Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Spontane gisting  (gelezen 2318 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Boinky

  • Gast
Spontane gisting
« Gepost op: 14-09-2006 16:35 u »
Hallo allemaal,

ik wilde net reageren op een post met als onderwerp spontane gisting maar kreeg toen de melding dat er al 120 dagen niet meer gereageerd was en het advies dat ik beter een nieuwe topic kon aanmaken. Bij deze.

Ik las ergens dat iemand zich afvroeg wat het verschil is tussen schimmel en gist: het zijn allebei zwammen (fungi). Gist bestaat echter uit eencellige micro-organismen en schimmel uit meercellige.

Saccharomyces cerevisiae is de meest gebruikte en meest belangrijke gistsoort op aarde. Voor broodbakken gebruikt men een variant die genetisch geselecteerd wordt om meer CO2 te produceren, terwijl de andere bekende variant meer C2H5OH produceert.

Saccharomyces cerevisiae is ook belangrijk bij het onderzoek naar genen. Overigens hebben wij 23% van onze genen gemeenschappelijk met deze gistsoort en omdat gistcellen eukaryoten zijn (de cellen hebben dus dezelfde complexe structuur als die van planten en dieren), zijn de resultaten van deze onderzoeken makkelijk te transponeren naar mensen. Saccharomyces cerevisiae is trouwens de eerste eukaryoot waarvan het complete genoom in kaart is gebracht en wordt gebruikt in het onderzoek naar de kankerbestrijding bij mensen.

Misschien nog leuk om te weten: "Saccharomyces" is Grieks en betekent letterlijk "suikerzwam". "Cerevisiae" komt van het Latijnse woord voor "bier" (Spaans: cerveza).

Saccharomyces cerevisiae kan fungaemie veroorzaken bij mensen (bloedvergiftiging waarbij de gistcellen in het bloed terechtkomen).

Groetjes

Tags: