Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Slechte carbonatie - kroonkurkapparaat?  (gelezen 15086 keer)

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Slechte carbonatie - kroonkurkapparaat?
« Gepost op: 01-05-2002 08:23 u »
Ha allemaal,

Ik heb nog steeds problemen met mijn carbonatie, ook na langere tijd in een warme kamer. Ik heb inmiddels mijn Amerikaanse eenheden omgerekend, en kom op ongeveer 2 gram glucose per flesje, dus ongeveer 6 gram per liter. In het verleden was dat zat, maar nu komt er zo goed als geen schuimkraag, alhoewel er wel wat CO2 inzit. Langer laten staan helpt dus ook al niet echt.

Ik begin te vermoeden dat mijn kroonkurkapparaat misschien niet helemaal goed is, zodat het CO2 langzaam weg lekt. Ik gebruik kroonkurkapparaat 'Emily', zo'n handgeval gemaakt van rood plastic. In de v.s. had ik er ook zo een, en dat ging altijd heel goed. Hier gaat het veel moeilijker, en heb ik het idee dat de gekartelde randen zich niet altijd goed sluiten rond de flessenhals. Ik gebruik gewoon de 26 mm kop en de 26 mm platen voor de normale euro-flesjes. Heeft iemand ervaring met dit apparaat, of met soortgelijke afsluitingsproblemen?

JW.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.789
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: slechte carbonatie - kroonkurkapparaat?
« Reactie #1 Gepost op: 01-05-2002 11:35 u »
Hoi JW,

Het lijkt er op dat ik hetzelfde apparaat heb, alleen dan in zwart plastic. Geen problemen mee overigens, al knapten er vroeger wel eens een randje van een euro flesje.
Ik gebruik nu overigens een tafelmodel, dit bevalt me beter, sneller+lichter in gebruik. De emily gebruik ik nu voor champagneflessen.

Een dosering van 6-8g/liter zou voldoende moeten zijn. Het lijkt me overigens vrij sterk dat de dopjes niet goed sluiten, lekken ze soms als je ze op de kop wegzet?

Herman

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: slechte carbonatie - kroonkurkapparaat?
« Reactie #2 Gepost op: 01-05-2002 11:45 u »
(he, had ik een mooi antwoord geformuleerd, raakte ik het kwijt toen ik na 'bekijken' nog iets wilde veranderen. Nu maar kort dan)

Nee, ze lekken geen vocht. Ik dacht dat ze misschien alleen gas op druk zouden lekken, omdat er dus wel wat CO2 in zit. Zoals ik al zei buigen die kartelrandjes dus niet mooi om, zoals ik in de v.s. wel gewend was. Ook gaf dat magnetische houdertje altijd een (ronde) afdruk op de kroondop na het sluiten, en dat zie ik hier ook niet.

Het enige wat ik nog kan bedenken, is dat ik de doppen niet goed voorbehandel. Ik gooi die doppen in kokend water (net na ik het gas heb uitgezet), en laat ze daarin staan tot ik ze nodig heb. Ik ga er dan vanuit dat ze min of meer steriel zijn. Zou dat op de een of andere manier de seal van de doppen kunnen aantasten?

Het is misschien wat vergezocht, maar ik begin na 3 brouwsels met te weinig CO2 (waaronder 1 top-saison!) toch wel flink te balen. Ik doe precies hetzelfde als in de v.s., maar hier lukt het niet. Het kan ook niet het desinfectie middel zijn, want ik steriliseer met hitte voor bottelen (laat daarna uiteraard de flesjes afkoelen voor ik ze vul). Balen!

JW.

Offline Arend

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 143
  • Hobbybrouwen, een heerlijke hobby!
Re: slechte carbonatie - kroonkurkapparaat?
« Reactie #3 Gepost op: 01-05-2002 13:19 u »
hoi JW,


Ik denk zelf dat inderdaad het verwarmen/verhitten geen goed doet aan je compount zodra die flink warm wordt. Circa pasteurisatietempratuur wordt deze wat vloeibaar. :pasop: dus kan het goed zijn het compount niet overal en evenveel aanwezig is. Dus ik zou de doppen op een andere manier ontsmetten om lekkage te voor komen.


groeten Arend. :degroeten:

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: slechte carbonatie - kroonkurkapparaat?
« Reactie #4 Gepost op: 01-05-2002 13:30 u »
Sterilisatie bij 60 tot 70 graden zou moeten kunnen. De meeste kunststoffen kunnen hier tegen en de meeste micro-organismen niet.

Overigens heb ik in het verleden ook zo'n eenvoudig kroonkurkapparaat gebruikt. Dit ging lang niet altijd goed. De dopjes leken er vaak goed op te zitten, maar door het opbouwen van druk in het flesje werden de dopjes omhoog gedrukt, waardoor de kooldioxide kon ontsnappen. Platte bieren zonder bubbels waren het gevolg.  :'(

Groeten,

A3

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: slechte carbonatie - kroonkurkapparaat?
« Reactie #5 Gepost op: 01-05-2002 13:48 u »
Bedankt Arend en Adrie,

Dat zijn goede aanknopingspunten, ik zal eerst eens gaan ontsmetten met ontsmettingsmiddel en niet meer met hitte. Misschien daarna eens een duurder kroonkurkapparaat kopen, maar ik heb binnen 2 weken drie bestellingen bij Brouwland gedaan(!) dus eerst maar eens afwachten hoe mijn vrouw reageert als die daar achter komt....  :D

JW.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: slechte carbonatie - kroonkurkapparaat?
« Reactie #6 Gepost op: 01-05-2002 15:19 u »
Wellicht eerst wat bananenweizen voeren voordat je de bestelling opbiecht?  ;D

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: slechte carbonatie - kroonkurkapparaat?
« Reactie #7 Gepost op: 01-05-2002 15:39 u »
:D Het was ook eigenlijk niet de bedoeling. Ik had net wat nieuwe Wyeast gisten besteld. Toen brak mijn thermometer. Meteen maar 2 thermometers, 1 extra hydrometer en een paar thermostrips besteld. Volgende dag brak mijn siphon starter. Ook maar twee tegelijk besteld, want ik verslijt die dingen nogal snel. Ik ben nu gelukkig wel lekker goed toegerust. Maar ja, nu moet ik weer een beter (duurder) kroonkurkapparaat.... Als iemand ooit beweerde dat bier brouwen een hobby is die geld bespaart, mag hij/zij even contact met me opnemen.  :nut:

JW.

Offline fritz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 271
  • Land: be
  • Brouwerij De Maanberg
Re: slechte carbonatie - kroonkurkapparaat?
« Reactie #8 Gepost op: 01-05-2002 16:04 u »
Hoi JW en anderen!

Ik gebruik ook zo'n rode Emily.  Vrij tevreden over, alleen ...
Ik heb dikwijls de indruk dat de kroonkurken niet altijd goed zijn.  Ze zijn niet mooi symmetrisch.  De kartelrand is aan één kant te kort bij een hele batch rode kroonkurken.  En (net gedaan met bottelen van de tripel) nu merk ik dat er bij de gouden kroonkurken ook een aantal slecht sluitende zaten.
Ik ontsmet mijn kroonkurken overigens niet.  Nooit problemen mee gehad.

Groeten,

Fritz

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: slechte carbonatie - kroonkurkapparaat?
« Reactie #9 Gepost op: 01-05-2002 17:06 u »
Ik had net een geweldig idee: gewoon een wetenschappelijk experiment van maken. Ik pakte 8 flesjes onder-gecarboneerde pils, maakte ze allemaal open, ontsmette 4 doppen met kokend water (zoals normaal), en 4 met star san. Vervolgens de balans tevoorschijn gehaald om overal nog 1.5 g glucose bij te doen. Alles natuurlijk in een random volgorde. Een week op kamertemp, en benga! Je kunt het verschil zien. Zelfs wilde plannen om het geheel te kwantificeren door het meten van de hoogte van de schuimkraag. Je kunt dan zelfs statistisch de kans kwantificeren dat er een effect is van manier van ontsmetten (voor de liefhebbers: een een student t-test of verdelingsvrij equivalent).

Maar... Ik had heel mooi 1.5 g uitgewogen, toegevoegd in de eerste fles... enorme schuimvorming! Die glucose dient natuurlijk als 'seed' voor CO2 bubbeltjes. Enorme spuiter! Plannetje gaat dus niet door. Jammer, want het leek zo leuk. Klink ik wat onsamenhangend? Dat is omdat ik 8 pilsjes aan het opdrinken ben...

JW.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: slechte carbonatie - kroonkurkapparaat?
« Reactie #10 Gepost op: 01-05-2002 17:16 u »
Misschien een nuchtere tip van een (thans weer) nuchter persoon: hetzelfde experiment, maar dan uitvoeren tijdens het bottelen van nog op de fles na te gisten bier ??? Bovendien: sinds wanneer zit er in een gewoon pilsje gist ??? Volgens mij heeft onze Jan Willem een excuus gezocht voor het achterover slaan van 8 pilsjes. Het valt ook niet mee, ontnuchteren na een Koninginnedag.  ;)

Groeten,

A3.

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: slechte carbonatie - kroonkurkapparaat?
« Reactie #11 Gepost op: 01-05-2002 19:41 u »
Uhhhh, ik had het over mijn eigen pils, uiteraard. Gekochte pils is niet ondergecarboneerd. Wie heeft er nou het meeste gedronken?  :elifant:

JW.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.789
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: slechte carbonatie - kroonkurkapparaat?
« Reactie #12 Gepost op: 01-05-2002 20:50 u »
Leve de academicus! Wellicht toch beter met een biertje te beginnen? Tipje: voordat je nog meer gaat aanschaffen, zou je natuurlijk ook met grolschbeugels kunnen experimenteren.

Herman

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: slechte carbonatie - kroonkurkapparaat?
« Reactie #13 Gepost op: 01-05-2002 21:19 u »
Hmmm.... tja, dat zeggen wel meer mensen, maar ik vind het zo makkelijk om te steriliseren met hitte, en dat kan niet met die rubbertjes. Aan de andere kant - die doppen steriliseren met hitte gaat blijkbaar ook niet. Misschien toch eens proberen, maar voorlopig zit ik met 7 kratten die ik met grote moeite en tegenzin heb ontlabeld, en dat is ook een sterk argument! Bovendien sta ik erop uit te vinden waardoor die slechte carbonatie nou komt. Echt, ik kan er niet van slapen...

Trouwens, ik denk dat ik mijn volgende weizen sowieso in die Grolsch flesjes ga bottelen, omdat ze 0.5 liter zijn. Het ziet er zo wel erg lullig uit, 0.3 liter in mijn enorme Weihenstephan glas.

JW.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.158
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: slechte carbonatie - kroonkurkapparaat?
« Reactie #14 Gepost op: 01-05-2002 21:23 u »
Citaat

(he, had ik een mooi antwoord geformuleerd, raakte ik het kwijt toen ik na 'bekijken' nog iets wilde veranderen. Nu maar kort dan)


Ja, het is heel vervelend dat je een bericht kwijt kunt raken als na bekijken per ongeluk op de escapetoets drukt. Tot nu toe heb ik daar nog geen remedie op gevonden.  :echtboos:  :huilen:

:degroeten: Jacques

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.158
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: slechte carbonatie - kroonkurkapparaat?
« Reactie #15 Gepost op: 01-05-2002 21:37 u »

Citaat

Maar..... Ik had heel mooi 1.5 g uitgewogen, toegevoegd in de eerste fles.... enorme schuimvorming! Die glucose dient natuurlijk als 'seed' voor CO2 bubbeltjes. Enorme spuiter!


Eumm Jan Willem,

Je had natuurlijk die glucose ook eerst kunnen oplossen in wat water en dan met een injectiespuitje voorzichtig een gedoceerde hoeveelheid oplossing langs de wand van de fles in het bier kunnen spuiten.

Als het niet lukt zul je nogmaals 8 flesjes achter elkaar sodaat moeten maken. Er zijn ergere dingen in het leven.

:degroeten: Jacques

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: slechte carbonatie - kroonkurkapparaat?
« Reactie #16 Gepost op: 01-05-2002 22:54 u »
Qua schuim was dat inderdaad handiger geweest, maar ik heb geen nauwkeurige spuit, en wel een nauwkeurige weegschaal, en met maar 3 herhalingen wil je natuurlijk wel zo precies mogelijk zijn. Ik had me trouwens niet gerealiseerd dat er toch nog zoveel CO2 opgelost zou zijn dat het zo zou gaan schuimen. Tja, een volgende keer misschien, maar ik denk dat dat hitte steriliseren wel eens heel goed de oplossing zou kunnen zijn. Ik denk dat ik van mijn huidige brouwsel (de Chouffe kloon) volgende week alvast 2 flesjes bottel, en de rest nog even lekker in de secondaire fermentor laat tot ik zeker weet dat het deze keer wel goed gaat. Wordt vervolgd. Tjonge, dit is echt de grootste crisis die ik tot nu toe heb gehad in mijn prille maar onstuimige brouwcarriere  :hoera:

JW.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.789
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: slechte carbonatie - kroonkurkapparaat?
« Reactie #17 Gepost op: 01-05-2002 23:05 u »
Hoe lang heeft jouw gisting nu eigenlijk geduurd? Een biertje doet bij er bij mij vaak wel een paar weken over om goed "op stoom" te komen.

Herman

Johnnys_Bierbrouw

  • Gast
Re: slechte carbonatie - kroonkurkapparaat?
« Reactie #18 Gepost op: 02-05-2002 07:01 u »
Ha die beste medebrouwers en dus lotgenoten

Ik lees dat JW er veel moeite mee had om zeven kratten bierflesjes te ontlabelen, ga er vanuit dat er in een krat 24 flesjes zitten.
Zelf heb ik er geen moeite mee, alleen het desinfecteren vind ik niet z'n leuk karwei, de eerste 50 gaat goed maar de laatste 50 van de honderd is minder.
Maar ik onlabel als volgt, ik neen van een betrouwbaar persoon een krat of meer lege flessen over, met betrouwbaar bedoel ik er moeten geen sigaretten peuken inzitten of was benzine ingezeten hebben, juist ja zelf koop ik geen pils meer in de winkel, wel eens een paar biertjes.
Maar nu verder deze zet ik in een grote emmer een nacht in warm water ong. 40 graden en doe er wat gempro bij als ze een nacht hebben gestaan haal ik ze eruit de etiketten zijn allemaal los evt moet je ze er even afhalen en zet ze op de kop in een krat weg, dit gaat lekker snel.

Trouwens met het op druk laten komen van mijn bier heb ik tot nu toe geen problemen gehad, binnen een dag of vier zit er een mooi schuimkraagje op, na vijf a zes dagen laat ik ze een week buiten staan en dan zet ik ze weg.

Heb wel een keer problemen gehad met zilveren kroonkurken, ik had er vijftig gekregen, deze kon ik met mijn duim van de fles wippen. Ze stonden een beetje bol toen ze op de fles gedrukt zaten, terwijl al de andere die ik heb gewoon plat zijn. Trouwens st Suvatumes in Schijndel heeft er ook problemen mee gehad, hadden er ook wat gekregen. De herkomst weet ik niet, fabrikant en zo. Maar voor mij geen zilveren kurken meer, heb een stuk of 10 flesjes van de vijftig weg moeten doen, snik snik snik.

              Groet John d'n Brouwer

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: slechte carbonatie - kroonkurkapparaat?
« Reactie #19 Gepost op: 02-05-2002 08:21 u »
Ha die John,

Nou ja, veel moeite is misschien wat te veel gezegd; ik doe het ongeveer net zoals jij, maar 7 kratten is alles bij elkaar toch nog wel aardig wat werk. Overigens probeer ik vooral Heineken en Brand kratten te nemen, omdat de bodem daar zo is gemaakt dat de flesjes op zijn kop precies boven en gat staan. Handig met uitdruppen.

Herman, de hergisting op fles is nu een week of 5 (weizen), 4 (saison) en 2 (pils) gevorderd. Ik wacht nog wel wat langer, maar vroeger lukte het makkelijk in deze tijd en nu n iet meer.

JW.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: slechte carbonatie - kroonkurkapparaat?
« Reactie #20 Gepost op: 02-05-2002 09:03 u »
Hoi Jan Willem,

Probeer ook eens te bottelen zonder de dopjes te verhitten. Ik ontsmet de dopjes nooit en ik heb nog nooit problemen gehad met infecties.

Andere vraag: gebruik je nu misschien andere gisten dan vroeger?

En nog een tip voor het flessenprobleem: je kunt ook schone flessen krijgen bij de Maaslandbrouwerij in Oss.

Groeten,

A3.

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: slechte carbonatie - kroonkurkapparaat?
« Reactie #21 Gepost op: 02-05-2002 09:17 u »
Ha die Adrie,

ja, ik ga de volgende keer de dopjes niet meer verhitten. Misschien nog even behandelen met starsan, maar niet meer dan dat. Twee van de gisten die ik nu gebruik (Wyeast Ardennes/Chouffe en Wyeast czecht pil) zijn inderdaad nieuw voor mij, maar de Weihenstephan had ik al eerder gebruikt.

Bedankt voor de tip van de Maaslandbrouwerij, maar ik geloof dat zelf spoelen dan toch net weer iets sneller gaat, vooral omdat ik geen auto heb. Het meeste werk zit er nu trouwens op; nog 2 kratjes erbij en dan heb ik er 9, en op dat niveau houden brouwen en drinken elkaar wel in evenwicht. Je eigen flesje omspoelen na gebruik is tenslotte vrij simpel.

Groetjes, JW.

Offline Marjolijn

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
Re: slechte carbonatie - kroonkurkapparaat?
« Reactie #22 Gepost op: 02-05-2002 15:33 u »
??? Oeps. ik kook de kroonkurken altijd een minuut of tien en heb daardoor nog nooit problemen gehad met de CO2. Maar ik kan ze dus beter maar niet uitkoken!

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: slechte carbonatie - kroonkurkapparaat?
« Reactie #23 Gepost op: 02-05-2002 15:40 u »

Citaat

Bedankt voor de tip van de Maaslandbrouwerij, maar ik geloof dat zelf spoelen dan toch net weer iets sneller gaat, vooral omdat ik geen auto heb.


Ha Jan Willem,

Waarschijnlijk gaan mijn brouwmaat en ik binnenkort een keer naar Oss om flessen te halen. Wellicht kunnen we iets regelen. Het maakt ten slotte niet zoveel uit of we vanuit Oss direct naar Arnhem rijden of via Wageningen.

Groeten,

A3

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: slechte carbonatie - kroonkurkapparaat?
« Reactie #24 Gepost op: 02-05-2002 15:56 u »
Ha die Adrie,

Goed idee, bedankt! We verhuizen wel waarschijnlijk rond het einde van deze maand, dus mail me nog even voor jullie gaan om te checken of het kan. Er is namelijk een kleine kans dat we een maand of twee moeten rondzwerven (caravan of zo) totdat we in ons huis kunnen, en dan zijn een paar extra kratjes niet zo'n goed plan. Je weet mijn prive e-mail nummer.

O ja, natuurlijk voor jou een paar brouwsels als beloning. Wat vind je lekkerder: saison zonder CO2, weizen zonder CO2 of pils MET diacetyl maar zonder CO2?  :-/ Nee, het valt gelukkig nog wel mee.

Groetjes, JW.

Tags: