Advertentie Brouwland

Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Leffe blond kloonpoging  (gelezen 91905 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Leffe blond kloonpoging
« Gepost op: 25-08-2006 22:19 u »
Hoi brewbuddies,

Een van mijn favorietjes is Leffe blond.
Niet te bitter (alhoewel ik tegenwoordig vaak aan bittere ale's zit), en een
typerend heerlijk gist-profiel.
Maar gezien dit product van de hufters ( Onze krakers? ) van Inbev is, wil ik
dit bier liever niet meer kopen.

Nu heeft geen enkele gist-fabrikant deze Leffegist in zij assortiment.
Of misschien toch wel  :idea:

Ik dronk laatst in mijn vakantie een Leffe blonde, en ik dacht "waar ken ik deze gistsmaak toch van?".
Weisen !

Het is Weisengist heren! Ik weet het bijna zeker!
Proef maar eens.
De Belgische paters hebben connecties gehad met Duitse paters.
Als het niet zo is, dan zou Weisengist er in ieder geval voor door kunnen gaan.

Ik ga het in ieder geval proberen.

Ik zat te denken aan iets van 80% pilsmout, 15% munichmout, en 5% cara-pils.
Goldingshop 21EBU ?
FWH?
10min koken?
Of alleen 60min koken?

Wat is nu de beste Weisengist?

Nou, schiet maar zal ik zo zeggen.  :biersmile:

 :degroeten:




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #1 Gepost op: 25-08-2006 22:25 u »
 :D Hahaha Hoppie is weer terug! We hebben je gemist jongen! :proost2:

Offline Tsjerk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.053
  • Land: nl
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #2 Gepost op: 26-08-2006 00:22 u »
Hoppie,

Ik weet niet of je op de ONK de Kemphaan blond hebt geproefd maar volgens mij komt die gist verdacht dicht bij de Leffe blond.


 :degroeten:  Tsjerk

Offline Hans (Lagos)

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 699
  • Land: es
  • Blichmann Assisted Brewing member
    • Mijn brouwzaal
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #3 Gepost op: 26-08-2006 10:57 u »
De Belgische paters hebben connecties gehad met Duitse paters.

Dus voor de verandering eens niet met kleine jongetjes?   >:D

Goed Idee Hoppie, ik kon nergens iets vinden over Leffe blond en dit is mijn Spaanse Brouwmaat zijn favoriete bier, ik heb liever een Leffe bruin.

Gr. Hans

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #4 Gepost op: 26-08-2006 11:11 u »
Wat is nu de beste Weisengist?

Ik vind het weer een wild idee Hop, maar een beetje cowboyen kan geen kwaad natuurlijk  ;D. Je kan de Wyeast nemen, hij noet wel enorm goed lageren, wil je er een blondje mee brouwen.

Ik heb volgens mij nooit de typerende Weissen smaak geproefd in Leffe (Banaantjes / kruidnagelen).. ik zal nog eens goed proeven!

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #5 Gepost op: 26-08-2006 12:04 u »
Het is niet eens zo'n gek idee, want Weizengist (mag ik even op de spelling weissen?) vergist natuurlijk als een dolle, wat ze bij Inbev graag hebben, want tijd is geld. Verder filteren ze de boel, dus van al die zwevende gist heb je verder geen last.

Dus voor de verandering eens niet met kleine jongetjes?   >:D

 ;D LOL

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #6 Gepost op: 26-08-2006 12:05 u »
Hey vrienden,

Internet:
Citaat
Het abdijbier Leffe blond is een degustatiebier van hoge gisting. De ingrediënten van Leffe Blond zijn bleekmout,maïs,water,hop en gist,wat het geheel een fraaie,gouden kleur met zonnige weerspiegelingen geeft.
Het alcoholgehalte van Leffe Blond bedraagt 6.6%

Er zit dus ook mais in. Procentje of 10 dan denk ik?


Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.467
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #7 Gepost op: 26-08-2006 13:59 u »
Ik ben al een tijdje bezig met de Leffe dubbel. Het is in opdracht. An sich interesseert dat bier me helemaal niet maar tegelijkertijd ook weer wel: als je 's werelds grootste dubbel kunt copiëren, dan biedt dit commercieel wel perspectieven. Hoppie, ik ga helemaal niet mee met je weizen gist principe. De blond ken ik niet zo goed maar ik ga er voor het gemak even van uit dat voor blond en dubbel dezelfde gist wordt gebruikt. Wat mij betreft is het een overdreven fruitige gist, die op de een of andere manier een "strakke" fruitigheid geeft. De opdrachtgever voor mijn dubbel heeft het altijd over "eetbare lijm" (zowel geur als smaak), je weet wel, waar kleuters mee spelen. Dat gaat denk ik al snel richting ethyl acetaat of een iets grotere ester.
Ondanks dat ik je idee afwijs, ben ik natuurlijk wel heel benieuwd hoe een blond met een weizen gist zou smaken. Ik hou je in de gaten, jochie.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.201
  • Land: nl
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #8 Gepost op: 26-08-2006 15:14 u »
als je 's werelds grootste dubbel kunt copiëren, dan biedt dit commercieel wel perspectieven.
Wil je InBev aanbieden een deel van de productie over te nemen?

Hopbier

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.467
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #9 Gepost op: 27-08-2006 00:13 u »
Nee, ik wil Het Beste Bier Ter Wereld Maken. Ook wel genoemd: Het Bier Waar Iedereen Op Zat Te Wachten. Dromen mag, toch?

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #10 Gepost op: 27-08-2006 11:38 u »

Citaat
Hoppie,
Ik weet niet of je op de ONK de Kemphaan blond hebt geproefd maar volgens mij komt die gist verdacht dicht bij de Leffe blond.

   Tsjerk

Hoi Tsjerk,

De Kemphaan blonde lust ik niet.
Het lijkt me dus sterk dat die hetzelfde gistprofiel hebben.
Ik zal 'm binnenkort nog eens proeven.

Citaat
Nee, ik wil Het Beste Bier Ter Wereld Maken. Ook wel genoemd: Het Bier Waar Iedereen Op Zat Te Wachten. Dromen mag, toch?
Inderdaad.
Laat dit nu net de topic zijn waar het beste bier allertijden wordt ontworpen (geintje).

Internet:
Citaat
Characteristics
Original gravity
 15,6 %Pl
 
Alcohol content
 6,6 % vol.
 
Energy content
 256 kJ/100 ml
61,2 kcal/100 ml
 
Carbohydrates
 5 g/100 ml
 
Colour
 13 EBC
 
Bitterness
 24 EBU

http://www.koff.fi/en/products/house_of_beer/leffe_blonde.html

Zal er ook iets van 10% suiker inzitten?
Wat voor maischschema zal ik toe moeten passen (ivm weissen smaak)?

 :degroeten:

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #11 Gepost op: 27-08-2006 11:56 u »
Ben benieuwd naar het resultaat Hop, heb je al eens een SG meting gedaan? Het is een erg zoet bier, volgens mij moet je een redelijke hoeveelheid caramout met niet al teveel kleur gebruiken (carapils/caravienna) zit er ook niet koriander in?

:degroeten:

Johannes

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #12 Gepost op: 27-08-2006 12:05 u »
Hoi Johannes,

Volgens mij zit er geen koreander in.
SG zal ik volgende week doen (goed idee trouwens).

Ik was al uitgegaan van 5% cara-pils.
Is dit genoeg of.......?

Denk jij dat er ook nog wat suiker inzit (het is immers een commercieel kloontje)?
Krijg nou wat. Ik zit gewoon te klonen hiero.  :-\
Maakt het maischschema nog wat uit?

*EDIT*
Van de site van Leffe:
Citaat
Leffe Blond is een kwaliteitsbier met hoge gisting. De ingrediënten: lichte mout, maïs, water, hop en gist geven een mooie gouden, radieuze kleur aan het bier. Het alcoholgehalte is 6,6 %. Dit kwaliteitsbier moet worden geschonken bij een temperatuur van 5 à 6 °C op fles of uit het vat. De smaak is vol, zacht en fruitig (met een zweempje bittere sinaasappel), de afdronk is krachtig en verbazend.

Volgens mij is het een volmouter.
Zou er iets van sinaasappelschil inzitten of is dit de gist.
Volgende week nog eens goed proeven.

 :degroeten:

*EDIT*
Nog een link met kandij en Honingmout  :-\ (bottelen met honing dus).
http://hbd.org/forums/messages/20001/20118.html?1074847042

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #13 Gepost op: 27-08-2006 19:51 u »

Dit is denk een vraag voor de Weissenkenners.

Citaat
3068 Weihenstephan Weizen Yeast.
Probable origin: Weihenstephan, Germany
Beer Styles: German Hefeweissen, Crystal weisse, Dunkel weisse, Weisenbock
Commercial examples may include: Ayinger Weissebeer, Tabernash Wheat, Sandwald, Erdinger Weisse, Schneider Weisse
Unique properties: Classic German wheat beer yeast, used by more German Brewers than any other strain in the production of Wheat beer. Properties dominated by banana ester production, phenols and clove like characteristics. Extremely attenuative yeast, which produces a tart thirst quenching finish. Extremely low floccing yeast remains in suspension readily with proteinacous wheat malt. Sometimes used in conjunction with lager yeast and kerausened to finish the beer and improve the overall dryness. High CO2 levels, typically at 2.7 - 3.2 volumes is desirable for best presentation. True top cropping yeast requires full headspace of 33%. Ester formation is significantly affected by aeration and pitching rates. Crystal weisse production typically requires DE filtration, may prove too difficult for Pad filtration only. Flocculation - low; apparent attenuation 73-77%. (64-75° F, 18-24° C)

3333 German Wheat Yeast. Subtle flavor profile for wheat yeast with unique sharp tart crispness, fruity, sherry-like palate. Flocculation - high; apparent attenuation 70-76%. (63-75° F, 17-24° C)



Welke van deze twee zou ik moeten nemen?
De bovenste is zeer laag floculant.

Ik heb ergens gelezen dat Leffe blond zeer koud gelagerd wordt.
Dat zou te maken kunnen hebben met helder worden.

Kan bij koud wegzetten het bier helder worden met de 3068?
Het is een kraakhelder bier tenslotte.

 :degroeten:

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #14 Gepost op: 27-08-2006 21:15 u »
Ik zou die van Weihenstephan proberen... dat is de "echte" Weissen gist (dubbel s omdat ik de ringel S niet weet tevinden op mijn keyboard  :weetbeter:)

- aanpassing i.v.m. belabberde Duitse woordenschat  ;D -

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.890
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #15 Gepost op: 27-08-2006 21:39 u »
Even Mieren**ken: het is Weisse of Weizen. Ofwel Wit of Tarwe. Persoonlijk vind ik Leffe Blond  :ziek:, dus ik weet niet of ik je straks moet feliciteren als het je lukt om dit bier te klonen???

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #16 Gepost op: 27-08-2006 21:50 u »
Hey Herman,

Als ik één dezer dagen er achter kom dat de 3068 Weihenstephan niet helder wordt, gaat de
kloonpoging niet door.
Alles valt en staat daarmee.

Ik moet dus wachten op het antwoord van iemand hier die al eens Weisse heeft gebrouwen.

 :degroeten:

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.890
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #17 Gepost op: 27-08-2006 21:58 u »
Je zou wellicht La Trappe (wit)gist kunnen gebruiken, deze wordt zeker helder. Maar of die het typische smaakje bevat? Overigens wordt ook een Weizen helder na verloop van tijd. En het gaat je bij klonen toch om de smaak? Wat boeit het dan als het wat minder kraak is?

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #18 Gepost op: 27-08-2006 22:16 u »

Het oog wil ook wat Herman.  ;)

 :degroeten:

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #19 Gepost op: 28-08-2006 10:17 u »
Ik vind het gistprofiel van de Leffe Blond behoorlijk op die van de Chimay lijken. Deze gist produceert ook aardig wat fenolen die in de verte aan weizen doet denken. Ik zou eerder deze gist gebruiken dan een weizen gist.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.467
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #20 Gepost op: 28-08-2006 10:41 u »
Maar met als je met de Chimay gist (wat mij ook veel logischer lijkt dan een weizen gist, maar ook saaier) vergist, dan heb je wel het probleem dat je er moeilijk een zoetig blondje mee kunt brouwen. Eenstapsmaisch op 69 grC? Mout toevoegen bij 70 grC bij een 60/70 maischschema. Lastig hoor. Weizengisten gisten volgens mij niet zo ver door, het lijkt met toch leuk als daar een blondje mee gebrouwen wordt. En Hoppie: elke bier wordt op de lange duur helder, ook witbier!

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #21 Gepost op: 28-08-2006 11:04 u »
Ik vind het ook een leuk experiment, alleen denk ik niet dat het resultaat bij de Leffe blond in de buurt komt.

Offline Tsjerk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.053
  • Land: nl
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #22 Gepost op: 28-08-2006 12:01 u »
Als jullie het recept plaatsen dan brouw ik hem as. zaterdag met de Chimay.

Dan kun je hem nog proeven op de Bonk.

 :degroeten:  Tsjerk

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #23 Gepost op: 28-08-2006 12:52 u »
Het gekke is dat Leffe juist niet dat typische Belgische smaakje heeft.
Leffe heeft juist dat "clovy" kruidnagel/bananensmaakje.
Ik ga vanmiddag even de 3 (Leffe, Chimay en Weihenstephan) bieren proeven en meten.

@ Tjerk, ik zal proberen het recept zo snel mogelijk te plaatsen.
    Eerst ga ik vanmiddag proeven.

 :degroeten:



Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Leffe blond kloonpoging
« Reactie #24 Gepost op: 28-08-2006 19:07 u »
Vanmiddag 3 glazen voor mijn neus gehad.

De Chimay viel gelijk af.
Compleet anders.
Medicinaler.

Als Weisse had ik per ongeluk de Dunkel van Weihenstephan gekocht.
Deze leek er al veel meer op.
Alleen iets muffer (kan door de tarwe komen).

Ik had ook nog mijn favoriete Weisse liggen: Paulaner.
Dat was even schrikken.
Heren, het verschil in gist profiel was door mij niet te proeven !
Deze moet ik op zien te kweken!
Zal de gist in de fles dezelfde gist zijn als de hoofdgist?  :denken:

Verder ben ik wat dieper ingegaan op de Leffe zelf.
Ik proefde honing, Kandij, een piepje sinaasappelschil, een heel klein beetje koreander.
Vanile twijfel ik over. misschien een kwart stokje.
Uiteraard zijn dit in het echt Inbev-chemicalien. Ik moet het op deze manier oplossen.

De kleur klopt niet met hetgeen ik op het internet heb gevonden.
Deze is eerder 10 ipv 13 EBC.
Bitterheid van 24 kan wel kloppen.

Het SG van een Leffe is 1014 - 1015 (gemeten).

Zo, nu maar even stoeien met BrouwHulp.

 :degroeten:

Tags: