Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Maurits stelt zich voor  (gelezen 11407 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Maurits

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 75
Maurits stelt zich voor
« Gepost op: 25-08-2006 14:19 u »
Beste brouwers,

Ik heb al een berichtje geplaatst, maar toen had ik niet gezien dat er ook een stel-je-voor forum was. Dus bij deze.

Ik ben Maurits Wools uit Arnhem. Ik ben 17 jaar en ga binnenkort beginnen met het brouwen van mijn eerste biertje.
Dit doe ik voor mijn profielwerkstuk van de 6e klas. Ik ga onderzoeken wat het effect van verschillende ingrediėnten op (het brouwen van) bier is. Dus ik ga steeds volgens hetzelfde recept bier brouwen, maar dan ga ik variėren in suikers en gisten.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline bazje

  • Entre Les Collines
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.139
  • Land: nl
    • Bazelbrouwerij
Re: Maurits stelt zich voor
« Reactie #1 Gepost op: 25-08-2006 14:26 u »
Vertel, Vertel, Vertel !!!

1. Volgens welk recept ga je brouwen ? (type, soort grondstoffen)
2. Op welke manier ? (materiaal)
3. Welke hoeveelheden ?
4. met welke variėteiten ?
5. Hoeveel brouwsels denk je nodig te hebben voor je onderzoek ?

Logo is overigens goed gevonden !

Welkom, succes en we hopen meer van je te horen !

Bazje.....

Offline Maurits

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 75
Re: Maurits stelt zich voor
« Reactie #2 Gepost op: 26-08-2006 15:37 u »
Ik ga met een beginnerspakket van Brewferm abdijbieren brouwen. Abdijbieren vind ik een van de lekkere bieren en het schijnt dat die in vergelijking met andere zelfgebrouwde bieren een goede kwaliteit hebben. Op de site van Brewferm staat ook een gebruiksaanwijzing die ik ga gebruiken voor het brouwen. http://www.Brewferm.be/nl/index.htm Hier staat het allemaal op.
Ik ga naast de gebruikelijke kristalsuiker witte rietsuiker, basterdsuiker en witte kandijsuiker gebruiken. Ik ga de witte kandij- en rietsuiker gebruiken, omdat bij de donkere respectievelijk karamel en melasse is toegevoegd. Als ik die zou gebruiken kan ik later niet zien of een eventuele verandering komt door de karamel/melasse of door de eigenlijke suiker. :weetbeter:
Voor de gisten ga ik naast de normale bovengist vloeibare gist en ondergist gebruiken. Ik weet niet of de ondergist wat wordt, omdat die bij abdijbieren over het algemeen niet gebruikt wordt, dacht ik. Maar als dat niks wordt, is dat een conclusie die kan trekken en is het voor het Profielwerkstuk nog steeds goed  ;).
Zo kom ik dus aan 4*3=12 brouwsels. Elk brouwels moet ongeveer 9 liter worden dus dan krijg ik ongeveer 108 liter bier. :dansen: .
Als blijkt dat de ondergist inderdaad helemaal niks wordt, ga ik niet nog eens drie keer met andere suikers brouwen, omdat dat dan verspilling is. Ik denk dat ik dan glucose als 5e suiker bij het onderzoek ga gebruiken. Glucose schijnt geen restsuiker achter te laten, dus lijkt me het ook een leuk om glucose te testen. 
Dit alles gaat wel veel tijd kosten dus koop ik een extra gistvat, zodat ik twee bieren tegelijk kan brouwen.
Maar dit hele plan moet nog goedgekeurd worden door mijn profielwerkstuk begeleider, dus misschien moet ik nog wat wijzigen :-\ Maar als het goedgekeurd wordt, ga van de week het pakket bij ' De Natuurlijke Molen' in Ede bestellen en dan hoop ik volgend weekend te beginnen.  :brouwen:



Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.428
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Maurits stelt zich voor
« Reactie #3 Gepost op: 26-08-2006 16:59 u »
Kristalsuiker en kandijsuiker zijn chemisch gezien hetzelfde. Het is allebei sucrose of sacharose. Deze suiker is een zogenaamde disacharide en is opgebouwd uit een molecuul glucose en een molecuul fructose. De gist is in staat een enzym aan te maken met de naam invertase die in staat is sacharose buiten de gistcel te splitsen in de twee genoemde suikers. Zowel glucose als fructose zijn 100% vergistbaar.

Meer over suikers kun je lezen in dit artikel

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.423
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Maurits stelt zich voor
« Reactie #4 Gepost op: 27-08-2006 13:13 u »
Hoe wil je bij 10 grC gaan koelen, heb je hier een koelkast voor beschikbaar? Als het voor het experiment is, kun je ook best het ondergistende bier met de ondergist bij 20 grC laten vergisten. Dat zal een vrij aparte smaak geven. Hier de definitie van steam beer (ondergistend bier vergist bij bovengistende temperaturen) van beeradvocate.com

The California Common, or Steam Beer, is a unique 100% American style lager. It's usually brewed with a special strain of lager yeast that works better at warmer temperatures. This method dates back to the late 1800's in California when refrigeration was a great luxury. The brewers back then had to improvise to cool the beer down, so shallow fermenters were used. So in a way the lager yeast was trained to ferment quicker at warmer temperatures. Today's examples are light amber to tawny in color, medium bodied with a malty character. Mildly fruity with an assertive hop bitterness.

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Maurits stelt zich voor
« Reactie #5 Gepost op: 27-08-2006 13:34 u »
Dat zal een vrij aparte smaak geven.

Dat denk ik ook, sterker nog: zoeken op lagergist + gootsteen levert dit topic op: Ondergist op bovengist temperaturen vergisten is vragen om smaakafwijkingen/ondrinkbaar bier.  Tenzij je daarvoor de Califonian Lager (stoombier gist) gebruikt natuurlijk.

:degroeten:

Johannes

Offline Maurits

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 75
Re: Maurits stelt zich voor
« Reactie #6 Gepost op: 28-08-2006 12:45 u »
Jacbier, bedankt voor de tip over suiker. Ik heb ook nog even op een andere site gekeken, waarop staat dat kandij wel een andere smaak heeft dan kristalsuiker, omdat het anders gemaakt is. Maar bij de vergisting gaat dit weinig uitmaken. Ik denk dat ik dan kandij vervang voor glucose.

Bedankt vor de tips over het gist MO en Johannes, maar als het bier niet te drinken is, is dat voor het onderzeok geen probleem, het is dan een goede conclusie. Maar het is wel zonde van bier :'(.
Ik hoop vandaag mijn begeleidster te spreken en dan zal ik zien wat zij er van vindt. En als alles goed is,ga ik het pakket bestellen :)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.428
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Maurits stelt zich voor
« Reactie #7 Gepost op: 31-08-2006 00:29 u »
Naar mijn idee bestaat er geen verschil tussen kandijsuiker en kristalsuiker. De andere wijze van bereiding maakt mijn inziens geen verschil als het gaat om de witte kandijsuiker.
Donkere kandijsuiker kan wel anders smaken omdat daar verontreinigingen in zitten.

Overigens wordt hier in Europa kristalsuiker gemaakt van bieten en is kandijsuiker vaak afkomstig uit suikerriet. Omdat de chemische samenstelling exact gelijk is mag geen verschil in smaak bestaan. Anders dan in andere delen van de wereld is rietsuiker hier niet op eenzelfde wijze gezuiverd als bietsuiker. Daardoor geeft de buinige rietsuiker een iets andere smaak.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.112
  • Land: nl
Re: Maurits stelt zich voor
« Reactie #8 Gepost op: 31-08-2006 11:56 u »
Jacbier, bedankt voor de tip over suiker. Ik heb ook nog even op een andere site gekeken, waarop staat dat kandij wel een andere smaak heeft dan kristalsuiker, omdat het anders gemaakt is.
Kandij wordt gemaakt door suikerkristallen te laten groeien. Door de grotere kristalvlakken schijnt het een andere smaak te geven. Als je kandij verkruimeld tot net zulke grote korreltjes als huishoudsuiker zou er geen smaakverschil meer mogen zijn. Bovenstaand geldt alleen voor witte suiker/kandij.
Zie ook: http://www.suikerinfo.nl/nl/allesoversuiker/soorten/artikel.php?id=36

Hopbier

Offline Maurits

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 75
Re: Maurits stelt zich voor
« Reactie #9 Gepost op: 04-09-2006 11:45 u »
Mijn begeleidster vind alles goed, dus kan ik donderdag de bestelling ophalen. dus de resultaten komen als het goed is eind oktober/ begin november.

Offline Maurits

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 75
Re: Maurits stelt zich voor
« Reactie #10 Gepost op: 08-09-2006 11:42 u »
Gisteravond heb ik 2 bieren gebrouwen...

Na alles goed te hebben schoongemaakt met chemi pro oxi en kokend water heb ik de instructries opgevolgd. Maar met de suiker ging het al gelijk mis. Ze zeiden dat ik 2 liter water met 500g suiker moest mengen( kristalsuiker voor het ene bier en witte basterdsuiker voor het andere), maar de 500g wilden beide keren niet geheel oplossen, dus heb ik er maar 3 liter in gedaan en later een liter minder toegevoegd. Dus zat er 1 liter biercontraat in en 3 liter suiekroplossing in het gistingsvat. Toen bleek het hevelkraantje niet goed op het vat te zitten en lekte er een paar druppeltjes uit :'( . Toen heb ik het vat schuingehouden en alsnog het kraantje goedgedraaid. Vervolgens heb ik de 5-1 4 literwater toegevoegd en heb ik de bijgeleverde gist in een glaasje warm water( ong. 150 cl) opgelost. Het gist moest 15 min in het glaasje zitten en dan bij de afgekoelde wort (kamertemperatuur) gedaan worden, maar na 30 min was het wort van bier 1 nog 35 graden en dat van bier 2 37 graden. Dus dit zou nog wel even gaan duren, maar de gist zat al in het glaasje. Toen heb ik maar besloten om het gist bij de te warme wort te doen en maar eens naar de bed te gaan, het was al 0:20. Het wort heeft ong 2 uur in de open vaten gezeten, omdat het allemaal niet zo opschoot

Vanochtend heb ik naar de vaten gekeken en het zag er goed uit. Er lekte niets meer en er zat al een redelijke schuimkraag op het wort. Ik kon aan de zijkant zien dat er op de 9 liter wort ongeveer 3 liter schuim zat. Ook 'blubte' het waterslot goed, dus de gisting gaat goed.

Denken jullie dat het goed gaat???????

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.423
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Maurits stelt zich voor
« Reactie #11 Gepost op: 08-09-2006 11:55 u »
Zo, jij bent niet bang. Temperaturen boven de 30 grC vindt gist niet fijn, echt niet. Je had beter nog een half uurtje kunnen wachten. Het concept slapen is toch onzin, dat doe je maar weer als je oud bent.
Suiker lost 1:1 (1 kg in een liter) op in water, wist je dat? Hoe moet ik anders ijs maken. Tip: gebruik kokend water.

Offline Maurits

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 75
Re: Maurits stelt zich voor
« Reactie #12 Gepost op: 08-09-2006 14:30 u »
Deze site had ik bekeken voordat ik het gist het het warme wort gooide http://www.exo.science.ru.nl/bronnen/biologie/gistcellen.html . Volgens hen is 38 graden het maximum en mijn wort was iets koeler, die temperaturen had ik 10 min voor het toegevoegen bepaald, dus waarschijnlijk was het al ietws koeler.
Vanochtend zat er zelfs water op de deksel, dat uit het waterslot is gekomen, dus het gist heeft al veel werk gedaan.

De volgende keer zal ik kokend water gebruiken. Ik stond een paar minuten in de pan met water te roeren, maar het wilde echt niet oplossen.

Wat het slapen betreft ben ik het met je eens ;), maar mijn vader wilde eigenlijk dat ik 23:00 naar bed zou gaan, dus je kunt je wel voorstellen dat hij niet al te blij was :P

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.085
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Maurits stelt zich voor
« Reactie #13 Gepost op: 08-09-2006 14:47 u »
Wat het slapen betreft ben ik het met je eens ;), maar mijn vader wilde eigenlijk dat ik 23:00 naar bed zou gaan, dus je kunt je wel voorstellen dat hij niet al te blij was :P

als je had gemeld dat het bier ook voor hem gebrouwen wordt...had ie vast wel meegeholpen of mocht je vast wel wat lagner op blijven.. ;D ;D

Groeten en gezondheid
Oscar

Offline Maurits

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 75
Re: Maurits stelt zich voor
« Reactie #14 Gepost op: 08-09-2006 20:24 u »
goeie oscar;), maar hij dronk zelf een biertje terwijl ik druk aan het brouwen was, dus ik denk dat 8 weken toch iets te lang voor hem is:P. Maar ik geef hem gelijk, ik denk niet dat een Westmalle kan tippen aan mijn bier. Als mijn bier ooit beter wordt dan Westmalle... :engel:

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.085
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Maurits stelt zich voor
« Reactie #15 Gepost op: 08-09-2006 20:37 u »
Als mijn bier ooit beter wordt dan Westmalle... :engel:

Bij deze wordt dat de doelstelling van je nieuwe hobby !!!  :lessmile:  :leren:  :duimop:  :degroeten:

Groeten en gezondheid
Oscar

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.112
  • Land: nl
Re: Maurits stelt zich voor
« Reactie #16 Gepost op: 08-09-2006 22:45 u »
Zo, jij bent niet bang. Temperaturen boven de 30 grC vindt gist niet fijn, echt niet.
Te algemeen. Er zijn (bier)gisten die zich boven de 30 °C net behaaglijk beginnen te voelen. Bij Dupont (Belgė) werd verteld dat de hoofdgisting bij ca. 35 °C verliep.

Hopbier

Offline Maurits

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 75
Re: Maurits stelt zich voor
« Reactie #17 Gepost op: 12-09-2006 22:02 u »
Na 5 dagen gisten komt er een ( nog wat zoete) biergeur uit het waterslot, dus het ziet er goed uit, denk ik.

Maar nu heb ik weer andere vraag.
De handleiding van Brewferm zegt dat het bier na de hoofdgisting eerst een week op kamertemperatuur moet nagisten en vervolgens 6-8 weken moet klaren op een plek van 10 graden. Nu heb ik zelf geen kelder of goed begaanbare kruipruimte en wilde ik de kelder van mijn school gebruiken voor het klaren. Maar nu blijkt dat het daar 18 graden is. Nu was ik van plan om na 1 week nagisten het bier 2 weken in een koelkast( ik moet nog kijken of die in de buurt van 10 graden kan komen) te leggen en daarna in de schoolkelder te leggen, die waarschijnlijk wat koeler is over een maand. Ik kan de koelkast niet langer gebruiken, omdat bier 5 en 6 er dan in zouden moeten en er is maar plek voor 4 kratten.
Maar is bijv. 15 graden niet te warm voor het klaren en kan ik het bier eerst in een koelkast leggen en daarna is de kelder? ???

Ik heb al andere fora bekeken, maar er worden steeds andere temperaturen genoemd. Dus ik weet niet zeker wat nou goed is voor mijn abdijbier

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Maurits stelt zich voor
« Reactie #18 Gepost op: 12-09-2006 22:19 u »
Lageren hoeft niet noodzakelijk koud te gebeuren. Ik citeer even uit Jacques' even: 'Lang koud, kort warm'

Lees dit artikel en al je vragen over lageren zijn de wereld uit!

Zoniet, dan horen we het wel.

:degroeten:

Johannes

Offline Maurits

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 75
Re: Maurits stelt zich voor
« Reactie #19 Gepost op: 13-09-2006 16:42 u »
Bedankt voor de link. Het rijpen mag dus ook op 15 graden. Maar dan vind ik het vreemd dat de handleiding van Brewferm zegt dat het bier moet nagisten in de flesjes direct na de hoofdgisting, terwijl het normaal schijnt te zijn om de nagisting of in een lagervat te laten plaatsvinden of het oorspronkelijke gistingsvat.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.145
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Maurits stelt zich voor
« Reactie #20 Gepost op: 13-09-2006 17:19 u »
Brewferm geeft volgens mij 10 dagen aan voor het gisten. Voor een deel is dit de hoofdgisting (een dag of drie) en de rest van die tijd is lagering op gist, nagisting of hoe je het wil noemen.


Offline Maurits

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 75
Re: Maurits stelt zich voor
« Reactie #21 Gepost op: 14-09-2006 21:37 u »
In de handleiding zeggen ze het volgende:

7-10 dagen gisten in het vat op ongeveer 25 graden

5-7 dagen gisten in de flesjes op ongeveer 25 graden

6-8 weken rijpen en klaren op ongeveer 10 graden

Offline Maurits

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 75
Re: Maurits stelt zich voor
« Reactie #22 Gepost op: 15-09-2006 21:42 u »
De hoofdgisting van de kristalsuiker-bovengist versie is voltooid. Ik heb het SG gemeten en die is 1012. (1010 is voorgeschreven.) Dus ik acht het voldoende gegist. De laatste blub is ook om 14:30 waargenomen. Het bier in spe smaakte goed. Als ik niet zou weten had ik het als een niet lekker biertje beschouwd:P. Nu ben ik de flesjes aan het reinigen en ik ga zo hetbier bottelen.

Offline Maurits

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 75
Re: Maurits stelt zich voor
« Reactie #23 Gepost op: 02-11-2006 22:32 u »
Gisteren heb ik de eerste 2 bieren geproefd. De 1e was met kristalsuiker en Brewferm bovengist. (KB) De 2e was met witte basterdsuiker en met Brewferm bovengist. (BB) Beide zagen er goed uit, maar het 1e bier was heel erg bitter en had een gistachtige smaak. Het 2e bier was ook erg bitter maar wel wat minder en de gistsmaak was ook minder. Het eerste bier heeft een 7 dagen op kamertemperatuur gegist en het tweede 9 dagen. Daarna hebben ze allebei een week negegist op kamertemperatuur. Daarna hebben ze ongeveer 6 weken gerijpt en geklaard in een kelder van 18 graden.
Weten jullie waarom het bier zo bitter kan zijn?

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Maurits stelt zich voor
« Reactie #24 Gepost op: 02-11-2006 23:06 u »
Dat kan kloppen met die gistige smaak. Gist neemt veel bitterstoffen van de hop op, en dat kan je goed proeven. Er is misschien wat meer gist dan wenselijk is meegekomen tijdens het bottelen. Zeker als tijdens het inschenken veel gist meekomt, proef je dat duidelijk. Het kan ook zijn, dat er zodanig veel gist in het flesje zit, dat het bier ook in heldere toestand gistig smaakt. Dan is er niet veel meer aan te doen behalve te genieten van het leermoment :weetbeter:

Volgende keer zal een andere gist vermoedelijk al wonderen doen, net als het voorzichtig hevelen en bottelen.


Hoe helder/troebel is het bier in het flesje en hoe helder/troebel is het in je glas?

Offline Maurits

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 75
Re: Maurits stelt zich voor
« Reactie #25 Gepost op: 02-11-2006 23:18 u »
Het bier is heel donker, zoals een Westmalle dubbel er uit ziet. Het is niet echt troebel. Volgens mij normaal. In het glas en het flesje ziet het er hetzelfde uit. Maar het zou wel vreemd zijn dat er te veel gist is meegekomen bij het bottelen, want ik heb gewoon de gebruiksaanwijzing gevolgd en dus helemaal gewacht tot de laatste 'blub'. Er zat geen sediment of droesem in het flesje. Kan het zijn dat het gist door de redelijk hoge rijpingstemperatuur niet naar de bodem is gezakt?

Het bier smaakte ook heel bitter direct na de hoofdgisting, misschien is het daar al fout gegaan. (ik kon het niet laten om even voor te proeven:P)

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.125
  • Land: nl
  • Een brouwer kent zijn gist
Re: Maurits stelt zich voor
« Reactie #26 Gepost op: 06-01-2007 01:59 u »
Citaat
Daarna hebben ze allebei een week negegist op kamertemperatuur. Daarna hebben ze ongeveer 6 weken gerijpt en geklaard in een kelder van 18 graden.

Dat is toch niet zo'n hoge temperatuur?
Lijkt mij een aangename temperatuur voor een gistcel.
Dat zijn normale temperaturen zoals ze in de natuur ook bestaan.

Ik denk dat thermoshock een groter probleem is bij gistcellen.
Ze zijn nogal gevoelig, weet ik nog uit mijn laboratoriumperiode.

Offline Maurits

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 75
Re: Maurits stelt zich voor
« Reactie #27 Gepost op: 24-01-2007 22:13 u »
Alle bieren zijn nu klaar en geproefd. De erg bittere smaak verdwijnt langzaam, dus dat lag gewoon aan het rijpen. Toch zijn alle bieren wat zurig. Het bier met de glucose en Wyeast gist smaakte naar potters, die dropachtige snoepjes. Weet iemand hoe dat kan komen? Ik heb het bier 4 weken laten gisten bij 18 graden, gebotteld, een week laten na gisten bij 18 graden. en daarna 7 weken laten rijpen bij 16 graden. Het eind SG was 1013.

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: Maurits stelt zich voor
« Reactie #28 Gepost op: 24-01-2007 22:38 u »
4 weken laten gisten? Waarom heb je dit gedaan?

 :degroeten:
Wesley

Offline thibolleke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.449
  • Land: be
  • beerteam world press
Re: Maurits stelt zich voor
« Reactie #29 Gepost op: 24-01-2007 23:20 u »
misschien heeft ie wel zo'n tank waar je kan in hoofdgisten én lageren. Hoe heet zo'n tank? (cti?cit?)

Op zich is het geen ramp 4 weken in het gistingsvat zitten. Maar volgende keer liefst wat korter, gewoon na de hoofdgisting (wanneer het 'bubellen' in het waterslot bijna ophoudt) bottelen ofwel lageren(wat ongeveer 2-3 weken duurt).

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.423
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Maurits stelt zich voor
« Reactie #30 Gepost op: 25-01-2007 08:22 u »
Zurig is niet goed. Die zou je eens door een ervaren proever/brouwer moeten laten proeven, misschien dat je nog niet schoon genoeg werkt.
Fruitige smaken worden gevormd bij hoge vergistingstemperatuur. De ene kamer is de andere niet.

Cilindroconische tank. CCT. Maar of ik dit goed spel? Volgens de spellingscontrole niet, maar dat zegt ook niet alles.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.428
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Maurits stelt zich voor
« Reactie #31 Gepost op: 25-01-2007 08:52 u »
Cilindroconische tank. CCT. Maar of ik dit goed spel? Volgens de spellingscontrole niet, maar dat zegt ook niet alles.

Volgens mij is het cilinderconische. Dit woord zal ik toevoegen aan de spellingscontrole. Overigens kun je ook altijd even kijken in de online Van Dale woordenboek.

Offline Maurits

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 75
Re: Maurits stelt zich voor
« Reactie #32 Gepost op: 25-01-2007 12:26 u »
Ik heb mijn gewoon in een Brewferm emmer laten vergisten. Op de een of andere manier was er na 4 weken nog steeds activiteit in het waterslot. Misschien duurde de vergisting zo lang, omdat ik het wort niet heb laten beluchten. Dit hoefde namelijk niet volgens het recept van Brewferm.

@MO, ik heb de bieren aan een ervaren proever gegeven. Ik ga zijn proefresultaten morgen ophalen, ik ben benieuwd ;). Dit glucose bier heeft zeker niet boven de 19 graden (omgevingstemperatuur) vergist, dus deze dropsmaak kan volgens mij niet komen door een te hoge vergistingstemperatuur. Kan het aan de gist (Wyeast Abbey II) of de glucose liggen?

In ieder geval bedankt voor jullie reacties :groots:

Offline Maurits

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 75
Re: Maurits stelt zich voor
« Reactie #33 Gepost op: 31-01-2007 22:21 u »
De keurmeester vond de bieren veel te bitter voor abdijbieren, ze hadden zoeter gemoeten, maar dat had ik eigenlijk wel verwacht.

Ik heb mijn profielwerkstuk nu af. De bieren verschilden erg in bitterheid, zurigheid en zoetheid. Helaas waren de verschillen willekeurig en kon ik geen goede conclusies trekken. Wat heb ik wel heb kunnen concluderen is dat
Wyeast een betere, evenwichtige smaak dan Brewferm gist aan het bier geeft en dat de Wyeast bieren iets zoeter en minder bitter waren. Daarnaast doet Wyeast ook langer over de vergisting, maar haalt dan ook een iets lager eind SG.
Duidelijk verschil tussen kristalsuiker, witte basterdsuiker en glucose heb ik niet echt kunnen merken. Maar rietsuiker geeft het bier wel de typische rietsuiker smaak.

Nou ga ik ook maar kijken naar het brouwen met echte mout, lijkt me een stuk leuker dan deze blikken. ^-^
Maar dan moeten mijn ouders het wel goed vinden dat het huis vol met brouwspullen staat:P


Offline thibolleke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.449
  • Land: be
  • beerteam world press
Re: Maurits stelt zich voor
« Reactie #34 Gepost op: 31-01-2007 22:47 u »
Nou ga ik ook maar kijken naar het brouwen met echte mout, lijkt me een stuk leuker dan deze blikken. ^-^
Maar dan moeten mijn ouders het wel goed vinden dat het huis vol met brouwspullen staat:P

Ach je ouders vinden dat vast wel goed. Stiekem worden ze dan ook nog een beetje trots.....
Zo zit dat toch met mijn ouders  ;D. Ik heb de helft van de garage al gekregen, een hoekje van de woonkamer voor de gisting en zelfs een ijskastje om hop ed. koel te kunnen bewaren. Nu nog een tap en een coolfermentor en ik ben helemaal gesteld.

Ga je goed met het nonextracte brouwen in de toekomst.
Groet thibolleke

Offline Maurits

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 75
Re: Maurits stelt zich voor
« Reactie #35 Gepost op: 05-02-2007 12:24 u »
Ik denk dat als het een keer gaat smaken ik wel meer gedaan zal krijgen;) Maar mijn ouders zijn nu al niet blij met 4 kratten in de kamer voor de navergisting:P

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: Maurits stelt zich voor
« Reactie #36 Gepost op: 05-02-2007 18:15 u »
Nu nog een tap.
Als je dit een beetje leuk weet te vertellen krijg je dat zo voor elkaar. Ik had het excuus dat ik het nodig heb voor school, maar daarna is het natuurlijk erg handig bij feestjes en verjaardagen  ;) (En zo breidt ik steeds verder uit zonder gezeur van mijn ouders >:D )

 :degroeten:
Wesley

Offline thibolleke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.449
  • Land: be
  • beerteam world press
Re: Maurits stelt zich voor
« Reactie #37 Gepost op: 05-02-2007 19:39 u »
Tsja, bij mij is het ook "voor school". Maar daar hebben we echt geen plaats voor........ Of in het tuinhuisje dat niet gebruikt word  :idea: Hehe ik zal het direct eens gaan voorstellen  ;D

Groet Thibolleke


oranjeboombiertje

  • Gast
Re: Maurits stelt zich voor
« Reactie #38 Gepost op: 05-02-2007 20:24 u »
Ik heb eigenlijk ook geen plaats maar ik heb het opgelost. Ik heb een soort barretje gemaakt dat met enkele schroeven uit elkaar kan. Ook de tap en de onderdelen van de installatie kunnen allemaal uit elkaar. Deze losse onderdelen nemen veel minder ruimte in en kunnen makkelijk vervoerd worden! Misschien is dit een idee?

 :degroeten:
Wesley

Offline thibolleke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.449
  • Land: be
  • beerteam world press
Re: Maurits stelt zich voor
« Reactie #39 Gepost op: 05-02-2007 20:30 u »
Hahaha, een opvouwbare bar! Geniaal.
In het tuinhuisje mag de tap trouwens ook niet komen  :'(


oranjeboombiertje

  • Gast
Re: Maurits stelt zich voor
« Reactie #40 Gepost op: 05-02-2007 20:41 u »
Misschien dat je hiermee je ouders nog kan overtuigen:


De bar, met op de achtergrond mijn voorraad mout en wat apparatuur ;D (ik heb hem eerder deze week pas gebouwd dus er zit nog geen verf of iets dergelijks op. maar weet ook nog niet of ik dit wel ga doen)


Dit blijft er over als ik hem "opvouw" Hierbij komt dan (alleen) nog een fust met bier, de fustkoppeling en eventueel nog een koeler. Ik ga het fust goed inpakken zodat ik (hopelijk) geen koeler nodig heb.

Misschien als je dit aan je ouders laat zien zijn ze ook over ;) Ik heb deze bar nodig om op school mijn profiel werkstuk (brouwen) te presenteren, maar eigenlijk vinden mijn ouders het ook wel leuk om zoiets in huis te hebben :D

 :degroeten:
Wesley

Offline thibolleke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.449
  • Land: be
  • beerteam world press
Re: Maurits stelt zich voor
« Reactie #41 Gepost op: 06-02-2007 16:42 u »
OH! Geniaal.
Alleen 3 dingetjes: 1) Je vijst hem elke keer in elkaar en uit elkaar? Dat lijkt mij veel werk voor moest er iemand eentje     "vant vat" vragen. Jij zou hem dus niet veel gebruiken?
                          2) Jij voorziet geen afvoer? Of moet die er nog komen?
                          3) Heb je de tap al getest? Ik bedoel, Niels zei me eens dat je zonder koeling alleen maar schuim zou tappen. Lukt het bij jouw of niet?


Echt proper hoor Wesley.

Groeten Thibolleke

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: Maurits stelt zich voor
« Reactie #42 Gepost op: 06-02-2007 17:53 u »
Hier de antwoorden:

1. Het uit elkaar halen gebeurt door 6 schroefjes aan de voorkant en 4 schroefjes bovenop los te schroeven. Dit is hooguit 5 minuten werk.
2. Een afvoer zou kunnen maar als ik over een paar weken op school moet presenteren zal ik een aantal dienbladen erop leggen, dit zal hopelijk voldoende zijn.
3. Ik heb gehoord dat schuim tappen voorkomen kan worden met een bierkoeler of een dunne slang. Ik heb aan mij tap een dunne slang zitten dus dat komt hopelijk goed. Ook heb ik nog wel wat extra slang liggen zodat ik de slang langer kan maken. Eventueel de tapdruk wat verlagen dan moet het goed komen.

Deze tap installatie zal ik niet vaak gaan gebruiken. Ik heb ook nog kleine 5 liter vaatjes welke ik wel vaker zal gebruiken maar de tap werkt met 10 liter. Deze kan ik maar beperkt bewaren en zal ook na een aantal uren warmer worden en dus zeker een volgende dag opnieuw gekoeld moeten worden. Ook zie ik mijzelf nog niet in 1 weekend 10 liter bier opdrinken (dan kan ik de tap wel meteen het huis uitzetten van mijn ouders  :biersmile: )
Misschien dat ik er volgend jaar nog wat aan heb als ik (misschien) in Gent zit voor mijn studie.

 :degroeten:
Wesley

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.812
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Maurits stelt zich voor
« Reactie #43 Gepost op: 06-02-2007 22:43 u »
Afstellen van je tapinstallatie? Hier vind je een leuke link, ik weet zo niet of het dezelfde is als ik had beloofd, ik zit even achter een andere computer (en dus ook verschillende bookmarks).

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: Maurits stelt zich voor
« Reactie #44 Gepost op: 06-02-2007 22:57 u »
Hier zal ik mij morgen eens op toeleggen. Maar waarschijnlijk krijg ik het toch wel werkend met wat (heel wetenschappelijk) gekl**t  ;D

 :degroeten:
Wesley

Tags: profielwerkstuk