En toch ben ik er van overtuigd dat voor een laag eind S.G. een langere hoofdgisting nodig is.
In de wijnwereld kom je wel eens leuke dingen te weet.
Een zoete wijn verkrijgt men door vroeg over te hevelen.
Er wordt hier gezegd dat vitale gistcellen in de vloeistof zitten.
Ik geloof dat niet.
De meeste gistcellen zitten in de koek en in het schuim.
Sterker nog; de koek zijn je gistcellen.
Dat daar
ook dode tussen zitten is tevens een feit.
Het is niet voor niets dat koeken zulke heftige starters zijn.
De meeste koolzuur, en dus ook de alcoholomzetting vind vlak boven de koek plaats.
Niet in de vloeistof. Let maar eens op je giststarter.
De gistklompjes bestaande uit ketens worden door kool zuur naar het schuimdek getild.
Daar dwarelen ook weer klompjes naar beneden naar de koek.
Er tussenin gebeurt eigenlijk niets !
Zonder de koek is er ook geen goed schuimdek. De circulatie stopt dan.
Dus bij verwijderen van de koek stop in feite je vergisting, en dat is nu net de bedoeling van het lageren.
Dit is de reden waarom ik mijn Lowbach zolang laat hoofdgisten. Deze moet droog worden.
Dus de meeste gist in de vloeistof: Collectieve onzin.
De koek, dus daarmee het schuimdek is de grootste gistactiviteit.
Dus mensen die klagen over een laag S.G.: Langer hoofdgisten. Mag tot 14 dagen.
