Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: La Chouffe gist opkweken  (gelezen 12698 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.643
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: La Chouffe gist opkweken
« Reactie #25 Gepost op: 28-01-2009 15:51 u »
Chouffe is net als Maredsous nu ook eigendom van Moortgat. Ga er maar van uit dat ze vanalles naar hun ervaring zetten en ook hun goed plakkende bottelgist gebruiken.
Dan heeft het dus niet zoveel zin om de La Chouffe op te kweken uit de fles met als doel om een op La Chouffe lijkend bier te maken omdat de hoofdgist er niet meer inzit.
HansH. 


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline het kerrewiel

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 129
  • Land: nl
  • beter weinig en goed dan veel en niet te zuipen!
Re: La Chouffe gist opkweken
« Reactie #26 Gepost op: 28-01-2009 16:37 u »
Tja, of in die grote flessen La Chouffe van 1,5 liter bottelgist of de "Chouffe" gist zit weet ik natuurlijk ook niet! Ik hoop van wel natuurlijk. Daarom wil ik de batch ook opsplitsen, een deel met de gekweekte gist (als hij het gaat doen, want er gebeurd nog steeds niets....) en een deel met bijvoorbeeld S33, om zo eens te kijken wat de verschillen zijn.

Overigens heb ik niets gemeten of gecorrigeerd aan de pH van het starterwort, wist eigenlijk niet dat dit zo belangrijk was... (beginnersfoutje?)

Overigens snap ik niet helemaal waarom je op moet schalen naar twee of zelfs 4 liter, als je die vloeistof toch wegkiept omdat je alleen de gistkoek gebruikt. Of heeft dat te maken met het feit dat je dan dus veel voeding in de vorm van wort aan de gist geeft zodat deze zich flink kan vermeerderen?

Ik weet he.... beginner he....

Proost!!

Lucas

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.940
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: La Chouffe gist opkweken
« Reactie #27 Gepost op: 28-01-2009 16:45 u »
Lucas, voor een antwoord op je laatste vraag, lees de artikelen op de site van Adrie eens.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.990
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: La Chouffe gist opkweken
« Reactie #28 Gepost op: 28-01-2009 17:42 u »
Je kunt ook altijd nog de La Chouffe gist van de Zeeuwsche Gistbank bestellen. Dan weet je zeker dat je de real deal hebt.

Offline Hoppeplukkertje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 105
Re: La Chouffe gist opkweken
« Reactie #29 Gepost op: 28-01-2009 17:50 u »
De site (Zeeuwse gistbank ) gaat niet open www.barleys.nl
Gaat dat bij jullie wel? Of is de site afgesloten?

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.990
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: La Chouffe gist opkweken
« Reactie #30 Gepost op: 28-01-2009 18:11 u »
De informatie kwam toendertijd van barleys, maar die heeft er eigenlijk niets mee te maken. Je moet een envelop sturen met wat je wilt en geld. Lees het nog maar eens goed.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: La Chouffe gist opkweken
« Reactie #31 Gepost op: 28-01-2009 18:30 u »
Overigens snap ik niet helemaal waarom je op moet schalen naar twee of zelfs 4 liter, als je die vloeistof toch wegkiept omdat je alleen de gistkoek gebruikt. Of heeft dat te maken met het feit dat je dan dus veel voeding in de vorm van wort aan de gist geeft zodat deze zich flink kan vermeerderen?

Precies!
Wat je dan doet is sequentiele batch-propagatie.
Omdat je niet te zware starter wort kan maken (nadeling voor de gistgroei), maar wel veel voeding (in totaal) wil geven kan je kiezen voor bezinken afgieten en opschalen.

Meer voeding = meer biomassa (onder gelijke omstandigheden)

Je kan ook voor een fed-batch achtige opzet kiezen, waarin je over tijd voeding in geconcentreerde vorm toevoegd aan een beperkt volume. Dit kan, maar hoeft niet, met een recent beschreven druppelsysteem, je kan ook met een spuit of zo schoon bijvullen.

Offline het kerrewiel

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 129
  • Land: nl
  • beter weinig en goed dan veel en niet te zuipen!
Re: La Chouffe gist opkweken
« Reactie #32 Gepost op: 31-01-2009 22:23 u »
Hoi,

De chouffe-gist doet nog steeds niets. Iemand een idee hoe lang het duurt voordat er actie optreed?  Ik heb de erlenmeijer nu in een koelbox met water gezet die door een aquariumtermostaat op 23 graden gehouden word, maar ginne aksie! :-(

Proost,

Lucas

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.168
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: La Chouffe gist opkweken
« Reactie #33 Gepost op: 31-01-2009 22:48 u »
Soms kan het een paar dagen (3-6) duren. Vertroetel het flesje, zet het warm weg, schud het regelmatig als je er langs loopt.....

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.829
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: La Chouffe gist opkweken
« Reactie #34 Gepost op: 31-01-2009 23:04 u »
..en praat bemoedigend tegen je gist... dat help echt.. :clownsmile:

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.168
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: La Chouffe gist opkweken
« Reactie #35 Gepost op: 31-01-2009 23:06 u »
... en zet vaak een speed metal cd'tje op. Vinden ze heerlijk. >:D

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.829
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: La Chouffe gist opkweken
« Reactie #36 Gepost op: 31-01-2009 23:12 u »
speed metal

Is dat net zoiets als Snel-zink ?  ;D Inderdaad goed voor je gist  :clownsmile:

Offline het kerrewiel

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 129
  • Land: nl
  • beter weinig en goed dan veel en niet te zuipen!
Re: La Chouffe gist opkweken
« Reactie #37 Gepost op: 31-01-2009 23:12 u »
De gist staat nu 4 dagen op de fles. Ik hoop dat ze van rammstein houden, dat knalt hier met regelmaal door de luidsprekers.... Vandaag wel gebrouwen maar dus geen La Chouffe, een bockbier is het geworden.
Mocht de gist alsnog aanslaan (maar ik betwijfel het) dan word het komende weekend gewoon nog een keer brouwen!

Is 23 graden trouwens goed voor de starter?

Prosit!

Lucas

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.829
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: La Chouffe gist opkweken
« Reactie #38 Gepost op: 31-01-2009 23:25 u »
Is 23 graden trouwens goed voor de starter?

Voor je starter is dat prima, maar kan net zo goed op 20C (kamertemperatuur).  Voor je hoofdwort zou ik 18 of 19 C aanhouden.

Tags: