Eerste pils

Gestart door Ep, 04-11-2002 17:29 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Ep

Hallo,

Ik heb inmiddels redelijk wat ervaring met het brouwen van bovengistend bier. Nu lijkt het mij leuk om eens een ondergistend biertje te gaan maken.  :proost:
Maar nu loop ik alleen ergens tegenaan waar waarschijnlijk iedereen tegenaan loopt als hij/zij voor het eerst pils brouwt; namelijk de temperatuur! :-/

Ik denk dat mijn huisgenoten het niet erg zullen waarderen als ik ineens een hele koelkast voor mijn hobby claim (want dan kunnen zij hun pilsjes niet meer koud zetten ;D), dus zal ik iets ander moet verzinnen. Ik heb de afgelopen weken de temperatuur in de kelder in de gaten gehouden en deze blijkt constant 12 graden te zijn. Voor de hoofdgisting is dit iets aan de hoge kant maar het lijkt mij niet problematisch, maar voor het lageren wordt toch een aanmerkelijk lagere temperatuur aangeraden. Kan het veel kwaat als ik toch bij 12 graden lager of moet ik op zoek naar een andere oplossing?

Ep

Herman

Hoi Ep,

Het is inderdaad beter bij een koudere temperatuur te lageren, 12C voor de hoofdgisting is overigens prima (doe ik nu ook bij 10-12C).

Heb je geen balkon of tuin o.i.d. dan kan je het bier daar lageren (wel beschermen tegen licht en enigszins isoleren).

Heb je dat niet, dan gewoon in de kelder!

Herman

Adrie

Hoi Ep,

Pils moet bij een lage temperatuur vergisten, om productie van esters (smaakstoffen gemaakt door de gist) zoveel mogelijk tegen te gaan. Pils moet een 'cleane' smaak hebben. Het grootste deel van de esters wordt gevormd bij de hoofdvergisting, als er veel gist aanwezig is en de gist lekker actief is. Een temperatuur van 10 tot 12 graden is dan prima.
Pils wordt meestal een stuk kouder gelagerd, om de gistcellen snel te laten uitzakken, zodat het bier snel klaar is en gebotteld kan worden. Voor de smaak maakt het echter volgens mij niet zoveel uit of je nu bij 1 graad lagert of bij 10. Het duurt alleen wat langer voordat het bier helder is. Maar aangezien je toch nog wat gist nodig hebt voor de hergisting op de fles, hoeft het zeker niet helder te zijn bij het bottelen.
Ik zou het bier bij de hergisting ook zeker koud laten staan, want anders krijg je alsnog estervorming in de fles. Het kan dan echter nog wel even duren voordat het bier klaar is.
Hou er trouwens rekening mee, dat bij lage temperaturen meer CO2 in je bier is opgelost. Je hebt dus minder suiker nodig voor de hergisting dan bij een bier dat op bijvoorbeeld 18 graden heeft gelagerd.

Groeten,

A3

Ep

Als het enige probleem met lageren bij 12 graden is dat het bier er langer over doet om helder te worden dan ga ik mij daar maar niet al te druk over maken. Ik vind het het belangrijkst dat mijn bier goed smaakt, het uiterlijk komt op de tweede plaats.
Ik heb trouwens wel een schuur, ik zou de temperatuur daar eens in de gaten kunnen gaan houden, grote kans dat het daar de komende maanden flink koud gaat worden. Ik denk alleen dat de temperatuur daar minder constant is zodat ik moet gaan oppassen dat het bier niet bevriest bijvoorbeeld.

Dat ik minder suiker nodig heb voor de nagisting had ik me al wel bedacht, ik wou alleen nog vragen hoeveel minder.

Ep

Herman

Daar staat een tabel voor op internet, zie ook de reactie met link van A3 in de volgende thread: http://www.hobbybrouwen.nl/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?board=Vragen&action=display&num=1032864161

Er zijn natuurlijk ook andere ondergistende bieren dan pils, denk maar eens aan een dortmunder of een bokbier. Maar een goed pilsje brouwen is een uitdaging! Ik zou overigens wel gaan voor een Duits of Tsjechisch type, de hogere bitterheid maakt het veel eerder tot een smulbier dan een Hollands type.

Herman

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.