb overigens twee van de Conrad thermostaten om mijn bierkoelkasten op de gewenste temperatuur (10 C drinktemperatuur) en mijn navergistkast op temperatuur te houden.

Offline Stijn

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 116
    • Stekkiesplace
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #69 Gepost op: 04-03-2007 06:21 u »
En zo het geschiedde.
Ik heb een 60 litervat van Oscar gehad.
Mooi ding!  :duimop:
Kraantje, professioneel waterslot.

Dat wordt dus binnenkort een high gravity brouwsel maken.

Het vat ruikt alleen nog een beetje naar plastic.
Heeft iemand tips om dit te verwijderen?
Warm water met een scheutje azijn of zo?

 :degroeten:

Dag Hoppie,


De geur kan je verwijderen door je vat te vullen met warm (heet) water en soda. Laat dit maar een nachtje staan. De soda-kristallen zijn verkrijgbaar in elke supermarkt

 :proost2:

Stijn

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #70 Gepost op: 04-03-2007 07:10 u »

Ok, bedankt voor de tip Stijn.  :proost2:

 :degroeten:

Offline stoker

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 151
  • Land: 00
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #71 Gepost op: 04-03-2007 09:47 u »
Leuk idee en geniale uitvoering. Ik had nog nooit gehoord van vergisting in elektrische deken. Ik heb overigens twee van de Conrad thermostaten om mijn bierkoelkasten op de gewenste temperatuur (10 C drinktemperatuur) en mijn navergistkast op temperatuur te houden.
ik heb hier thuis ook een elektrisch deken liggen die ik alleen maar heb om gisvaten op temperatuur te houden.

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.761
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #72 Gepost op: 04-03-2007 10:05 u »
En zo het geschiedde.... Het vat ruikt alleen nog een beetje naar plastic. Heeft iemand tips om dit te verwijderen? Warm water met een scheutje azijn of zo? :degroeten:

Die geur komt meestal van release componenten opdat het uitnemen uit de matrijs bij fabricage makkelijker zou gaan. Bij massaproductie, bijv. melk en bronwaterflessen is dat verboden. Bij kleinschalige productie zijn de moules of matrijzen niet zo geperfectioneerd en moeten ze wel dat product gebruiken, en dat blijft heel lang in de porin van de PP of PE zitten. Ze kunnen dus hardnekkig blijven stinken, zodanig dat het zelfs in de ogen prikt!

Krijg je weg door respectievelijk:
1) Goed wassen en wentelen met flinke concentratie Alkalische Reiniger of NaOH oplossing 60C met wat bleekwater bij. Vul nadien bij (tot vol) met lauw water en laat 1 nacht staan. U kan er eventueel (om tijd te sparen) te reinigen flessen in leggen.
2) Ledigen, Spoelen en vullen met 10 l oplossing zuurreiniger, dat moet alkalische resten in porin oplossen. Goed wentelen.
3) Ledigen. Vul met bodem van 10 liter lauw water, hierin 1 eetlepel citroenzuur en 4 eetlepels SULFIET (Kaliumdisulfiet, ook Campden genoemd). Doe dat buiten (geur en SO2gas!), sluit goed af, wentel en laat enkele dagen gesloten staan.
4) Ledigen, spoel met water met beetje Waterstofperoxide (H2O2) en zet weg met bodempje water + scheutje waterstofperoxide + scheutje azijn tot u het vat gebruikt.

Bij niet gebruiken: steeds een bodempje water met wat waterstofperoxide + scheutje azijn er in laten staan. Pas op: rubberringen kunnen versterven door langdurig waterstofperoxide, siliconeringen niet.

U kan de waterstofperoxide ook vervangen door Oxonia (P3-Henkel) of door VT5 (Diversey-Lever), dat is nog beter.

U kan net voor gebruik het vat eenvoudig leeg laten lekken, u hoeft dat na die perox of oxonia niet uit te spoelen, zoals men doet bij de finale flesontsmetting.

Succes,
Ronnie

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.100
  • Land: nl
  • Een brouwer kent zijn gist
Re: Duur hoofdvergisting bovengistend bier
« Reactie #73 Gepost op: 07-03-2007 18:48 u »
Een mooie tabel om te laten zien hoelang over het algemeen de hoofdgisting kan duren.

De rest gaat off-topic!

Tags: