Nog een opmerking van de assistent professor

Het aantal blubjes is afhankelijk van de hoeveelheid CO
2 die wordt gevormd en dus van de hoeveelheid gistend bier en de gebruikte gistsoort. Daarom wordt bij een waterslot ook altijd aangegeven voor hoeveel liter het geschikt is.

De hoeveelheid water die in het waterslot zit bepaalt de druk waarbij de blub ontstaat en daarmee de grootte van de blub en de blubfrequentie (bij gelijke watersloten).

Maar in mindere mate is ook de barometrische luchtdruk van belang, zij het vooral tijdens lageren. Wijziging van de luchtdruk kan blubjes veroorzaken of juist voorkomen.

Vergeet daarbij niet dat ook de gasdichte afsluiting van het gistvat van groot belang is. Indien deze afdichting niet 100% is dan kunnen er minder tot zelfs geen blubjes ontstaan.

Voor een bepaald brouwsel geeft het blubverloop een indicatie van de vordering van het gistingsproces.

Blubben vergelijken tussen twee brouwsels is onzin. Laat staan tussen brouwers.

Have you had your blub today?
