CCT en duur vergisting plus lagering

Gestart door RobVromen, 11-09-2024 23:49 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

Citaat van: robvromen op 30-10-2024  15:00 uBedankt voor je toch wel originele tip! Welk apparaat gebruik je dan precies? En waar zit het voordeel ten opzichte van het gebruik van Enzybrew 10 en Ecolabs Oxydes Rapid?

Het voordeel zit hem in de kosten. Stoom kost minder dan goede desinfecteermiddelen die het milieu niet zo veel schade bezorgen. Stoom is zeer schoon en desinfecteer effectief als de contacttijd lang genoeg is.

Het nadeel van stoom is dat erg moet oppassen voor verbranden van je huid en ook de drukopbouw bij het maken van stoom. Er zijn ernstige ongevallen geweest met stoomwerktuigen en in Beverwijk zijn ze ook bekend met slachtoffers van het gebruik van behangafstomers.

RobVromen

Interessant Hans, heb je een foto van de aansluiting van de slang op de snelkookpan?

RobVromen

Citaat van: Jacques op 30-10-2024  15:27 uHet voordeel zit hem in de kosten. Stoom kost minder dan goede desinfecteermiddelen die het milieu niet zo veel schade bezorgen. Stoom is zeer schoon en desinfecteer effectief als de contacttijd lang genoeg is.

Het nadeel van stoom is dat erg moet oppassen voor verbranden van je huid en ook de drukopbouw bij het maken van stoom. Er zijn ernstige ongevallen geweest met stoomwerktuigen en in Beverwijk zijn ze ook bekend met slachtoffers van het gebruik van behangafstomers.

Helemaal eens Jacques, we rijden altijd langs het Brandwondencentrum in Beverwijk als we onze dochter en kleinkinderen bezoeken. Helaas is het daar erg druk.

RobVromen

Citaat van: robvromen op 30-10-2024  12:13 uBedankt voor de tip Jacques, zal een literfles bestellen en gaan gebruiken bij de volgende sterilisering van o.a. de CCT.
Bij de bestudering van het huiswerk zag ik bij het onderdeel "Hoeveelheid gedroogde gist" dat ik bij de 20-liter batch bokbier niet 2 maar 3 zakjes Brewferm Top had moeten gebruiken. Ik gebruikte de laatste keer:
https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator.
Denk dat ik voortaan de vuistregel ga toepassen. Of mis ik iets hier?
Jacques, heb je hier nog een suggestie voor mij?

Jacques

Citaat van: robvromen op 30-10-2024  16:08 uJacques, heb je hier nog een suggestie voor mij?

Er zijn veel calculators waar je gebruik van kunt maken...
https://www.hobbybrouwen.nl/site/veel-gestelde-vragen/gedroogde-gist/#elementor-toc__heading-anchor-4


Hoeveel liter wort had je en wat was het begin SG?

seed7

Citaat van: robvromen op 30-10-2024  15:00 uWelk apparaat gebruik je dan precies?

Een Wagner W15 of W16. Een elektrische stoomgenerator 2000W.

ingo

hansHalberstadt

Citaat van: robvromen op 30-10-2024  16:02 uInteressant Hans, heb je een foto van de aansluiting van de slang op de snelkookpan?
ja dat staat bv hier:
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?msg=691702
 

RobVromen

Citaat van: Jacques op 30-10-2024  16:32 uEr zijn veel calculators waar je gebruik van kunt maken...
https://www.hobbybrouwen.nl/site/veel-gestelde-vragen/gedroogde-gist/#elementor-toc__heading-anchor-4


Hoeveel liter wort had je en wat was het begin SG?

Bedankt! Het begin SG was 1076 en 21 liter wort.

Jacques

Citaat van: robvromen op 30-10-2024  19:27 uBedankt! Het begin SG was 1076 en 21 liter wort.

Dan zijn 2 zakjes gist van 6 g inderdaad te weinig...
Maar dat zorgt niet voor een resultaat zoals te zien is op de foto. Dat is waarschijnlijk het gevolg van niet afgebroken eiwitten of zetmeel zoals eerder door anderen gesuggereerd is.

RobVromen

Bedankt Jacques, voortaan houd ik de algemene regel aan als het gaat om de bepaling van de hoeveelheid (grammen) gist. Nu blijven er voor mij (los van de betere hygiëne maatregelen) nog twee zaken onduidelijk:

De jodiumtest was goed, waarom zou er dan onvoldoende zetmeel zijn afgebroken?

M.b.t. de onvoldoende afgebroken eiwitten schreef jij zelf al als oplossing:
"Toevoegen van brouwzouten, voldoende lang koken, de pH tijdens het koken op 5,1 brengen en het gebruik van Iers mos kan helpen om een betere eiwitbreuk te krijgen."
De volgende keer zal ik de pH waarde met melkzuur omlaag proberen te brengen naar 5,1.
Ondanks zoeken op dit forum blijft die eiwitkwestie voor mij troebel als ik eens een woordgrap mag maken bij de zoveelste mislukte batch. Hoe kan ik bereiken dat de eiwitten maximaal worden afgebroken?
Ik hoop dat je met deze amateuristische vraagstelling uit de voeten kunt.

P.S. Na een week op fles gisteravond geproefd. Mijn echtgenote deed mee en zei dat ik dat zure bocht direct moet wegspoelen. Er was geen onderhandelingsruimte ....

seed7

Citaat van: robvromen op 31-10-2024  16:49 uonvoldoende afgebroken eiwitten
Als je het bier toch weg moet gooien, kook eens een flesje op en kijk of je samenklontering van eiwitten ziet (neem wel een ruime pan, het gaat lekker schuimen in het begin). Dit moet in een minuut of 15  gepiept zijn. Het worden normaal best forse vlokken. Probeer niet te hard te koken want anders heb je zo veel beweging dat je de eiwitvlokken weer stuk maakt. Als je dat nu ziet is het mogelijk een probleem met koken. De middeltjes die @Jacques aandraagt helpen maar moeten/mogen niet noodzakelijk zijn voor een goed resultaat.


ingo

RobVromen

Bedankt voor de tip Ingo. Ik ga het zeker proberen en laat je de uitkomst weten.

RobVromen

https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,47298.msg696661.html#msg696661:~:text=Als%20je%20het,een%20goed%20resultaat.

Hier het resultaat, ik hoop dat je er wat aan hebt. Er is ook een video van het koken maar die kan ik niet uploaden.

seed7

Citaat van: robvromen op 01-11-2024  11:00 uHier het resultaat, ik hoop dat je er wat aan hebt. Er is ook een video van het koken maar die kan ik niet uploaden.

lastig te zien. Is het bier nu, na het koken, helderder?

ingo

RobVromen

Foto nummer 6 is vóór het koken en foto nummer 7 direct na het koken. Ik zie dat de kleur is veranderd. Nu is het totaal ondrinkbaar geworden.

seed7

Citaat van: robvromen op 01-11-2024  11:47 uFoto nummer 6 is vóór het koken en foto nummer 7 direct na het koken. Ik zie dat de kleur is veranderd.

Dat lijkt niet echt beter. Het donkere komt door het koken (mogelijk in combinatie met het zuur), niet enzymatische bruining.

Helpt ons niet echt verder. Jammer.

ingo

RobVromen

Helaas, het blijft zoeken. Toch bedankt voor het meedenken!

Jacques

Citaat van: robvromen op 01-11-2024  11:00 uEr is ook een video van het koken maar die kan ik niet uploaden.

Probeer eens de url van de video te plakken.
Als het gaat om een eigen filmje dan is eerst uploaden naar bijvoorbeeld YouTube de manier om een filmpje te delen.

RobVromen

Zo Jacques, meteen mijn allereerste video op YouTube gezet. Hopelijk heb je er wat aan!

RobVromen

Dank aan allen die gereageerd hebben op mijn vragen van enige tijd geleden.
Hoewel ik het brouwen al bijna opgaf door zoveel zure mislukkingen, heb ik uiteindelijk een bockbier en twee IPA's gebrouwen die geen bacteriële besmetting hadden.
Dankzij al jullie suggesties heb ik het hele proces (met name het vergisten) minutieus bekeken en nog meer maatregelen genomen om besmetting te voorkomen.
Uiteindelijk bleek de oorzaak van de besmetting waarschijnlijk (!) te zitten in onvoldoende gereinigde eerder gebruikte flessen. In volledig nieuwe flessen (alleen gesteriliseerd) en extreem goed gereinigde gebruikte flessen trad de besmetting niet meer op.
Ik ga vrolijk verder en de volgende wordt een Weizen volgens het Reinheitsgebot gevolgd door een mooie Red Ale via ChatGPT. Met de zomer in aantocht lijkt me dat een goede keus.
P.S. Om gushing uit te roeien zal ik voortaan vóór het bottelen de gist onderin de CCT grotendeels aftappen, daarna minder bottelsuiker toevoegen en hopen dat dat soelaas biedt.

hansHalberstadt

Citaat van: robvromen op 08-05-2025  17:44 uOm gushing uit te roeien zal ik voortaan vóór het bottelen de gist onderin de CCT grotendeels aftappen, daarna minder bottelsuiker toevoegen en hopen dat dat soelaas biedt.
Dat is eigenlijk niet de goede manier. Gushing vanwege te veel koolzuur in je flesjes komt, omdat je bier niet goed is uitgegist. Bottelen met minder suiker is dan een lapmiddel en is risicovol omdat 3 SG punten boven het echte uitgegiste eind SG al overeen komt met de totale hoeveelheid bottelsuiker. Of je 1, 2 of 5 SG punten boven het echte eind SG zit is lastig te bepalen.

Te vroeg neerslaan van gist bv vanwege te veel variatie van je temperatuur in je gistingsvat kan een oorzaak zijn. of te weinig gist toegevoegd. Goed om dat eerst in orde te krijgen.

Met betrekking tot zuur bier heb ik een soortgelijk verhaal gehoord van iemand met een CCT die steeds zuur bier had. Het bleek in het kraantje van de CCT te zitten. Die helemaal uit elkaar gehaald en schoongemaakt en ontsmet bleek de oplossing. Er zat vuil in het kraantje waar je normaal niet bij kunt. Steriliseren met stoom maakt alles dood, dus ook levende organismen in je kraantje, dus dan komt het minder kritisch.   

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 09-05-2025  06:10 uDat is eigenlijk niet de goede manier. Gushing vanwege te veel koolzuur in je flesjes komt, omdat je bier niet goed is uitgegist. Bottelen met minder suiker is dan een lapmiddel en is risicovol omdat 3 SG punten boven het echte uitgegiste eind SG al overeen komt met de totale hoeveelheid bottelsuiker. Of je 1, 2 of 5 SG punten boven het echte eind SG zit is lastig te bepalen.

Te vroeg neerslaan van gist bv vanwege te veel variatie van je temperatuur in je gistingsvat kan een oorzaak zijn. of te weinig gist toegevoegd. Goed om dat eerst in orde te krijgen.

Met gist aftappen voorafgaand aan het bottelen is niet veel mis.

Wel ben ik het met een eens dat een bier goed uitgegist hoort te zijn voordat je bottelt.
Je zorgt voor een vlotte vergisting en het volledig uitgisten door:
- het gebruik van gistvoeding;
- het wort beperkt te beluchten (ook bij korrelgist);
- meer gist te enten;
- wat warmer te starten dan de aanbevolen temperatuur en als je ziet dat de vergisting start de temperatuur naar beneden te brengen naar de gewenste temperatuur;
- nadat de hoofdgisting voorbij is de temperatuur weer te verhogen.

Met behulp van een elektronische hydrometer kun je heel precies zien of er nog daling is in je SG.

Citaat van: hansHalberstadt op 09-05-2025  06:10 uMet betrekking tot zuur bier heb ik een soortgelijk verhaal gehoord van iemand met een CCT die steeds zuur bier had. Het bleek in het kraantje van de CCT te zitten. Die helemaal uit elkaar gehaald en schoongemaakt en ontsmet bleek de oplossing. Er zat vuil in het kraantje waar je normaal niet bij kunt. Steriliseren met stoom maakt alles dood, dus ook levende organismen in je kraantje, dus dan komt het minder kritisch. 

Er zijn meer mogelijkheden... Een ultrasoonapparaat bijvoorbeeld. Door een kraan half geopend daar in te leggen kun je al het vuil uit een kraan trillen. Veel veiliger in het gebruik dan stoom...

RobVromen

Dank je Hans voor jouw advies. Op een eerdere suggestie van Jacques draai ik beide kranen van de CCT los na de reiniging en vóórdat ik ga steriliseren. Het ultrasoon apparaat kan de laatste verontreiniging te lijf gaan.  Deze aanpak heeft kennelijk goed gewerkt.
Wat betreft het cruciale punt van volledig uitgisten: ik gebruik een FLOAT van Brainbrew en die laat telkens goed zien op welk eind SG ik ben uitgekomen. Vrijwel altijd is dat snel bereikt omdat de curve op enig moment afvlakt en daarna niet meer stijgt. Ook is het waterslot binnen een dag al volop actief. Gist hoeveelheid bepaal ik met Brewfather in grammen en niet in zakjes.

Jacques, ook jij bedankt voor je advies over de maatregelen om te komen tot een goede uitgisting. Beluchten van de wordt doe ik altijd nadat het wort in de CCT is beland. Met name je advies om een iets hogere temperatuur in te stellen bij het begin en te verlagen zodra de vergisting op gang komt. Idem om na de vergisting weer wat hoger verder te gaan. Dat kan ik met de Inkbird prima regelen. Overigens duurt het altijd even voordat de inwendige CCT-thermometer, de Float en de Inkbird dezelfde waarden aangeven. Ben er nog niet uit hoe ik dat beter kan doen.

@Hans @Jacques:
Opvallend dat jullie het vaak niet eens zijn en er dan soms pittige discussies ontstaan. Wat jullie wel gemeen hebben is een grote passie voor bierbrouwen en bij passie hoort nu eenmaal soms emotie.
Wat ik als weinig ervaren brouwer wel fijn vind dat uit jullie discussie - maar ook in het algemeen op het forum  - blijkt dat er vele wegen naar Rome leiden. En daar kan iedereen van leren!

hansHalberstadt

Citaat van: Jacques op 09-05-2025  16:21 uEr zijn meer mogelijkheden... Een ultrasoonapparaat bijvoorbeeld. Door een kraan half geopend daar in te leggen kun je al het vuil uit een kraan trillen. Veel veiliger in het gebruik dan stoom...

Maar ultrasoon is een reinigingsstap en geen desinfectie stap. Dus na het reinigen hoort dan nog een desinfectiestap.

hansHalberstadt

Citaat van: robvromen op 10-05-2025  11:09 u- maar ook in het algemeen op het forum  - blijkt dat er vele wegen naar Rome leiden. En daar kan iedereen van leren!

klopt. Het gaat er vooral om om te zien welke weg voor jou het beste past en dat zou dan uit de voor- en nadelen moeten volgen die bijvoorbeeld in zo'n discussie naar voren komen. Dus bijvoorbeeld wel of geen stoom gebruiken is zo'n voorbeeld waarbij het aan de gebruiker is om dat wel of niet te gaan doen na uitleg van de risico's en voor- en nadelen.

Dat is iets anders dan zeggen dat je geen stoom zou moeten gebruiken omdat het gevaarlijk is, want dan ga je immers voor iemand een beslissing proberen te forceren en dat is nu juist aan diegene zelf om te doen.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.