Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Slechte carbonatie - kroonkurkapparaat?  (gelezen 15104 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: slechte carbonatie - kroonkurkapparaat?
« Reactie #25 Gepost op: 02-05-2002 16:28 u »
Tsjonge, wat een keus...

Ik mail je wel als we gaan.

Groeten en succes met verhuizen,

A3

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Sander J.

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 61
  • Land: nl
  • I want my beer !
Re: slechte carbonatie - kroonkurkapparaat?
« Reactie #26 Gepost op: 05-05-2002 23:09 u »
Beste JW,

Je hebt het steeds over glucose toevoegen voor de nagisting. Wat gebruik je precies?
Wat is er mis met gewone kristalsuiker?
Ik gebruik voor het bottelen soms een mix van 50% suiker en 50% dextrose. Dat geeft een zeer fijne schuimkraag.
{Het al of niet steriliseren van kroonkurken is al eens besproken op dit forum}.

Als je het bottelen in 30 cl. flesjes beu bent neem dan geen groslch- maar Leeuw-bier flesjes. Die gebruikte ik eerst ook. Erg makkelijk gezien de beugelsluiting. Bij het schoonmaken de rubbertjes er wel even af en in de Chempro of whatever je gebruikt. ik vind deze flesjes 1. veel mooier en 2. zijn ze beter doorheen te kijken dan die Grolsch dingen; zo zie je beter wat er gebeurd en hoe je gistdepot is. Na een paar jaar gebruik adviseer ik je wel de rubbers te vervangen. Die kunnen uitdrogen.

Ik ben er weer vanaf gestapt omdat ik die halve liter per keer toch wel wat veel vond. {Ja ik ben een watje geworden en geniet tegenwoordig liever dan dat ik veel drink}.

Nou Good luck,

Sander.




Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: slechte carbonatie - kroonkurkapparaat?
« Reactie #27 Gepost op: 06-05-2002 08:35 u »
Ha die Sander,

Glucose en dextrose zijn hetzelfde, zoals je misschien wel weet (kon ik niet helemaal afleiden uit jouw e-mail). Ik gebruik standaard pure glucose/dextrose tijdens het bottelen, omdat ik begreep dat dat iets minder smaak geeft en makkelijker te vergisten is dan sacharose (tafelsuiker). Ik weet dat in Belgische bieren vaker sacharose wordt gebruikt, maar ik brouw ook vaak Engelse en Duitse stijl bieren, dus ik vond het makkelijker om me bij 1 soort suiker te houden.

Groetjes, JW.

Offline Sander J.

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 61
  • Land: nl
  • I want my beer !
Re: slechte carbonatie - kroonkurkapparaat?
« Reactie #28 Gepost op: 06-05-2002 21:15 u »
Beste JW,

Ik heb Van een professionele brouwer wel eens gehoord dat bij gebruik van dextrose de hergisting een tijd op zich laat wachten en dan opeens alles omgezet is. Vandaar dat ik soms de mix gebruik. Vaak ook alleen kristalsuiker. Gaat altijd prima.
Je kunt ook je hoeveelheid opschroeven naar 8 gram per liter. Probeer dat eens.
Meer tips heb ik niet. Dus brouwen en drinken.

Sander.

Offline John

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.892
  • Land: nl
  • Vergist wort wordt nooit meer wort!
Re: slechte carbonatie - kroonkurkapparaat?
« Reactie #29 Gepost op: 17-05-2002 08:02 u »
Ik heb twee kroonkurkapparaten; een "handapparaat" en een staand apparaat. Ik gebruik ze al jaren -zonder de kroonkurken te reinigen- en altijd een goed resultaat!

Advies is; bewaar je kroonkurken droog en ontsmet ze niet.

Groeten John

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: slechte carbonatie - kroonkurkapparaat?
« Reactie #30 Gepost op: 17-05-2002 08:27 u »
Ha die John,

Tja, heel veel mensen blijken de kroonkurken niet te ontsmetten, dat verbaasde me wel een beetje. Ga ik toch maar eens proberen, dan.

Jan Willem.

Offline JvH

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 127
  • Pennie brouwer in actie
Re: slechte carbonatie - kroonkurkapparaat?
« Reactie #31 Gepost op: 21-05-2002 00:35 u »
Hoi JW,

Nog even een aanvulling. Ik kook de kroonkurken ook nooit uit, wel even afspoelen in warm water (boiler temperatuur). Daarna kurken met de handkurker. Ik doe 3 gr suiker per 30 cl, dit is altijd voldoende.

 :degroeten: Hans

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: slechte carbonatie - kroonkurkapparaat?
« Reactie #32 Gepost op: 21-05-2002 08:45 u »
H die Hans,

Nou ja, het is nu te laat, maar als het mislukt is zal ik de vorige keer toch even afspoelen.

Dus jij doet 10 g suiker per liter? Dat is tafelsuiker (sacharose), toch? Er is geloof ik een omrekeningsfactor naar glucose qua CO2 productie, maar dan nog geloof ik dat dat iets meer is dan wat ik heb gebruikt. Geen probleem, natuurlijk. Ben erg benieuwd hoe dit gaat lukken. Het zou toch wel erg jammer zijn als twee brouwsels (heb ook mijn Chouffe klook gebotteld) weer zouden mislukken.

Jan Willem.

Offline JvH

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 127
  • Pennie brouwer in actie
Re: slechte carbonatie - kroonkurkapparaat?
« Reactie #33 Gepost op: 21-05-2002 12:35 u »
Hoi JW,

Mijn brouwmaat heeft daar een 'speciaal' theelepeltje voor om tafelsuiker mee af te meten  ;D

 :degroeten: Hans

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: slechte carbonatie - kroonkurkapparaat?
« Reactie #34 Gepost op: 21-05-2002 14:25 u »
H die Hans,

Ik doe zelf altijd aan 'batch priming'. Dus alle suiker tegelijk afwegen, steriliseren (koken), en mengen met alle bier, en dan pas bottelen. Ik vind dat handiger, maar er zijn geloof ik twee scholen - er zijn ook genoeg mensen die jullie methode weer handiger vinden. En ik heb natuurlijk dat speciale theelepeltje niet  ;)

JW.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.790
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: slechte carbonatie - kroonkurkapparaat?
« Reactie #35 Gepost op: 21-05-2002 15:35 u »
Hoi JW,

Heb ik ook wel eens gedaan, suiker in nieuwe fles, bier overhevelen en bottelen. Ik had hierna flessen met verschillende carbonatie. Mogelijk gevolg van niet goed mengen? Hoe zorg jij voor een goede menging?

Herman

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: slechte carbonatie - kroonkurkapparaat?
« Reactie #36 Gepost op: 21-05-2002 15:39 u »
Ha die Herman,

Ik weeg de suiker af, los het op in weinig (3 dl of zo) water, en kook het 5 minuutjes. Laat het daarna afkoelen met de deksel erop, en gooi het in mijn bottelemmer. Dan hevel ik het bier ook in de emmer, en roer af en toe voorzichtig. Dat geeft een goede menging. Als je geen bottelemmer gebruikt, zou ik me voor kunnen stellen dat het moeilijker gaat.

Alhoewel ik dus wel wat problemen met de carbonatie had, kan dit niet aan een slecht menging hebben gelegen - dan had ik tenslotte sommige flesjes met heel veel en sommige met heel weinig moeten krijgen. Het CO2 gehalte was echter behoorlijk gelijk. Ik ga er dus vanuit dat deze methode goed werkt.

Groetjes, JW.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.198
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: slechte carbonatie - kroonkurkapparaat?
« Reactie #37 Gepost op: 21-05-2002 19:30 u »
Hoi allemaal,

De methode die Jan Willem beschrijft is precies de manier waarop ook ik werk. Door eerst de suikeroplossing in het vat te doen en daarna het bier krijg je een goede menging. In het verleden heb ik een suikeroplossing aan het bier  toegevoegd dat al in mijn bottelvat zat. Bij deze werkwijze kreeg ik ook verschillen in koolzuurgehalte. Dat doe ik dus niet meer. Door schade en schande word je wijzer.

:degroeten:  Jacques

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re: slechte carbonatie - kroonkurkapparaat?
« Reactie #38 Gepost op: 22-05-2002 13:43 u »
Beste bierminnenden :proost:

De methode van JW (en Jacques en...) gebruik ik dus ook. Toch is het bij mijn laatste brouwsel misgegaan. Ik had de suiker opgelost in water en even laten koken, af laten koelen en dit in het 'bottelvat' gedaan. tijdens het hevelen voorzichtig de suiker 'omgeroerd' in het bier en gebotteld. Op het eind bleek dat een deel van de siroop nog in het vat zat. De streepjes van het krassen van de roerlepel zaten nog in het siroop. Door het afkoelen was het dus weer stijf geworden.
Nu heeft de ene fles meer koolzuur dan de andere.
Gevalletje mislukt dus.

Wat betreft het verhaal van het bottelen: ook ik gebruik de emily en ik ontsmet de kroonkurken niet. Tot nu toe heeft dat niet tot problemen geleid.

Edwin

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: slechte carbonatie - kroonkurkapparaat?
« Reactie #39 Gepost op: 22-05-2002 13:46 u »
Ha die Edwin, dat is een goed punt om in mijn achterhoofd mee te nemen. Niet te weinig water gebruiken om de suiker in op te lossen, dus, want dan slaat het makkelijk neer bij afkoelen. Ik zal er zeker rekening mee houden!

Groetjes, Jan Willem.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.790
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: slechte carbonatie - kroonkurkapparaat?
« Reactie #40 Gepost op: 22-05-2002 13:56 u »
Bij dat oplossen in water breng je eigenlijk gewoon weer een hoeveelheid vers water in het bier, de oorspronkelijke dichtheid aanpassend. Is het niet beter om het suiker op te lossen in een klein beetje water en dit vervolgens te vermengen met een deel van het bier dat je alvast in een bottelvat/fles hebt gedaan waarna de rest van het bier volgt?

Herman

:idea: Waar blijven de bierbrouwsuikerklontjes? Leuk idee voor de bierbrouwhandel, suikerkorreltjes van 1g (1,5g) per stuk: lekker makkelijk doseerbaar ;-) Nu ik er zo aan denk, er zijn mini suikerklontjes in de handel. Eens kijken hoeveel deze per stuk wegen  :idea:

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: slechte carbonatie - kroonkurkapparaat?
« Reactie #41 Gepost op: 22-05-2002 14:00 u »
H Herman,

dat is zo'n goed idee, dat volgens mij meerdere mensen iets dergelijks al hebben bedacht - er zijn volgens mij suiker'tabletjes'in de handel, speciaal om in flesjes te stoppen.

Groetjes, JW.

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re: slechte carbonatie - kroonkurkapparaat?
« Reactie #42 Gepost op: 22-05-2002 16:23 u »
Suikertabletjes  :proost:

hmmm.......niet gek....
met betrekking tot de hoeveelheid water voor de suikeroplossing. Ik heb de vorige keer 50 ml gebruikt per 100 gram suiker. Als warme siroop erg vloeibaar, maar het stolde en dan is een en ander niet echt effectief meer.  Ik denk trouwens dat een hoeveelheid van 100 ml op 15 liter brouwsel niet heel erg veel effect heeft.

Edwin

Offline JvH

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 127
  • Pennie brouwer in actie
Re: slechte carbonatie - kroonkurkapparaat?
« Reactie #43 Gepost op: 22-05-2002 16:57 u »
Hoi Edwin en de reset,

als je 1000 gr suiker neemt met 400 ml water en een beetje citroenzuur dan geeft dit na het koken 1 ltr invert-suiker wat gist heel leker vindt   :weetbeter:
Volume in ml is dan grammen suiker  :lessmile:

:degroeten: Hans

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: slechte carbonatie - kroonkurkapparaat?
« Reactie #44 Gepost op: 22-05-2002 17:06 u »
Voor de duidelijkheid: ik werk dus met glucose, en daar gaat het invertsuikerverhaal natuurlijk niet voor op. Wel voor sacharose/sucrose/tafelsuiker.

Jan Willem.

Offline John

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.892
  • Land: nl
  • Vergist wort wordt nooit meer wort!
Re: slechte carbonatie - kroonkurkapparaat?
« Reactie #45 Gepost op: 22-05-2002 23:45 u »
Hoi,

Begrijp ik goed dat jullie allemaal eerst het bier van de gist afhevelen naar een ander vat, dan suiker (in welke vorm dan ook) toevoegen, mengen en dan pas de flessen vullen?

Hebben jullie op deze wijze geen last van oxidatie van het jonge bier?

Ik gebruik reeds jaren een theelepltje kristalsuiker per 33 cl. flesje en dat werkt zoals ik kan beoordelen prima!

Groeten John

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: slechte carbonatie - kroonkurkapparaat?
« Reactie #46 Gepost op: 23-05-2002 08:52 u »
Ha die John,

Jacques en ik doen het in ieder geval wel zo - volgens mij waren er anderen (b.v. Hans geloof ik) die het doen zoals jij. Ik heb geen oxidatie van het bier opgemerkt; uiteraard doe ik het zo voorzichtig mogelijk. Misschien dat Jacques er iets meer van weet te vertellen.

Groetjes, JW.

Offline fritz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 271
  • Land: be
  • Brouwerij De Maanberg
Re: slechte carbonatie - kroonkurkapparaat?
« Reactie #47 Gepost op: 23-05-2002 10:17 u »
Yup, ik doe het ook zoals JW, Jacques en anderen ...
Bij het overhevelen het bier heel voorzichtig langs de wand laten lopen, niet laten kletteren, dan heb je geen last van oxidatie.

Cheers,
:proost2:
Fritz

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.198
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: slechte carbonatie - kroonkurkapparaat?
« Reactie #48 Gepost op: 23-05-2002 23:57 u »
Ter voorkoming van oxidatie gebruik ik een lange hevelslang. Het uiteinde komt op de bodem van het bottelvat te liggen. Verder komt er door het hevelen ook koolzuur vrij dat uiteraard ook zorgt voor een zekere bescherming. Ik zorg er wel voor dat ik de deksel op het bottelvat plaats als ik deze verplaats.

:degroeten: Jacques

Johnnys_Bierbrouw

  • Gast
Re: slechte carbonatie - kroonkurkapparaat?
« Reactie #49 Gepost op: 04-06-2002 15:38 u »
Hallo allemaal

Ik desinfecteer mijn kroonkurken ook nooit, nog geen besmetting gehad dus dat zal wel goed zitten.
Ik merk wel dat je goed op moet passen met de hoeveelheid lucht, zuurstaf in het bier ivm oxidatie, daar ga ik dus extra rekening mee houden.

    John

Tags: