Advertentie Brouwland

Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Aanzuren maischwater  (gelezen 22574 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline NHY

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 23
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Aanzuren maischwater
« Gepost op: 21-10-2006 10:16 u »
Beste allemaal,

Wie zuurt zijn maischwater aan voor het storten en wie na het storten? Zelf gebruiken wij meestal 10% zoutzuur na het storten heeft iemand ervaring met voor het storten?

Grt,
Leo  :bijdrage_forum:


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.978
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Aanzuren maischwater
« Reactie #1 Gepost op: 21-10-2006 10:34 u »
Voor het storten heeft zo weinig zin. De hoeveelheid zuur die je moet toevoegen is namelijk sterk afhankelijk van het brouwsel dat je maakt. Bij brouwsels met uitsluitend lichtgekleurde moutsoorten moet je meer zuur toevoegen dan bij een beslag met relatief veel donkere mouten.
Ook de samenstelling van het brouwwater is van groot belang. Sommigen hoeven nagenoeg nooit aan te zuren en anderen bij elk brouwsel.
Even de pH meten en dan zuur toevoegen. Vervolgens nomaals meten. Zelf houd ik 5,3 tot 5,4 aan.

Offline Rik

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • bier brouwen is leuk
Re: Aanzuren maischwater
« Reactie #2 Gepost op: 21-10-2006 10:53 u »
Okay, maar het spoelwater moet toch ook (indien nodig) aangezuurd worden?
Of is dit een domme vraag?

Eric

Offline Henk oet Paiz

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 564
  • Land: nl
  • Brouwerij Maallust - "Met toewijding gebrouwen"
    • Fanclub van het bier van Henk
Re: Aanzuren maischwater
« Reactie #3 Gepost op: 21-10-2006 14:07 u »
Nee, dit is geen domme vraag. Ik zuur mijn maischwater nagenoeg nooit aan, maar mijn spoelwater altijd. Als je het water verwarmt naar ongeveer 80°C dat wordt de pH hoger, vaak loopt die wel op naar ongeveer 8. Ik voeg op 20 liter spoelwater zo'n 5 à 6 ml melkzuur toe.

Groeten,

Henk  :proost2:

Offline Harold

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 168
  • Hobbybrouwen, een heerlijke hobby!
Re: Aanzuren maischwater
« Reactie #4 Gepost op: 24-10-2006 10:37 u »
Bij welke temperatuur meten jullie de pH? Bij afkoelen naar kamertemperatuur of bij maischtemperatuur? Welke invloed heeft aanzuren op het brouwzaalrendement (kwantitatief)?

Wat moet je aanzuren: maischwater of spoelwater? Spoelwater aanzuren lijkt me vreemd: zo gauw het in contact komt met bostel lijkt me als gevolg van uitloging de concentratie van diverse stoffen dusdanig te wijzigen dat ook de pH alsnog sterk wijzigt. Spoelwater zelf heeft nagenoeg geen bufferende werking; zo gauw er iets in oplost wijzigt de pH denk ik. Maischwater aanzuren lijkt me zinvoller:in de maisch zijn enzymen actief en de werking van enzymen is pH-afhankelijk.

Harold

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.466
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Aanzuren maischwater
« Reactie #5 Gepost op: 24-10-2006 10:59 u »
nogmaals:

Maischwater aanzuren voor een betere enzymwerking
(hard) Spoelwater aanzuren onder de 6 om uitloging van kafjes te voorkomen

pH meten met een apparaat dat corrigeert voor temperatuur of zoals het hoort bij 20 grC (of bij de temperatuur waar je hem geijkt hebt).

Offline Jack

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 28
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Aanzuren maischwater
« Reactie #6 Gepost op: 24-10-2006 11:29 u »
Van Brouwland had ik begrepen dat de levensduur van de pH meter drastisch verkort wordt als je bij hoge temperatuur meet. Liefst meten onder 40°C.

Groeten  Jack

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.794
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Aanzuren maischwater
« Reactie #7 Gepost op: 24-10-2006 11:56 u »
In het geval van aanzuren: hoe kom je aan een geschikt zuur? Zoutzuur, fosforzuur of iets dergelijks? Weet iemand waar je die zou kunnen kopen? Ik wil hier eens mee gaan spelen.

Groeten en gezondheid
Oscar

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Aanzuren maischwater
« Reactie #8 Gepost op: 24-10-2006 12:09 u »
Dag Allemaal,

Ik heb mijn maischwater nog nooit aangezuurd omdat ik een beetje afschrik van chemicalien als fosforzuur en zoutzuur. De chemici onder ons zullen mij wel weer voor gek verklaren, omdat deze stofjes ook voorkomen in de natuur... maar zijn er ook "natuurlijke" producten om je beslag mee aan te zuren die geen (bij)smaak afgeven

Azijn of citroenzuur of zo? 

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.978
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Aanzuren maischwater
« Reactie #9 Gepost op: 24-10-2006 12:26 u »
Wat dacht je van melkzuur?

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Aanzuren maischwater
« Reactie #10 Gepost op: 24-10-2006 12:28 u »
Heb je hier goede ervaring mee?

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Aanzuren maischwater
« Reactie #11 Gepost op: 24-10-2006 14:45 u »
Citaat
De chemici onder ons zullen mij wel weer voor gek verklaren
Inderdaad! Veel mensen hebben er tegenwoordig nogal last van dat ze denken dat "natuurlijk" een soort kwaliteitsaanduiding is. En da is nie!  :lessmile:
Het mooie van sterke zuren (zoals HCl (oftwel zoutzuur)) is dat je maar heeeel weinig nodig hebt om de pH flink te verlagen (dat is dan ook meteen het nadeel, je hebt snel te veel, wat dan weer op te lossen valt door het eerst te verdunnen) waardoor je geen "bijsmaakjes" krijgt. Het nadeel van zwakke zuren is dus dat je meer nodig hebt om de pH te verlagen en dus meer van zo'n stofje oplost in je bier. 

Offline JeroenCV

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.113
  • Land: nl
  • Brouwen = verslavend
    • PINT
Re: Aanzuren maischwater
« Reactie #12 Gepost op: 24-10-2006 15:02 u »
In het geval van aanzuren: hoe kom je aan een geschikt zuur? Zoutzuur, fosforzuur of iets dergelijks? Weet iemand waar je die zou kunnen kopen? Ik wil hier eens mee gaan spelen.

Deze zuren kan je gewoon, in verdunde vorm kopen bij de bouwmarkten. Ze staan meestal bij de schilderspullen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.794
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Aanzuren maischwater
« Reactie #13 Gepost op: 24-10-2006 15:08 u »
Deze zuren kan je gewoon, in verdunde vorm kopen bij de bouwmarkten. Ze staan meestal bij de schilderspullen.

 :dansen: Thanks voor de tip....die zocht ik....ik kijk ff of ik wat kan vinden....  :duimop:

Groeten en gezondheid
Oscar

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Aanzuren maischwater
« Reactie #14 Gepost op: 24-10-2006 15:20 u »
Deze zuren kan je gewoon, in verdunde vorm kopen bij de bouwmarkten. Ze staan meestal bij de schilderspullen.

Dat moet je echter niet doen, want dat is de zgn. 'technische' kwaliteit. De norm voor verontreinigingen daarvoor is niet dezelfde als voor zuren voor de voedingsindustrie. Voor zuiver zuur moet je bij de apotheek zijn.

Offline JeroenCV

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.113
  • Land: nl
  • Brouwen = verslavend
    • PINT
Re: Aanzuren maischwater
« Reactie #15 Gepost op: 24-10-2006 16:24 u »
Hoeft niet...ik heb daar best een zuivere HCl vandaan. Voor iets totaal anders dan brouwen maar toch.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.794
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Aanzuren maischwater
« Reactie #16 Gepost op: 24-10-2006 16:36 u »
ik heb daar best een zuivere HCl vandaan.

± 36% ? of iets minder geconcentreerd..?

Ik vraag bij beide wel even...kijken wie wat heeft..en in welke prijs..en welke concentratie

Groeten en gezondheid
Oscar

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Aanzuren maischwater
« Reactie #17 Gepost op: 24-10-2006 16:52 u »
Jongens, melkzuur kan je gewoon bestellen bij van der kooy of Brouwland hoor.
Gewoon zoutzuur bij de bouwmarkt heb ik ook gebruikt. Niet lekker.
Melkzuur is een bier-eigen zuur waar niets mis mee is.
Het is niet zo sterk als zoutzuur, maar een paar druppeltjes is voldoende.

 :degroeten:


Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Aanzuren maischwater
« Reactie #18 Gepost op: 24-10-2006 17:20 u »
Hoeft niet...ik heb daar best een zuivere HCl vandaan.

Stond dat op het etiket misschien, "Best Zuiver Zoutzuur"? Gooi in je bier wat jullie willen hoor, maar ik gooi geen bouwzuur in mijn bier en drink geen bier met bouwzuur.

Met Hoppie eens dat zoutzuur niet lekker schijnt te zijn, dat heb ik vaker gehoord. Citroenzuur en azijnzuur (ergens hierboven genoemd) hebben een te duidelijke smaak en zijn zwakke zuren, wat het aanzuren tot een veel te ingewikkelde aangelegenheid maakt. Fosforzuur is volgens vele bronnen de beste optie voor aanzuren (en dat gebruik ik dan ook al jaren behalve voor witbier).

Melkzuur heeft volgens mij ook een herkenbare smaak, die goed past in witbier maar die je niet in elk bier wilt hebben. Het feit dat het bier-eigen is, wil niet zeggen dat je het kunt toevoegen zonder het te proeven.

een paar druppeltjes is voldoende.

Dat weet je niet, dat hangt enorm af van gebruikte mouten en het brouwwater. Meten is weten.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Aanzuren maischwater
« Reactie #19 Gepost op: 24-10-2006 17:43 u »

Citaat
Meten is weten.
Uiteraard.
Alhoewel ik het tegenwoordig goed kan proeven.
Voor de zekerheid meet ik het nog, maar het hoeft bijna niet meer.  :brouwen:

Het beste is om ook het spoelwater aan te zuren spoelwater.
Dat is één van de beste verbeteringen die ik heb toegepast op mijn bieren.
Heerlijk zacht bier geeft dat.

 :degroeten:

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Aanzuren maischwater
« Reactie #20 Gepost op: 24-10-2006 17:49 u »
Het beste is om ook het spoelwater aan te zuren spoelwater.

Precies. Als je aanzuurt (en je bent een ouderwetse spoelende brouwer zoals ik), doe dan in elk geval het spoelwater en niet enkel de maisch. Die omzetting krijg je toch wel als je braaf de jodiumtest gebruikt. Maischwáter is, zoals door Jacques al duidelijk gemaakt, niet zinnig.

Offline Hans (Lagos)

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 699
  • Land: es
  • Blichmann Assisted Brewing member
    • Mijn brouwzaal
Re: Aanzuren maischwater
« Reactie #21 Gepost op: 24-10-2006 18:30 u »
Fosforzuur is volgens vele bronnen de beste optie voor aanzuren (en dat gebruik ik dan ook al jaren behalve voor witbier).

Melkzuur heeft volgens mij ook een herkenbare smaak, die goed past in witbier maar die je niet in elk bier wilt hebben. Het feit dat het bier-eigen is, wil niet zeggen dat je het kunt toevoegen zonder het te proeven.


Eerst gebruikte ik altijd melkzuur maar voor mijn weissbier heb ik voor het eerst fosforzuur gebruikt, weissbier is taalkundig geen witbier  maar toch ook een graanbier, had ik dat dus beter niet kunnen doen? Ik had begrepen dat fosforzuur nog wat nuttige stoffen voor de vergisting toevoegt. (in 3 dagen van 1045 naar 1016 was inderdaad niet slecht).

Gr. Hans

SiriS

  • Gast
Re: Aanzuren maischwater
« Reactie #22 Gepost op: 24-10-2006 19:06 u »
Dag Allemaal,

Ik heb mijn maischwater nog nooit aangezuurd omdat ik een beetje afschrik van chemicalien als fosforzuur en zoutzuur. De chemici onder ons zullen mij wel weer voor gek verklaren, omdat deze stofjes ook voorkomen in de natuur... maar zijn er ook "natuurlijke" producten om je beslag mee aan te zuren die geen (bij)smaak afgeven

Azijn of citroenzuur of zo? 

Wat betreft de chemicaliën lijkt het me paniek om nix: Coca Cola pH=2,62 d.m.v. fosforzuur !! Citroenzuur niet gebruiken om pH te corrigeren want dit kan al bij lage concentraties schadelijk zijn voor de gist.

Groet, SiriS

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Aanzuren maischwater
« Reactie #23 Gepost op: 24-10-2006 20:06 u »
Wat betreft de chemicaliën lijkt het me paniek om nix: Coca Cola pH=2,62 d.m.v. fosforzuur !! Citroenzuur niet gebruiken om pH te corrigeren want dit kan al bij lage concentraties schadelijk zijn voor de gist.

Groet, SiriS

Kijk op dit soort antwoorden zat ik te wachten. Moet een beetje gerust gesteld worden  :-[

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re: Aanzuren maischwater
« Reactie #24 Gepost op: 02-11-2006 15:31 u »
Maar waar halen jullie je forsorzuur dan vandaan?

Edwin

Tags: aanzuren