Van Jan Willem den Hartog ontving ik vandaag zijn recept waarmee hij een tweede prijs heeft gewonnen tijdens het ONK 2006. Het is een recept voor een Strong Scoth Ale
Mout
Pale ale mout 6EBC 84% 2240 gram
Biscuit mout 7% 187 gram
Cara mout 120 EBC 4% 107 gram
Tarwe mout 15 EBC 5% 133 gram
Totaal 2667 gram
Water
Sassenheims water is 8,5 °dH
We hebben hard water nodig. Hard is 18 tot 30°dH dus naar 20 °H.
20 minus 8,5 is 11,5 °dH toevoegen.
Om 1 liter water 1 °dH te verhogen is er 19,8 mg CaCl2 nodig.
Maischen
In maischen op 69 °C en tot joodnormaliteit of minimaal 60 min.
pH op 5,45.
Na joodnormalitiet naar 78°C en afmaischen.
Spoelen met water van 82°C 11 liter Normaal leiding water van 8,5 °dH.
1 traps infusie methode
85 minuten 69º C
uitmaischen 78º C
Koken
Toevoegen 670 gram moutextract.
Bij begin koken 4 gram gekneusde jenever bessen en 7 gram verse zoethout snippers.
90 minuten met East Kent Goldings met 5,8% alfazuur.
Hop voor 40 EBU
Einde koken eerst heet filtreren en daarna koelen over het wort platenkoeler.
Vergisting met Wyest Scosch ale 1278 waarvan een grotere starter is gemaakt.
Een 30 liter aangesteld bij 14,1°C een vergisten bij 16-17°C.
Beluchten
Daarna hevelen en minimaal een maand bij 3-5 °C koud lageren.
Vergisting
Stamwort 19,61 °P Begin SG 1081
Datum Tijd Temp pH
°C.
Zaterdag 12-11-2005 17:00 14,1 5,23
22:00 15,2
Zondag 13-11-2005 8:00 16
20:30 17,2 4,7
Maandag 14-11-2005 7:00 14,8 Koude nacht
21:30 17,6 4,41
Dinsdag 15-11-2005 6:15 16,4
17:30 17,1 4,21
Woensdag 16-11-2005 7:15 14,9
17:30 15,3 4,28
Donderdag 17-11-2005 19:00 16,9 4,28 Bier geheveld met nog geringe vergistingsactiviteit.
Gemiddelde temp 15,95 °C.
Lageren
Begin 17-11-2005
Einde 11-12-2005
Dagen 24
Temp 3
Analyse van het bier voor hergisting
Stw 19,61 °P
sg 1,0231 g/m3
Alcohol 7,73 v/v%