Een nieuwe brouwopstelling bouwen

Gestart door PP, 16-11-2024 14:37 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

PP

Voortgang:
behalve pompen, kranen en slangen aanbrengen is er nog een klus waarbij ik afhankelijk ben van een lasser voor een aantal gaten/ lassen in/ aan de deksels.
Zoals het er nu naar uitziet kan eind mei de waterrun gepland worden.

Groet, Paul

PP

Gaten voor pompen geboord en houders pompen afgerond.

Groet, Paul

PP

Update: pompen en kranen gemonteerd op draaibaar raam.

Geplande ondersteuning aan achterzijde moet nog aangebracht worden omdat de krachten op de pompkoppen behoorlijk zijn door het gewicht van kranen en koppelingen etc.).

Groet, Paul
 

PP

Regenachtige dag, prima gelegenheid voor de volgende klus.

Draaibaar raamwerk met steunen is klaar.

Vervolgens alle kranen t/m koppelingen aangebracht.
Behoorlijk gewicht maar stabiel.

Zaterdag afspraak met lasser.
Volgende keer: slangverbindingen met ketels aanbrengen en waterrun. 

Groet, Paul

PP

Ondanks Dag van de Arbeid enkele details aangebracht (zie foto's: verlichting kijkglas en logo).

Medio mei zijn alle boor-las activiteiten ingepland.

Geniet van een mooie dag en een heerlijk biertje, groet, Paul 

tdp

Onwijs gaaf, Paul! Nu lekker de tuin in en een biertje pakken.

PP

De klus bij de lasser vordert in een rap tempo:

onderstel maischketel en dragers kookketel en heetwaterketel.

Volgende week: waterrun!

Groet, Paul

PP

De lasser is klaar met de deksel aansluitingen en de onderstellen.
Goed gemeten, goed geboord en gelast, alles past! Roermotor getest.
Ondertussen ook elektra aangelegd.

Zie volgende foto's:

Elektra aansluitingen:
Centrale noodstop.
Aansluiting voor Inkbird (regeling maischstappen via heetwatercircuit met pomp)
Aansluiting voor mengmotor maisch ketel
Aansluiting voor wortloop met pomp.

Heetwaterketel deksel aansluitingen:
op deksel: retour heetwaterstroom en opening voor op pH brengen van de heetwaterstroom (dient ook als spoelwater).

Maischketel deksel aansluitingen:
warmtewisselaar in Kooper
T-voeler Inkbird
CIP aansluiting
retourstroom troebele 1e afloop wort en spoelwaterdosering via spreidplaat
roermotor

Kookketel deksel aansluitingen:
condensor stoom
dosering extra hop of kruiden
haak aan binnenzijde van deksel voor grote "hopemmerzeef".

Overzichtsfoto na lasser:

volgende keer, alle Siliconenslang verbindingen aanbrengen.

Groet, Paul

 

PP

Let's rock and brew!

De brouwerij is klaar.
Vandaag de 1e waterrun met koud water uitgevoerd.
Naast een verkeerd om aangesloten kraan en enkele triclamp-koppelingen die onvoldoende waren aangedraaid waren alle brouwstappen t/m het vullen van het gistvat eenvoudig uit te voeren.
Pompen werken perfect; een duurtest is uitgevoerd.

Volgende week is een heet waterrun gepland (simulatie volledige brouwproces met heet water) waarbij ook de opwarm- en afkoelsnelheid wordt gemeten en de instellingen van de pompen/ regelaars worden getest.

Daarna de maiden brew!

Groet, Paul

Broewerke

Aan de inspanningen en apparatuur zal het niet liggen. Succes!

PP

Diverse metingen met koud water uitgevoerd en vandaag de heetwaterrun uitgevoerd met 53 L "watermaisch" = het equivalent van 43 L maischwater en 15 kg kamertemperatuur mout.

Capaciteit branders: ruim voldoende.
Binnen 1 u is Heetwaterketel met 40 L opgewarmd naar 95 °C.

Bijna het 1e bedrijfsongeval: bij het ontluchten van de heetwaterpomp spuiten druppeltjes heet water rond.
Met een eenvoudig kunststof kapje gaan we dit probleem oplossen.

Het opwarmen van de "watermaisch" verloopt volgens planning; warmtewisselaar heeft de juiste capaciteit.
Regeling heetwaterlooppomp door INKBIRD verloopt goed (wel aanloopprobleempje met programmeren).

Aanvankelijk probleem met luchtbellen in wortloop, pomp stopt.
Als oplossing een ontluchter ingebouwd maar door andere volgorde slangen is probleem opgelost.

Capaciteit pompen is meer dan voldoende (tot 8 L/ min); reduceren en instellen heetwaterloop met kogelkraan gaat prima.
Regelen wortafloop, 0,8 L/ min, met membraamkraan idem.

Koken en gebruik condenskoeler getest. Er komt nauwelijks stoom vrij! De condensstroom is ca. 65-75 °C heet.
Afloop hete en ionvrij water willen we gaan gebruiken om gebruikte flessen te behandelen met loog en zuur.
Na het brouwen willen we een CIP bol ook op dit hete water aansluiten om de maischketel na leegscheppen aan de binnenzijde schoon te spuiten.

Pasteurisatieloop getest en koelen wort met tegenstroomkoeler bij hoger pompdebiet 2-4 L/ min werkt goed.

Al bij al een genot om mee te werken.

We hebben meteen de eerste brouwdag plannen: de Maltezer Dort kloon, die we als laatste bier met de oude opstelling hebben gebrouwen, gaan we nogmaals brouwen.

Groet, Paul



hansHalberstadt

Met dit topic heb ik steeds het beeld van iemand die op de duikplank van het zwembad staat en er niet vanaf durft te springen. Wat let je nog om gewoon in het diepe te springen en een brouwsel te maken. 

Broewerke

Citaat van: hansHalberstadt op 20-05-2025  22:58 uMet dit topic heb ik steeds het beeld van iemand die op de duikplank van het zwembad staat en er niet vanaf durft te springen. Wat let je nog om gewoon in het diepe te springen en een brouwsel te maken. 
Dan heb je nu een verkeerd beeld. Paul gaat niet over 1 nachtje ijs en wil beslagen ten ijs komen. Ik denk dat je met zo'n investering en alles nieuw elke verrassing uit wilt sluiten en zeker in het begin wilt genieten van het proces.

hansHalberstadt

Citaat van: Broewerke op 21-05-2025  08:45 uDan heb je nu een verkeerd beeld. Paul gaat niet over 1 nachtje ijs en wil beslagen ten ijs komen. Ik denk dat je met zo'n investering en alles nieuw elke verrassing uit wilt sluiten en zeker in het begin wilt genieten van het proces.
Ik heb zelf ook een brouwruimte ingericht. Maar uit ervaring weet ik dat je de echte problemen en zaken waar je niet over hebt nagedacht pas tegenkomt als je echt gaat brouwen ipv proefdraaien met allerlei afgeleide processen zoals alleen water. Dus zodra het zover is dat je kunt gaan brouwen zou ik dat dan ook gaan doen. 

El Pastor Belga Cusco(MaJa)

Laat het ons een dichtheidstest noemen om lekken uit te sluiten en de elektrische instalatie op foute aansluitingen te bekijken. Dit is dus geen testbrouwsel.

De fouten met brouwen komen inderdaad pas tot uiting als je er werkelijk in brouwt.

Een beslag opwarmen is iets anders dan water verwarmen, maar als je elektrische aansluitingen dan al niet goed zijn heb je dubbele problemen.

PP

Woensdag 2 juli is de MaidenBrew gepland: 50 L Maltezer Dort.
I.v.m. weersomstandigheden uitgesteld naar 3 juli.

Ondertussen een 2e waterrun uitgevoerd om meer feeling met de installatie te krijgen als ook om een idee te krijgen van de opwarmkarakteristieken van de Heet Water Ketel als de Maisch Ketel.

Vooraf berekenen is 1; uittesten hoort er ook bij.
Als correctie is het debiet van de Heet Water Loop opgeschroefd.
Daarnaast zijn alarmen ingebouwd bij elke maisch-stap volgens het Inkbird programma (we kletsen te veel en dreigen stappen te missen).

Daar we met 3 personen brouwen en niet iedereen evenveel know how van een brouwopstelling heeft heb ik naast het brouwrecept een eenvoudige instructie-tekening met korte teksten gemaakt.
In een oogopslag moet de stand van de kranen eenvoudig te controleren zijn.
Bij elke volgende stap in het proces hoort een nieuwe tekening.
Als voorbeeld de 1e stap (1 van 4) voor het gebruik van de Heet Water Loop.

Groet, Paul

PP

Brouwsel 1: 50 L Maltezer Dort 6,5 vol% en brouwsel 2: een session bier 4 vol% met 20% rogge zijn gerealiseerd.

De opwarming van 55 L heet water m.b.v. een gasbrander tot 90 °C duurt 50 min.
De indirecte opwarming van de maisch m.b.v. een warmtewisselaar/ heet water als medium verliep prima: binnen +/- 0,5 °C wordt de T keurig geregeld m.b.v. een INKBIRD.
De roermotor voldoet prima (mout is snel bevochtigd en wordt keurig gemengd.

Het filtreren (de grootste uitdaging) verliep redelijk.
De eerste afloop, ca. 5 L, hebben we apart moeten opvangen en retour ketel gegoten (propvorming).
Daarna troebele wort retour maischketel pompen volgens ontwerp verliep prima.
Het wort (via kijkglas te beoordelen) wordt behoorlijk helder; daarna wort naar kookketel verpompt.
Het filteren duurde volgens planning ca. 90 min (effectief).

Het tot koken brengen van 65 L wort duurde 1 uur.
Tijdens het koken ook de pasteurisatie loop getest (30 min): kokende wort vloeistof maakt o.a. de doorstroomkoeler schoon.
De wortpomp kan dit prima aan (ik denk wel dat de tegendruk van de warmtewisselaar voorkomt dat gasbellen in de wortpomp ontstaan).   
De condensor is een verademing; geen stoomdampen etc.

De whirlpool werkt; het wort is na de kook redelijk helder.
Het afkoelen m.b.v de tegenstroomkoeler verliep traag: ruim 1,5 uur (de buitentemperatuur/ koelwater-T werkte  niet echt mee).

Het gistvat steriliseren m.b.v. een CIP was even wennen (werkwijze moet verder uitgewerkt worden).
Het verpompen van het wort via de deksel van het gistvat waarin een vernevelaar zit voor de Zuurstof-opname verliep zeer goed.

Na toevoeging van een 2 dagen eerder gemaakte giststarter was de gist binnen 2 uur actief.

Schoonmaken?
Veel onderdelen. Echter, alles is gepolijst, geweldig.
Maischketel: uiteraard maisch-resten handmatig uitscheppen: opvallend, behoorlijk droog, geen enkele verkleving etc, ook niet rond de warmtewisselaar, zelfs niet bij het rogge-recept.
Kookketel: een eenvoudige afwasborstel hoefde slecht rond te gaan; ook op de bodem geen aankoek.

Zijn we tevreden over het ontwerp?
We zijn zeer tevreden; de gesloten opstelling werkt zeer goed en is zeer relaxed in gebruik.
Tijdens het filtreren zijn delen van de opstelling opengemaakt t/m de wortpomp: amper rommel, de triclamp-koppeling zijn weer snel aan te brengen.

Het eigen maken van de bediening verloopt steeds beter.
Het aantal aanpassingen/ verbeteringen waar we over moeten nadenken is beperkt.   

Ter illustratie heb ik enkele foto's toegevoegd.
Eerste foto: wort afloop na filtreren.
Tweede foto: schoonmaken maischketel.
Derde foto: werking condensor.
Vierde foto: T kookketel tijdens pasteurisatie loop.
vijfde foto: verpompen afgekoelde wort naar het gistvat.
 
Groet, Paul


rkroon

Goed om te horen Paul dat alle voorbereidingen succesvol zijn geweest. Veel brouwplezier.

hansHalberstadt

Citaat van: PP op 05-07-2025  16:39 uHet filtreren (de grootste uitdaging) verliep redelijk.
De eerste afloop, ca. 5 L, hebben we apart moeten opvangen en retour ketel gegoten (propvorming).
Daarna troebele wort retour maischketel pompen volgens ontwerp verliep prima.
Het wort (via kijkglas te beoordelen) wordt behoorlijk helder; daarna wort naar kookketel verpompt.
Het filteren duurde volgens planning ca. 90 min (effectief).

Zonder het hele topic door te spitten; hoe filter je? Misschien kun je daar een aparte foto van posten?

PP

Filtreren vindt plaats met een standaard Halo filter (Polsinelli).
https://www.polsinelli.it/en/filter-for-grains-halo-%C3%B8453-P1083.htm

Groet, Paul

hansHalberstadt

Ik neem dan dat je die keuze gemaakt hebt, omdat je dan kunt roeren met het filter er al in?
Nadeel is denk ik dat er tijdens het maischen beslag door het filter gaat waar je niet meer bij kunt met roeren.  En dus ook niet meer beheersbaar is qua temperatuurstappen en het is een ringvormig filter dus zal het midden van de ketel boven de bodem wat slechter uitspoelen. Scheelt een paar % rendement. Daarom heb ik bij mij gekozen voor een hevelfilter wat de hele bodem gelijkmatig beslaat en je simpel aan het einde van het maischen door het beslag heen op de bodem kunt duwen.

PP

Citaat van: hansHalberstadt op 06-07-2025  13:48 uIk neem dan dat je die keuze gemaakt hebt, omdat je dan kunt roeren met het filter er al in?
Klopt.

Citaat van: hansHalberstadt op 06-07-2025  13:48 uNadeel is denk ik dat er tijdens het maischen beslag door het filter gaat waar je niet meer bij kunt met roeren.  En dus ook niet meer beheersbaar is qua temperatuurstappen en het is een ringvormig filter dus zal het midden van de ketel boven de bodem wat slechter uitspoelen. Scheelt een paar % rendement. Daarom heb ik bij mij gekozen voor een hevelfilter wat de hele bodem gelijkmatig beslaat en je simpel aan het einde van het maischen door het beslag heen op de bodem kunt duwen.
Hoeveelheid deeltjes dat door het filter slaat vanaf de stort? Moeilijk te zeggen. De spleetopeningen van het filter zijn 1,5 mm. Ik denk dat het beperkt is.
Wellicht met een tijdsvertraging of minder effectief maar de deeltjes zullen m.i. wel aan het maischproces deelnemen.
De onderrand van de ketel voelt zeker niet kouder dan de rest van de ketel.
M.b.t. het uitspoelen; het onderste deel van de maisch is inderdaad natter dan dat ik gewend was toen ik een filterplaat toepaste.
We hebben ca. 90 min gespoeld tot een eindafloop van 1,012. De uitgespoelde maisch geproefd: kan nauwelijks zoetigheid ontdekken.

Groet, Paul 

hansHalberstadt

Een van de volgende keren misschien een keer het spoelrendement bepalen.

Oscar

CiteerDe opstelling wordt zo samengesteld dat alle onderdelen gemakkelijk schoon te maken zijn.

Dit was een van je eisen... Het schoonmaken lijkt mij met de nieuwe opstelling echter wel een crime! Daar ben je wel even zoet mee om het echt goed te doen... :o  :nut:

PP

Citaat van: Oscar op 06-07-2025  18:49 uDit was een van je eisen... Het schoonmaken lijkt mij met de nieuwe opstelling echter wel een crime! Daar ben je wel even zoet mee om het echt goed te doen... :o  :nut:

Terechte opmerking.
Veel onderdelen, wel eenvoudig schoon te maken.
Na leegscheppen, maischketel en hopzeef verwijderen wordt heet water verpompt door de kranen, koppelingen en slangen.
Daarna met een CIP de kookketel en maischketel voorspoelen.
Dan komt de ouderwetse afwasborstel om vervolgens na te spoelen met koud water en drogen.

Alle losse onderdelen worden gedemonteerd om alle hoekjes schoon te krijgen, alle kleine onderdelen komen in een bak met schoonmaakmiddel.
Het demonteren gaat snel; het opbouwen duurt weer iets langer. 
Daarnaast: voor het schoonmaken zijn 3 man beschikbaar.

Samengevat: het valt me niet tegen.

Groet, Paul

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.