Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Brouwen met eigen mout  (gelezen 8050 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline EtP

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 133
  • Land: nl
  • wuivende gerst is het beste wat de zomer geeft
Brouwen met eigen mout
« Gepost op: 20-10-2006 21:37 u »
Aanstaande zondag gaat het gebeuren, voor de eerste keer brouwen met eigen gemoute mout.  :hoera: :hoera: :hoera:
De mout ruikt en smaakt goed, dus hopen dat er een goed biertje van komt.
Ik heb er veel vertrouwen in maar het blijft spannend. :verbergen:

MvG Edwin (de mouter) en Matthijs (de brouwer). :beersmiley: :proost2:


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline matthias

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 53
  • Land: nl
  • Brouwen verbroedert
Re: Brouwen met eigen mout
« Reactie #1 Gepost op: 20-10-2006 22:18 u »
Inderdaad spannend,

We gaan 3 brouwsels maken. 1 met 100% pilsmout van Brouwland, 1 met 50% Brouwland en 50% eigen mout, en de derde met 100% eigen mout. Als maischschema gebruiken we 30min. 60gr en 30min. 70 gr. Afwachten of de mout ver genoeg opgelost is voor dit maischschema.

We gaan vergisten met european ale, om de moutige smaak goed naar voren te laten komen. Gaat een bier met 100% pils mout vergist met 1338 uberhaupt een goed bier opleveren?

groeten matthijs (en edwin)

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.884
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Brouwen met eigen mout
« Reactie #2 Gepost op: 20-10-2006 22:24 u »
We gaan vergisten met european ale, om de moutige smaak goed naar voren te laten komen. Gaat een bier met 100% pils mout vergist met 1338 uberhaupt een goed bier opleveren?
Ja hoor, heb je nooit van Kölsch gehoord?

Offline matthias

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 53
  • Land: nl
  • Brouwen verbroedert
Re: Brouwen met eigen mout
« Reactie #3 Gepost op: 20-10-2006 22:33 u »
Ik verwacht dat de 1338 niet zo'n fris bier oplevert als kolsch is, maar het zou best die richting op kunnen gaan. (We gaan ook geen tarwe toevoegen.) Moet bekennen dat ik eigenschappen van de 1338 nog niet ken.

Dus dat is ook al een experiment op zich.

Matthijs

Offline EtP

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 133
  • Land: nl
  • wuivende gerst is het beste wat de zomer geeft
Re: Brouwen met eigen mout
« Reactie #4 Gepost op: 20-10-2006 22:43 u »
Dus dat is ook al een experiment op zich.

Matthijs

Experimenteren blijft altijd leuk. Als dit lukt ga ik proberen verschillende soorten mout te maken.
 :idea:
Mvg Edwin

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.780
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Brouwen met eigen mout
« Reactie #5 Gepost op: 20-10-2006 22:45 u »
Als dit lukt ga ik proberen verschillende soorten mout te maken.

Dus Nederland heeft een mouterij erbij. Goed zo! :elifant: Als je goede mout maakt, waar kunnen we bestellen. :D :D

Groeten en gezondheid
Oscar


Offline EtP

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 133
  • Land: nl
  • wuivende gerst is het beste wat de zomer geeft
Re: Brouwen met eigen mout
« Reactie #6 Gepost op: 20-10-2006 22:57 u »
Ja Oscar, :hoera: Eerst kijken wat het wordt (KWW). Als het goed gaat en ik genoeg mout heb, is er altijd een mogelijkheid om wat te verkopen. Maar het moet wel hobby blijven en geen verplichting worden. Eerst afwachten. Kunnen altijd een keer met het resultaat langs komen in Hengelo (HAB).

MvG Edwin :elifant:

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.780
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Brouwen met eigen mout
« Reactie #7 Gepost op: 21-10-2006 00:28 u »
Kunnen altijd een keer met het resultaat langs komen in Hengelo (HAB).

Bij dezen, je bent van harte welkom! Als je dan ook wat over het mouten wil vertellen (woord en beeld). Zou leuk zijn. Laat maar weten via een PB.

Groeten en gezondheid
Oscar

Offline EtP

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 133
  • Land: nl
  • wuivende gerst is het beste wat de zomer geeft
Re: Brouwen met eigen mout
« Reactie #8 Gepost op: 21-10-2006 18:15 u »
Dag,

Bij het maken van de volgende kilo's mout zou ik wel een paar foto's maken. Moet alleen eerst nog een camera aanschaffen.

Uitleg geven in woord en beeld? :verbergen:

Ik ben geen groot spreker.

Met vriendelijke groeten Edwin

Offline matthias

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 53
  • Land: nl
  • Brouwen verbroedert
Re: Brouwen met eigen mout
« Reactie #9 Gepost op: 22-10-2006 12:15 u »
Het eerste brouwsel is aan het hopkoken!

Offline EtP

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 133
  • Land: nl
  • wuivende gerst is het beste wat de zomer geeft
Re: Brouwen met eigen mout
« Reactie #10 Gepost op: 22-10-2006 17:42 u »
Inderdaad spannend,

We gaan 3 brouwsels maken. 1 met 100% pilsmout van Brouwland, 1 met 50% Brouwland en 50% eigen mout, en de derde met 100% eigen mout. Als maischschema gebruiken we 30min. 60gr en 30min. 70 gr. Afwachten of de mout ver genoeg opgelost is voor dit maischschema.

We gaan vergisten met european ale, om de moutige smaak goed naar voren te laten komen. Gaat een bier met 100% pils mout vergist met 1338 uberhaupt een goed bier opleveren?

groeten matthijs (en edwin)

Nu drie brouwsels gemaakt, de laatste is nu aan het koken. van alle brouwsels was de SG 1047 voor het koken.
Het lijkt er op dat de eigen mout zeer goed gelukt is :elifant: :hoera:

MvG Edwin en Matthijs :proost2:

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Brouwen met eigen mout
« Reactie #11 Gepost op: 22-10-2006 22:42 u »
Schitterend dat het gelukt lijkt, petje af, gefeliciteerd. Ben benieuwd naar de smaak-ervaringen.

Offline EtP

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 133
  • Land: nl
  • wuivende gerst is het beste wat de zomer geeft
Re: Brouwen met eigen mout
« Reactie #12 Gepost op: 25-10-2006 23:12 u »
petje af, gefeliciteerd. Ben benieuwd naar de smaak-ervaringen.

Voor hoe ver je af kunt gaan van de smaak van het wort. Het wort van de eigen mout smaakte zoeter, minder moutig eniets waterig dan het wort van de mout van Brewferm. De kleuren waren precies hetzelfde. Ze zijn nu aan het gisten.
 :slaperig:

MvG Edwin :beersmiley:

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Brouwen met eigen mout
« Reactie #13 Gepost op: 26-10-2006 07:05 u »

Hoi Edwin,

Heb je nog iets van een verslag/beschrijving van het mouten zelf?

Dit bier moet inderdaad een behoorlijke voldoening gaan geven.  :biersmile:

 :degroeten:

Offline bazje

  • Entre Les Collines
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.143
  • Land: nl
    • Bazelbrouwerij
Re: Brouwen met eigen mout
« Reactie #14 Gepost op: 26-10-2006 13:12 u »
Geweldig om te lezen dat jullie bijna alles zelf in de hand hebben!  :)

 :proost2: Ben zeer benieuwd naar de resultaten en de beschrijving van jullie moutprocedure!

Bazje

Offline EtP

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 133
  • Land: nl
  • wuivende gerst is het beste wat de zomer geeft
Re: Brouwen met eigen mout
« Reactie #15 Gepost op: 26-10-2006 20:19 u »
Hoi Edwin,

Heb je nog iets van een verslag/beschrijving van het mouten zelf?

:biersmile:

 :degroeten:

Dag Hoppie,

Bij de volgende keer als ik mout zou ik een beschrijving geven en foto's maken. Zo kun je zien hoe het gaat, De volgende keer duurt zeker niet lang maar eerst een paar kleine aanpassingen aan de installatie.

MvG Edwin :proost2:

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Brouwen met eigen mout
« Reactie #16 Gepost op: 26-10-2006 20:32 u »

Citaat
Bij de volgende keer als ik mout zou ik een beschrijving geven en foto's maken. Zo kun je zien hoe het gaat

Bedank alvast Edwin.  :proost2:

Interessante materie.

 :degroeten:

Offline EtP

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 133
  • Land: nl
  • wuivende gerst is het beste wat de zomer geeft
Re: Brouwen met eigen mout
« Reactie #17 Gepost op: 10-11-2006 21:59 u »
Aanstaande zondag gaan we de brouwsels bottelen. Het brouwsel met alleen eigen mout is iets troebel omdat er meer eiwit in zit. Ben benieuwd naar de smaakverschillen. :brouwen:

MvG Edwin :proost:

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.164
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Brouwen met eigen mout
« Reactie #18 Gepost op: 10-11-2006 22:36 u »
Aanstaande zondag gaan we de brouwsels bottelen. Het brouwsel met alleen eigen mout is iets troebel omdat er meer eiwit in zit. Ben benieuwd naar de smaakverschillen. :brouwen:

Als de troebelheid jullie stoort zouden jullie kunnen overwegen om het geheel in de koeling / koelkast te zetten. Bij mij werkt dit goed. Maar ja, wat is er mis met een beetje troebelheid.....

Offline EtP

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 133
  • Land: nl
  • wuivende gerst is het beste wat de zomer geeft
Re: Brouwen met eigen mout
« Reactie #19 Gepost op: 10-11-2006 22:43 u »
William,

Die troebeligheid stoort niet, Maar van de mout van Brouwland gaf geen troebeligheid. Ik denk dat ik bij het volgende mout beter de worteltjes moet verwijderen zodat er veel minder eiwit in het bier komt. We hebben extra geen klaringsmiddel gebruikt omdat we de smaak van de mouten niet willen verstoren.

MvG Edwin samenvol

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.884
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Brouwen met eigen mout / vergelijking zelgemoute mout - gekochte mout
« Reactie #20 Gepost op: 10-11-2006 22:50 u »
Eiwitrust toepassen bij de eigen mout?

Offline matthias

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 53
  • Land: nl
  • Brouwen verbroedert
Re: Brouwen met eigen mout
« Reactie #21 Gepost op: 11-11-2006 00:41 u »
Eiwitrust toepassen bij de eigen mout?

Dat gaan we zeker doen. We zitten te denken aan 10 min. bij 50 graden. We hopen dat dit helpt, maar zoals
Edwin al schreef: We willen dit probleem bij de wortel aan pakken.

Vriendelijke groet Matthijs.

Offline EtP

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 133
  • Land: nl
  • wuivende gerst is het beste wat de zomer geeft
Re: Brouwen met eigen mout
« Reactie #22 Gepost op: 19-11-2006 20:37 u »



Het resultaat van brouwen met eigen mout. De linker is met eigen mout, de middelste met gekochte mout en de rechter is 50%eigen en 50% gekochte mout.
 :beersmiley:



Eigen mout bier!


Bier van gekochte pilsmout van Brewferm.


Bier met 50%pilsmout en 50% eigenmout.

Het bier van eigen mout smaakt bijna het zelfde als het bier van gekochte mout. Ik vind het bier van eigenmout iets vlakker, maar zeer goed te drinken. Ik ben zeer tevreden met het resultaat! :hoera: :hoera: :hoera:

MvG Edwin

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.462
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Brouwen met eigen mout
« Reactie #23 Gepost op: 19-11-2006 20:44 u »
Mooie presentatie (kleur, schuim).

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.642
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen met eigen mout
« Reactie #24 Gepost op: 19-11-2006 22:44 u »
Ziet er inderdaad goed uit.

Mooi dat je met je zelfgemoute mout zulke goede resulaten hebt. Knap!

Tags: mout