Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Kleurprobleem?  (gelezen 3873 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Kleurprobleem?
« Gepost op: 05-11-2006 10:25 u »
Brouwers,

Ik heb nu een paar bieren gebrouwen waarvan de kleur volgens promash zo rond de 20 ebc zou moeten zitten. Het eindresultaat is veel donkerder.

Ter voorbeeld: dit recept:

Batch Size (LTR):        26.00    Wort Size (LTR):   26.00
Total Grain (kg):         7.12
Anticipated OG:          1.066    Plato:             16.09
Anticipated EBC:          22.2
Anticipated IBU:          76.6
Brewhouse Efficiency:       75 %
Wort Boil Time:             90    Minutes


Grain/Extract/Sugar

   %     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 82.9     5.90 kg.  Palemout 7 - Dingemans        BelgiŽ         1.037      7
  7.0     0.50 kg.  Kristalsuiker                                1.047      0
  4.9     0.35 kg.  Cara-Pils Dextrine Malt       Duitsland      1.033      4
  3.5     0.25 kg.  Caramunich III - Weyermann    Duitsland      1.036    112
  0.8     0.06 kg.  CaraVienne mout (Cara 50) - D BelgiŽ         1.032     50
  0.8     0.06 kg.  Special B (Cara 400) - Dingem BelgiŽ         1.030    292


Dit is een dieprood gekleurd bier. Meerdere mensen hebben dit bier geproefd. Herman, Mo, Adrie, Edgar?

Kunnen jullie hier iets over zeggen? Ook mijn bock zou op zo'n 22 ebc moeten zitten maar is maar een fractie lichter dan dit bier.

 :weetniet:

Johannes


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.496
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Kleurprobleem?
« Reactie #1 Gepost op: 05-11-2006 10:36 u »
Welke kleurinstelling gebruik je in ProMash?

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Kleurprobleem?
« Reactie #2 Gepost op: 05-11-2006 10:37 u »
Ik kom zelfs nog lager uit als ik het invoer in Promash (19,2). En dan is mijn Special B 400 i.p.v. 292. Dat is op New EBC Method. Op 'tradidional' is ie 24,6. Dat was Morey. Dan hebben we nog Mosher: 23,5. En Daniels: 29,2. Dat komt al aardig in de buurt van wat je omschrijft.

Wat is je kleur-schatting van je bier?

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Kleurprobleem?
« Reactie #3 Gepost op: 05-11-2006 10:38 u »
O, ja handig inderdaad: Daniels.

Ik zie nu trouwens dat de berekeningsmethode op EBC (n) staat.... moet dat niet T(raditional) zijn?

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Kleurprobleem?
« Reactie #4 Gepost op: 05-11-2006 10:41 u »
Wat is je kleur-schatting van je bier?

Weet ik niet, ik ging altijd uit van promash. Dus ik betwijfel of mijn eigen schattingen wel goed zijn. 60?

Ik dacht dat we op het forum een standaard hadden afgesproken, en dat ik die had ingevoerd in Promash. Dat laatste heb ik nu sterk mijn twijfels over.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Kleurprobleem?
« Reactie #5 Gepost op: 05-11-2006 10:45 u »
In promash zit ook zo'n kleurtabel aan de hand waarvan je toch wel een schatting moet kunnen maken. Als het echt 60 is dan moet je toch echt in de richting van een afweegfout gaan denken. En die dunne, hete wanden van de gamellen veroorzaken extra Maillard-produkten op het grensvlak wort/lucht, dat moet je ook niet verwaarlozen denk ik.

Dieprood zou ik zeggen is 45-50.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Kleurprobleem?
« Reactie #6 Gepost op: 05-11-2006 10:49 u »
EBC New of Traditional is nogal een verschil. Even snel uit het Promash helpfile geplukt:

Citaat
ProMash displays individual color values for beer in the SRM range of 0-40 (0 - 104.8 EBC traditional, 0 - 78.8 EBC new method).

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.496
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Kleurprobleem?
« Reactie #7 Gepost op: 05-11-2006 10:52 u »
Ik dacht dat we op het forum een standaard hadden afgesproken, en dat ik die had ingevoerd in Promash. Dat laatste heb ik nu sterk mijn twijfels over.

Ik ben het eerlijk gezegd kwijt of we hierover een afspraak gemaakt hebben.
We hebben dat in ieder geval wel gedaan over de berekening van de bitterheid.

Overigens heb ik al diverse keren op gewezen dat berekeningen van zowel de kleur als bitterheid zeer onbetrouwbaar zijn. Er zijn te veel specifieke omstandigheden die de kleur en ook de bitterheid beïnvloeden.
Via een berekening is enkel mogelijk een ruwe indicatie te krijgen. Als jouw pan wat dunner is dan gebruikelijk of je gebruikt een verwarmingsspiraal rechtstreeks in het beslag kun je sterk afwijkende waarden krijgen. ProMash houdt ook bijvoorbeeld geen rekening met de duur van de kooktijd.

Misschien iets voor Adrie om in BrouwHulp in te bouwen?

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Kleurprobleem?
« Reactie #8 Gepost op: 05-11-2006 10:55 u »
Ik probeer net hetzelfde recept in BrouwHulp in te vullen. Krijg daar echter foutmeldingen ... nog even klooien...

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.505
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Kleurprobleem?
« Reactie #9 Gepost op: 05-11-2006 11:01 u »
Als ik de kleur bereken, met de formule die ik in het opensource pakketje heb gezet,  kom ik uit op zo'n 30 EBC

Groeten en gezondheid
Oscar

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Kleurprobleem?
« Reactie #10 Gepost op: 05-11-2006 11:09 u »
Het bier was zeker meer dan 30 ebc.... nou ja. Punt is dat ik bovenstaand bier in lichter versie wil gaan brouwen maar wel op dezelfde kleur uit wil komen.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Kleurprobleem?
« Reactie #11 Gepost op: 05-11-2006 11:46 u »
Voorbeeld: bij mijn Promash instellingen geeft Special B een kleuring van 537 EBC en geen 200 EBC.

Uiteindelijk komt de kleur altijd erg dicht in de buurt van de voorspelling (bij 75 min koken, 90 min resulteert in een iets donkerder bier).

Ik gebruik altijd deze instellingen:

Color Formula: Morey
Color: EBC Traditional


Tags: bierkleur