Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Nieuw Nederlands Biertype

Gestart door Oscar, 07-09-2006 00:05 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Oscar

Vanuit deze topic is het idee geopperd waarom wij hobbybrouwers
niet een nieuw biertype zouden kunnen "ontwikkelen".

Natuurlijk kan dit !! Dus wil ik de discussie openen en kijken of er tussen de huidige bestaande biertypen ruimte is voor een nieuw, nog te ontwikkelen biertype.
Het leuke is dat we dan dus de andere kant op werken.....vanuit het verleden zijn er allerlij bieren ontstaan...die later gedefinieerd zijn als zijnde een biertype. Nu redeneren we dus andersom. Welke ruimte hebben we..? en waar moet zo'n biertype aan voldoen? We moeten dus de volgende "kaders" bepalen/bedenken :

* Gisting : laag of hoog
* schijnbare vergistingsgraad
* Alcohol percentage
* Begin SG
* Kleur (EBC-waarde)
* Bitterheid (EBU-waarde)
* Koolzuur gehalte
* pH (Zuurgraad)
-------
* Kleur (Visuele omschrijving)
* Helderheid
* Schuim
* Schuimstabiliteit
* Geur
* smaak
* Basismaak
* Body
* Mondgevoel
* Nasmaak

Dit zijn de te bepalen variabelen..daarna moet er een basis recept van het biertype komen die ongeveer in het midden van alle variabelen zit. Geen gemakkelijke opgave...maar wel een leuke uitdaging om daar serieus mee aan de slag te gaan.  :bijdrage_forum:

Indien we daadwerkelijk tot een dergelijke definitie (en een benaming ervan) komen stel ik voor dat we collectief dit biertype gaan brouwen en onder de door ons bepaalde naam gaan indienen in de vrije klasse op het ONK, zo kan het BKG alvast aan het nieuwe bietype wennen... :proost:

Toekomst muziek...? Het is zeker toekomst...en klinkt mij als muziek in de oren.  :dansen: :elifant:

Groeten en gezondheid  :degroeten:
OscarHopmans

Men zou ook de draad op kunnen pakken voor de biertypes die
om zeep zijn geholpen door de grote monopolisten.
Een voorbeeld hievan is Jopen.
Maar als men voor een geheel nieuw type gaat, dan zou ik gaan
voor een hooggister, gezien de ondergisters juist de Nederlandse
biercultuur om zeep hebben geholpen.
Daarbij is het makkelijker om te brouwen.
Maar het moet ook een modern bier zijn, dus helaas voor menigeen hier
niet al te bitter.
Een fruitig bouquet en makkelijk doordrinkbaar.
misschien is een Dutch Ale nog niet eens zo'n slecht idee, maar of die
internationaal meerwaarde heeft t.o.v. stevige Engelse ale's weet ik niet.

Moeilijk...........

 :degroeten:

hans100w

Ik denk dat de meeste brouwers onder ons onbewust een nieuw biertype creeeren.... ::) ::)
Ik heb zelf bijvoorbeeld een meibok-achtig bier gebrouwen met een behoorlijk tarwegehalte. Het zou een witbier moeten worden, maar ik had te weinig spoelwater (heb later niet verdund met gekookt water) en de sinaasappelschillen en koriander komen nauwelijks in de smaak naar boven.
En toch is het een erg lekker bier  :proost2: :proost2:

Goodgoan,
Hans

Oscar

Uiteraard worden er veel bieren gebrouwen die niet in te delen zijn in de reeds bestaande biertypen....maar dat wil nog niet zeggen dat er een nieuwe biertype bij is gekomen...

Zo was er vroegen het "type" licht hooggegist..een hooggegist bier van minder dan 6% alcohol...kun je tegenwoordig niet meer indienen voor een ONK...

Misschien dat hier een Hollandse Blonde in schuilt.... :biersmile:

Groeten en gezondheid
Oscar

Adrie

Het zal niet verbazen dat ik erg voor een Nederlandse Pale Ale ben, geschoeid op de Amerikaanse voorbeelden, maar dan met continentale hoppen. Lekker moutig, bitter en hoppig. Ik wil in de toekomst allerlei combinaties van moutstorten, hopsoorten en gisten uitproberen om het ideale recept te vinden.

Oscar

Dan zou ik gaan voor een Pale ale in de klasse C...Die mist nog....Een Nederlandse Sterke Pale Ale.

Groeten en gezondheid
Oscar

Jay

Citaat van: Oscar op 07-09-2006  10:30 uEen Nederlandse Sterke Pale Ale.

Waarom een sterke pale ale? Wat ik bij Nederlands (supermarkt)bier nu juist zo storend vindt is dat je gedwongen bent of zwakke pils te drinken of sterke abdij-achtige bieren. Wat ik zo mooi vindt aan de Britse en Amerikaanse biercultuur is dat je heel mooie subtiele (pale) ales hebt die niet hoger dan 5%abv komen. In schotland is het zelfs nog beter, daar komen de 60's niet boven de 3.5%ABV.
Dat alles heeft misschien iets te maken met de "pint" als standaard biervolume, maar het is zeker iets dat ik in Nederland mis.

Adrie

Ik ben het helemaal met je eens, Jay. Ik denk dat er meer behoefte is aan een smaakvol bier van 4 tot 5% dan aan zwaardere bieren. Persoonlijk brouw ik ook het liefst smaakvolle bieren van 5% of zelfs nog minder. Eigenlijk vind ik alcohol maar storend in bier, ik wil het liefst een paar achter elkaar drinken zonder om te vallen.

Oscar

Citaat van: Jay op 07-09-2006  10:47 uWaarom een sterke pale ale?

Als je een nieuw biertype wilt ontwikkelen moet je naar mijn idee ook een beetje kijken naar de ruimte in de reeds bestaande biertypen. Een Pale ale in de klasse A is natuurlijk ook lekker....ben ik zeker voor...echter moet je dan wel uitkijken voor te veel overlap met de Amerikaans/Engelse/Belgische pale Ale....  Niet dat ik beren op de weg zie hoor.....  ;D

Groeten en gezondheid
Oscar

Hopmans


CiteerPersoonlijk brouw ik ook het liefst smaakvolle bieren van 5% of zelfs nog minder. Eigenlijk vind ik alcohol maar storend in bier, ik wil het liefst een paar achter elkaar drinken zonder om te vallen.

Ik heb dat ook de laatste tijd.
Boven de 7,5% vind ik een bier niet meer lekker weg drinken.

Mijn smaak wordt ook steeds meer "Engels" (hopbommen van 4% alc.).

 :degroeten:

Oscar

Citaat van: Hoppie op 07-09-2006  12:44 uMijn smaak wordt ook steeds meer "Engels" (hopbommen van 4% alc.).

Laats een pale ale van Brouwerij Coopers gedronken....en vond deze inderdaad wel erg lekker... :proost: Was niet zo erg hoppig....maar wel een fijne karamelsmaak en een volle body..en dat voor een biertje van < 5% alcohol...

Groeten en gezondheid
Oscar

Hopmans


Oscar

Citaat van: Hoppie op 07-09-2006 &nbsp;18:47 uHa Ha,

Hollandse Ale bestaat (bestond) al.

Die werd gemaakt door "Old Dutch Brewers". Dus nu door Jonge Nederlandse Brouwers (JNB)....Dat wordt een Her-intreder bier.....

Groeten en gezondheid
Oscar

Pieter.

Een Nederlandse Pale Ale lijkt mij ook wel wat, met een laag alcohol percentage en lekker gehopt. Maar het lijkt mij lastig om een tussenweg te vinden tussen de Engelse, Amerikaanse en Belgische Pale Ales. Iets moet zeker Nederlands zijn, misschien een gist soort? geen idee of bijvoorbeeld La Trappe/Koningshoeve een echte Nederlandse gist is, ik dacht hieraan omdat bv Westmalle gist ook gebruikt word voor Belgische Pale Ales. En wat te denken van wilde hop die groeit in Nederland? Mout gemaakt uit Nederlandse gerst misschien?

Vrg,
Pieter

Hopmans


Duvelgist.
Weizengist springt er helemaal uit.  ;D


JeroenCV

Of we gaan zelf een nieuwe gist klonen....

MO

"Nieuwe" gisten kun je gewoon kopen bij de Weihenstephaner universiteit.

Adrie

Citaat van: Pieter64 op 08-09-2006 &nbsp;00:37 uEen Nederlandse Pale Ale lijkt mij ook wel wat, met een laag alcohol percentage en lekker gehopt. Maar het lijkt mij lastig om een tussenweg te vinden tussen de Engelse, Amerikaanse en Belgische Pale Ales. Iets moet zeker Nederlands zijn, misschien een gist soort? geen idee of bijvoorbeeld La Trappe/Koningshoeve een echte Nederlandse gist is, ik dacht hieraan omdat bv Westmalle gist ook gebruikt word voor Belgische Pale Ales. En wat te denken van wilde hop die groeit in Nederland? Mout gemaakt uit Nederlandse gerst misschien?

Vrg,
Pieter

Engelse en Amerikaanse Pale Ales lijken toch ook niet echt op elkaar vanwege de verschillende hopsoorten. APA's zijn bovendien sterker gehopt dan hun Engelse neven. Belgische Pale Ale wijkt zeer sterk af: veel minder bitter, veel minder hoparoma's, gist met een Belgisch smaakprofiel. Engelse PA's (bitters) zijn wat fruitiger en minder ver doorvergist dan APA's. Kortom: er is ruimte zat voor een eigen variant.

De gist van Koningshoeve is veel te fruitig. Ik heb wel eens een tripel van Koningshoeve gedronken die naar een blik aardbeien rook. Deze lijkt me absoluut niet geschikt voor een sterk hoppig bier. We moeten een gist hebben die niet zo dominant is, omdat dit de hoppigheid verstoort. Je hebt al aardig wat moutigheid nodig om de hoppigheid te ondersteunen en het bier in balans te houden, dan moet je niet ook nog eens een zeer fruitige gist hebben. De bovengisten die de andere Nederlandse brouwerijen gebruiken zijn geschikt voor Belgische biertypen (tripels, dubbels, blond) omdat die brouwers dat soort bieren nu eenmaal maken. Ik zoek het toch eerder in een Engelse of Amerikaanse gist of wellicht een Alt of K├Âlsch gist. Of, zoals MO suggereert een nieuw te ontwikkelen gist, maar dat is voor ons toch wat lastiger of onbetaalbaar.

Brouwen met wilde hoppen is leuk, maar je bier wordt natuurlijk totaal onreproduceerbaar. De ene wilde hop is de andere niet. Bij een vriend van mij stond een wilde hop in de tuin die sterk naar knoflook ruikt.


Hopelijk is mijn Knollenbier op tijd klaar, dan neem ik een aantal flessen mee naar het BONK. Kunnen we allemaal proeven en verbeteringen opperen.

Hopmans

Wat we ook kunnen doen is een Hollands blond.

Een bier van 4-5,5% kleur 7-9 met bovengist.
De tegenhanger van pils, maar dan met smaakvolle gisten.

 :degroeten:

MO

Met koriander en vanille, dat lijkt me wel wat.

Adrie

Volgens mij gaat er naar aanleiding van dit onderwerp een hele waaier aan nieuwe Nederlandse biertypen ontstaan.

Trouwens, MO, jij hebt wel eens met de T-58 gebrouwen. Zou dat een geschikte gist kunnen zijn voor een NPA? Of is ie toch te esterig?

MO

Die is errug esterig. Lekker! Waarom geen ondergegist kruidenbier?

Adrie

Wat is er eigenlijk gebeurd met dat bier op basis van groene thee?

Oscar

Citaat van: Oscar op 07-09-2006 &nbsp;08:59 uZo was er vroegen het "type" licht hooggegist..een hooggegist bier van minder dan 6% alcohol...kun je tegenwoordig niet meer indienen voor een ONK...

Misschien dat hier een Hollandse Blonde in schuilt.... :biersmile:

Citaat van: Hoppie op 08-09-2006 &nbsp;11:14 uWat we ook kunnen doen is een Hollands blond.

Een bier van 4-5,5% kleur 7-9 met bovengist.
De tegenhanger van pils, maar dan met smaakvolle gisten.

 :degroeten:

2 zielen en wellicht 1 gedachte..... :proost2:

groeten en gezondheid
Oscar

Adrie

En waarin wijkt de Hollands Blond af van de Belgisch Blond? Alleen alcoholgehalte? Of plunderen we het kruidenrekje? Of voegen we een IBU'tje of 20 toe?

Vergelijkbare Topics (7)

3428

Gestart door Gast


Reacties: 7
Gelezen: 3412

30292

Reacties: 10
Gelezen: 2908

22795

Gestart door Brouwter


Reacties: 27
Gelezen: 12303

5106

Reacties: 61
Gelezen: 20471


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.