Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Havermout

Gestart door EtP, 02-10-2006 20:38 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

EtP

Op het forum heb ik al wat gelezen over haver toevoegen aan het brouwsel, :gistsmile: Dit is meestal onbewerkte haver of gestoomde havervlokken. Wordt er wel eens gebrouwen met gemoute haver of bestaat dit helemaal niet? ???

Met vriendelijke groeten Edwin.

Edgar

Het bestaat wel (zoek maar op "Oat Malt" of "Malted Oats" maar het ziet er naar uit dat je ervoor in Engeland of de VS moet zijn.

Oscar

Citaat van: EtP op 02-10-2006  20:38 uWordt er wel eens gebrouwen met gemoute haver of bestaat dit helemaal niet? ???

Nou dit bestaat wel hoor. Enkele brouwers van het gilde waar ik bij zit hebben wel eens een paar pakken 4 granenpap / Havermout bij het brouwen gebruikt Dit was echt geen vies bier hoor...

Dus gewoon proberen. Let wel: overdaad schaad, dus als je niet zeker bent gewoon wat minder gebruiken.

Groeten en gezondheid
Oscar

Edgar

Oscar, het gaat er in dit geval om dat wat we 'havermout' noemen, geen haver-mout is. Er is niets gemout aan havermout, enkel gerold en gestoomd.

EtP

Er wordt allen in Engeland en de VS gebrouwen met gemoute haver als ik het goed begrijp!!
Is het mouten van haver soms moeilijker dan mouten van gerst of vinden ze hier het bier niet lekker genoeg om te verkopen? :denken:

MvG Edwin :proost2:

Herman

Zal wel aan de toepassing in Oatmeal-stout liggen. Dat type wordt bij ons natuurlijk niet gebrouwen.

EtP

Dag Herman,
dit recept vond ik op een site.
Type Stout Oatmeal Stout" R. Johnson   Oorsprong recept: Zymurgy 20-3

Grondstoffen voor 10 liter:

Pilsmout 923 g

Lager mout 91 g

Special "B"mout 46 g

Biscuit mout 46 g

Kristalmout 183 g licht

Havervlok 207 g

Chocolademout 91 g

Geroost. gerst 46 g

Hop

11.4 g Styrian Goldings pell 4.5 % (60 min)

11.4 g East Kent Goldings plugs 5 % (45 min)

11.4 g id (30 min)

11.4 g id (15 min)

22.8 g Fuggles plug 4 % (dry)

Toevoegingen:

g

Maischen

Beslagwater liter °C

240 min 32 °C

20 min 49 °C

30 min 63 °C

60 min 71 °C

Koken: 60 min

Koelen: min

Gisting Gist: Wyeast 1098 Opgestart: j

Temperatuur 20 °C 7 dagen. Oorspr. s.g. 1,060

3 °C 21 dagen. Eind s.g. 1,022 Theor.alc. 5.3 %

op fles 20 °C 14 dagen (met g/l)

Beoordeling:

Kleur/helderheid:

CO2 :

Schuim :

Geur :

Smaak :

Nasmaak:

Afwijking/opmerkingen: goede caramelzoetigheid, goed gebruik havermout, goede balans

zo als je ziet wordt er gewerkt met havervlokken en niet met gemoute haver.
moet ik hier uit opmaken dat mouten van haver onmogelijk is?
Ik had zelf al het stoute idee opgevat omdat misschien te proberen.

MvG Edwin

Herman

Er is zeker gemoute haver te koop, zie bijv hier. Dit staat een experiment hopelijk niet in de weg?

EtP

 :hoera: Gelukkig het is dus mogelijk.


Het blijft raar dat het alleen in Engeland te koop is.
Moet eerst nog ergens haver scoren. misschien volgend zomer een stukje zelf verbouwen. Dit jaar met gerst gedaan.

MvG Edwin

MO

Je kunt altijd Brouwland benaderen, ik vermoed dat de mogelijkheden groter zijn dan je denkt. Hun service is in ieder geval prima!

Adrie

En je kunt natuurlijk altijd nog zelf de haver vermouten. Veel heb je niet nodig, dus dat moet gemakkelijk kunnen.

Drents Hopbier

Citaat van: EtP op 03-10-2006  21:30 uHet blijft raar dat het alleen in Engeland te koop is.
Mouterij is  www.fawcett-maltsters.co.uk.

Wat ik me afvraag of rijst ook te vermouten is. Daar zie ik niets over. En het heeft zelfs kaf.

Hopbier

Edgar

Het is zeker te vermouten, je kunt de zoete stroop vinden als 'suikervrij) (sic) zoetmiddel in macrobiotische winkels.

En dan dit:

http://www.tibbs-vision.com/maltrice/index.html

en dit:

http://www.xs4all.nl/~ocam44/brouwtechniek/overzicht_moutsoorten.htm

Drents Hopbier

Citaat van: Edgar op 04-10-2006  13:09 uHet is zeker te vermouten, je kunt de zoete stroop vinden als 'suikervrij) (sic) zoetmiddel in macrobiotische winkels.

En dan dit:

http://www.tibbs-vision.com/maltrice/index.html

en dit:

http://www.xs4all.nl/~ocam44/brouwtechniek/overzicht_moutsoorten.htm
Maar in die 1e link, wordt rijst niet vermout, maar >Your Malt Rice Kit contains Aspergillus oryzae mould seeds (Koji- Kin): this material contains the seeds that will grow on rice to make enzyme rich malt-rice>
Dus de extra enzymen worden gevormd door een schimmel.

Voor de informatie in de 2e link zal ik eens verder vragen.

Hopbier

Edgar

Klopt, nu herinner ik het me weer uit mijn flirt met de macrobiotiek, de Koji. Hoe dan ook, ook het rijstplantje moet van zetmeel naar suikers zien te komen, dus het zal op één of andere manier wel kunnen. Hoewel ik ook een paar links ben tegengekomen waar dan weer gerst wordt gebruikt om de rijst te verzoeten. Een enzymrijk plantje is het kennelijk niet, die rijst.

EtP

Citaat van: Edgar op 04-10-2006  13:09 uHet is zeker te vermouten, je kunt de zoete stroop vinden als 'suikervrij) (sic) zoetmiddel in macrobiotische winkels.


Wordt er wel rijstmout gebruikt in bier of krijgt bier dan een aparte smaak dat weinig mensen lekker vinden?
In de link stond dat je rijstmout tot 50% kunt storten. dat lijkt me wel veel.

 :beersmiley:
Citaat van: Adrie op 04-10-2006  10:31 uEn je kunt natuurlijk altijd nog zelf de haver vermouten. Veel heb je niet nodig, dus dat moet gemakkelijk kunnen.

Dat vermouten was ik ook van plan, heb ook gerst vermout. Ga er binnenkort bier van brouwen

MvG Edwin

Vergelijkbare Topics (5)

5095

Reacties: 2
Gelezen: 4303

20588

Gestart door KC


Reacties: 27
Gelezen: 9697

42991

Reacties: 5
Gelezen: 999

10095

Gestart door Jacques


Reacties: 5
Gelezen: 7490

34221

Reacties: 8
Gelezen: 4200


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.