Hallo, graag jullie opinie over het volgende!
Ik heb twee weken geleden voor het eerst een tarwebiertje gebrouwen (voor 48.5 liter: 5kg pilsmout, 5kg tarwemout, 0.5 kg Münich, 52gr Saaz hop 4% alfa, vergist met 33.5 gr Safale S04 korrelgist (was enige die ik in huis had); brouwschema: 10'@44°, 15'@50°, 30'@60°, 30'@70°, 5'@78°; SG=1057, 84% rendement Promash, 7.5EBC, 13.5 IBU).
Vergist bij kamertemperatuur (20-22°), zonet van gistkoek gehaald bij SG=1014, dus 74.5% ADF en 5.67 vol% alcohol.
Het jongbier proef helemaal anders dan alles wat ik tot nu toe gebrouwen heb: niet slecht, maar... doet me wel een beetje aan bepaalde ciders denken! Niet dat het bier "zuur" is geworden, maar toch: heel anders dan alle andere jongbier dat ik tot nu proefde. Heb dus géén ervaring met tarwebieren, dus ik kan moeilijk vergelijken. Mijn vrouw vindt het alvast lekker ;-)
Twee vragen: zouden jullie nog lageren, of onmiddellijk bottelen (heb hier en elders al gelezen dat zo'n tarwebiertje best jong de fles in mag)?
En twee: is het "normaal" dat tarwe-jongbier zo'n aparte smaak/aroma heeft?
Graag jullie mening!
Frank