Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Westvleteren gist  (gelezen 12427 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Liemingbrouwer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: be
  • Ipso Facto
Westvleteren gist
« Gepost op: 16-10-2006 16:02 u »
Hallo allemaal,

Vandaag heb ik de Westvleteren kloon (poging) van de gist geheveld. Rest mij nu natuurlijk een tweetal liter "echte" westvleterengist, opgekweekt uit het depot van een flesje Westvleteren blond.  Deze gist heb ik voorlopig in de koeling gezet. Moest er iemand interresse hebben dan kan hij van mij deze gist krijgen zaterdag op het BONK.  Natuurlijk moet je dan een recepient (fles of zoiets) meebrengen.
Kan ik hier iemand, of meerderen een plezier mee doen?

Groetjes
Liemingbrouwer


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.230
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Westvleteren gist
« Reactie #1 Gepost op: 16-10-2006 16:08 u »
Volgens deze lijst is de Westvleteren gist dezelfde als de Westmalle ofwel de Wyeast #3787 Trappist High Gravity.

Groeten en gezondheid
Oscar

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Westvleteren gist
« Reactie #2 Gepost op: 16-10-2006 16:08 u »
Waarom zo moeilijk doen als je de gist in zuivere vorm als Wyeast 3787 kunt kopen. Ook zaterdag bij de hobbybrouwwinkel vermoed ik.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.230
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Westvleteren gist
« Reactie #3 Gepost op: 16-10-2006 16:09 u »
 ;D Ik was je een seconde voor MO  :D :D :D :D

Groeten en gezondheid
Oscar

Offline Liemingbrouwer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: be
  • Ipso Facto
Re: Westvleteren gist
« Reactie #4 Gepost op: 16-10-2006 16:14 u »
Ik kan u nu al wel zeggen dat dit niet dezelfde gist is als Westmalle want daarom smaakt ( het bier) en ruikt de gist helemaal anders.
Wie weet gebruiken de paters geen andere gist als bottelgist (ben ik natuurlijk wel gekloot....).
En deze gist is gratis...
Maar goed ik zal hem aan de riool voeren.
Groetjes
Lieminbrouwer

Offline Hans (Lagos)

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 699
  • Land: es
  • Blichmann Assisted Brewing member
    • Mijn brouwzaal
Re: Westvleteren gist
« Reactie #5 Gepost op: 16-10-2006 17:57 u »
Niet te geloven! Zoveel werk om dit op te kweken en niemand is ge´nteresseerd, ik snap trouwens toch niet dat jullie daar in de lage landen zo dicht op en bij elkaar wonende niet een slurrie uitwisseling groep vormen, dit ipv ieder voor zich deze elke keer  op te kweken of te oogsten en vervolgens door de wc te spoelen.






Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.230
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Westvleteren gist
« Reactie #6 Gepost op: 16-10-2006 18:10 u »
ik snap trouwens toch niet dat jullie daar in de lage landen zo dicht op en bij elkaar wonende niet een slurrie uitwisseling groep vormen,

Dat zou alleen handig zijn voor de brouwers die bij elkaar in het dorp/stad wonen of in aangelegen dorp/stad. Anders is het opkweken net zo veel moeite..
En om nou een slurry-uitwisselingsgroep te vormen....hmm...daar zie ik het nut niet van in. Dan kun je beter enkele lokale gistbankjes hebben die onderling weer gisten uitwisselen...Dat zou nog wel kunnen. Verder  gebruiken de meeste of een pakje korrelgist of een zak whyeast gist....Versch dus...... ;)

Groeten en gezondheid
Oscar


Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Westvleteren gist
« Reactie #7 Gepost op: 16-10-2006 18:19 u »
 Ik heb al een paar keer gebrouwen met bijzondere gisten dankzij Herman's zuunigheid  :D Gistkoek uitwisselen is een goed idee. Ik heb zelf ook nog een paar depots in de koelkast staan, voor de liefhebber, voor mezelf of voor noodgevallen.

Offline jdijk

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 34
  • Hobbybrouwen, een heerlijke hobby!
Re: Westvleteren gist
« Reactie #8 Gepost op: 16-10-2006 18:45 u »
ik vind het aanbod van liemingbrouwer toch mooi !!! zeker voor degene die a.s. zaterdag van plan zijn om te komen.

Heb zelf net de 3787 aangeschaft, had me toch weer 5,90 euro gescheeld !!!!!!!!!!!!!!!!!!

zou toch jammer zijn als dit in riool terecht zou komen als je toch van plan bent om binnenkort met deze gist te brouwen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.230
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Westvleteren gist
« Reactie #9 Gepost op: 16-10-2006 18:51 u »
ik vind het aanbod van liemingbrouwer toch mooi !!! zeker voor degene die a.s. zaterdag van plan zijn om te komen.
Heb zelf net de 3787 aangeschaft, had me toch weer 5,90 euro gescheeld !!!!!!!!!!!!!!!!!!
zou toch jammer zijn als dit in riool terecht zou komen als je toch van plan bent om binnenkort met deze gist te brouwen.

Maar goed ik zal hem aan de riool voeren.

Nog maar even mee wachten dus....en zaterdag toch een potje met slurry meenemen.....

Groeten en gezondheid
Oscar

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Westvleteren gist
« Reactie #10 Gepost op: 16-10-2006 20:07 u »
Niet te geloven! Zoveel werk om dit op te kweken en niemand is ge´nteresseerd, ik snap trouwens toch niet dat jullie daar in de lage landen zo dicht op en bij elkaar wonende niet een slurrie uitwisseling groep vormen, dit ipv ieder voor zich deze elke keer  op te kweken of te oogsten en vervolgens door de wc te spoelen.

Je moet blind op iemands brouwkunsten kunnen vertrouwen, om een slurry te gebruiken... Eigen Gisth Eersth!  :P

Offline Hans (Lagos)

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 699
  • Land: es
  • Blichmann Assisted Brewing member
    • Mijn brouwzaal
Re: Westvleteren gist
« Reactie #11 Gepost op: 17-10-2006 00:31 u »
Dat is waar maar ik zou dat van jullie cracks best aandurven, net de hele avond bezig geweest aan een giststarter en vanacht op zeker mijn bed uit om de zaak te controleren terwijl ik van de week mijn Duvel slurrie van mijn laatste brouwsel weggesmeten heb, ik blijf het zonde vinden dus in de toekomst maar een brouwschema gaan zoeken waar dat ik deze wel kan gebruiken. voorlopig eerst elke keer wat anders brouwen.  :biersmile:

Gr. en welterusten Hans

Offline Artur

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 40
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren gist
« Reactie #12 Gepost op: 17-10-2006 08:58 u »
Ik vind het aanbod van liemingbrouwer wel byzonder aardig. Ik vind het dan ook leuker om met zelf opgekweekte gist te werken dan met gekochte. Hoewel ik vaak genoeg gekochte gist gebruik, geeft het me toch veel voldoening als het met eigen gist lukt. Meenemen die gist dus, weggooien kan altijd nog.

Offline Hans (Lagos)

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 699
  • Land: es
  • Blichmann Assisted Brewing member
    • Mijn brouwzaal
Re: Westvleteren gist
« Reactie #13 Gepost op: 17-10-2006 10:35 u »
Toch blijf ik van mening dat het best mogelijk is om een soort uitwisseling tussen de leden te organiseren, een standaard systeem voor de verpakking, bewaar methoden, hoeveelheid en vervolgens gewoon op de post. Groot voordeel is dat men met een "professionele" hoeveelheid gist kan werken. Ikzelf woon helaas te ver weg.  :-\

 :denken:

Offline Artur

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 40
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren gist
« Reactie #14 Gepost op: 17-10-2006 10:41 u »
Toch blijf ik van mening dat het best mogelijk is om een soort uitwisseling tussen de leden te organiseren, een  :-\

 :denken:
Ik ben het met je eens, zou een extra voordeel van dit forum kunnen zijn. Maar waarom niet per post naar Spanje? Gist kan echt wel tegen een stootje.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.230
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Westvleteren gist
« Reactie #15 Gepost op: 17-10-2006 17:48 u »
Toch blijf ik van mening dat het best mogelijk is om een soort uitwisseling tussen de leden te organiseren, een standaard systeem voor de verpakking, bewaar methoden, hoeveelheid en vervolgens gewoon op de post.

Je hebt het hier simpelweg over een soort gistbank naar mijn idee......

Groeten en gezondheid
Oscar

Offline Hans (Lagos)

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 699
  • Land: es
  • Blichmann Assisted Brewing member
    • Mijn brouwzaal
Re: Westvleteren gist
« Reactie #16 Gepost op: 17-10-2006 18:32 u »
Meer een slurrie bank  ;D Voorral interessant voor diegene die wat grotere batches brouwen.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.109
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Westvleteren gist
« Reactie #17 Gepost op: 17-10-2006 19:23 u »
Nee hoor, je kan niemand vertrouwen. Te vaak krijgt de gist de schuld. Eigen gist eerst!

Het opkweken en verzorgen van je gist is bovendien belangrijk onderdeel van het brouwproces, dat wil je toch niet weglaten?

En, schep volgende keer gist van het gist-'schuim' af, in plaats van de koek te gebruiken!

Offline Liemingbrouwer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: be
  • Ipso Facto
Re: Westvleteren gist
« Reactie #18 Gepost op: 17-10-2006 20:22 u »
Hallo iedereen,
Na rijp beraad ben ik tot de vaststelling gekomen dat ik beter de gist weggooi; want ik wil de schuld van een mislukt brouwsel niet op mij nemen.
Het idee was mooi, ik wou iemand gelukkig maken (helpen).
Maar zo blijven we wel steeds op ons eiland werken, we plaatsen berichten op het net maar niemand kan de accuratie hiervan bewijzen.
Dus zaterdag geen versche gist uit BelgiŰ.
Groetjes
Liemingbrouwer

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.230
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Westvleteren gist
« Reactie #19 Gepost op: 17-10-2006 20:56 u »
Maar zo blijven we wel steeds op ons eiland werken, we plaatsen berichten op het net maar niemand kan de accuratie hiervan bewijzen.

Wat bedoel je hiermee...? in relatie tot je aanbieding in gistslurry..? Iets van : "Als ik mijn gist aan iemand anders geef en het gaat goed dan ben ik er zeker van dat mijn gist goed is"

 ??? ???

Groeten en gezondheid
Oscar

Offline Liemingbrouwer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: be
  • Ipso Facto
Re: Westvleteren gist
« Reactie #20 Gepost op: 17-10-2006 21:13 u »
Oscar,
Neen, neen ik bedoel dit algemeen; je kunt van mekaar maar iets leren als je erop vertrouwt dat diegene die je iets leert of geeft dit ook doet met de beste bedoelingen en om je vooruit te helpen.  En ik kom tot de vaststelling dat dit dikwijls niet het geval is.
En ik ben er heel zeker van dat de gist goed is... anders zou ik hem niet aanbieden.
Ik kan heel gemakkelijk aan Westvleteren bier komen en vond het dus wel een unieke aanbieding om deze gist aan te bieden aan iedereen.
Maar ik begrijp ook de schrik van sommigen; een brouwsel verknoeien met een gist waarvan je niet zeker weet......
Groetjes
Liemingbrouwer

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Westvleteren gist
« Reactie #21 Gepost op: 17-10-2006 22:33 u »
L. Brouwer,
kunnen we jou niet tot een experiment uitdagen? Brouw een Westmalle tripel, splits de batch en vergist de helft met een stevige Wyeast trappist high gravity en de andere helft met de Westvleteren gistkoek. Jij zegt zelf dat je denkt dat het een andere gist is. Ik ken alleen de westvleteren12, en die vond ik ook niets weg hebben van de Westmalle qua gistprofiel. Bewijs dit voor ons met voorgesteld experiment! Doen?

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Westvleteren gist
« Reactie #22 Gepost op: 17-10-2006 22:38 u »
je kunt van mekaar maar iets leren als je erop vertrouwt dat diegene die je iets leert of geeft dit ook doet met de beste bedoelingen en om je vooruit te helpen.  En ik kom tot de vaststelling dat dit dikwijls niet het geval is.

Volgens mij twijfelt niemand aan je bedoelingen, integendeel. Ik ben er zeker van dat er wel mensen ge´nteresseerd zijn in een slurry. Ik spreek voor mezelf (en EBC ook denk ik) als ik dat niet snel zou doen, omdat ik (en hij volgens mij ook) nu eenmaal neurotisch ben op dat vlak. Geenszins de bedoeling om te suggereren dat er iets mis zou zijn met die gist.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.109
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Westvleteren gist
« Reactie #23 Gepost op: 18-10-2006 08:26 u »
Volgens mij twijfelt niemand aan je bedoelingen, integendeel. Ik ben er zeker van dat er wel mensen ge´nteresseerd zijn in een slurry. Ik spreek voor mezelf (en EBC ook denk ik) als ik dat niet snel zou doen, omdat ik (en hij volgens mij ook) nu eenmaal neurotisch ben op dat vlak. Geenszins de bedoeling om te suggereren dat er iets mis zou zijn met die gist.

Helemaal mee eens.

Toch nog een opmerking. Mensen vinden wat ze zelf gemaakt hebben over het algemeen goed, zo zitten we nu eenmaal in elkaar. We zijn ook gewend aan 'onze eigen' smaakjes. Ik weet uit ervaring dat veel zelfbrouwbieren niet voldoen aan mijn eigen norm. Toch zijn de brouwers van voor mij 'ondermaatse' bieren vaak tevreden over hun brouwsel. En dat moeten ze ook zijn! Beginnende brouwers kunnen veel leren/kopieren van de meer ervaren vrienden, maar er komt wellicht een moment waarop je zelf de vleugels wilt uitspreiden...

Offline Liemingbrouwer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: be
  • Ipso Facto
Re: Westvleteren gist
« Reactie #24 Gepost op: 18-10-2006 18:40 u »
Mo,
Op 2 en 3 november was ik van plan te brouwen; een Westmalle triple volgens jullie kloonrecept (met hop 2) en een quadrupel.
Ik zal dus op uw uitdaging ingaan en een batch vergisten met de 3787 en een batch met de gist van Westvleteren.
Om jullie dan te overtuigen zal ik tegen kerstmis de bieren laten proeven.
De gist werd trouwens in een labo op kweek gezet. Hij werd zuiver bevonden.  De laborant beschuldigde mij wel van diefstal... (om te lachen).
Om besmetting tegen te gaan contoleer ik alle gist met de microscoop voor gebruik.
Groetjes
Liemingbrouwer




Offline bazje

  • Entre Les Collines
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.139
  • Land: nl
    • Bazelbrouwerij
Re: Westvleteren gist
« Reactie #25 Gepost op: 23-10-2006 23:17 u »
Mening van een startende brouwer :

 :groots: Hulde aan L.Brouwer !!
Als ik het bericht eerder gelezen had, had ik een potje meegenomen afgelopen zaterdag !!

Aangezien ik mij nog niet zo heel erg concentreer op dat gisten, alhoewel dat wel de uiteindelijke smaak en resultaat bepaler is, maar meer op het proces hieraan voorafgaand, lijkt mij dit gewoon een zeer goed alternatief om toch tot een resultaat te komen dat ik als beginnende HOBBYbrouwer nooit op zo'n korte tijd zou kunnen realiseren !

Je moet in je hobby groeien en je wilt het liefste alles tegelijk en zo snel mogelijk.
Je hoopt op veel steun van ervaren brouwers en in deze is deze attente actie zeker welkom !

En daar ga ik weer : Als het mislukt kun je altijd nog de schuld aan iemand anders geven, maar als je echt serieus met je hobby bezig bent zou je ook verder moeten kunnen (terug)kijken of er misschien nog iets meer fout was gegaan.
Natuurlijk jammer dat je het resultaat moet weggooien, maar je leert ervan.
Ook zou je de alcohol eruit kunnen (laten) stoken als alternatief !
En voor de ervaren brouwers : Als je toch zoveel experimenteert in het proces, waarom dan niet met gist van iemand anders ?

De volgende keer hou ik me beschikbaar voor zo'n experiment hoor !!

Bazje.....

Offline bazje

  • Entre Les Collines
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.139
  • Land: nl
    • Bazelbrouwerij
Re: Westvleteren gist
« Reactie #26 Gepost op: 23-10-2006 23:19 u »
Oh ja,


Om jullie dan te overtuigen zal ik tegen kerstmis de bieren laten proeven.


Waar, wanneer en hoelaat ?

Offline NHY

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 23
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren gist
« Reactie #27 Gepost op: 23-10-2006 23:42 u »
Misschien als mosterd na de maaltijd!
Maar wel jammer dat men het aanbod van Liemingbrouwer (de Westvleteren gist) niet juichend heeft ontvangen. Ik kan mij voorstellen dat we bang zijn voor infecties bij overgieten van de gist maar als je zelf hier een giststarter van had gemaakt proef je en ruik je je gist toch voor je hem gebruikt of niet!
Onder de microscoop is nog beter maar niet iedereen heeft dit tot zijn beschikking. (ik zelf wel)
Voor de liefhebbers heb ik overigens voor een zacht prijsje wel een aantal microscopen te koop omdat ik net voor school een 25 nieuwe heb binnen gekregen.
Voor wie interesse heeft mail mij maar even lamnijhuis@home.nl

Wij (mijn mede brouwer Hans Sarris en ik) stellen ons wel open voor het aanbod van Liemingbrouwer om wat gist af te nemen, moeten maar eens kijken hoe we dit het handigst kunnen organiseren.
Groeten,
Leo Nijhuis


Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Westvleteren gist
« Reactie #28 Gepost op: 23-10-2006 23:46 u »
Voor de liefhebbers heb ik overigens voor een zacht prijsje wel een aantal microscopen te koop omdat ik net voor school een 25 nieuwe heb binnen gekregen.

Ik zou daar een nieuw topic voor openen als ik jou was, met iets meer details erin (max vergroting, 1 of 2 oculairen, prijsklasse).

Overigens kan ik het gebruik van een micocoop alleen maar aanbevelen. Een erg leuke uitbreiding van het brouwen en vooral het gistkweken. En met een telkamer ben je helemaal het mannetje.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.230
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Westvleteren gist
« Reactie #29 Gepost op: 23-10-2006 23:49 u »
Voor de liefhebbers heb ik overigens voor een zacht prijsje wel een aantal microscopen te koop omdat ik net voor school een 25 nieuwe heb binnen gekregen.

Graag wat meer specs inderdaad, ik ben wel benieuwd,misschien een foto'tje...Doet het altijd erg goed.

....en geen mailadressen op het forum posten...daar hebben we een Persoonlijk bericht voor (Of je moet je mailbox vol spam willen...)

Groeten en gezondheid
Oscar

Offline Liemingbrouwer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: be
  • Ipso Facto
Re: Westvleteren gist
« Reactie #30 Gepost op: 24-10-2006 20:10 u »
Hallo Bazje
Tegen kerstmis zullen de bieren drinkbaar zijn dus vanaf dan kan er geproefd worden.
Vermits MO de voorzet tot dit experiment heeft gegeven vind ik dat hij zeker het recht heeft op een paar flessen.
Maar ook jij en nog anderen kunnen proeven als ze willen, het bier zal zijn weg wel vinden naar het noorden.
Dus ten gepaste tijde zal ik hier daarvan melding maken, ook zal ik mijn eigen proefbevindingen melden zodoende heeft iedereen iets aan dit experiment.
De eerste feiten zijn; op 2 november wordt 80 L. Westmale tripel gebrouwen met hopkeuze 2 (zie recept kloonpoging Westmalle tripel) de batch wordt dan gesplitst en 40 L. zal begist worden met de 3787 giststarter, en 40 L. zal begist worden met de Westvleteren depot opkweek.  Dit zou dus twee keer dezelfde gist moeten zijn en dus resulteren in dezelfde bieren. MAAR ik geloof daar dus niks van.
Tot zover het verslag; dus drinken pas na Kerstmis....
Groetjes
Liemingbrouwer

Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 787
  • Land: nl
Re: Westvleteren gist
« Reactie #31 Gepost op: 11-08-2012 19:06 u »
Lol beetje laat, maar hoe is dit experiment afgelopen?
Sta op het punt een Westvleteren 8 te gaan drinken en de bodembedekking te reanimeren.

edit: Ik zie dat er een soort vervolg topic is, maar ook daar komt geen zekerheid uit. Iemand al nieuwe inzichten of ervaringen na al die jaren?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Westvleteren gist
« Reactie #32 Gepost op: 11-08-2012 21:33 u »
Westvleteren gist = Westmalle gist.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Westvleteren gist
« Reactie #33 Gepost op: 11-08-2012 22:07 u »
Westvleteren gist = Westmalle gist.

Bron?


Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.824
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Westvleteren gist
« Reactie #34 Gepost op: 11-08-2012 22:25 u »
Algemeen bekend.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Westvleteren gist
« Reactie #35 Gepost op: 11-08-2012 22:41 u »
En toch is het gistprofiel anders.
Het is gewoon een algemene fabel.
Men proeft toch dat het de Westmalle gist niet is?
Het kan misschien bij Westmalle vandaan komen, maar blijkbaar is het een andere stam.


Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.824
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Westvleteren gist
« Reactie #36 Gepost op: 11-08-2012 22:50 u »
Ik heb veel met Westmalle gist gebrouwen en weet uit ervaring dat andere enthoeveelheden en temperaturen een heel ander profiel laten zien, hetgeen niet uniek is voor Westmalle overigens.


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Westvleteren gist
« Reactie #37 Gepost op: 11-08-2012 22:58 u »
Bron?

Thibolleke heeft zelf de paters de gist zien halen. :)

Dat het profiel wat anders is, kan heel goed aan de vergistingsomstandigheden liggen. Achel smaakt ook anders, ook zelfde gist. :)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.006
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Westvleteren gist
« Reactie #38 Gepost op: 12-08-2012 11:55 u »
Elke brouwerij heeft zijn eigen nestgeur. Heeft alles te maken met de manier van werken en de installatie.

Offline Trappistje

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Land: 00
Re: Westvleteren gist
« Reactie #39 Gepost op: 12-08-2012 16:06 u »
Achel smaakt ook anders, ook zelfde gist. :)

Niet meer dezelfde gist sinds een jaartje.  ;)

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.824
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Westvleteren gist
« Reactie #40 Gepost op: 12-08-2012 16:07 u »
Interessant, kun je daar wat meer over vertellen?

Offline Trappistje

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Land: 00
Re: Westvleteren gist
« Reactie #41 Gepost op: 12-08-2012 20:20 u »
Ik weet niet welke gist ze nu gebruiken bij Achel maar ik weet wel dat ze geen gist meer gaan halen bij Westmalle.

Offline hansm

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.585
  • Land: nl
Re: Westvleteren gist
« Reactie #42 Gepost op: 12-08-2012 20:47 u »
Wetsvleteren? >:D

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Westvleteren gist
« Reactie #43 Gepost op: 13-08-2012 09:22 u »
Ik heb veel met Westmalle gist gebrouwen en weet uit ervaring dat andere enthoeveelheden en temperaturen een heel ander profiel laten zien, hetgeen niet uniek is voor Westmalle overigens.

Mee eens. Een andere hoeveelheid gist, een hogere of lagere vergistingstemperatuur, een andere vorm gistingstank: het kan een wereld van verschil maken in de smaak.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Westvleteren gist
« Reactie #44 Gepost op: 02-09-2012 16:55 u »
Niet meer dezelfde gist sinds een jaartje.  ;)

Edgar heeft het eens over Rochefort gehad, neemt niet weg dat ik al meer dan een jaar geleden voor het laatst Achel gehad heb, dus de bewering over de smaak blijft staan. ;D ;)

Tags: