Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Troebel door lage temperatuur?  (gelezen 1870 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline bier-tent.nl

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 32
  • Land: 00
Troebel door lage temperatuur?
« Gepost op: 29-10-2006 08:41 u »
Hoe zat het ook al weer.

Wanneer ik met name een Duits bockbier te lang koel, wordt het bier troebel, terwijl ik hem helder in de koelkast zette?



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: troebel door lage temperatuur?
« Reactie #1 Gepost op: 29-10-2006 08:47 u »
Dat heet chill-haze of beter gezegd koudewaas, wordt veroorzaakt door het uitvlokken van eiwitten bij lage temperatuur. Vooral bij ongefilterde bieren, wordt zo langzamerhand  bijna een teken van kwaliteit. Een bier dat in ijskoude toestand nog glashelder is, heeft vaak een heel matige schuimhoudbaarheid of een saaie smaak.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.230
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Troebel door lage temperatuur?
« Reactie #2 Gepost op: 29-10-2006 09:31 u »
De troebelheid verdwijnt weer als het bier weer warmer wordt. Het heeft dus alles te maken dat in een warme oplossing meer stoffen opgelost kunnen zijn dan in een koude. Verder zie je het verschijnsel vooral bij jonge verse bieren. Mmmm, lekker!

Tags: helderheid bier