Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: OBBK 06 Algemeen Kampioen Export Stout  (gelezen 5320 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Arnoud en Erwin

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 27
OBBK 06 Algemeen Kampioen Export Stout
« Gepost op: 17-10-2006 23:55 u »
Op een heel leuk festival in Bergen op Zoom konden wij dit jaar de grote pul mee naar huis nemen. Onze export stout werd zowel 1e in de D klasse als algemeen kampioen. Hier volgt het recept en hopelijk gaan meer brouwers de stouten waarderen en brouwen! Succes.

9,7% vol.alc.
80 EBU
begin SG 1082
eind SG 1014

10 l. water

1,75 kg Pale Ale
0,75 kg Amber
0,1 kg geroosterd
0,1 kg zwart
33 gr Target hop
3,5 gr brouwzouten
0,25 kg suiker
#1084 Wyeast Irish Ale

6 liter spoelwater

maischschema:
T: 5   10   60   10   -
C: 45  52  65    72  78


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: OBBK 06 Algemeen Kampioen Export Stout
« Reactie #1 Gepost op: 18-10-2006 08:49 u »
Gefeliciteerd! Ik hoop dat ik ook gauw weer een stout kan brouwen, jammie  :lekkerbier:.

Hij is wel behoorlijk sterk, lijkt bijna een Imperial Russian Stout... wat is de bitterheid?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.291
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: OBBK 06 Algemeen Kampioen Export Stout
« Reactie #2 Gepost op: 18-10-2006 09:07 u »
Hij is wel behoorlijk sterk, lijkt bijna een Imperial Russian Stout... wat is de bitterheid?

9,7% vol.alc.
80 EBU
begin SG 1082
eind SG 1014

Groeten en gezondheid
Oscar

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.430
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: OBBK 06 Algemeen Kampioen Export Stout
« Reactie #3 Gepost op: 18-10-2006 09:45 u »
Goede zaak dat zo'n enorm bitter bier heel goed scoort. Dat valt me mee van de keurmeesters.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: OBBK 06 Algemeen Kampioen Export Stout
« Reactie #4 Gepost op: 18-10-2006 09:46 u »
Oeps, dacht dat het de kleur was... het is nog vroeg  ;)!

Inspirerend recept, ik ga iets soortgelijks brouwen onder de noemer Imperial Russian Stout.


Offline JOT

  • Bergsche Bierbrouwersgilde
  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Land: nl
  • Cruysbrueder:Kloosterbier uit Sint Annaland
Re: OBBK 06 Algemeen Kampioen Export Stout
« Reactie #5 Gepost op: 12-01-2007 17:08 u »
Ik was net nog even op zoek naar een 'zware' stout en trof dit recept aan.
Maar hoe kan je met 2,7 kg mout en 250 gram suiker een 10 liter bier van SG 1082 maken?

Dan moet ik toch eens 't rendement van mijn brouwerij ondr de loep gaan nemen.

Als 't wel kan hoor ik graag de truk.  :merlin:

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: OBBK 06 Algemeen Kampioen Export Stout
« Reactie #6 Gepost op: 12-01-2007 19:56 u »
Een rendement van 85% is wel mogelijk... ik heb wel eens hoger gezien hier  :merlin:.

Zelf kom ik ook niet boven de 68% hoor  ;)

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: OBBK 06 Algemeen Kampioen Export Stout
« Reactie #7 Gepost op: 12-01-2007 21:38 u »

Citaat
een rendement van 85% is wel mogelijk... ik heb wel eens hoger gezien hier

Maar wat er van waar is................  ;)
De laatste keer zat ik op 84%, maar dat is wel goed roeren met maischen en 1,5 uur filteren.

 :degroeten:

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.430
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: OBBK 06 Algemeen Kampioen Export Stout
« Reactie #8 Gepost op: 13-01-2007 15:41 u »
Ik zit regelmatig rond de 85%. Mijn record is 94%. Hoera voor mij. Maar wat ik wil zeggen: met een goede installatie vallen goede rendementen te behalen. Sommige microbrouwerijen zitten op de 95%. Het gaat allemaal om het filtreren na maischen.

Offline korek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.498
  • Land: nl
  • Pint lid
Re: OBBK 06 Algemeen Kampioen Export Stout
« Reactie #9 Gepost op: 13-01-2007 22:57 u »
Gefeliciteerd zeg, mooi resultaat. Ik ben benieuwd naar jullie installatie. Zelf heb ik sinds kort (2 1/2 maand) een HERMS, waarmee ik, na wat aanloopprobleemtjes, zeer tevreden ben. Een 'stout' brouwen zit er niet in omdat ik dat niet lekker vind.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.242
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: OBBK 06 Algemeen Kampioen Export Stout
« Reactie #10 Gepost op: 14-01-2007 10:35 u »
Een rendement van 85% is wel mogelijk... ik heb wel eens hoger gezien hier.
Zelf kom ik ook niet boven de 68% hoor.

Het ligt er ook aan hoe je het rendement berekent. Daarvoor zijn twee methodes. De taditionele (Europese) methode, waarbij niet gekeken wordt naar het rendement dat je met de gebruikte moutsoorten maximaal kan behalen, en de Amerikaanse methode waarbij dat wel gebeurt. Bij de Amerikaanse methode is in theorie een maximaal rendement mogelijk van 100%. Bij de tradionele methode ben je een hele knappe brouwer als je een rendement haalt van zo'n 78 tot 80%.

Offline Arnoud en Erwin

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 27
Re: OBBK 06 Algemeen Kampioen Export Stout
« Reactie #11 Gepost op: 14-01-2007 21:44 u »
Beste brouwers,

Wij behalen eigenlijk bij elk brouwsel een hoog rendament! Dit is, denken wij, met name dankzij onze schrootmolen en filter. Wij hebben vrijwel direct een MALTMILL schrootmolen (regelbaar) gekocht. Wel duur, maar een goede investering. Ons filterbed werkt dan ook perfect. Na een keer aftappen hebben we een heldere vloeistof en blijft helder doorlopen tot er niks meer uitkomt! We maken geen gebruik van een hevelfilter, maar van een filterpan.

Arnoud en Erwin

Tags: