Hallo MO,
Filteren van hwr gekoelde wort door een theedoek? Zou ik onmiddellijk mee stoppen. Het risico op infecties is veel te groot. Een theedoek is ook niet echt geschikt, omdat de vezels in de theedoek uitzetten als zij nat worden en de doek dan snel dichtslaat (heb ik ervaring mee met wijnmaken). Veel beter is het om na het koken en tijdens het koelen de eiwitten te laten bezinken in het wort en het heldere wort af te hevelen naar je gistingsvat. Je verliest dan wel wat extra wort, maar het risico van infecties is vele malen kleiner. Beter een litertje extra kwijt, dan je hele brouwsel geïnfecteerd.
Hoe koel je na het koken? Als je een koelspiraal gebruikt, kun je die rustig in het wort laten zakken en koelen. Na een uurtje koelen of zo, is het eiwit goed bezonken en kun je afhevelen. Je laat het koelspiraal dan gewoon in de kookketel staan, zodat er niet weer eiwit wordt opgewerveld.
Groeten,
A3