Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Leffe blond kloonpoging  (gelezen 93506 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #75 Gepost op: 06-09-2006 18:57 u »
Hoi boys,

De boel gist nog volop.   :gistsmile:
Aan bananen geen gebrek hier.
Kruidnagel kan ik nog niet echt ruiken, alhoewel
de geur minder fruitig wordt.
Het geheel ruikt lekker aromatisch.
misschien komt het er aan.

Wat een hobby.  :proost:





Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Tsjerk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.053
  • Land: nl
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #76 Gepost op: 06-09-2006 19:33 u »
Het gaat hier lekker   :dansen:  al op een sg van 1021.

banaan, banaan, kruidnagel en banaan, kruidnagel  :hoera:

Dit wordt de Kleffe Blond, alleen met wat minder lijm. één ding is zeker; het wordt een lekker biertje.

 :degroeten:  Tsjerk

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #77 Gepost op: 06-09-2006 23:13 u »

Citaat
banaan, banaan, kruidnagel en banaan, kruidnagel 

Wow!, misschien toch de juiste gist?

Spannend!

Nog 5-6 puntjes SG, dan ben je er.

 :degroeten:

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #78 Gepost op: 08-09-2006 17:36 u »
Vandaag het S.G. gemeten.
Het was lager dan 1020.
Exact weet ik het niet in verband met nog wat schuim op het dek.
Zondag ga ik de boel lageren.
De geur was veelbelovend (iets meer kruidnagel), maar na het
drinken van een sample viel de moed in mijn schoenen.

Nu moet de smaak nog enorm ontwikkelen, maar de banaan/abrikoos
was (nog?) veel te veel aanwezig.
Er moet nog echt meer kruidnagel in.
Het leek wel een abrikoosbier (dus edwin, als je geintereseerd bent).

Vergeleken met een echte Leffe is dit vooralsnog een ongelofelijke fruitbom.
Vadertje (of is het moedertje?)-tijd moet echt nog heel wat wonderen gaan verrichten.

Honing hoort er inderdaad ook niet in. Dat was te ruiken aan het opdrogen van het glas.
Bij het drinken maakt deze hoeveelheid niet zo gek veel uit.

Kortom,  :weetniet:   :huilen:    :'( , en hopelijk over 3 maanden :   :biersmile:

 :degroeten:

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #79 Gepost op: 08-09-2006 20:06 u »
Kortom,  :weetniet:   :huilen:    :'( , en hopelijk over 3 maanden :   :biersmile:

Ik hoop dat je hem eerder op de fles heb want na het Bonk wil ik deze jongen wel proeven  >:D. Zelf vind ik Leffe helemaal niet lekker, maar dit complexe recept kan best wel eens wat smaakvols opleveren  ;D (no offence  ;))

Offline Tsjerk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.053
  • Land: nl
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #80 Gepost op: 09-09-2006 18:11 u »
Zo, de handel geheveld op schoonvat voor de lagering met een SG van 1016.

Het gaat toch wel duidelijk in de richting van de Leffe blond, maar ik betwijfel of die sterke lijm accent er in komt.

oei, wat een lekker biertje.  :lekkerbier:

 :degroeten:  Tsjerk

Offline Tsjerk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.053
  • Land: nl
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #81 Gepost op: 11-09-2006 18:57 u »
Puike gistkoek gebruikt. Al finaal uitgegist.

Eind sg dus 1016.

In de loop van de week ga ik bottelen. Kan ie nog wat klaren.

groet Tsjerk

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #82 Gepost op: 11-09-2006 19:11 u »
Die van mij trekt ook al helder.
Zal ook wel eindigen op 1016 denk ik.
Alleen hoop ik dat de kruidnagel nog wat ontwikkelt.
Kan er verder nog niet veel van bakken.

 :degroeten:

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #83 Gepost op: 14-09-2006 07:17 u »
Hoi toppers,

Van het internet:
Citaat
Carbohydrates
 5 g/100 ml

5 gram koolzuur per 100ml bier.

Kan iemand aan de hand van een rekenformuletje laten zien hoeveel gram suiker per liter dit is?  :weetniet:
B.V.D.

 :degroeten:

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.469
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #84 Gepost op: 14-09-2006 08:04 u »
5 g suikers (en niet koolzuur) per 100 ml bier is 50 g per liter. Ik vermoed dat dit onvergistbare suikers zijn.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #85 Gepost op: 15-09-2006 22:00 u »
Ok, ik vat 'm Mo.

Ik drink op dit ogenblik trouwens een Leffe blond.

Stel ik zeg dat er 30% tarwe en 20% kandij inzit, ben ik dat gek of.........................?
Ik dronk laatst een korenwolf, en weer die smaak.
Is Leffe wel een blonde?
Is het niet stiekem een kristal tarwebier met een gigantische lading kandij erin?
Ik proef echt geen lijm, maar tarwe/kruidnagel en kandij (= misschien lijm).
Meer is een Leffe niet denk ik.

 :degroeten:

Offline Tsjerk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.053
  • Land: nl
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #86 Gepost op: 15-09-2006 22:02 u »
Sorry, dus niet finaal uitgegist.

Toch nog 3 puntjes gedaald naar 1013. (vergistingsgraad 79% !!!)  :gistsmile:

Net exact 6 kratjes gebotteld. Lekker biertje maar geen lijm. Komt misschien nog.

Hoppie, op het BONK moet je zelf maar een oordeel geven.

 :degroeten:  Tsjerk

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.469
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #87 Gepost op: 15-09-2006 22:06 u »
Ik proef geen centje tarwe in de Leffe blond. Ik zou me graag samen met jouw bezatten vanavond hop, helaas moeten we dit onafhankelijk van elkaar in alle eenzaamheid doen.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #88 Gepost op: 15-09-2006 22:10 u »

Inderdaad helaas.  :(
Hoe heet dat nummer ook alweer? " I'll drink alone " van George Thorogood.


Offline Tsjerk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.053
  • Land: nl
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #89 Gepost op: 15-09-2006 22:14 u »
Jongens een webcam is misschien een oplossing!

groet Tsjerk

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #90 Gepost op: 20-09-2006 20:12 u »
Nah, nah, nou, nou, nou  :proost:

Het begint er op te lijken.
Beduidend meer kruidnagel bij het bottelen vandaag.
Ik had nu toch wel Leffe/Grimbergen associaties.
ik vind het redelijk lijken op dit moment.
Kruidnagel had wel een iets anders tintje, maar toch.
Ik ben best wel tevreden over de smaak tot nu toe.
Nu beniewd wat het met koolzuur doet.

De kruidnagel verdampt snel trouwens (ook bij een echte Leffe).
Het eind SG was te laag (vindt je het gek met zo'n goed gist management  :P ) : 1012.
Het bier smaakte wel subtiel, alleen nog veel vette roomboterbabelaars.
Schuim was al stabiel.

Toch zijn er nog afwijkingen.
De citrus van de hop is (nog) te veel aanwezig. misschien alleen 60 minuten koken.
Honing mag eruit.
15-20% kandij moet er denk ik in.
misschien meer kruidnagel ----> 15-20% tarwe.

De gist sta ik nog steeds achter.
Nog wel meer eigenlijk.
Het bier smaakt Belgischer dan je denkt.

Maar laat ik eerst nog maar even afwachten.

 :degroeten:

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #91 Gepost op: 20-09-2006 20:33 u »
15-20% kandij moet er denk ik in.

De gist sta ik nog steeds achter.
Nog wel meer eigenlijk.
Het bier smaakt Belgischer dan je denkt.

Maar laat ik eerst nog maar even afwachten.

 :degroeten:


Hey Hop,

Met meer kandij loop je het risico dat ie een nog lager SG krijgt... Het bier is nog erg jong, misschien komen de overige smaken meer naar boven zodra het hoparoma verminderd is.

Je maakt me wel nieuwsgierig hoor!

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #92 Gepost op: 27-09-2006 19:33 u »
Jeetje mina,

De smaak is ondanks week oud wel ergggg rauw hoor.
Kruitnagel weg, weer gistig, en heel hoppig.

Of dit 'm ooit wordt weet ik zo net nog niet.

 :degroeten:

Offline Tsjerk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.053
  • Land: nl
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #93 Gepost op: 30-09-2006 21:10 u »
Hoppie,

Ik heb even een doppie gelicht maar volgens mij hoort de curacaoschil er echt niet in. Mijn blonde van het ONK heb ik nogmaals gebrouwen voor het BONK maar deze komt beter in de richting van de Leffe dan dit brouwsel.

Het mag dan geen Leffe worden het biertje is wel lekker.

 :degroeten:  Tsjerk

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #94 Gepost op: 01-10-2006 12:17 u »

Bedoel je dat je prijswinnende (goed gedaan trouwens jochie) C1 blonde
meer op een Leffe lijkt als de Leffe-blonde poging?

Citaat
Brouwer: Tjerk Dijkstra
Naam: Fleurige Freak
Soort: Blond(e)
Start SG: 1056
Eind SG: 1014
kleur: 10 EBC
Bitterheid: 26 IBU
Schaal: 28 L

Mout
5 kg pilsmout 3 EBC
1,2 kg tarwemout
0,3 kg amber 50 ebc
1 kg moutextract 3 ebc
225 gr bloemenhoning (na stoppen koken)

De enige reden die ik kan verzinnen is de hogere tarwestort.
Ik vermoedt dat er meer tarwemout in Leffe zit dan wij denken.
Dat mais waar ze het over hebben op het internet is misleidend.
Ze bedoelen tarwe.
Ik durf te stellen dat er minstens 30% tarwemout in een Leffe blond zit.
Volgens mij is het 30% tarwemout, 5% cara, 15% kandij, en 50% pilsmout.
Mais en honing kunnen er wel uit.
De curacaoschil vind ik juist wel passen. Oops verschil van mening.

Ik heb gisteren nog een Leffe blonde gedronken.
Het is gewoon 1 bak kruidnagel met kandij.
Leffe is gewoon een heldere weizen.
Het eerst volgende bier wat ik maak zal bovenstaande storting zijn.  :brouwen:

 :degroeten:



Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.501
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #95 Gepost op: 01-10-2006 12:35 u »
Ik vrees dat Leffe helemaal geen 100% moutbier is...veel zetmelen en suikers uit papieren zakken verdwijnen daar in de kookketel.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.206
  • Land: nl
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #96 Gepost op: 01-10-2006 12:56 u »
Ik vrees dat Leffe helemaal geen 100% moutbier is...veel zetmelen en suikers uit papieren zakken verdwijnen daar in de kookketel.
Dan zouden ze eigenlijk plastic zakken moeten gaan gebruiken. ;)

Hopbier

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.176
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #97 Gepost op: 01-10-2006 15:53 u »
Ik vrees dat Leffe helemaal geen 100% moutbier is...veel zetmelen en suikers uit papieren zakken verdwijnen daar in de kookketel.

Natuurlijk is het geen volmoutbier. Het is toch een bovengistend Belgisch bier.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #98 Gepost op: 01-10-2006 16:19 u »

Citaat
Ik vrees dat Leffe helemaal geen 100% moutbier is...veel zetmelen en suikers uit papieren zakken verdwijnen daar in de kookketel.

Dat zeg ik. 15% kandij op z'n minst.
En ik denk dat het ook geen 80% gerstebier is.
30% tarwe op z'n minst.
Zou het voor de kruidnagelsmaak uitmaken of het ongemoute of gemoute tarwe is?

 :degroeten:

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.501
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #99 Gepost op: 01-10-2006 16:27 u »
Laat ik het anders verwoorden...

Er gaat misschien 40% mout in de ketel, die wordt aangevuld met suikers en zetmelen...dan nog een zakje enzymen erbij en roeren maar.

Tags: