Ik weet inderdaad te weinig van rijst, maar mijn commentaar is gebaseerd op het vermoeden dat de chemische samenstelling van rijst veel minder complex is dan van mout. Eenvoudiger zetmeel, geen aminozuren. Maar zoals gezegd, iemand moet mij maar corrigeren.
Dat het gebruik van rijst volstrekt niet innovatief is, en feitenlijk "not done" voor thuisbrouwers die gaan voor zoveel mogelijk smaak, baseer ik op de hype van light bieren in Amerika. Ook die bieren ken ik niet heel goed, maar diverse Amerikaanse fora hebben mij geleerd dat de grote amerikaanse pilsners (bud, millers etc) absoluut smakelook zijn door...het overvloedig gebruik van rijst en andere eenvoudige zetmeelbronnen. Ik heb het dus maar van horen zeggen.
Kortom, William, gebruik maar wat meer suiker als je wat minder kleur wilt, maar laat de rijst weg. Het is maar een advies van 1 persoon.
Van pectines weet ik ook veel te weinig. Wat ik ervan gelezen heb is dat ze juist ongewenst zijn in bier vanwege hun onprettige bitterheid.