Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


BONK 2006 1e plaats - Dubbelbock - Martin Ostendorf

Gestart door MO, 24-10-2006 11:34 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

MO

Apetrots was ik toen ik afgelopen zaterdag op het BONK de eerste prijs mocht ontvangen. Men moest een truc bedenken om mij van het podium af te krijgen. Ik had nooit verwacht te winnen dus als voorzitter deed ik dan maar de prijsuitreiking. Hier het recept en het commentaar van de keurmeesters.

Brouwer: Martin Ostendorf - Muifelbrouwerij
Bron van het recept: zelf ontworpen
Naam: MegaMuifel Bock
Soort: dubbel bock
Batchcode: OB075
Start SG: 1078
Eind SG: 1016 (SVG 79%)
kleur: 50 EBC (excl moutextract, excl lange kooktijd)
Bitterheid: 33 IBU
Schaal: 23 L
Brouwzaalrendement: 65%

Mout
8 kg Münchener              15 EBC        85%   
0.9 kg Caramünchener    120 EBC    9%
0.5 kg moutextract           3 EBC       6%

Water (aangezuurd met fosforzuur)
32 L Maischwater   
Spoelwater tot 25 liter

Maischschema
60 min 66 °C
spoelen 75 °C

Hop (totale kooktijd 120 min)
Northern brewer        32 g   9,8%   90 min      31
Saaz                      10 g   5%   10 min      2
   
Gist
22 g danstar nottingham

Vergisting
Primar 2 dagen oplopend tot ca 26 °C
Secundair 17 dagen bij 23 °C

Bottelen
17 liter op 21 juli 2006

Keurmeesters
P van de Hurk/Wilco Achterhuis

94 punten
klassering kampioen


Visueel: 15 uit 15
Geur: 24 uit 25 (matig caramel, zwak hoppig, matig moutig)
Smaak: 23 uit 25 (matig caramel, sterk bitter, zwak zoetig)
Basissmaak: 10 uit 10
Body: 5 uit 5
Mondgevoel: 5 uit 5
Nasmaak: 12 uit 15 (matig alcohol, matig bitter/hoppig, matig caramelachtig, matig zoetig/moutig)

commentaar
Wat moet ik bij dit bier nog opmerken. PRACHTIG.

Hopmans

CiteerApetrots was ik toen ik afgelopen zaterdag op het BONK de eerste prijs mocht ontvangen.
En dat mag je inderdaad wel zijn.
Ongelovelijk wat een punten dit bier heeft gescoord!
Klasse Martin!

Als je er nog één hebt liggen...  :biersmile:

Nogmaals gefeliciteerd topper!  :proost2:

 :degroeten:

frankbaeyens

Citaat van: MO op 24-10-2006  11:34 uMout
8 kg Münchener              15 EBC        85%   
0.9 kg Caramünchener    120 EBC    9%
0.5 kg moutextract           3 EBC       6%

Mo, misschien domme vraag, maar waarom precies heb je moutextract gebruikt, en niet gewoon pilsmout 3EBC? Wat zijn de voordelen?

Groeten!
Frank

EBC

Volgens mij is het restjes opmaken. 500 gram op 9 kg...

MO

Dat was typisch een geval van niet gepland. Ik had een hele lage opbrengst, slechts 65%, maar wel de hoeveelheid liters die ik had gepland. Ik wilde een extra zware dubbelbock maken, dus ik heb er met grof geweld een pond moutpoeder bij gegooid (tijdens koken). Geen suiker want dan zou ik body missen.
Misschien zou 10% pilsmout wel passen in dit bier, weet niet goed waarom.

frankbaeyens

Ik had al zo'n vermoeden, Mo, maar wou het toch bevestigd zien  ;)
Bedankt!
Frank

aldo

23 liter gebrouwen en 17 liter gebotteld?
Misschien lees ik niet goed wat er staat maar ik mis 6 liter?






...edit: ...owww wacht....  snap het al..32 liter gemaischt.. toen gefilterd tot 25 liter en toen gekookt tot 17?

MO

Poeh, dit bier is gebrouwen op 2 juli 2006. Volgens mij aantekeningen had ik 26 L voor koken en 24 L na koken. Da's maar een halve gamel. 17,5 L afgevuld (43 x 0,3; 5 x 0,33; 6 x 0,5) maar er blijft na koken bij mij ca 2 misschien wel 3 liter achter in kookketel en aan gistkoeken verlies ik ook wel een liter of zo. Wel een groot verlies inderdaad.
Overigens komt in sep/okt D'n Ossebock op de markt, het is toch uiteindelijk een heel ander recept geworden dan dit bier. Wel met Nottingham overigens...

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.