Dit zijn bekende beginnervragen.
1. zoals ik al eerder zei is een temperatuur van 20 ºC prima. Het bier zelf is altijd een paar graden hoger omdat er warmte vrijkomt bij het gistingsproces. Je hoeft niet te stoken. In de toekomst zou je een gistkast kunnen bouwen (zie
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,1015.0.html)
2. het beste is om het bier eerst nog te lageren. Het beste brouwproces (maar lees hiervoor ook Jacques' cursus
http://www.hobbybrouwen.nl/brouwko2.html) ziet er als volgt uit:
- hoofdvergisting in glas, RVS of plastic, duur tot SG ca 80%-90% gezakt is van wat je verwacht, dit duurt afhankelijk van zwaarte wort, gist en temperatuur 1-5 dagen
- nagisting of lagering. Doel is om het bier te laten klaren. Gist die klaar is met zijn werk heeft ca 1.5 week nodig om uit te zakken. Lager je niet dan heb je kans op een dikke laag gist onderin je gebottelde fles. Verder geeft het je wat meer speling om het botttelen (het saaiste werk van brouwen) te plannen. Bier moet namelijk zo kort mogelijk op zijn gistkoek staan, anders is er kans op bijsmaakjes vanwege autolyse van gist. Tijdens eerste vergisting is de koek het grootst, tijdens tweede vergisting is de koek al kleiner. Het bier kan hier wel tot 2 maanden in staan. Tweede vergisting bij voorkeur in glas omdat plastic in lichte mate zuurstof doorlatend is en zuurstof is slecht voor bier
- voor het bottelen hevel ik ook altijd nog een keer. Je bent dan weer de dikke gistkoek kwijt en krijgt zo dus een zo klein mogelijk depot in je flessen. Dit is niet absoluut noodzakelijk, maar wel erg handig om tegelijkertijd suiker te mengen.
Lees alsjeblieft nog wat berichten op het forum, bovenstaande antwoorden zijn al diverse malen gegeven. De zoekfunctie doet het heel goed!