Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Leffe blond kloonpoging  (gelezen 93622 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #100 Gepost op: 01-10-2006 17:48 u »

Citaat
suikers en zetmelen...

Wat voor zetmelen dan EBC?
Mais/tarwe/aardappelen?
Denk je dat het kandij is of gewone suiker?

Maar toch zit er body in het bier.
Het bier komt zelfs-creme achtig over.
Hoe verklaar je dat dan?  :weetniet:

De bitterheid is trouwens geen 24EBU, maar eerder 15 (net als mijn vanilleblond).
De kleur is geen 11, maar 10EBC.

 :degroeten:


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.891
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #101 Gepost op: 01-10-2006 22:09 u »
De bitterheid is trouwens geen 24EBU, maar eerder 15 (net als mijn vanilleblond).
H bah wat vies!!!!!

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #102 Gepost op: 01-10-2006 22:19 u »
Inderdaad, voor IBU's geldt een soort franchise grens van 20.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #103 Gepost op: 02-10-2006 07:07 u »

Citaat
H bah wat vies!!!!!
Nee hoor, zoals al eerder gezegd: Het is gewoon een heldere weizen.

 :degroeten:

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #104 Gepost op: 02-10-2006 07:20 u »
Hoe verklaar je dat dan?  :weetniet:

Dat is het probleem met zo'n Inbev-bier: Je weet het niet. Dextrines uit een zakje? Kleur uit een tank? Restsuikers uit een potje? In elk geval niet na te bootsen door een echte brouwer.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #105 Gepost op: 02-10-2006 16:35 u »
Daar moet ik je helemaal gelijk in geven Edgar.
Je proeft inderdaad dat de kandij na het kiezelgoerfilteren er in is gedaan.
Het is zo zoet, dat ik zelfs meer vergistingsgraad haal (ikke, mr hoge vergistingsgraad).
Je zou zowat met melksuiker aan de gang moeten als amateur.

Het doel is een mild clovy bier, maar daar houdt het ook op.
Een exacte kloon is gekkenwerk.

 :degroeten:

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #106 Gepost op: 05-10-2006 17:08 u »

Citaat
Ik heb even een doppie gelicht maar volgens mij hoort de curacaoschil er echt niet in.

Ik twijfel.
Ik proef een niet hoppig bittertje wat er niet in thuis hoort, maar er zit
wel degelijk een vleugje curacao in Leffe blond.

Ik baal er ook van dat het bier van mij voorbij de 1015 geschoten is.
Ik zal dit in het vervolg toch moeten corrigeren met onvergistbare suiker.
De body is matig, en het bier is te bitter.
De gist heeft ook een bepaalde bitterheid.
Alhoewel ik nog steeds wat kruidnagel mis geeft hetgeen wat er in zit een bittere smaak.
De volgende batch gaat 1 gram curacao in, en lactose tot 1015.

 :degroeten:

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.891
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #107 Gepost op: 05-10-2006 18:24 u »
Ik zal dit in het vervolg toch moeten corrigeren met onvergistbare suiker.
:neenee: Foei Hoppie! Ga je nu ook de kwalijke praktijken van inbev klonen?

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #108 Gepost op: 05-10-2006 20:23 u »
Ik steun Hoppie. Klonen is klonen en bij zo'n bier moet je wel.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #109 Gepost op: 05-10-2006 20:30 u »
Hey Herman,  :proost2:

Melksuiker stond al in de boeken van Jan van Schaik.
(alhoewel, spraken ze niet al over koffiezoetjes?)  ;D
Op n of andere manier is het dan voor mij koosjer.
Het gaat erom dat de kloon zoveel mogelijk lijkt.
Dan is de persoonlijke smaak en principes niet van toepassing.
Een eigen design bier zal altijd een klassiek bier zijn.

Of iemand moet weten hoe je precies op 1016 uitkomt met een gist.
Dat is volgens mij niet echt te sturen.
Mijn kloon is simpelweg niet zoet genoeg, dus geen goede kloon.  :-\

 :degroeten:


Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.501
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #110 Gepost op: 05-10-2006 22:26 u »
Sommige bieren kan je maar moeilijk klonen.

Bij Leffe stoppen ze de vergisting wanneer een bepaald SG is bereikt. Dan wordt het bier gefilterd en onder druk afgevuld.
Dat is lastig namaken met hergisting op de fles. Ik denk niet dat melksuiker of zoetjes hetzelfde resultaat opleveren.

Ik zou mijn tijd steken in het klonen van een echt bier...want hoe goed of je kloon ook lukt, als het origineel al niet lekker is, dan...  ;D

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #111 Gepost op: 05-10-2006 22:54 u »

Citaat
Ik denk niet dat melksuiker of zoetjes hetzelfde resultaat opleveren.

Nee, dat denk ik ook niet.
Maar 70-80% misschien wel.

Citaat
Ik zou mijn tijd steken in het klonen van een echt bier...want hoe goed of je kloon ook lukt, als het origineel al niet lekker is, dan

Tja, wat is echt bier.
Het komt me allemaal een beetje de neusgaten uit de laatste tijd.  :-\

Aankomend weekeinde maar effe normaal doen.: Pilsmout, Munichmout, hop, water en T-58.

 :degroeten:

Offline Tsjerk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.053
  • Land: nl
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #112 Gepost op: 02-11-2006 12:20 u »
Tsjerk - Blond

Koolzuur: goed, constante stroom.
Schuimhoudbaarheid: inzakkend tot blijvend laagje.
Kleur: blond.
Helderheid: tweeschijn tot licht troebel.
Geur: sterk fruitig (ethylacetaat), wortachtig, moutig, iets weegs
Smaak: zoet, mondklevend, fruitg (ethylacetaat)
Body: stevig
Nasmaak: zoet, fruitig, moutig

Dit bier is niet in balans. Het zoetige overheerst te veel. Gelet op de smaak heb ik het sterke vermoeden dat het bier niet goed is uitvergist. Verder heb ik bij dit bier geen bitterheid.
Het bier smaakt wel, maar is geen topper.


Wat is er mis gegaan?

Het bier is in mijn optiek voldoende uitgegist (begin sg 1062, eind sg 1013)
Er zijn dus problemen met de Beta-amylase! (niet inmaischen op 44?)
Vergistings temperatuur was 20 graden. In mijn idee niet de veroorzaker van de ethylacetaat.

Ik vind persoonlijk dat er te veel kruiden zijn gebruikt. Ik denk zelfs dat er in de Leffe geen kruiden worden gebruikt.

Dus, er moet een nieuw recept bedacht worden voor de Leffe Blond kloon.

 :degroeten: Tsjerk

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #113 Gepost op: 02-11-2006 12:24 u »
Die van mij is ook mislukt Tjerk.
Abrikoos-smaak.
Toch maar DE weissegist gebruiken.
Ik houd nog aan mijn concept vast.
Meer tarwe, en inderdaad ook geen kruiden meer.

 :degroeten:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.209
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #114 Gepost op: 02-11-2006 12:31 u »
Het is lastig aan te geven wat er nu precies mis is met het bier.

Zelf denk ik dat je het moet gaan zoeken in een goed gistmanagement.
Misschien minder tarwe gebruiken om het weege/zoete te beperken.

In ieder geval geen weissegist gaan gebruiken. Je wou toch een blond brouwen en geen weizen.

Offline Tsjerk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.053
  • Land: nl
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #115 Gepost op: 02-11-2006 12:59 u »
Zelf denk ik dat je het moet gaan zoeken in een goed gistmanagement.

Ik heb het op een versche gistkoek gezet (Wyeast 1214), na drie uur activiteit, en in 4 dagen naar een sg van 1021.

 :weetniet:  Tsjerk

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.209
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #116 Gepost op: 02-11-2006 13:48 u »
Zoals ik al aangaf is het lastig om aan te geven wat er nu precies de oorzaak is dat dit bier wat minder smaakt dan je eigenlijk zou willen.
Nogmaals het is geen ondrinkbaar bier, maar het kan toch wel wat beter.

De reden waarom in aan gistmanangement denk zit hem in de zoete en de wat wortachtige weege smaak. Ondanks een goede vergistingsgraad lijkt het er op dat het bier niet helemaal uitvergist is.
Verder wat het bier redelijk troebel. Dat duidt meestal op een niet juiste pH bij het maischen en koken en op een laag hopgebruik. Stevig gehopte bieren zijn namelijk meestal vrij helder. Ik heb je recept er nog niet op nagekeken maar ik sluit op basis van mijn smaakbevindingen niet uit dat je meer hop moet gebruiken.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.206
  • Land: nl
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #117 Gepost op: 02-11-2006 13:53 u »
Ik heb het op een versche gistkoek gezet (Wyeast 1214), na drie uur activiteit, en in 4 dagen naar een sg van 1021.
Ik stel voor dat op dit forum weer modern Nederlands in de berichten wordt geschreven en dus over verse gist wordt gesproken. Ik heb het idee dat sommigen denken dat versche de correcte schrijfwijze is.

Hopbier

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.209
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #118 Gepost op: 02-11-2006 14:04 u »
Ik heb net even de hele draad doorgelezen.

Wyeast 1214. Tja, dan is het bij wel meteen bekend waar die ethylacetaat vandaan komt.
Voor een kloon van Leffe Blond zul je denk ik toch op zoek moeten naar een andere gist.

Zeker ook geen weizengist. Ik zou het eerder in de richting van een saisongist gaan zoeken.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.832
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #119 Gepost op: 02-11-2006 14:33 u »
Ik heb het idee dat sommigen denken dat versche de correcte schrijfwijze is.

Is dat niet zo dan?  :D :D :D   Zo zie je maar weer hoe n persoon een "trend" kan opzetten en dat deze bijna klakkeloos wordt overgenomen.
Wie begon hier eigenlijk mee?   :biersmile:

Groeten en gezondheid
Oscar


Offline Tsjerk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.053
  • Land: nl
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #120 Gepost op: 02-11-2006 15:59 u »
Ik stel voor dat op dit forum weer modern Nederlands in de berichten wordt geschreven en dus over verse gist wordt gesproken. Ik heb het idee dat sommigen denken dat versche de correcte schrijfwijze is.

Met jou leeftijd van 100 jaar (volgens eigen opgave) is versche toch ook modern  ;D ;D ;D

 :verbergen:  Tsjerk

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #121 Gepost op: 02-11-2006 16:16 u »
Ik stel voor dat op dit forum weer modern Nederlands in de berichten wordt geschreven en dus over verse gist wordt gesproken. Ik heb het idee dat sommigen denken dat versche de correcte schrijfwijze is.

Ik stel voor dat je jouw naam verandert in Drentsch Hopbier.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.832
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #122 Gepost op: 02-11-2006 16:29 u »
Ik stel voor dat je jouw naam verandert in Drentsch Hopbier.

Hmm..in die trend wordt mijn naam dusch Oschcar  :D :D :D :D :D

Groeten en gezondheid
Oscar

Offline JeroenCV

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.113
  • Land: nl
  • Brouwen = verslavend
    • PINT
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #123 Gepost op: 02-11-2006 16:30 u »
Hmm..in die trend wordt mijn naam dusch Oschcar  :D :D :D :D :D

Dan kan je je naam opnieuw laten borduren op je trui....

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.206
  • Land: nl
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #124 Gepost op: 02-11-2006 17:39 u »
Met jou leeftijd van 100 jaar (volgens eigen opgave) is versche toch ook modern  ;D ;D ;D
Nee, ik ben met mijn tijd meegegaan.

Hopbier

Tags: