Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Aanzuren maischwater  (gelezen 22967 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Aanzuren maischwater
« Reactie #25 Gepost op: 02-11-2006 15:38 u »
Volgens mij zuren alleen mensen die toegang hebben tot een lab aan met fosforzuur (of nepbelgen natuurlijk, want in BelgiŽ kun je aan alle chemicaliŽn komen).


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.829
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Aanzuren maischwater
« Reactie #26 Gepost op: 02-11-2006 15:38 u »
waar halen jullie je forsorzuur dan vandaan?

en/of je zoutzuur....


Groeten en gezondheid
Oscar

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re: Aanzuren maischwater
« Reactie #27 Gepost op: 02-11-2006 15:39 u »
Nu is BelgiŽ voor mij niet zo'n probleem. Maar bij de GB zullen ze het toch niet hebben?

Edwin

Offline Hans (Lagos)

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 699
  • Land: es
  • Blichmann Assisted Brewing member
    • Mijn brouwzaal
Re: Aanzuren maischwater
« Reactie #28 Gepost op: 02-11-2006 15:43 u »
Volgens mij zuren alleen mensen die toegang hebben tot een lab aan met fosforzuur (of nepbelgen natuurlijk, want in BelgiŽ kun je aan alle chemicaliŽn komen).

Hier in Spanje doet mijn plaatselijke farmacia ook niet moeilijk  ;D

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re: Aanzuren maischwater
« Reactie #29 Gepost op: 02-11-2006 15:44 u »
Hier in Spanje doet mijn plaatselijke farmacia ook niet moeilijk  ;D

Tja,  da's nu net weer wťl te ver om op een achternamiddag te doen...

Edwin

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.176
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Aanzuren maischwater
« Reactie #30 Gepost op: 02-11-2006 15:56 u »
Nu is BelgiŽ voor mij niet zo'n probleem. Maar bij de GB zullen ze het toch niet hebben?

Wat dacht je van de plaatselijke apotheek in Poppel, Ravels of Turnhout als je toch op weg bent naar de GB.

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re: Aanzuren maischwater
« Reactie #31 Gepost op: 02-11-2006 15:59 u »
Dat bedoelde ik inderdaad Jacques, dus gewoon in de apotheek? Da's makkelijk.

Edwin

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: Aanzuren maischwater
« Reactie #32 Gepost op: 02-11-2006 16:03 u »
Zelf heb ik melkzuur van Brouwland maar gebruik dit nooit omdat ik bang ben teveel te gebruiken want ik heb geen digitale pH meter maar alleen strips. Weet iemand misschien hoeveel zuur er nodig is om een bepaalde verlaging van de pH te krijgen?

Offline Liemingbrouwer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: be
  • Ipso Facto
Re: Aanzuren maischwater
« Reactie #33 Gepost op: 02-11-2006 16:06 u »
Waarom zou je willen aanzuren met fosforzuur; melkzuur kost ongeveer de helft van fosforzuur.  Van melkzuur heb je wel wat meer nodig maar zeker niet het dubbele dan van fosforzuur dus waar is de winst.  Of het moet zijn dat je een speciale smaak nastreeft; melkzuur heeft een neutrale smaak en fosforzuur heeft of geeft een complexere smaak
zoutzuur geeft een zoete smaak.
Groetjes
Liemingbrouwer

Offline Liemingbrouwer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: be
  • Ipso Facto
Re: Aanzuren maischwater
« Reactie #34 Gepost op: 02-11-2006 16:16 u »
Hallo Oranjeboombiertje,
Dit is onbegonnen werk ten eerste kennen wij de hardheid van uw water niet dus kun je ook geen formule of iets dergelijks geven om je water aan te zuren.
Ten tweede Gisteren heb ik gebrouwen bij 60į meet ik de pH van de maish (40 L.) en bekom 6,39 ik voeg 10 ML melkzuur toe en bekom 5,36 ideaal dus.
Vandaag brouw ik opnieuw (40 L.) met ongeveer dezelfde mouten (zelfde kleur van bier) ik meet bij 60į 6,38 ik voeg 10 ML melkzuur toe en bekom 5,83 dus ik moet nogmaals melkzuur toevoegen.  Je ziet het is niet omdat het gisteren zo was dat het vandaag ook zo is. Dus steeds opnieuw meten en bepalen.  Hoe voeg je nu de juiste hoeveelheid toe; ik doe dat met twee spuitjes van bij de dokter eentje van 10 ML. (voor de kleine hoeveelheden)en eentje van 50 ML. zo kan ik redelijk juist de hoeveelheid bepalen.
Groetjes
Liemingbrouwer

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.990
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Aanzuren maischwater
« Reactie #35 Gepost op: 02-11-2006 16:28 u »
Citaat
Poppel, Ravels of Turnhout als je toch op weg bent naar de GB.

Ik zit me suf te peinzen wat GB is!

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Aanzuren maischwater
« Reactie #36 Gepost op: 02-11-2006 16:29 u »
Grote Broer? Geen Bier? Gare Bieten?

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.990
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Aanzuren maischwater
« Reactie #37 Gepost op: 02-11-2006 16:35 u »
Ik dacht niet dat ze het bij het Gemeentelijk Belastingkantoor verkochten. Als Jacques een afkorting gebruikt zal het wel een hele voor de hand liggende zijn nietwaar?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.176
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Aanzuren maischwater
« Reactie #38 Gepost op: 02-11-2006 16:36 u »
Ik zit me suf te peinzen wat GB is!

Ja, heerlijk he die afkortingen.

GB is een supermarktketen in België. GB staat oorspronkelijke voor Grand Bazar maar de afkorting GB is in België helemaal ingeburgerd en wel zodanig dat niemand het meer heeft over de Grand Bazar. Zoiets als IBM.

Offline Liemingbrouwer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: be
  • Ipso Facto
Re: Aanzuren maischwater
« Reactie #39 Gepost op: 02-11-2006 16:39 u »
En dat het warenhuis GB niet meer bestaat, het is nu Carrefour.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.176
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Aanzuren maischwater
« Reactie #40 Gepost op: 02-11-2006 16:44 u »
En dat het warenhuis GB niet meer bestaat het is nu Carrefour.

Klopt. Er zijn nu alleen nog kleinere winkels die GB heten. In deze winkels hebben ze een eigen merk: GB!
Onlangs heb ik nog donkere kandijsiroop gekocht in de GB-winkel te Poppel.

Offline Liemingbrouwer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: be
  • Ipso Facto
Re: Aanzuren maischwater
« Reactie #41 Gepost op: 02-11-2006 17:01 u »
Maar Jacques wat vond je van mijn antwoord;
Waarom zou je willen aanzuren met fosforzuur; melkzuur kost ongeveer de helft van fosforzuur.  Van melkzuur heb je wel wat meer nodig maar zeker niet het dubbele dan van fosforzuur dus waar is de winst.  Of het moet zijn dat je een speciale smaak nastreeft; melkzuur heeft een neutrale smaak en fosforzuur heeft of geeft een complexere smaak
zoutzuur geeft een zoete smaak.
Groetjes
Liemingbrouwer

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Aanzuren maischwater
« Reactie #42 Gepost op: 02-11-2006 17:11 u »
Eerder las ik juist dat melkzuur meer smaak afgeeft omdat je een veel hogere dosis gebruikt.

Jij heb andere ervaringen Liemingbrouwer?

Offline Liemingbrouwer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: be
  • Ipso Facto
Re: Aanzuren maischwater
« Reactie #43 Gepost op: 02-11-2006 17:19 u »
Dat zouden we nu net moeten vragen aan de specialisten; Jacques bvb.
Ik kan aan fosfor geraken en heb dit ook een paar maal gebruikt en vind dat dit een rare "hogere" smaak nalaat. (complexer?)
Melkzuur is volgens mij neutraal omdat dit een bier-eigen stof is.  Natuurlijk als je een halve liter zou toevoegen dan zou dat ook niet lekker zijn, maar dat is denk ik met alles in bier.  Doe er maar eens te veel kruiden in!!!
Groetjes
Liemingbrouwer

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re: Aanzuren maischwater
« Reactie #44 Gepost op: 02-11-2006 17:52 u »
Ik kom anders nog regelmatig het GB-logo tegen: GB-partner geloof ik en zo zijn er nog wat buurtsupers die toch GB in hun naam hebben?

Edwin

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: Aanzuren maischwater
« Reactie #45 Gepost op: 02-11-2006 18:11 u »
Hallo Oranjeboombiertje,
Dit is onbegonnen werk ten eerste kennen wij de hardheid van uw water niet dus kun je ook geen formule of iets dergelijks geven om je water aan te zuren.
Ten tweede Gisteren heb ik gebrouwen bij 60į meet ik de pH van de maish (40 L.) en bekom 6,39 ik voeg 10 ML melkzuur toe en bekom 5,36 ideaal dus.
Vandaag brouw ik opnieuw (40 L.) met ongeveer dezelfde mouten (zelfde kleur van bier) ik meet bij 60į 6,38 ik voeg 10 ML melkzuur toe en bekom 5,83 dus ik moet nogmaals melkzuur toevoegen.  Je ziet het is niet omdat het gisteren zo was dat het vandaag ook zo is. Dus steeds opnieuw meten en bepalen.  Hoe voeg je nu de juiste hoeveelheid toe; ik doe dat met twee spuitjes van bij de dokter eentje van 10 ML. (voor de kleine hoeveelheden)en eentje van 50 ML. zo kan ik redelijk juist de hoeveelheid bepalen.
Groetjes
Liemingbrouwer

Hiermee ben ik wel gerustgesteld om eens te gaan proberen. Ik had namelijk de angst dat een kleine hoeveelheid (enkele ml's) een groot verschil kunnen maken in de pH maar dit valt nog mee in vergelijking met mijn verwachtingen.

groeten, wesley

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Aanzuren maischwater
« Reactie #46 Gepost op: 02-11-2006 19:58 u »
Mooi dat brouwend Nederland nu weet wat de GB in belgie is.  ;D Ik ben ook erg benieuwd naar het smaakeffect van melkzuur versus fosforzuur. Zo nu en dan beweert iemand dat hij het verschil proeft, dat zal vast snel veranderen als ik 2 batches brouw met elk een ander zuur.

Schiet maar  :D

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.176
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Aanzuren maischwater
« Reactie #47 Gepost op: 02-11-2006 20:19 u »
Ik kan aan fosfor geraken en heb dit ook een paar maal gebruikt en vind dat dit een rare "hogere" smaak nalaat. (complexer?)
Melkzuur is volgens mij neutraal omdat dit een bier-eigen stof is.  Natuurlijk als je een halve liter zou toevoegen dan zou dat ook niet lekker zijn, maar dat is denk ik met alles in bier.  Doe er maar eens te veel kruiden in!

Melkzuur is inderdaad biereigen, maar fosforzuur ook! Via de mout komen namelijk heel wat fosfaten in je bier.

Ik heb een paar keer gebrouwen met fosforzuur voor het aanzuren. De bieren waren in mijn beleving iets strakker van smaak (minder bijsmaakjes dus).

Een goede vergelijking krijg je als je twee brouwsels met hetzelfde recept met alleen een ander zuur met elkaar vergelijkt. De maand november had ik uitgeroepen tot de maand van het experiment.
Johannes neem jij de uitdaging aan om twee brouwsels te maken?

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Aanzuren maischwater
« Reactie #48 Gepost op: 02-11-2006 20:56 u »
Citaat
Johannes neem jij de uitdaging aan om twee brouwsels te maken?

Tot zoverre: ik heb niet echt zin om 2 exacte brouwsels te maken specifiek voor dit doel. Dan ben ik eerder bereid om over te stappen op fosforzuur en daar voorzichtige conclusies uit te trekken.

Martin, kan jij mij voorzien van fosforzuur?

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Aanzuren maischwater
« Reactie #49 Gepost op: 02-11-2006 21:08 u »
Klopt. Er zijn nu alleen nog kleinere winkels die GB heten. In deze winkels hebben ze een eigen merk: GB!
Onlangs heb ik nog donkere kandijsiroop gekocht in de GB-winkel te Poppel.

Nou, het klopt eigenlijk niet, hoewel veel Belgen dat zeggen (zelfs mijn vriendin). Carrefour mag GB dan wel hebben overgenomen, maar hier in Gent en zeker ook in Oostende ken ik zo 2 echte flinke GB's. De Gentse heeft net een grote verbouwing achter de rug met een nieuwe gevel, en heet nog altijd gewoon GB.

Tags: aanzuren