Mijn brouwzaalrendement is altijd 80%, omdat ik een vast brouwscenario heb.
Met het brouwproces experimenteer ik nooit, alleen met de recepten.
Daarbij zijn mijn bieren meestal tussen de 5 en de 7%.
Geen gekke stortingen dus.
Dit is trouwens het formuletje wat ik gebruik:
3,3 x ( EBU x liters x 100 ) / ( az% x 1000 ) = gr hop
Het formuletje gaat uit van 60 minuten hopkoken.
Dat is het nadeel.
De originele Jan van Schaikformule is:
4,0 x ( EBU x liters x 100 ) / ( az% x 1000 ) = gr hop
Maar hiermee waren mijn bieren te bitter.
Dus ipv 25% ga ik van 30% uit.
Ik weet niet hoe de brouwhulpformule eruit ziet, maar als er een soort "potmeterfunctie"
op zou zitten, en ik daardoor op dezelfde waarden uitkom als het bovenste formuletje die naar
mijn smaak exact klopt, dan zou dat natuurlijk fantastisch zijn.
Dit gezien het feit dat het hoprendement misschien toch bij ieder individu net even anders is.
misschien door het water, tannines, brouwmethodes enz.
Is zoiets er in te bakken Adrie (ik ben niet zo'n excel kenner)?
