Brouwverslag

Gestart door MO, 28-07-2006 07:48 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Eduard

En anders mik je er gewoon een zakje korrelgist bij, natuurlijk...

Oscar

Citaat van: MO op 28-07-2006  22:18 u

Offtopic : zie ik daar nu een 12-snarige gitaar..? Goede combinatie Bier en muziek... samenvol

Groeten en gezondheid
Oscar

Eduard



Ziet er meer uit als een 6-snarige gitaar met Stratocaster-kop erop :)

Oscar

Citaat van: MO op 28-07-2006  22:38 uIn het gistvat slechts 15 liter met een SG van 1086. Hier gaat nog 1,5 kg suiker bij, ik moet het nog narekenen maar dan kom ik wel boven de 1100 uit.

even voor je berekend : Je zou dan op ± 1116 uitkomen...das flink streng !!

Groeten gezondheid
Oscar

MO

Bedankt! Kun je me dat even voorrekenen, ik ben niet zo'n rekenwonder en met de BrouwHulp kom ik daar niet zo heel snel achter.

Het is inderdaad een gewone 6 snarige gitaar, ik was een punker weet je wel, geen freak. Ik ken 12 accoorden en kan daarbij heel vals zingen.

Oscar

Citaat van: MO op 29-07-2006  16:05 uKun je me dat even voorrekenen, ik ben niet zo'n rekenwonder

oke....kijk maar of je hier uitkomt.. Deze berekening zit in het Open Source Pakket....en blijkt dus best wel handig te zijn :

Volume = 15000 ml
SG gemeten = 1086
SG Gewenst = 1120 (Schatting)

Massa1 = 15000 * (1086/1000) = 16290 gram
Massa2 = 15000 * (1120/1000) = 16800 gram

Verschil (Massa) = 16800 - 16290 = 510 gram

Volume suiker(Vsuiker) = (Verschil * 3,0464)/1,58 = (510 * 3,0464)/1,58 = 983,3 ml
SGBerekend = ((Massa1+(verschil*3.0464))/(Volume+Vsuiker))*1000 = ((16290+(510*3,0464))/(15000+983,3))*1000 = 1116,39


Hierbij :

1,58  =  de dichtheid van Suiker
3,0464 = een factor (een gemiddelde) die ik berekend heb m.b.v. Excel om deze berekening uit te voeren dit getal is het resultaat van :  toegevoegd suiker/verschil(Massa)
             m.b.v deze factor bereken je aan de hand van het massa verschil bij gelijk volume de hoeveelheid toe te voegen suiker, rekeninghoudend met volume toename.

Citaat van: MO op 29-07-2006  16:05 uIk ken 12 accoorden

Leer Barre akkoorden....Als je dan 12 "open" akkoorden kent ken je er in 1 keer 12 * 12 = 144....en gaat er een wereld voor je open  ;)

Citaat van: MO op 29-07-2006  16:05 uen kan daarbij heel vals zingen.

Is je brouwzaal ook geluidsdicht..?  ;D ;D ;D

Groeten en gezondheid
Oscar

Herman

Hmm Oscar, ik zit net je formules te bekijken, maar MO gaf aan 1,5 kg suiker er bij te doen. Dit lees ik niet in jouw uitwerking terug.

MO

Kan het niet veel eenvoudiger? 1500 g op 15000 ml is 0,1 g/ml is 100 g/liter, is dat niet 10 °P of zo?

MO

Via google vind ik dat 12 °P 12 g suiker in 100 g wort betekent. Dat komt toch overeen met 10 °P hoper. Via de BrouwHulp bereken ik dat 1086 20,7 °P is en 30,7 °P overeenkomt met een SG van 1133. Dat is stukken hoger dan waar Oscar op uitkomt. Iemand nog een betere berekening?

William

vanuit mijn destilleerachtergrond gebruikt ik vaak homedistillers.org als website. Selecteer in het menu Preparing Wasdh -> Sugar Bases -> Initial Specific Gravity.  Hier staan allerlei rekenmodules (via view source in IE kun je ook zien welke formules er achter zitten). Op deze site staan een heleboel leuke rekenmodules.

Voor jouw uitgangssituatie (sg 1086) geldt:

 3.4 kg sugar made up to  15L total volume   
should have an SG 1.087  and only require  12.91 L of water 

Als je naar sg 1.120 wilt dan:
 4.7 kg sugar made up to  15 L total volume   
should have an SG 1.120  and only require  12.10 L of water

ergo op basis van deze suikerwater leidt toevoegen van 1.3 kg suiker tot een sg verhoging tot 1.120. Je volume zal natuurlijk wel toenemen. Dit effect is ongeveer 12.91-12,1=0.81 liter




Drents Hopbier

Citaat van: MO op 29-07-2006  21:34 uVia google vind ik dat 12 °P 12 g suiker in 100 g wort betekent. Dat komt toch overeen met 10 °P hoper. Via de BrouwHulp bereken ik dat 1086 20,7 °P is en 30,7 °P overeenkomt met een SG van 1133. Dat is stukken hoger dan waar Oscar op uitkomt. Iemand nog een betere berekening?
Ik vind rekenen met plato ook eenvoudiger omdat je niet met volume rekent. 15 liter met s.g. 1086 is 16,29 kg en 20,68 °Plato (3368 g suiker). Met 1,5 kg suiker erbij is het 16,79 kg en dus 100*(3368+1500)/16790 = 28,99 °P. Volgens de Plato-tabel is s.g. dan 1124,5.
Tabel : http://home.wanadoo.nl/jnaikema/goldinerklemannplatobrix.htm

Hopbier

Drents Hopbier

Citaat van: MO op 29-07-2006  21:24 uKan het niet veel eenvoudiger? 1500 g op 15000 ml is 0,1 g/ml is 100 g/liter, is dat niet 10 °P of zo?
grammen suiker per 100 ml = °Brix
        grammen suiker per 100 gram = °Plato

Hopbier

Oscar

Citaat van: Herman op 29-07-2006  20:00 uHmm Oscar, ik zit net je formules te bekijken, maar MO gaf aan 1,5 kg suiker er bij te doen. Dit lees ik niet in jouw uitwerking terug.

Zit er toch in..Verschil massa is 510 gram * factor (3,0464) = 1553,7 gram suiker

Citaat van: William op 29-07-2006  21:56 uergo op basis van deze suikerwater leidt toevoegen van 1.3 kg suiker tot een sg verhoging tot 1.120. Je volume zal natuurlijk wel toenemen. Dit effect is ongeveer 12.91-12,1=0.81 liter

Dus zal je SG Verhoging weer wat lager zijn.....en kom je niet op 1120 uit.

Met mijn berekening redeneer is als volgt : Je hebt een gemeten eind SG en een gewenst Eind SG (Kan hoger of lager zijn, in dit geval hoger). Ik bereken de toename in massa
zonder volume verhoging en deze massa reken ik om in hoeveelheid suiker die nodig is om het gewenste eind SG te bereiken rekeninghoudend met volume toename. Daarna berekening ik aan de hand van de hoeveelheid berekende suiker het daadwerklijk Eind SG wat je verkrijgt indien je deze hoeveelheid suiker toevoegd.


Citaat van: MO op 29-07-2006  21:24 uKan het niet veel eenvoudiger? 1500 g op 15000 ml is 0,1 g/ml is 100 g/liter, is dat niet 10 °P of zo?

Als dit zo is klopt het niet...want je houd geen rekening met je volume toename...dus kom je in de praktijk weer niet goed uit.....Niet alle berekeningen zijn zo eenvoudig  :lessmile:

Citaat van: MO op 29-07-2006  21:34 uVia google vind ik dat 12 °P 12 g suiker in 100 g wort betekent. Dat komt toch overeen met 10 °P hoper. Via de BrouwHulp bereken ik dat 1086 20,7 °P is en 30,7 °P overeenkomt met een SG van 1133. Dat is stukken hoger dan waar Oscar op uitkomt. Iemand nog een betere berekening?

Mo...weet je zeker dat in deze berekening rekening gehouden wordt met je toename Volume....?

Probeer nu eens door logisch te redeneren na te gaan hoe je kunt berekenen hoeveel suiker je nodig hebt om een bepaalde hoger SG te krijgen...Dan kom je toch echt op mijn berekening uit lijkt mij...
Het SG heeft een eenheid van grammen per liter....dit geeft al aan dat je rekening moet houden met je volume toename.

Groeten en gezondheid
Oscar
 

William

Citaat van: William op 29-07-2006  21:56 uvanuit mijn destilleerachtergrond gebruikt ik vaak homedistillers.org als website. Selecteer in het menu Preparing Wasdh -> Sugar Bases -> Initial Specific Gravity.  Hier staan allerlei rekenmodules (via view source in IE kun je ook zien welke formules er achter zitten). Op deze site staan een heleboel leuke rekenmodules.

Voor jouw uitgangssituatie (sg 1086) geldt:

 3.4 kg sugar made up to  15L total volume   
should have an SG 1.087  and only require  12.91 L of water 

ergo op basis van deze suikerwater leidt toevoegen van 1.3 kg suiker tot een sg verhoging tot 1.120. Je volume zal natuurlijk wel toenemen. Dit effect is ongeveer 12.91-12,1=0.81 liter


Voeg je aan deze 3.5 kg suiker 1.4 kg toe dan kom je met de bovegenoemde calculator op 1.125. Dat klopt dan wel meer heel mooi met de uitkomst van hopbier!

MO

Ah, wat Hans hier allemaal post komt me bekend voor. Hans, bedankt voor je bijdrage, ik vind jouw berekening van een schitterende schoonheid en zeer plausibel. Misschien voeg ik maar 1 kg suiker toe, ook daar ga ik nog even aan rekenen. 1124 tot 1020 geeft 14,4% alcohol, ik denk niet dat de Rochefort gist dat aankan.

Maak jij niet een rekenfout hans? De 15 liter van 1086 zal wel 16,29 kg zijn, als ik daar 1,5 kg suiker aan toevoeg dan wordt het toch 17,8 kg (en niet 16,8) en vervolgens 100*(3368+1500)/17790 is 27,3 °P? Of is het niet zo een voudig? Dit zou dan overeenkomen met een OG van 1116 (13,5% alcohol).

Als je in de laatste berekening (als die klopt, vertel het me aub) 1 kg suiker stopt dan komt je op 17,29 kg en 100*(3368+1000)/17290 is 25,3 °P (OG 1107, 12,1%)

William

Citaat van: William op 29-07-2006  22:55 uVoeg je aan deze 3.5 kg suiker 1.4 kg toe dan kom je met de bovegenoemde calculator op 1.125. Dat klopt dan wel meer heel mooi met de uitkomst van hopbier!

uhm foutje: 3.4 kg waar 1.5 kg aan toe wordt gevoegd maar de uitkomst blijft hetzelfde als die van hopbier

Oscar

Citaat van: MO op 29-07-2006  22:56 uDit zou dan overeenkomen met een OG van 1116 (13,5% alcohol).

kijk eens aan 2 verschillende berekeningen en dezelfde uitkomst......dat lijkt er meer op  :biersmile:

Groeten en gezondheid
Oscar

Drents Hopbier

Citaat van: MO op 29-07-2006  22:56 uMaak jij niet een rekenfout hans? De 15 liter van 1086 zal wel 16,29 kg zijn, als ik daar 1,5 kg suiker aan toevoeg dan wordt het toch 17,8 kg (en niet 16,8) en vervolgens 100*(3368+1500)/17790 is 27,3 °P? Of is het niet zo een voudig? Dit zou dan overeenkomen met een OG van 1116 (13,5% alcohol).

Als je in de laatste berekening (als die klopt, vertel het me aub) 1 kg suiker stopt dan komt je op 17,29 kg en 100*(3368+1000)/17290 is 25,3 °P (OG 1107, 12,1%)
Sorry, klopt. Dus 17790 gram wort met 4869 gram suiker (dus 27,37 °P ). Is volgens tabel s.g. 1116,5.

Hopbier

Drents Hopbier

Citaat van: MO op 29-07-2006  22:56 uAls je in de laatste berekening (als die klopt, vertel het me aub) 1 kg suiker stopt dan komt je op 17,29 kg en 100*(3368+1000)/17290 is 25,3 °P (OG 1107, 12,1%)
Klopt

Hopbier

MO

Wat een gereken allemaal gisteravond. Allen bedankt voor jullie hulp, de enorme kracht van dit forum heeft zich wederom bewezen.

Gisteren nam iemand het verboden woord korrelgist in zijn mond. Gelukkig kwam de vergisting van het zware bier gister prima op gang. Bedenk: het is een 40 liter gamel met 16 liter jongbier. Daar stond gisteren  bijna 20 liter schuim op! Prima prima. Vanmorgen was de schuimkraag bijna helemaal ingezakt. De temperatuur van het jongbier (intern) was 29 °C. Jaja, zo is de Rochefort gist. Ik hoop dat vanavond de temperatuur een paar graden gezakt is (het is 20 °C in de brouwerij), dan gaat het suiker erbij. En misschied durf ik 1,5 kg wel. Dik 13% dat lijkt me wel wat. Heb ik ook eens wat te posten in het onderwerp "de navergisting komt langzaam op gang"


Adrie

Laat ik ook nog een duit in het zakje van de berekeningen doen.

Ik bereken het altijd zo:

15 liter wort van 1086 is 16,29 kg. 1,5 kg suiker erbij is 17,8 kg.

De dichtheid van suiker in oplossing is ongeveer 1610 g/l, dus 1,5 kg suiker in oplossing is 1,5 / 1,650 = 0,93 liter.

Na toevoeging van de suiker wordt het volume dus 15 + 0,93 = 15,93 liter.

De dichtheid is dat 17,8/15,93 = 1,117 kg/l oftewel 1117 g/l.

Verder vond ik het een schitterend verslag, MO.

MO

A3, ik heb jouw berekening in een excel sheet geplaatst. Is het wellicht nuttig om in een volgende versie van de BrouwHulp op te nemen?

De getallen zijn overigens wat anders omdat de opgegeven volumina (door mij) niet klopten. Toch zit een dikke 12% er wel in. Ook mooi. Gisteren heb ik het suiker toegevoegd, toch 1.5 liter. Het SG voor suiker toevoegen was 1030. Geen onaardige vergisting dus.

[verwijderd door de beheerder]

Drents Hopbier

Citaat van: MO op 31-07-2006  15:20 uGisteren heb ik het suiker toegevoegd, toch 1.5 liter.
1,5 kg mag ik hopen?

Hopbier

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.