Baetsle doceert ook een eenstapsmaisch van 5 minuten voor volledige zetmeelconversie. Er schijnt een tabel te staan met deze getallen in de abriss, of hoe heet dat Duitse bierboek ook alweer?
Er staat in Abriss der Bierbrauerei )(Ludwig Narziss, (4
e druk, 1980) wel een tabel, maar die vind ik niet duidelijk. (gegevens hebben betrekking op mout uit die tijd).
Temperatuur 60 65 70 75 50/60
Eindvergistingsgraad % 87.5 86.5 76.8 54.0 88.2
Temperatuur 68 70 72 74 76
Versuikeringstijd (min) 35 20 15 10 5
pH 6.08 5.86 5.64 5.42 5.19
Versuikeringstijd (min) 30 20-25 10-15 15-20 30
en de tabel
maischduur (min) 15 60
eindvergistingsgraad bij 62 °C 84 89
eindvergistingsgraad bij 70 °C 78 78
Hopbier