Witbier met grapefruitpuree

Gestart door tdp, 25-02-2025 21:51 u

Vorige topic - Volgende topic

Sjaak_Deventer en 1 gast bekijken dit topic.

tdp

Tijdje terug een kilo grapefruitpuree meegenomen bij de Hanos, leek me wel een keer leuk om te gebruiken in een witbier. Tot het volgende recept gekomen. Met advies van Dund dit opgevoerd alszijnde een 'suiker' met potentiële opbrengst van 11% (opgegeven waarde is 11 Brix). Hopelijk heb ik het goed geïnterpreteerd. Een keer weer met vloeibaar, aangezien ik de laatst meegekregen had bij Unibrew.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkTP004
Naam receptWitbier Grapefruit
Brouwdatum5-3-2025
BierstijlWitbier
Volume17,0 l
Begin SG1,042 SG
Eind SG1,009 SG
Schijnbare vergistingsgraad78,6%
Alcoholgehalte4,3 vol.%
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)16 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
17,00 lWater uit Rossum 2024
2,00 gCaCl2
1,00 mlFosforzuur
7,78 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
62 mg/l6 mg/l52 mg/l105 mg/l52 mg/l71 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,00 kgPilsmoutHolland Malt3 EBC47,1 %
1,00 kgTarwemoutHolland Malt3 EBC23,5 %
0,25 kgHavervlokkenUnibrew2 EBC5,9 %
1,00 kgPink GrapefruitBoiron3 EBC23,5 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C2 min.60 min.5,2 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
25,0 gSpalt Select 2024 (Tuin)bellen3,0%60 min.11,6 IBU
20,0 gTettnanger 2024 (Tuin)bellen2,6%15 min.4,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 l starterBelgian Wit Ale (WLP400)weizengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting21,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting21,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting21,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,009 SG
Schijnbare vergistingsgraad78,5%
Temp. nagisting21,0 °C
Temp. lagering21,0 °C


EvdBroek

Misschien de maischtemperatuur iets hoger maken. Ik heb jaren geleden een druivenbier gebrouwen en toen de temperatuur op 69C gehouden. Anders krijg je misschien een iets te dun bier

tdp

Was er ook bang voor dat het wat dun werd, dus goede tip!

tdp

Vanavond deze op het program. Maischtemperatuur te laag (67,5 graad) maar ik kon hem niet meer ophalen, helaas! Denk dat het een brouwsel wordt waarvan ik 1 deel zo bottel en het andere deel op de puree zet.

Is het dan wijsheid om 0.5kg gebruiken? Of gewoon een hele kilo op +/- 7 liter?

tdp

18:30 begonnen, 22:30 alles in het gistvat en opgeruimd
Ruim 17 liter, SG van 1.034... Da's wel wat minder dan ik vooraf gedacht had. Rendement is ondergeschikt, vooropgesteld, maar dit gaat wel een beetje scheef! 60% versus het voorspelde 75% (obv berekening die in BrouwHulp zit, om de discussie voor te zijn).

Toch maar weer terug naar een ouderwets koperen filter, ben ik bang.

Sjaak_Deventer

Citaat van: tdp op 25-03-2025  19:49 uVanavond deze op het program. Maischtemperatuur te laag (67,5 graad) maar ik kon hem niet meer ophalen, helaas! Denk dat het een brouwsel wordt waarvan ik 1 deel zo bottel en het andere deel op de puree zet.

Is het dan wijsheid om 0.5kg gebruiken? Of gewoon een hele kilo op +/- 7 liter?

Doe eerst een halve kilo. Je kan altijd nog de rest toevoegen.

tdp

Vorige week 1 krat gebotteld zonder toevoeging van grapefruit. De rest van het bier overgeheveld naar een ander gistvat, op 1 kg grapefruit. Deze is reeds uitvergist en gaat een dezer dagen op fles. De puree was erg dun, leek meer op vruchtsap met vruchtvlees. De extractie van kleur en smaak is denk ik wel volbracht.

tdp

Drink nu de variant zonder grapefruit. Bier is wat lager in alcohol dan uitgeschreven. Maar met een 4,1% alc is het een heerlijk dorstlessend biertje geworden. Mooi het weeïge en zuurtje van een witbier. Erg geslaagd!

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.