Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Directe injectie van stoom  (gelezen 9890 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.430
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Directe injectie van stoom
« Reactie #25 Gepost op: 30-10-2006 10:42 u »
Baetsle doceert ook een eenstapsmaisch van 5 minuten voor volledige zetmeelconversie. Er schijnt een tabel te staan met deze getallen in de abriss, of hoe heet dat Duitse bierboek ook alweer?

Ik gebruik mijn refractometer veel te weinig, eigenlijk nooit, maar als ik eraan denk zal ik bij de komende brouwsessie mijn eenstapsmaisch controleren.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.133
  • Land: nl
Re: Directe injectie van stoom
« Reactie #26 Gepost op: 30-10-2006 11:41 u »
Het voordeel van de stoominjectie is dat je zeer veel energie kan inpompen bij 100 C. In mijn geval was het 3.5 Kwatt, maar je zou gemakkelijk hoger kunnen.
Iets anders zou kunnen zijn, dat op het moment dat de stoom in het wort condenseert, de temperatuur plaatselijk zo hoog wordt dat alfa-amylase geactiveerd wordt. En dat daardoor de beta-amylase sneller zijn/haar werk kan doen. Maar zoiets zou uitgezocht moeten worden.

Hopbier

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Directe injectie van stoom
« Reactie #27 Gepost op: 30-10-2006 11:53 u »
Edgar
Toch nog even, dit is wel belangrijk
 :proost2:
Het voordeel van de stoominjectie is dat je zeer veel energie kan inpompen bij 100 C. In mijn geval was het 3.5 Kwatt, maar je zou gemakkelijk hoger kunnen.

Dus voordeel: stoominjectie geeft geen aanbranden

Ander voordeel: Gemakkelijk te implementeren, bijvoorbeeld in een koelbox of in een kunststof maischvat
Prima, maar mijn antwoord ging in op je vraag naar voordelen ten aanzien van de omzetting, niet ten aanzien van hoe praktisch het is.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.133
  • Land: nl
Re: Directe injectie van stoom
« Reactie #28 Gepost op: 30-10-2006 12:17 u »
Baetsle doceert ook een eenstapsmaisch van 5 minuten voor volledige zetmeelconversie. Er schijnt een tabel te staan met deze getallen in de abriss, of hoe heet dat Duitse bierboek ook alweer?
Er staat in Abriss der Bierbrauerei )(Ludwig Narziss, (4e druk, 1980) wel een tabel, maar die vind ik niet duidelijk. (gegevens hebben betrekking op mout uit die tijd).

Temperatuur                 60     65     70       75       50/60
Eindvergistingsgraad %  87.5  86.5   76.8    54.0       88.2

Temperatuur                 68     70     72      74      76
Versuikeringstijd (min)     35     20     15      10       5

pH                              6.08     5.86     5.64     5.42     5.19
Versuikeringstijd (min)     30     20-25   10-15    15-20     30

en de tabel
maischduur (min)                     15   60
eindvergistingsgraad  bij 62 °C   84   89
eindvergistingsgraad  bij 70 °C   78   78

Hopbier

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.133
  • Land: nl
Re: Directe injectie van stoom
« Reactie #29 Gepost op: 30-10-2006 12:28 u »
Baetsle doceert ook een eenstapsmaisch van 5 minuten voor volledige zetmeelconversie. Er schijnt een tabel te staan met deze getallen in de abriss, of hoe heet dat Duitse bierboek ook alweer?
Waar schrijft Baetslé dat? In zijn boek Mouterij- en Brouwerijtechnologie kan ik dat niet vinden ( 1984). Misschien in een nieuwere druk?
Veel informatie van Baetslé (en anderen) komt uit de boeken van prof. L. Narziss.

Hopbier

Offline De Waard

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 39
  • Land: nl
Re: Directe injectie van stoom
« Reactie #30 Gepost op: 30-10-2006 12:50 u »
Citaat
Prima, maar mijn antwoord ging in op je vraag naar voordelen ten aanzien van de omzetting, niet ten aanzien van hoe praktisch het is.

Dan zijn we het volledig eens: er is geen reden dat het proces zelf beter wordt.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.430
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Directe injectie van stoom
« Reactie #31 Gepost op: 30-10-2006 14:28 u »
Hans,
hij doceerde dit begin dit jaar een dagje in Nijmegen. Daar vertelde hij dat. We kregen geen dictaat bij de cursus.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Directe injectie van stoom
« Reactie #32 Gepost op: 30-10-2006 18:32 u »

Temperatuur                    76
Versuikeringstijd (min)         5

Zou dat de bron van het misverstand zijn, geen 67° maar 76° waarbij alles in 5 min versuikert?

Citaat
pH                              6.08     5.86     5.64     5.42     5.19
Versuikeringstijd (min)     30     20-25   10-15    15-20     30

Omerkelijk grote verschillen, en opmerkelijk dat 5,4 niet het optimum is. Maar dat was dan ook een compromis, geloof ik, omdat alfa- en beta-amylase verschillende pH-optima hebben.

Offline EtP

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 132
  • Land: nl
  • wuivende gerst is het beste wat de zomer geeft
Re: Directe injectie van stoom
« Reactie #33 Gepost op: 30-10-2006 18:42 u »
Iets anders zou kunnen zijn, dat op het moment dat de stoom in het wort condenseert, de temperatuur plaatselijk zo hoog wordt dat alfa-amylase geactiveerd wordt. En dat daardoor de beta-amylase sneller zijn/haar werk kan doen. Maar zoiets zou uitgezocht moeten worden.

Hopbier

Als je het wort met een gasvlam verwarm is de kans dat het wort plaatselijk veel warmer wordt veel groter dan met stoom. Een gasvlam is veel heter als stoom.

MvG Edwin

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.937
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Directe injectie van stoom
« Reactie #34 Gepost op: 30-10-2006 19:00 u »
Zou dat de bron van het misverstand zijn, geen 67° maar 76° waarbij alles in 5 min versuikert?

....waarbij alles versuikeren dan waarschijnlijk betekent dat er na 5 minuten bij 76° geen korte suikers meer worden gevormd omdat er nagenoeg geen enzymactiviteit meer is

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Directe injectie van stoom
« Reactie #35 Gepost op: 30-10-2006 23:20 u »
....waarbij alles versuikeren dan waarschijnlijk betekent dat er na 5 minuten bij 76° geen korte suikers meer worden gevormd omdat er nagenoeg geen enzymactiviteit meer is

Inderdaad, wat mijn opmerking over raakvlakken des te zinniger zou maken.

Tags: