Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: La Chouffe kloon ONK 2007  (gelezen 77198 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: La Chouffe kloon ONK 2007
« Reactie #175 Gepost op: 28-05-2007 19:58 u »
Misschien bevind ik me in de fase waarin jij 2 jaar geleden zat... behoefte aan het zoetje >:D.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.622
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: La Chouffe kloon ONK 2007
« Reactie #176 Gepost op: 28-05-2007 20:19 u »
Misschien bevind ik me in de fase waarin jij 2 jaar geleden zat...

Hmm is hier sprake van een bierconjunctuur.  ::)

Jos Groen

  • Gast
Re: La Chouffe kloon ONK 2007
« Reactie #177 Gepost op: 28-05-2007 21:15 u »
Vandaag mijn Chouffe nog eens kritisch geproefd, maar ik vind hem niet super geslaagd. 12% suiker op een bier met begin SG 1068 is toch echt te veel van het goede. Volgende keer ga ik voor een kloon max 8% gebruiken en veel meer koriander en hop toevoegen :proost:. Hij mist gewoon wat power :bokser:.

Ik begin de koriander juist steeds meer zat te raken.. te veel koriander is vaak on aangenaam krijg je een soort bommetje.

Jos Groen

  • Gast
Re: La Chouffe kloon ONK 2007
« Reactie #178 Gepost op: 04-06-2007 13:42 u »
Misschien bevind ik me in de fase waarin jij 2 jaar geleden zat... behoefte aan het zoetje >:D.

Helemaal uitvergist? Is heel schraal?

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: La Chouffe kloon ONK 2007
« Reactie #179 Gepost op: 07-06-2007 09:29 u »
Weer een duidelijke aanwijzing voor het effect van het toevoegen van veel gist op de vergistingsgraad. Mijn chouffe-kloon eindigde op 1018 met een giststarter die eigenlijk nog een dagje door had moeten vergisten. Vorige week heb ik voor de bruiloft van een ex-collega precies hetzelfde recept (ingrediŽnten, maischschema etc) gemaakt, alleen met een veel grotere hoeveelheid gist en bij het overhevelen was ie al 1010 en hij gaat nog gestaag door.

Gisteravond heb ik dit bier gebotteld en hij had een eind SG van 1004! Maar toch smaakte hij nog behoorlijk zoet met een mooie bittere afdronk. Ik denk dat mijn ex-collega er wel mee in zijn nopjes is.

Offline Sjaak

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 405
  • Land: nl
  • bijna klaar en kunnen we weer bier brouwen
Re: La Chouffe kloon ONK 2007
« Reactie #180 Gepost op: 07-06-2007 19:36 u »
Ben wel nieuwsgierig of het wel een chouffe smaak heeft want 1004 is el erg laag.
Misschien houd je er een paar over en zien we elkaar?
Dan zou ik graag willen proeven.
 :degroeten:
Sjaak

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: La Chouffe kloon ONK 2007
« Reactie #181 Gepost op: 07-06-2007 21:11 u »
Helaas, Sjaak, dit bier heb ik in opdracht gebrouwen voor de bruiloft van een collega. Alle flessen gaan weg.

den_organolept

  • Gast
Re: La Chouffe kloon ONK 2007
« Reactie #182 Gepost op: 28-10-2007 20:44 u »
Hallo,

Ik heb gisteren ook een La chouffe kloon gebrouwen, deze vergist ik met de Wyeast 3522 Belgian Ardennes. Aangezien het vrij koel in huis is heb ik de gistfles bij de cv-ketel gezet en omwikkeld met een slaapzak.

Ik heb net de temperatuur nagekeken (thermometer op hals van de fles geplakt) gaf deze 25 graden aan. Onder vloeistof niveau voelt de fles zelfs nog warmer aan. Ik schat dat de temperatuur in het bier is opgelopen tot 27, 28 graden, of misschien wel warmer  :-[

Kan de Chouffegist dat hebben? heeft het zin om in te grijpen? Ik hoop dat ik geen bananekabouter aan het brouwen ben.

Groet van den organolept

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: La Chouffe kloon ONK 2007
« Reactie #183 Gepost op: 28-10-2007 20:49 u »
De gist kan het wel aan... maar gaat veel esters en kruidige smaken ontwikkelen (banaan valt wel mee met deze gist, eerder oplosmiddel achtige smaken). Ik zou het vat sowieso weghalen bij de verwarming ;).

den_organolept

  • Gast
Re: La Chouffe kloon ONK 2007
« Reactie #184 Gepost op: 28-10-2007 21:04 u »
Hij staat niet eens bij een verwarming, maar in een hokje waar ook mijn cv ketel staat.

Sterker nog, deze fles lijkt zelf wel een warmtecentrale. Ik zal de slaapzak verder weg laten.

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: La Chouffe kloon ONK 2007
« Reactie #185 Gepost op: 28-10-2007 21:09 u »
Waarom zou je warm willen vergisten? Zet hem toch lekker bij een temperatuur van een graadje of 18. De gist gaat zijn werk doen en de temperatuur loopt dan toch wel op.

 :degroeten:
Wesley

den_organolept

  • Gast
Re: La Chouffe kloon ONK 2007
« Reactie #186 Gepost op: 28-10-2007 21:24 u »
Ik dacht dat Chouffe bij een warmere temperatuur vergist moet worden  ???

Ik zal hem nu wat koeler zetten, maar wel voorzichtig, anders schrikken de hete kabouters.   

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: La Chouffe kloon ONK 2007
« Reactie #187 Gepost op: 28-10-2007 21:27 u »
Ik vind zelf dat elke gist best lekker koel (rond de 20 graden) vergist mag worden. In de brouwerij zullen ze echt niet veel warmer vergisten. Als het in een ruimte 18 graden is zal het gistende bier makkelijk een aantal graden warmer worden, je hoeft dus geen moeite te doen om het bier warm te maken.

 :degroeten:
Wesley

Offline Schaepekop

  • -
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 418
Re: La Chouffe kloon ONK 2007
« Reactie #188 Gepost op: 28-10-2007 21:28 u »
Bij mijn bezoek aan Choufe werd mij verteld dat de vergistingstemperatuur (hoofdgisting) 22 graden was.
Voor de hergisting op fles 14 dagen bij 24 graden C met toevoeging van verse gist

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.871
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: La Chouffe kloon ONK 2007
« Reactie #189 Gepost op: 28-10-2007 21:33 u »
Mijn ervaring met warme vergisting met Chouffe gist is positief in de zin van de SVG, maar het zorgt inderdaad voor veel hoge alcoholen en esters.

den_organolept

  • Gast
Re: La Chouffe kloon ONK 2007
« Reactie #190 Gepost op: 28-10-2007 21:52 u »
Maar zou het dan nog veel verschil maken als de gisting verder wel koeler verloopt?

De gisting is in 24 uur explosief verlopen en al duidelijk over zijn hoogtepunt heen,
zelfs mijn blow-off blowde bijna over  :o





oranjeboombiertje

  • Gast
Re: La Chouffe kloon ONK 2007
« Reactie #191 Gepost op: 28-10-2007 21:55 u »
Gewoon lekker op kamertemperatuur zetten nu. Als je een goed vitale starter hebt toegevoegd die ook groot genoeg was zal het bier lekker uitgisten. Door het niet te warm te maken blijft het bier wat frisser/cleaner.

 :degroeten:
Wesley

Offline brewt

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 91
  • Land: nl
  • Proost!
Re: La Chouffe kloon ONK 2007
« Reactie #192 Gepost op: 30-07-2020 11:34 u »
Hallo allemaal, voor aanstaande zaterdag staat dit recept op mijn programma.
Nu had ik er even een vraag over, is het maischschema zoals in het originele recept nog steeds de juiste manier om dit bier te klonen?
Ik kan me goed voorstellen dat de mout in de afgelopen 13 jaar zo veranderd is dat een ander maischschema nu beter werkt.

Als dit zo is, kan iemand mij dan misschien vertellen welk maischschema nu beter is, en waarom?

Verder, ik ben van plan om op 21c de vergisting te beginnen(2x Wyeast 3522), na een dag of 4 wil ik opvoeren naar 24c met een halve graad per 12u. Hier nog aanmerkingen op?

Offline brewt

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 91
  • Land: nl
  • Proost!
Re: La Chouffe kloon ONK 2007
« Reactie #193 Gepost op: 30-07-2020 11:52 u »
Het gaat om 20 liter trouwens!

Offline Sjoerd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 509
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: La Chouffe kloon ONK 2007
« Reactie #194 Gepost op: 30-07-2020 17:05 u »
Als ik hem zelf zou brouwen zou ik 50 min 63 en 25 min 72 doen. Gistingstemperatuur is prima voor deze gist

Offline brewt

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 91
  • Land: nl
  • Proost!
Re: La Chouffe kloon ONK 2007
« Reactie #195 Gepost op: 30-07-2020 17:23 u »
Als ik hem zelf zou brouwen zou ik 50 min 63 en 25 min 72 doen. Gistingstemperatuur is prima voor deze gist

Bedankt voor je advies, Sjoerd! Kan je mij uitleggen waarom je dit zou doen?

Offline Sjoerd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 509
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: La Chouffe kloon ONK 2007
« Reactie #196 Gepost op: 30-07-2020 21:00 u »
Eiwitrust is met mout van tegenwoordig eigenlijk niet meer nodig, verder voldoende tijd voor goede omzetting Betha en alpha amylase voor dit type bier. Maar er valt veel over te discussiŽren, ik hou voor dit type bier deze tijden aan, altijd met goed resultaat

Offline brewt

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 91
  • Land: nl
  • Proost!
Re: La Chouffe kloon ONK 2007
« Reactie #197 Gepost op: 30-07-2020 21:16 u »
Eiwitrust is met mout van tegenwoordig eigenlijk niet meer nodig, verder voldoende tijd voor goede omzetting Betha en alpha amylase voor dit type bier. Maar er valt veel over te discussiŽren, ik hou voor dit type bier deze tijden aan, altijd met goed resultaat

Ik ga je advies volgen, nogmaals dank! :)

Tags: ONK