Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Gist komt uit mijn waterslot!  (gelezen 6214 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Pieter.

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 781
  • Huisbrouwerij "Vuurlinie"
Gist komt uit mijn waterslot!
« Gepost op: 24-07-2006 20:46 u »
Ja de temperaturen zijn hoog maar toch heb ik dit niet eerder meegemaakt. Mijn gistemmer staat buiten in de schaduw onder mijn carport en  de vergisting heeft wel eens ondere hogere temperaturen plaatsgevonden. Enigste verschil tussen dit brouwsel en vorige is dat ik nu (eindelijk) het RIMS systeem toepas. Zal dat het kunnen zijn dat het rendement hoger is dan handmatig maischen (roeren)   :denken:

Ik heb in ieder geval een ander schoon waterslot geplaatst, en nu maar in de gaten houden.

Vrg,
Pieter


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.496
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Gist komt uit mijn waterslot!
« Reactie #1 Gepost op: 24-07-2006 21:10 u »
Nou Pieter, je gistcellen voelen zich klaarblijkelijk lekker. Nee, dit heeft niets, of bijzonder weinig met RIMS te maken. Hoe groot is je gistvat en hoeveel bier zit erin? 30% lege ruimte is het minimum voor goede vergisting (en vaak is 50% niet genoeg).

Offline Pieter.

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 781
  • Huisbrouwerij "Vuurlinie"
Re: Gist komt uit mijn waterslot!
« Reactie #2 Gepost op: 24-07-2006 23:03 u »
Nou Pieter, je gistcellen voelen zich klaarblijkelijk lekker. Nee, dit heeft niets, of bijzonder weinig met RIMS te maken. Hoe groot is je gistvat en hoeveel bier zit erin? 30% lege ruimte is het minimum voor goede vergisting (en vaak is 50% niet genoeg).


Dacht 30 liter zo uit mijn hoofd, en er zit ca 18 liter bier in.

Vrg,
Pieter

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Gist komt uit mijn waterslot!
« Reactie #3 Gepost op: 24-07-2006 23:11 u »
en  de vergisting heeft wel eens ondere hogere temperaturen plaatsgevonden.

Dat kun je niet menen, inclusief warmte ontwikkeling van de gist zelf zit je bijna op de temperatuur waarop de gist het loodje legt. (ok scheelt nog wel een paar graden)

Het is raadzaam om vooraf na te gaan of een gist sterk plakkende gist is. In dat geval raakt het koolzuurgas 'gevangen' in gistcellen en wordt alles naar buiten gedrukt. Zoals EBC al zei: in sommige gevallen is 50 procent hoofdruimte niet voldoende. Mocht dit probleem zich de komende dagen nog voordoen. Zoek dan eens op 'blow off tube' op dit forum.

:degroeten:

Johannes


Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.461
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Gist komt uit mijn waterslot!
« Reactie #4 Gepost op: 24-07-2006 23:38 u »
Verklap eens welke gist zoveel ruimte behoeft. Meet eens de temperatuur van het jongbier. En plaats eens een foto. Zo zag mijn gistvat er vorige week uit, het wort was 28 C, de gebruikte gist was de Rochefort gist. Tot een week later smaakte het bier nog uitstekend, we zullen wel zien of het een zuurtje heeft opgelopen.

Het was overigens helemaal mijn eigen schuld, er zat 32-34 liter wort/jongbier in de 40 liter gamel.


Offline Hans (Lagos)

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 699
  • Land: es
  • Blichmann Assisted Brewing member
    • Mijn brouwzaal
Re: Gist komt uit mijn waterslot!
« Reactie #5 Gepost op: 25-07-2006 00:40 u »
Zoek dan eens op 'blow off tube' op dit forum.

:degroeten:

Johannes

Bedoel je deze opstelling? Gaan tot het maximum, komt mij nogal Amerikaans over maar wel praktische.



Offline Eduard

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.326
  • Land: no
  • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
    • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
Re: Gist komt uit mijn waterslot!
« Reactie #6 Gepost op: 25-07-2006 08:41 u »
Da's inderdaad een blow-off, Lagos. Deze opstelling wordt ook benut om de hopharsen die zich op de schuimlaag verzamelen naar buiten te drukken zonder steeds met een schuimspaan de fles in te duiken (contaminatiegevaar).

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.383
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gist komt uit mijn waterslot!
« Reactie #7 Gepost op: 25-07-2006 09:22 u »
De blow-off methode wordt ook bij Orval gebruikt. Zie onderstaande foto die ik in de brouwerij gemaakt heb.


Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.496
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Gist komt uit mijn waterslot!
« Reactie #8 Gepost op: 25-07-2006 10:56 u »
En als je nu gist een paar weken wilt bewaren voor een volgend brouwsel, dan kan je de gist afscheppen en bewaren in een fles waaraan je een beetje water toevoegt. Laten uitgisten en dan in de koelkast. Dan heb je de mooiste gist. Veel beter dan de oude koek die overblijft.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Gist komt uit mijn waterslot!
« Reactie #9 Gepost op: 25-07-2006 12:23 u »
En als je nu gist een paar weken wilt bewaren voor een volgend brouwsel, dan kan je de gist afscheppen en bewaren in een fles waaraan je een beetje water toevoegt. Laten uitgisten en dan in de koelkast. Dan heb je de mooiste gist. Veel beter dan de oude koek die overblijft.


Heb je enig idee hoe lang dit precies houdbaar is in de koelkast? meer dan 4 weken?

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Gist komt uit mijn waterslot!
« Reactie #10 Gepost op: 25-07-2006 13:21 u »
De blow-off methode wordt ook bij Orval gebruikt. Zie onderstaande foto die ik in de brouwerij gemaakt heb.

Is dat niet voor de lagering (bij een volle tank)?

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Gist komt uit mijn waterslot!
« Reactie #11 Gepost op: 25-07-2006 16:56 u »

Citaat
En als je nu gist een paar weken wilt bewaren voor een volgend brouwsel, dan kan je de gist afscheppen en bewaren in een fles waaraan je een beetje water toevoegt. Laten uitgisten en dan in de koelkast.

Moet dat geen suikerwater zijn?
Er valt toch niets meer te vergisten in water?
Gist gaat toch dood zonder voeding?

 :weetniet:

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.183
  • Land: nl
Re: Gist komt uit mijn waterslot!
« Reactie #12 Gepost op: 25-07-2006 17:30 u »
Gist gaat toch dood zonder voeding?
Goed doorvoedde gist gaat zonder voeding slapen. Maar tijdens de slaap overlijden er wel een "paar".
Ik denk dat de suiker eerder dient om de druk in de cel gelijk te houden met buiten de cel.

Hopbier

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.383
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gist komt uit mijn waterslot!
« Reactie #13 Gepost op: 25-07-2006 17:31 u »
Is dat niet voor de lagering (bij een volle tank)?

Eerlijk gezegd weet ik niet meer of of in de tanks ook de hoofdgisting werd gedaan. Feit is dat gist door de slang naar buiten werd geblazen. Volgens mij is dat het principe van de blow-off methode.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.496
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Gist komt uit mijn waterslot!
« Reactie #14 Gepost op: 25-07-2006 17:45 u »
Ik schep altijd wat gist af voor de hergisting. Soms heb ik niet veel tijd en dan staat het wel een week of 5 te lageren. Dan start ik de afgeschepte gist op. Meestal is dat in een paar uur zeer aktief. Als ik eerder bottel dan gebruik ik de afgeschepte gist vaak niet.

Offline Hans (Lagos)

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 699
  • Land: es
  • Blichmann Assisted Brewing member
    • Mijn brouwzaal
Re: Gist komt uit mijn waterslot!
« Reactie #15 Gepost op: 25-07-2006 22:45 u »
Moet dat geen suikerwater zijn?
Er valt toch niets meer te vergisten in water?
Gist gaat toch dood zonder voeding?

 :weetniet:


Ik ben hier nog maar redelijk nieuw zonder enige academische graad maar het lijkt mij wat geld voor een reageerbuisje met gist ook geld voor welke hoeveelheid dan ook, dus 10% suiker water boven op een gist slurrie of op een afschepsel zou het geheel toch maanden of zeker weken lang in een slaap toestand moeten kunnen houden?

Schiet mij maar lek !  >:D

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Gist komt uit mijn waterslot!
« Reactie #16 Gepost op: 26-07-2006 07:13 u »

Met 10% suiker in water lijkt mij dat ook ja (alhoewel wort beter is naar mijn inziens).

Citaat
En als je nu gist een paar weken wilt bewaren voor een volgend brouwsel, dan kan je de gist afscheppen en bewaren in een fles waaraan je een beetje water toevoegt. Laten uitgisten en dan in de koelkast. Dan heb je de mooiste gist. Veel beter dan de oude koek die overblijft.

Maar compleet nix aan suikers vind ik gek (mag je terug schieten  ;) ).

 :degroeten:




Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.765
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Gist komt uit mijn waterslot!
« Reactie #17 Gepost op: 26-07-2006 07:45 u »
(alhoewel wort beter is naar mijn inziens).

Dat lijkt mij weer iets te veel van het goede...je wilt de gist alleen maar bewaren en in slaap toestand hebben...en niet vertroetelen en vetmesten  ;)

Groeten en gezondheid
Oscar

Offline bazje

  • Entre Les Collines
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.143
  • Land: nl
    • Bazelbrouwerij
Re: Gist komt uit mijn waterslot!
« Reactie #18 Gepost op: 29-07-2006 00:33 u »
Ook ik ben niet academisch geschoold en mijn kennis van gist en bierbrouwen ligt echt nog op basisschool niveau, maar het probleem heb ik ook wel eens gehad. Het dopje van het waterslot ben ik nog steeds kwijt, dus v.w.b. die blow-off ben ik al iets verder !!
Mijn ervaring leert wel dat het bier er niet onder heeft geleden.

Gist afscheppen heb ik nog nooit gedurfd, bang voor infectiegevaar denk ik.
Helemaal nieuw is dat ik de gistkoek kan hergebruiken.
Kan iemand hier meer over vertellen of naar verwijzen ?

Bazje

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Gist komt uit mijn waterslot!
« Reactie #19 Gepost op: 29-07-2006 09:31 u »
Kan iemand hier meer over vertellen of naar verwijzen ?

Ja dat kan  ;) zie deze links

groet

Johannes

Tags: