Spontane gisting

Gestart door Boinky, 14-09-2006 16:35 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Boinky

Hallo allemaal,

ik wilde net reageren op een post met als onderwerp spontane gisting maar kreeg toen de melding dat er al 120 dagen niet meer gereageerd was en het advies dat ik beter een nieuwe topic kon aanmaken. Bij deze.

Ik las ergens dat iemand zich afvroeg wat het verschil is tussen schimmel en gist: het zijn allebei zwammen (fungi). Gist bestaat echter uit eencellige micro-organismen en schimmel uit meercellige.

Saccharomyces cerevisiae is de meest gebruikte en meest belangrijke gistsoort op aarde. Voor broodbakken gebruikt men een variant die genetisch geselecteerd wordt om meer CO2 te produceren, terwijl de andere bekende variant meer C2H5OH produceert.

Saccharomyces cerevisiae is ook belangrijk bij het onderzoek naar genen. Overigens hebben wij 23% van onze genen gemeenschappelijk met deze gistsoort en omdat gistcellen eukaryoten zijn (de cellen hebben dus dezelfde complexe structuur als die van planten en dieren), zijn de resultaten van deze onderzoeken makkelijk te transponeren naar mensen. Saccharomyces cerevisiae is trouwens de eerste eukaryoot waarvan het complete genoom in kaart is gebracht en wordt gebruikt in het onderzoek naar de kankerbestrijding bij mensen.

Misschien nog leuk om te weten: "Saccharomyces" is Grieks en betekent letterlijk "suikerzwam". "Cerevisiae" komt van het Latijnse woord voor "bier" (Spaans: cerveza).

Saccharomyces cerevisiae kan fungaemie veroorzaken bij mensen (bloedvergiftiging waarbij de gistcellen in het bloed terechtkomen).

Groetjes

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.