Bank's Hanson's Mild kloon

Gestart door tdp, 08-01-2025 16:48 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

tdp

Wil me weer eens wagen aan een Mild Ale. Deels omdat ik weer zin heb in Engelse bieren, deels omdat ik me meer wil richten op bieren met een lager alcoholpercentage, zonder in te boeten op smaak/beleving.

Uit het boek "Camra's Brew Your own Britisch Real Ale" heb ik dit recept overgenomen. Ik wil echter ook eens wat meer gaan doen aan waterbehandeling. Als ik het niet vergeet, voeg ik op basis van het advies van BrouwHulp fosforzuur toe, voor de pH correctie. Voor de rest is het voor mij nog een niet ontgonnen terrein.

Voor onderstaand recept geeft BrouwHulp mij het volgende aan. Het meest recente waterrapport heb ik hiervoor ingevoerd in BrouwHulp.

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
30 mg/l6 mg/l52 mg/l107 mg/l24 mg/l71 mg/l

Op het Engelse forum zag ik een Chloride/sulfaat verhouding voor een Mild van 2:1, waarbij men richt op 150/200 ppm. Het advies daar is om voor moutige bieren calciumchloride te gebruiken, gips voor hoppige bieren. In dit geval ga ik dus het profiel moeten aanpassen op basis van calciumchloride.

Volgens de calculator van BrouwHulp moet ik dan 4 gram Calciumchloride toevoegen. Nu heb ik een vloeibare vorm, staat dan 1 gr voor +/- 1ml? Of moet ik dan nog anders rekenen? Want in de wizard zie ik dit:
waterbehandeling.png

In het recept het volgende:

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
16,00 lWater uit Rossum 2024
4,0 gCaCl2
8,14 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
98 mg/l6 mg/l52 mg/l107 mg/l84 mg/l71 mg/l

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkTP003
Naam receptBank's Hanson's Mild
Brouwdatum01-02-2025
BierstijlMild Ale
Volume17,0 l
Begin SG1,035 SG
Eind SG1,009 SG
Schijnbare vergistingsgraad74,1%
Alcoholgehalte3,3 vol.%
Berekende kleur (Morey)47 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)26 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
16,00 lWater uit Rossum 2024
8,14 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
30 mg/l6 mg/l52 mg/l107 mg/l24 mg/l71 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,30 kgPale mout. Golden PromiseThomas Fawcett and Sons5 EBC88,0 %
0,26 kgCrystal Extra DarkSimpsons Malt475 EBC10,0 %
0,05 kgZwarte moutThomas Fawcett and Sons1250 EBC2,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C2 min.90 min.6,1 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
40,0 gMathon 2024 (Tuin)bellen4,0%60 min.26,1 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Dry English Ale (WLP007)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting20,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,009 SG
Schijnbare vergistingsgraad74,1%
Temp. nagisting20,0 °C
Temp. lagering20,0 °C


Jacques

Citaat van: tdp op 08-01-2025  16:48 uVolgens de calculator van BrouwHulp moet ik dan 4 gram Calciumchloride toevoegen. Nu heb ik een vloeibare vorm, staat dan 1 gr voor +/- 1ml? Of moet ik dan nog anders rekenen?
Je moet naar de concentratie van de oplossing kijken en aan de hand daarvan terugrekenen.


Schanulleke

Die gist WLP007 trekt 'm wel droog. Weet je zeker dat je dat wil en dat je niet een beetje body wil overhouden? Uit betrouwbare bron  ;) weet ik dat je ook WLP013 hebt.

tdp

Citaat van: Jacques op 08-01-2025  17:20 uJe moet naar de concentratie van de oplossing kijken en aan de hand daarvan terugrekenen.



Dank! Het is een 33% calciumchloride oplossing, dus factor 3 toevogen? 4 gram = 12ml?

tdp

Citaat van: Schanulleke op 08-01-2025  17:54 uDie gist WLP007 trekt 'm wel droog. Weet je zeker dat je dat wil en dat je niet een beetje body wil overhouden? Uit betrouwbare bron  ;) weet ik dat je ook WLP013 hebt.

Nog even, en je weet de inhoud van mijn koelkast zelfs! ;-)

Ik zal de WLP013 gebruiken, goed advies!

Jacques

Citaat van: tdp op 08-01-2025  22:16 uDank! Het is een 33% calciumchloride oplossing, dus factor 3 toevoegen? 4 gram = 12 ml?

Ja. 33% is een handig percentage...

tdp

4 gram (is dus 12ml toevoegen) zorgt voor 145mg/l,  hoezo verschilt dat van wat BrouwHulp als receptuitdraai geeft? Probeer namelijk te snappen wat ik niet snap ;)
waterbehandeling.png

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
16,00 lWater uit Rossum 2024
4,0 gCaCl2
12,0 mlCaCl2 (Calciumchloride)
8,14 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
98 mg/l6 mg/l52 mg/l107 mg/l84 mg/l71 mg/l


Scooby228

Citaat van: tdp op 08-01-2025  22:16 uDank! Het is een 33% calciumchloride oplossing, dus factor 3 toevogen? 4 gram = 12 ml?
Dat klopt niet helemaal. Als je het netjes uitrekent mbv molgewichten kom je op een factor van afgerond 2,2. Als BrouwHulp 1 gram aangeeft, moet je 2,2 ml 33.3% CaCl2 oplossing doseren,

Arthur B

Citaat van: Scooby228 op 09-01-2025  09:16 uDat klopt niet helemaal. Als je het netjes uitrekent mbv molgewichten kom je op een factor van afgerond 2,2. Als BrouwHulp 1 gram aangeeft, moet je 2,2 ml 33.3% CaCl2 oplossing doseren,

Dat is nieuw voor mij. Ik heb ook altijd een factor 3 aangehouden.

Captain Hatteras

Leuk! Ik ben momenteel ook bezig met een Mild Dark te brouwen/verbeteren. Ook gekozen om lage alcoholgehalte maar toch hopelijk smaakvol.

Mooie bierstijl waar mee je veel mee kan experinenteren. Waterbehandeling moet ik ook nog goed in verdiepen voor deze stijl. Laatst heb ik met verhouding Cl/SO4 1.5/1 gebrouwen

Jacques

Citaat van: Scooby228 op 09-01-2025  09:16 uDat klopt niet helemaal. Als je het netjes uitrekent mbv molgewichten kom je op een factor van afgerond 2,2. Als BrouwHulp 1 gram aangeeft, moet je 2,2 ml 33.3% CaCl2 oplossing doseren,

Snap ik niet helemaal. Als ik een oplossing maak met 33 g CaCl2 en 67 g water heb ik eerder te maken met het feit dat 1 g opgeloste vaste stof geen 1 ml volume inneemt dan met het molgewicht...

Voer voor rekenaars... Ik hanteer 3 ml voor 1 g.

seed7

Citaat van: Captain Hatteras op 09-01-2025  10:42 uMooie bierstijl waar mee je veel mee kan experinenteren.

En het leuke is dat de basis van een moderne (dark) mild o zo simpel is. Mild mout plus 10-15% invertsuiker No2 of 3. 'T lijkt wel een "halve" Dubbel ;)


ingo

tdp

Citaat van: seed7 op 09-01-2025  16:58 uEn het leuke is dat de basis van een moderne (dark) mild o zo simpel is. Mild mout plus 10-15% invertsuiker No2 of 3. 'T lijkt wel een "halve" Dubbel ;)


ingo

Had ik toch de Mild Ale mee moeten nemen afgelopen dinsdag...

En als suiker(siroop), zou je ook Lyle's Black Treacle kunnen gebruiken?

seed7

Citaat van: tdp op 09-01-2025  17:37 uEn als suiker(siroop), zou je ook Lyle's Black Treacle kunnen gebruiken?

"Treacle" is een molasse product, geen gekarameliseerde suiker. Het kon wel eens te veel, of een te specifieke, smaak hebben, maar wie niet waagt...


ingo

El Pastor Belga Cusco(MaJa)

Citaat van: tdp op 08-01-2025  22:16 uDank! Het is een 33% calciumchloride oplossing, dus factor 3 toevogen? 4 gram = 12ml
Neen neem aan dat die 33% gewichtsprocent is dus moet je 12 g toevoegen

El Pastor Belga Cusco(MaJa)

Citaat van: Jacques op 09-01-2025  12:13 uSnap ik niet helemaal. Als ik een oplossing maak met 33 g CaCl2 en 67 g water heb ik eerder te maken met het feit dat 1 g opgeloste vaste stof geen 1 ml volume inneemt dan met het molgewicht...

Voer voor rekenaars... Ik hanteer 3 ml voor 1 g.
Zoal hier Jaak aangeeft in totaal 100 g
gewichtsprocent

Dus 4 g toevoegen => 4*100/33 12,1212121212 g voor wie het tot 10 achter de coma wil.

En het is echt niet nodig om in mol te rekenen en ingewikkeld te doen. Logisch denken en basis rekenen (regel van 3 basisonderwijs) is meer dan voldoende.

Scooby228

Citaat van: Jacques op 09-01-2025  12:13 uSnap ik niet helemaal. Als ik een oplossing maak met 33 g CaCl2 en 67 g water heb ik eerder te maken met het feit dat 1 g opgeloste vaste stof geen 1 ml volume inneemt dan met het molgewicht...

Voer voor rekenaars... Ik hanteer 3 ml voor 1 g.
En daarom heb jij op een rechtbank rondgelopen en heb ik chemische technologie gestudeerd  ;)

Maar jullie gaan ervan uit dat de dichtheid van de CaCl2 oplossing 1000 gr/liter is, als water, maar dat is niet zo. De dichtheid van de oplossing is 1308 gr/liter.  33% daarvan is CaCl2 en dus bevat 1 ml oplossing afgerond 0,43 gram CaCl2. Als je 1 g CaCl2 moet hebben deel je 1 door 0,43 = afgerond 2,2

SG zal wel op de fles staan als density of dichtheid. Je kan heel gemakkelijk controleren of het klopt, heb ik zelf niet gedaan. Vul een 100 ml maatcilinder met CaCl2 en weeg hoeveel erin zit. Ik durf te wedden dat het meer is dan 100 gram (ik verwacht dat Hans het wel zal gaan controleren; dan horen we dat wel  smile )

Schanulleke

Citaat van: Scooby228 op 10-01-2025  17:34 uEn daarom heb jij op een rechtbank rondgelopen en heb ik chemische technologie gestudeerd  ;)

Maar jullie gaan ervan uit dat de dichtheid van de CaCl2 oplossing 1000 gr/liter is, als water, maar dat is niet zo. De dichtheid van de oplossing is 1308 gr/liter.  33% daarvan is CaCl2 en dus bevat 1 ml oplossing afgerond 0,43 gram CaCl2. Als je 1 g CaCl2 moet hebben deel je 1 door 0,43 = afgerond 2,2

SG zal wel op de fles staan als density of dichtheid. Je kan heel gemakkelijk controleren of het klopt, heb ik zelf niet gedaan. Vul een 100 ml maatcilinder met CaCl2 en weeg hoeveel erin zit. Ik durf te wedden dat het meer is dan 100 gram (ik verwacht dat Hans het wel zal gaan controleren; dan horen we dat wel smile )

Als je gewoon voor 1 gram calciumchloride 3 gram oplossing afweegt, hoeft al dat gereken niet.

El Pastor Belga Cusco(MaJa)

Citaat van: Schanulleke op 10-01-2025  18:02 uAls je gewoon voor 1 gram calciumchloride 3 gram oplossing afweegt, hoeft al dat gereken niet.
Da is wat ik al eerder schreef. (in een iets andere vorm)

tdp

Check! Kan iemand dan nog het verschil uitleggen in de getallen van de wizard en de getallen van de receptuitdraai? Of houdt BrouwHulp rekening met de moutstort hierin? Dat de wizard sec voor het water is en de uitdraai het daadwerkelijke resultaat is incl mout?

PaultjePils

Ik heb niet zoveel verstand van de rekenmethodes van BrouwHulp of Brewfather. Ik ga even proberen zelf wat uit te rekenen:

Stel je voegt 3 gram oplossing van 33% CaCl2 in 10 liter wort.
Dan voeg je 1 gram CaCl2 toe en dus 0.1 gram per liter wort/
CaCl2 bestaat uit 1 maal calcium met atoomgewicht 40 en 2 maal chloor met atoommassa 35,45. Dat geeft een totaal atoommassa van ongeveer 111. Het deel calcium dat je toevoegt per liter wort is dan 40/111 * 0,1 g/l = 0,036 g/l
Als je dan gram omrekend naar miligram (x1000) krijg je mg/l wat ook parts per million (ppm) genoemd kan worden. Dat zou in dit geval 36 mg/l calcium zijn. Voor chloride zou dat 63 mg/l zijn.

4 gram CaCl2 op 17 liter zou ongeveer dus 4 x 36 x (10/17) = 84,7 mg/l calcium en 4 x 63 x (10/17) = 148,2 mg/l extra chloride geven

Dat voeg je toe. Wat er daadwerkelijk blijft hangen heeft te maken met wanneer je het gebruikt. In de maisch zal een deel verloren gaan met spoelen tenzij het spoelwater ook is behandeld. Wil je zeker weten dat het allemaal blijft hangen zou ik het in de kook toevoegen.

Zoals je aangaf zitten er ook veel mineralen in de mout en die worden volgens mij niet meegenomen met rekenprogramma's. Gemiddeld geven base malts ongeveer 75 mg/l sulfaat en 200 mg/l chloride. Het mout kan dus al meer chloride toevoegen dan de toevoeging van 4 gram CaCl2. Het berekenen is leuk voor een indicatie maar echt helemaal zeker ben je niet. Datzelfde geldt voor IBU en EBC wat hier en daar maar op flessen staat..

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.