Klimaatkast

Gestart door Dagobert1966, 21-09-2024 18:14 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

hansHalberstadt

Citaat van: Jacques op 01-10-2024  16:07 uDe gistcellen die het actiefst zijn zweven nog in je bier. Ze zijn vitaal genoeg om de hergisting uit te voeren.
Dat is denk ik een aanname. Maar het kan best dat je met verse gist maar de helft nodig hebt om dezelfde hoeveelheid suiker te kunnen vergisten. Gistcellen slijten immers en kunnen maar een bepaalde hoeveelheid suiker omzetten gedurende hun leven. Door de hoofdgisting zal daar al het merendeel van verbruikt zijn. Commerciële brouwerijen gebruiken niet voor niets verse gist bij bottelen.

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 01-10-2024  16:41 uCommerciële brouwerijen gebruiken niet voor niets verse gist bij bottelen.

Bijna alle commerciële brouwerijen verwijderen voor het bottelen alle gist. Iets wat wij niet kunnen...

hansHalberstadt

Citaat van: Jacques op 01-10-2024  22:00 uBijna alle commerciële brouwerijen verwijderen voor het bottelen alle gist. Iets wat wij niet kunnen...

Alle gist hoeft niet. Zo veel mogelijk gist is ook acceptabel. Maar vooral: sta je erachter dat dat voordelen heeft of niet. Het lijkt er nu meer op dat je steeds iets probeert te bedenken er tegen.

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 01-10-2024  22:58 uAlle gist hoeft niet. Zo veel mogelijk gist is ook acceptabel. Maar vooral: sta je erachter dat dat voordelen heeft of niet. Het lijkt er nu meer op dat je steeds iets probeert te bedenken er tegen.

Ja wel, het is voor de commerciële brouwerijen belangrijk alle gist te verwijderen (of het bier te pasteuriseren). Er zijn nog maar weinig bieren meer waar geen dryhopping wordt toegepast. Om hopcreep te voorkomen is het belangrijk alle gist te verwijderen of af te doden, want geen levende gist in de fles betekent geen hopcreep.

Het toevoegen van bottelgist door een hobbybrouwer is volgens mij alleen zinvol als je je bier een tijd hebt laten staan zonder dat er activiteit was. Ook hele zware bieren kennen een vlotte hergisting als je kort na het aflopen van de nagisting bottelt. Maar dan moet je niet tegen de alcoholtolerantie van de gist zitten. Maar in dat geval was de gistkeuze niet de beste keuze...

hansHalberstadt

Citaat van: Jacques op 02-10-2024  15:12 uJa wel, het is voor de commerciële brouwerijen belangrijk alle gist te verwijderen (of het bier te pasteuriseren).
We hadden het over amateur bieren en de discussie ging over de vraag of zo veel mogelijk gist verwijderen een voordeel heeft. jij gaf toen aan dat commerciële brouwerijen alle gist verwijderen en ik gaf aan dat wij niet alle gist hoeven te verwijderen als je dat wilt vervangen door bottelgist. Lijkt er dus op dat we behoorlijk langs elkaar heen aan het praten zijn.

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 02-10-2024  15:43 uWe hadden het over amateur bieren en de discussie ging over de vraag of zo veel mogelijk gist verwijderen een voordeel heeft. jij gaf toen aan dat commerciële brouwerijen alle gist verwijderen en ik gaf aan dat wij niet alle gist hoeven te verwijderen als je dat wilt vervangen door bottelgist. Lijkt er dus op dat we behoorlijk langs elkaar heen aan het praten zijn.

Was een reactie op het feit dat commerciële brouwers bottelgist gebruiken.

CeesM

Ik denk dat er verwarring is ontstaan over het aflaten of verwijderen van gist. Het aflaten is de dode gistcellen uit de CCT en het verwijderen van gist gaat via filteren.

hansHalberstadt

Citaat van: CeesM op 02-10-2024  21:07 uIk denk dat er verwarring is ontstaan over het aflaten of verwijderen van gist. Het aflaten is de dode gistcellen uit de CCT en het verwijderen van gist gaat via filteren.
Het ging om de vraag of het restant aan gist wat overblijft (na aflaten dan in dit geval) minder suikers kan vergisten per gistcel dan een verse gistcel. Een en ander was aangezwengeld nav coldcrashen waardoor waarschijnlijk te weinig (deels uitgewerkte gist)gist overbleef om de hergisting op de fles te voltooien.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.